Jump to content
POLITISTI.ro

Neacordare de prioritate?


Kratos
Go to solution Solved by genessys30,

Recommended Posts

Buna ziua,

Am o întrebare în legătură cu următoarea situație.

Mergând pe o strada cu o singura banda pe sens am vrut sa parchez cu spatele perpendicular într-o parcare ce era în spațiul lateral benzii pe care circulam (parcare amenajata). Pe banda din stânga mea circula un tramvai care era la aprox 25 de metri în urma, iar în spatele meu era un alt participant la trafic. Am pus semnal dreapta, am oprit mașina și am început manevra considerand ca mașina mea nu va intra pe linia de tramvai datorita faptului ca m-am încadrat cât am putut de mult pe partea dreapta a carosabilului. Cu toate acestea în mijlocul manevrei am auzit semnalele sonore ale tramvaiului și am observat ca s-a oprit pentru a nu îmi lovi mașina.

Ajuns în parcare observ un polițist pe celalalt sens care se uita la mine. După uniforma am presupus ca este un polițist local.

Întrebarea mea este dacă ce am făcut se considera neacordare de prioritate și dacă da sunt în pericol de suspendare a permisului dacă polițistul local mi-a reținut numărul de înmatriculare și comunica incidentul unui polițist rutier?

Precizez ca polițistul nu a sunat prin stație, nu mi-a făcut semne de niciun fel, nu mi-a făcut poze, chiar dacă am ieșit din parcare pentru ca mi-am amintit ca trebuia sa ajung altundeva înainte sa ma duc acasă.

Am citit pe alte forumuri despre atribuțiile polițiștilor locali, dar am întâlnit păreri contrare și am vrut sa fiu sigur. Îmi pare rău dacă întrebările în legătură cu astfel de situații nu ar trebui sa fie postate pe acest forum.

Va mulțumesc pentru ajutor.

Link to comment

Nu. Nu se poate considera neacordare de prioritate.

În cel mai rău caz, dacă te lovea tramvaiul, se considera neasigurare la schimbarea direcției de mers.

Gândește-te că, în timpul în care ai făcut această manevră, tramvaiul nu a stat pe loc ajungându-te din urmă.

Într-o țară civilizată, cum ne credem noi dar nu suntem, ceilalți participanți la trafic te-ar fi lăsat să continui manevra nestingherit dacă spui că la începutul ei nu încurcai pe nimeni.

Totuși, drumul cu o singură bandă pe sens este una iar cel cu o bandă plus linia de tramvai e alta.

Ce uniformă avea acel polițist de ai presupus că era local?

Stai liniștit.

Ți-a zis ceva care să îți provoace această neliniște?

Nu s-a întâmplat nimic din care să rezultate îngrijorarea ta.

Dacă era ceva, te sancționa pe loc acel polițist cu toate că, repet, nu avea niciun motiv să o facă dacă cele spuse de tine sunt în totalitate reale.

Polițiștii locali, în astfel de situații, nu au niciun fel de atribuții.

Contravențiile se constată direct de Poliția Rutieră, fără poze ori filmări, iar măsura se ia de obicei la fața locului.

Polițiștii locali nu pot trimite fotografii celor de la rutieră pentru că, după cum am mai spus, n-au atribuții în a constata astfel de contravenții.

Totuși, relatarea ta îmi demonstrează o slabă cunoaștere a codului rutier.

Te sfătuiesc să arunci un ochi pe el pentru a-ți împrospăta cunoștințele în materie de circulație rutieră.

Link to comment

Politia-Locala.jpg
Polițistul avea o jacheta ca în poza din link, doar ca de la distanta aceea nu am putut sa disting ce scria pe ea. Pantalonii și cascheta erau negre. Am presupus ca este polițist local pentru ca arata ca acei politisti care sunt pe teren și se plimba pe strada, mai ales ca aștepta tramvaiul în stație. Din câte știu cei de la rutiera sunt întotdeauna în masina(?).
Legat de cunoștințele mele, probabil nu mai sunt atât de proaspete ca atunci când am dat sala, îți voi urma sfatul în aceasta privința.
Mulțumesc mult pentru răspuns.

Link to comment
  • Solution

Da, am înțeles și eu.

Te asigur că poți sta liniștit în această privință.

N-ai de ce să-ți faci griji.

Nimeni nu-ți va reține permisul pentru ce ai descris tu.

Aici situația e clară.

Totuși, vezi că sunt unii, tot la Locală, îmbrăcați identic cu cei de la rutieră.

Ăștia sunt ăia de se cred mai presus. N-au voie (legea lor de funcționare, 155/2010, are stipulat clar culoarea și felul uniformei prin Anexa II a Regulamentului Cadru) dar ei o fac. Adică poartă articole din uniforma poliției rutiere din dorința de a fi confundați cu aceasta.

Aceștia sunt tot niște măscărici, ca și cei din poze, adică n-au nicio atribuție pe circulație, dar prin copierea uniformei încearcă să inducă cetățenii în eroare iar aceștia din urmă să îi considere polițiști rutieri.

Fals!

Polițiștii locali NU SUNT polițiști rutieri conform codului rutier.

Ai grijă să nu fii păcălit.

Sfat!

Când vezi locali îmbrăcați identic cu polițiștii rutieri, să știi că deja au încălcat legea. De atribuții nu mai spun.

Ei au DOAR pe opriri, stationări, accesul interzis și tonaj dar cum în OUG 195/2002 nu sunt prinși ca autoritate cu drept de control și sancționare, precum Poliția Rutieră sau Poliția de Frontieră, nu se știe nici acum clar dacă au atribuții conform codului rutier sau conform HCG ori HGL.

Ca atare, ai grijă și învață să faci diferența între locali și rutieri, chiar dacă sunt identic îmbrăcați (primii fiind în ilegalitate) pentru că îți va prinde bine.

Politia Locală NU reține permise INDIFERENT ce-ți vor spune ei, dacă o fac te vor minții, iar atributiile lor pe linie de circulație sunt EXTREM de reduse.

Le-am enumerat mai sus.

Cască ochii pentru că altfel te vei trezi abuzat ne niște neica-nimeni în chestiuni unde n-au atribuții ori și le depășesc cu mult.

Citește OUG 195/2002 (să-mi spui unde scrie de Locală) și Legea 155/2010 (Legea poliției locale cu regulamentul ei cadru) și te vei lămuri singur.

Atenție la neatenție!

Baftă!

  • Upvote 1
Link to comment

Iti multumesc mult pentru raspunsul rapid, documentat si clar. De acum in astfel de situatii voi intra in parcare cu fata si voi astepta sa se elibereze pana sa fac manevre (nu imi place sa parchez cu fata pentru ca e mai greu sa ma asigur cand ies). 

O seara buna!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.