Jump to content
POLITISTI.ro

Frauda on-line + violare de copyright


serk17

Recommended Posts

Buna ziua, am un caz destul de complicat pentru ca nu m-am asigurat de la inceput de problemele ce ar putea interveni.

 

Am gasit un loc de munca part-time ca si colaborator design afise pentru un club din satul Borsa, jud. Cluj. Anuntul era postat de o alta persoana decat patronul clubului, si anume fotograful. Acesta m-a trimis la patron si am purtat cu el o conversatie pe Facebook despre locul de munca. Ne-am inteles la o suma decenta atat pentru mine cat si pentru el, care se va fi dat per afis. Dupa cateva zile, am terminat 4 afise si un logo (2 dintre afise erau doar prototip, ne-am inteles ca nu il voi taxa pentru ele), asadar avea de platit 2 afise si un logo (problema e ca nu m-am semnat absolut nicaieri pe ele, singura dovada fiind conversatia de pe Facebook). Ne-am inteles la o data ca sa ne intalnim sa-mi dea banii, insa nu a respectat-o si a tot amanat, iar intr-un final, dupa o saptamana de la data initiala, mi-a zis ca nu imi da niciun ban. Eu i-am spus ca o sa depun plangere de frauda online (suma e infima, stiu ca nu m-ar baga nimeni in seama), atentie, i-am spus, nu l-am amenintat, iar el a inceput sa ma ameninte ca va trebui sa am grija cand ies in oras, ca el cunoaste multa lume grea etc.

 

Intrebarea mea este: ce sa fac? Pe langa faptul ca nu mi-am recuperat banii munciti, acum am si un posibil pericol pe cap si nu as vrea sa las situatia in acest stadiu. E vreo metoda prin care as putea sa-l infund? M-ar baga cineva in seama?

 

Multumesc mult de ajutor!

Link to comment
 • Member

Art. 244 Înşelăciunea

(1) Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

(2) Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.

(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală.

 • Upvote 2
 • Downvote 2
Link to comment
 • Moderator

Asta nu este nicio înşelăciune, e un litigiu comercial. Beneficiarul nu şi-a îndeplinit obligaţia de a achita contravaloarea serviciilor furnizare de prestator. Trebuie să-l acţionezi în judecată.

 • Upvote 1
Link to comment
 • Moderator

Ecou, cu tot respectul pentru tine, sunt de acord cu Marius. Nu văd aici niciun element constitutiv al infracţiunii de înşelăciune. Opinez că este vorba de un litigiu civil.

Link to comment
 • Moderator

In concluzie pt serk17: consulta un avocat specializat in litigii civile/comerciale si drepturi de autor! Daca poti sa dovedesti ca logo-ul si afisele iti apartin, clubul sportiv nu poate se la foloseasca fara acordul tau! Succes si consider ca topicul este inchis.

Link to comment
 • Moderator

Chiar dacă dovedeste că el este autorul, dacă nu le-a înregistrat la OSIM, nu prea sunt protejate dpdv al legii drepturilor de autor si proprietate intelectuală

Link to comment
 • Moderator

Bănuiesc că iniţiatorul topicului e un copil. După modul cum a fost ales titlul topicului, cel mai probabil e vorba de un puştiulică ce nu are nici cea mai mică idee despre ce presupune o fraudă şi debitează aberaţia asta cu "violare de copyright". :doh:

Link to comment

Nu inteleg ce legatura are varsta mea. Da, sunt copil, dar sunt major, am 19 ani si am drepturi ca sa previn inselaciunile de genul. Nu am nicio idee despre ceea ce presupune o frauda, de aceea am apelat la acest forum. Nu imi permit un avocat si nu cred ca are rost oricum, e vorba de o suma infima, 150 lei, care probabil nu inseamna mare treaba, dar pentru mine ca student ce traieste din fonduri proprii inseamna 2 saptamani de mancare.

Link to comment
 • Moderator

În primul rând în situaţia descrisă nu putem discuta despre fapta de înşelăciune, aşa cum este prevăzută de legea penală.

Iar în plan secund, rolul titlului este acela de a identifică uşor natură discuţiei/problemei după citirea acestuia. Cel care postează trebuie să creeze topicuri cu titluri cât mai clare şi semnificative pentru discuţiile din forum, prin care să ofere informaţii despre postare.

Ai priceput? Pe viitor încercă să foloseşti doar cuvinte şi termeni ale căror semnificaţie o cunoşti, altfel te faci de râs.

Da ştim, tu eşti plin de drepturi iar toţi ceilalţi, în special poliţiştii, au obligaţia să te ajute şi aşa mai departe, bla bla bla ...

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.