Jump to content
POLITISTI.ro

Structurile de investigații criminale - cu ce se ocupă?

Postare recomandată

Publicat

Salutari .Sunt anul 1 la scoala de agenti de politie de la Campina .Am o intrebare :vechiul serviciu judciar se numeste investigatii criminale acum ? Cu ce se ocupa acest serviciu ? Ma intereseaza foarte mult ,pentru ca timpul trece repede si vreau sa ma gandesc din timp la viitorul loc de munca .Multumesc anticipat.

• Moderator
Publicat

Am o intrebare :vechiul serviciu judciar se numeste investigatii criminale acum ?

Da.

Publicat

vreau sa stiu de la cineva care e in teritoriu..pe ce se bazeaza mai exact ?intelesesem la un moment dat ca politia judiciara face perchezitii,controale,si este resposabila de infractiunile comise impotriva persoanei ,vatamari corporale etc .

• Apreciez 1
  • Displace 2
  • Membru activ
Publicat

Eu nu cred ca omul asta a intrat la Campina. E doar un impostor care aspira si el la meseria asta si in loc sa o zica pe sleau se crede mai interesant daca se da elev la scoala de politie. Poate are impresia si crede ca o sa fie privit altfel cand pune astfel de intrebari care de fapt il dau de gol.

Flipere, poti sa pui intrebari ca orice alt aspirant. Ti se va raspunde la fel. Nu e nici o rusine. Sa nu crezi ca daca spui adevarul ca de fapt ai vazut scoala de la poarta si vrei sa afli ca tot omul ce se intampla dincolo de gard nu ti se va raspunde.

• Apreciez 1
  • Moderator
Publicat

Flipper

Participi la vreun concurs de întrebări idioate sau cea mai infantilă întrebare?

Mă îndoiesc că eşti elev la Câmpina.

• Apreciez 2
Publicat

O sa dovedesc ca sunt elev la Campina cand o sa ne dea legitimatie .

Si asta va fi dupa juramantul de credinta ,adica dupa 7 noiembrie .

Eu am pus intrebarea asta pentru a afla de la cineva din teritoriu cu ce se ocupa acest serviciu.Domnul comisar de la catedra de investigatii criminale nu prea stie sa-mi explice pe intelesul meu .

• Membru activ
Publicat

.Domnul comisar de la catedra de investigatii criminale nu prea stie sa-mi explice pe intelesul meu .

:)) Hmmm ....  :hmmmt:  Oare ce inseamna asta?  :))

Publicat

Mi s-a spus de multe ori ca ceea ce se invata aici nu seamana cu ce se aplica in teritoriu..

• Displace 1
  • 5 ani mai târziu...
Publicat

Buna ziua! Recent mi am dat seama ca vreau sa aplic la academia de politie pentru a ajunge ulterior pe ramura de investigatii criminale. Nu sunt destul de lamurita cu studiile pe care trebuie sa le urmez pentru a ajunge politist judiciarist. Daca ati putea sa mi oferiti informatii referitoare la studii precum: ce facultate trebuie sa urmez, ce ramura sau cum se procedeaza mai exact si cat dureaza acest lucru.  Multumesc anticipat!

• Moderator
Publicat

Trebuie să optezi pentru Facultatea de Poliţie din cadrul Academiei de Poliţie AI Cuza. După ce vei fi admisă, în al doile an de facultate vei putea să optezi pentru specializarea "investigaţii criminale" dacă rezultatele la învăţătură îţi vor permite. Iar dacă totul decurge aşa cum îţi doreşti şi vei absolvi Academia de poliţie cu specializarea investigaţii criminale ai şanse foarte mari să lucrezi la o structură de investigaţii criminale.

• 5 ani mai târziu...
Publicat

Buna,imi doresc sa devin politist la Investigatii criminale.Este cineva care lucreaza in domeniu si imi poate spune mai detaliat cum decurge o zi din viata lui?De asemenea cate ramuri sunt in acest departament ?

Multumesc!

• Marius a modificat titlul în Structurile de investigații criminale - cu ce se ocupă?
  • Moderator
Publicat

Structurile de investigații criminale din Poliția Română, se ocupă cu combaterea unei game largi de infracțiuni, aproape toate infracțiunile cu excepția celor din sfera crimei organizate, care intră în competența altor structuri specializate (de exemplu, BCCO).

Principalele domenii de activitate ale structurilor de investigații criminale cuprind:

• Infracțiuni contra persoanei:
    • Omoruri, tentative de omor.
    • Infracțiuni la viața sexuală (viol, agresiune sexuală etc.).
    • Infracțiuni contra libertății și integrității corporale.
  • Infracțiuni contra patrimoniului:
    • Tâlhării calificate grave (comise în locuințe, sedii profesionale, asupra unităților bancare, firme de curierat, magazine de arme de foc, transporturi de valori etc., mai ales cele cu moduri de operare deosebite sau prejudicii mari).
    • Furturi calificate (furtul de ATM-uri, seifuri, sume mari de bani, bunuri cu valori foarte mari, bunuri din patrimoniul cultural - muzee, situri arheologice).
    • Furturi de autovehicule și trafic intern / internațional cu autovehicule furate.
    • Furturi din locuințe și societăți comerciale.
  • Infracțiuni contra autorității.
  • Infracțiuni care aduc atingere unor relații privind conviețuirea socială.
  • Punerea în executare a mandatelor și sentințelor penale:
  • Localizarea și prinderea persoanelor urmărite la nivel național și internațional (persoane dispărute, persoane cu identitate necunoscută, cadavre neidentificate).
  • Supravegherea persoanelor față de care au fost dispuse măsuri preventive neprivative de libertate (control judiciar, control judiciar pe cauțiune, arest la domiciliu).
  • Investigarea infracțiunilor informatice aflate în competența structurilor de investigații criminale.
  • Asistență judiciară și polițienească internațională, colaborând cu autoritățile altor state pentru investigarea infracțiunilor comise de infractori români sau grupări criminale itinerante în străinătate.
  • Cercetarea penală în cauze complexe, delegate de unitățile de parchet, pentru identificarea autorilor și administrarea probelor.

Pe scurt, structurile de investigații criminale sunt responsabile de descoperirea și cercetarea autorilor faptelor penale din sfera criminalității generale, de la infracțiuni contra persoanei și patrimoniului, până la punerea în aplicare a mandatelor judecătorești și cooperarea internațională. Activitatea lor implică activități operative, investigative și de urmărire penală, cu scopul final de a contribui la realizarea actului de justiție.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.