Jump to content
POLITISTI.ro

Utilizatori de Linux?

Antoniev

Recommended Posts

Sunt printre membrii forumului Politisti.ro, utilizatori ai sistemului de operare Linux? Sunt persoane care l-au incercat? Cum vi s-a parut experienta?

• 2 weeks later...

acum aproape un an am renuntat la windows pe calculatorul de acasa si folosesc o distributie a celor de la ubuntu. sunt foarte multumit de el, mai ales ca sistemul de operare este gratuit si gratuite sunt majoritatea aplicatiilor ce pot rula pe el. nu am nevoie de antivirus, nu mananca multe resurse (ceea ce e un mare avantaj, mai ales pentru cei cu configuratii invechite). singura parte proasta e ca, daca esti impatimit de gaming, nu iti vor rula multe dintre ele si nici nu vei putea beneficia de full support pentru placile grafice, marii producatori oferind doar drivere generice.

si, ca o lamurire, linux reprezinta o pleiada de sisteme de operare(distributii) pentru diferite dispzitive (computer, smartphone) (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Linux_distributions)

Edited by chakaal
  • Upvote 2

Personal am încercat mai multe distribuții, bazate pe Fedora, Debian, Ubuntu, Gentoo, Redhat. Nu sunt un cunoscător foarte bun al sistemului de operare, poate și pentru că nu îl folosesc în mod constant, dar și pentru că nu am fost nevoit să fac asta. 

Fiecare distribuție de linux adaugă sau scoate din sistemul de operare anumite module. De aici și opțiunile diversificate ale utilizatorilor de linux, în sensul alegerii variantei pe care dorește să o instaleze.

Acum depinde și ce vrei să faci pe el. Are și plusuri dar și minusuri.

Plusuri: Gratuit, foarte rapid, nu cere resurse multe și poate fi instalat pe calculatoare mai proaste.

Minusuri: Dacă vii de pe windows, se schimbă total lumea ta virtuală și o să ai foarte mult de învățat. Simpla instalare a unui program va fi o adevărată experiență. Multe dintre programele pe care le folosești acum în windows, nu sunt compatibile și cu sistemul de operare Linux.

Altele le vei descoperi singur. Dacă ai răbdare sau chiar îți trebuie neapărat, n-o să fie un capăt de univers.

Eu îți doresc succes. Să ne împărtășești experiența ta.

Edited by freedeluder
  • Upvote 2
  • Downvote 1

Foarte bun linux-ul.Pana acum am incercat  Debian, Ubuntu si am ramas cu Backtrack 5 r3 instalat pe un laptop.Cu exceptia jocurilor (la care am renuntat sa le mai instalez pe respectivul laptop ),restul merge foarte bine .Bootare ,navigatie internet ,incomparabile cu windows-ul.Merita sa incerci!

Sunt de acord, sunt cateva lucruri de invatat la trecerea de la windows catre linux, in special comenzile de consola. Pot fi reduse la un minim, insa tot este necesara o baza de cunostinte. 

Eu folosesc Lubuntu, o versiune a Ubuntu cu un desktop environment numit LXDE, special facut pentru a consuma putine resurse; laptop-ul meu a cam imbatranit. Sunt foarte multumit, mai ales ca am renuntat sa ma joc acum ceva ani, si nici nu arunc bani grei pe licenta windows.

ubuntu 14.04 lts a aparut, insa e inca in versunea alfa. l-am testat eu si se misca extraordinar si ca un upgrade fata de distributia anterioara cu lts nu mai are probleme cu recunoasterea dispozitivelor MTP(majoritatea smartphone-urilor). fiind insa in versiune alfa merita totusi sa asteptam pana baietii definitiveaza testarile si ii vor face lansarea oficiala. 

@catalinglock -12.04 lts are suport pana in 2017  & @Antoniev - cei de la ubuntu spun ca vor avea suport pentru 14.04 pana undeva spre sfarsitul lui 2019 - https://wiki.ubuntu.com/LTS

si ca un upgrade fata de distributia anterioara cu lts nu mai are probleme cu recunoasterea dispozitivelor MTP(majoritatea smartphone-urilor). 

Cate ore si cati nervi am consumat incercand sa conving sistemul sa "plece" pe MTP... Ajunsesem in final sa rulez in masina virtuala. E bine de stiut ca au rezolvat in sfarsit problema.

Cu ce DE vine? Tot Unity?

Edited by Antoniev

problema cu MTP-urile, din cate stiu eu, se rezolvase de la 13.10, dar distributia nu e lts

pe 12.04 eu am rezolvat-o instaland pe telefon un client FTP.

14.10 vine tot cu unity, asta fiind alegerea celor de la canonical de cateva distributii incoace.

Depinde acum si de telefon, eu de exemplu nu am smartphone, deci nu aveam cum sa instalez client FTP. Poate o fi fost bug de la mine, dar nu-mi mergeau MTP-urile nici pe 13.10.