Jump to content
POLITISTI.ro

Tir sportiv


soldatu

Recommended Posts

De la început spun că am postat treaba asta și pe forumul vânătorilor.

De la început spun că nu sunt ca fire un vânător foarte pasionat - drept pentru care îmi cer scuze, scriind pe un forum al vânătorilor. Adică nu m-ar deranja când și când să împușc un iepuraș, un porc sau un cerb dacă aș avea un permis de vânător, dar nu e hobbyul meu.

Hobbyul meu ar fi trasul la țintă cu carabina un sport, se pare, extrem de greu de pus în practică în România.

În special, ne având foarte mulți bani, aș vrea să-mi cumpăr o carabină cu repetiție calibrul 22LR, gen Remington 597. Pușcociul e ieftin, 1000 de RON, iar gloanțele sun ff ieftine, gen 0,3 RON bucata. Din informari serioase pe net, am observat ca si in SUA si in EU calibrul 22LR e cel mai ieftin.

Pasul urmator, - de la vrere la fapta - am studiat legea armelor din 2004 cu modificarile ulterioare, legea vanatorii, si am constatat ca-mi doresc imposibilul.

Aș avea conform legii trei variante:

I. sportiv categoria I

II. colecționar

III. vânator.

I. Pentru a ajunge sportiv categoria I la 30 de ani, ar trebui să plătesc absolut tot - e 100 RON linia de tragere 1 ora + cam 100 RON închiriat arma și plătit cartușele. 200 RON ORA x câteva ore pe săptămână x 52 de săptămâni x 4 sau 5 ani, socotiți și dvs unde aș ajunge ca să devin sportiv categoria I și să obțin dreptul de a deține armă de tir.

II. Ca și colecționar aș putea achiziționa o armă cu care aș avea dreptul să trag din două în două săptămâni la poligon, dacă aș face cerere la poliție. Deci trebuie să fac cerere, să aștept să se aprobe, apoi să bag cererea și arma în portbagaj și să mă duc la poligon, unde tot 100 RON plătesc pe oră linia de tragere și cartușele tot de acolo le cumpăr, că n-am voie să cumpăr de la magazin.

III. Ca vânător - trec peste cotizațiile la asociație și alte taxe - aș avea dreptul la o armă de tir și la arme de vânătoare. Tot conform legii, se pare că pentru tir sunt iar obligat să mă duc la poligon unde mă costă cât mă costă.

Aș mai avea varianta să iau autorizație la iepure sau la altceva, să mă duc cu 22LR în pădure și să vină Garcea să-mi facă dosar penal pentru braconaj, pentru că 22LR nu e calibru permis la vânătoare.

Aș putea să folosesc un calibru mai scump, gen 22 WMR, dar dacă vine Garcea și vede că trag la țintă, tot doasar penal pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor îmi face, pentru că în legea vânătorii se specifică că focul se face spre vânat.

Oricum aș da-o, tot nu e bine, și asta ca un cetățean onest care respectă legile și mai și plătește impozite pentru ca jeguri, oameni decăzuți din MI sa compuna legi de rahat.

Nu sunt de acord nici cu americanii, care obțin arme prea ușor, dar nici nu mă pot opri să constat că în țările Uniunii Europene, în general ai voie să porți armă și ai voie să o și folosești.

Franța, Spania, Germania, Italia, sunt țările emblemă ale UE, și-n fiecare există dreptul de a-ți cumpăra armă și de a o folosi.

M-a frapat legislația din Cehia, o țară fostă comunistă, la fel ca și noi, unde oricine are dreptul de a avea arme și de a le folosi. Evident, trebuie făcute cursuri de tragere, se fac evaluari psihiatrice, trebuie date examene atat teoretice cat si practice in fata politiei, dar daca le iei, nu numai ca ai dreptul de a purta arma, dar ai si dreptul de a o folosi.

Ce-i frumos la cehi, e că nu numai cetățenii cehi au acest drept, dar orice cetățean european care are rezidență în Cehia. Chiar dacă nu vorbești ceha - examenul cu poliția se dă în cehă - ai dreptul de a folosi un translator.

În 2008 au fost 839 de crime comise cu arme de foc dintre care 0,2 % cu arme înregistrate și legal deținute.

Au și o grămadă de poligoane, iar tirul este al treilea sport după fotbal și hockey. Sunt o grămadă de persoane particulare care se distrează la cluburile de tir și prețurile sunt la 25% față de aici.

Au și o fabrică de arme de care sunt mândri - mai mult sau vestita CZ - însă SUA e plină de arme made in Cehia, pentru că sunt de calitate și prețul nu te arde.

Cehii chiar sunt mândri de armele lor.

Decât să stau să nu fac nimic în România, pentru că nu am cum - dacă aș avea bani doar aș îmbogăți niște parveniți care și așa nu au făcut muncă cinstită în viața lor, mai bine mă duc și obțin permis de port armă în Cehia (sau Spania, Germania, Italia, Franta), cu 25 € ajung cu avionul la Praga, îmi iau arma de la armurier și mă duc la munte în Cehia la condiții mai bune mai ieftin decât m-aș duce la Bușteni, Predeal sau Sinaia.

Mă duc în pădure cu peturi și cutii de conserve și trag până îmi amorțește mâna.

Și fac și o vacanță la munte, nu mai scumpă ca în .ro.

Voi ce părere aveți?

twi

  • Upvote 1
  • Downvote 5
Link to comment

Mai e si varianta sa devii antrenor de tir.

Daca nu vrei neaparat sa ai arma ta, se poate trage cu alibrul 22(5,6) la poligonul Tunari al FRT. Poti intra pe site-ul lor si consulta lista de preturi. E adevarat ca e mai mult decat daca ai avea arma ta si cartusele tale dar, atentie, chiar daca esti sportiv categoria I sau antrenor, trebuie sa fii legitimat la un club sportiv cu ramura sportiva tir.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.