Jump to content
POLITISTI.ro

Este legal sa nu ma pot retrage din sindicat?

pernutealex

Recommended Posts

In luna ianuarie 2014 am facut o cerere de retragere din SNPPC (pe care a inregistrat-o liderul local si a inaintat-o la sediul central) la care am primit raspuns astazi, ca nu ma pot retrage din SNPCC, intru-cat in luna iulie 2011 am primit suma de 500 de la fundatia afiliata SNPPC (pentru un caz medical in familie). In cererea de ajutor financiar (model tipizat) era stipulat faptul ca nu ma pot retrage din sindicatul mamut timp de 4 ani de de la data acordarii "imensei" sume de 500 lei si daca ma voi retrage inaintea termenului, sunt obligat sa achit aceasta suma in conturile SNPPC. Am facut un calcul din care rezulta ca de la data acordarii sumei de 500 lei eu am cotizat cu o suma mai mare de 500 lei. Ma intreb ( si va intreb in acelasi timp) daca aceasta prevedere este legala. Va multumesc anticipat de raspuns!

• Moderator

Pai ei ti-au pus o conditie si tu ai acceptat-o, prin semnatura. Puteai si sa refuzi.

E un fel de fidelizare in retea, ca la abonamentul de telefonie.

• Moderator

Nu te pot ţine cu forţa în sindicat. 

LEGEA nr. 62 din 10 mai 2011
SECTIUNEA a 6-a
Raporturile organizatiilor sindicale cu membrii lor

ART. 32
Raporturile dintre organizatiile sindicale si membrii lor sunt reglementate prin statutele proprii si prin prezenta lege.
ART. 33
(1) Membrii unei organizatii sindicale au dreptul de a se retrage din organizatia sindicala fara a avea obligatia de a arata motivele.
(2) Membrii care se retrag din organizatia sindicala nu pot cere restituirea sumelor depuse drept cotizatie sau a sumelor ori bunurilor donate

Problema este acel angajament sau ce este, pe care l-ai semnat. Cel mai probabil că în instanţă vei reuşi să-l anulezi, dar problema este că sunt şanşe să fie mai mare deranjul.
  • Upvote 3
  • Member

Citeste legea sindicatelor si regulamentul de functionare al SNPPC, acel act de constituire sau actul in care functioneaza si vezi daca ce ai semnat tu cu manuta ta contravine si incalca flagrant prevederile actului normativ sau ale altor documente in baza caruia sindicatul functioneaza si este organizat. Doar asa.

• Upvote 1
  • Downvote 1

Dar daca faci o cerere catre Biroul financiar prin care soliciti ca incepand cu data de....sa nu iti mai fie retinuta cotizatia lunara catre acel sindficat? Pana la urma de banii tai poti sa dispui cum vrei tu.

Biroul financiar mi-a comunicat faptul ca ei primesc un listing lunar de la SNPPC cu cotizatiile. Am inaintat catre ei o copie cu nr. de inregistrare de la liderul local al SNPPC si mi-au inapoiat-o cu un biletel atasat ca nu este aprobata de catre SNPPC.

Redacteaza totusi o cerere scrisa catre ei. Cred ca pentru a-ti putea retine fara voia ta niste bani din salariu au nevoie de o hotarare judecatoreasca nu de un listing de la sindicat.

• Upvote 4
  • Downvote 1

Te poti retrage oricand, insa dai inapoi ajutorul financiar primit. Cand ai solicitat acel ajutor ai stiut conditiile si ai fost de acord cu ele. La urma urmei contractul este legea partilor. Ce s-ar intampla daca toti ar proceda ca tine. Acei bani sunt de fapt ai colegilor tai. Poate au si altii nevoie de ajutor financiar insa la un moment dat nu mai poate fi acordat din lipsa de fonduri. Este ca la CAR. Cand te-ai inscris in sindicat stiai ca in caz de retragere nu poti cere inapoi cotizatia platita. Acum spui ca de fapt cotizatia ta este de 500 lei in 3 ani si ti-ai recuperat-o prin acel ajutor. Cand ai primit banii, te-ai bucurat. Trebuie sa fim cu totii fairplay. Altii sunt membrii de 9-10 ani si nu au beneficiat de niciun ajutor si nu pun problema in felul acesta.

• Upvote 2
  • Downvote 2

Aceste abonamente si ,,conventii'' nu sunt decat niste mizerii!

Nu stiam ca SNPPC-ul functioneaza ca un CAR sau ca o societate de intrajutorare...........Dumnezeule mare!

Eu sunt consternat si ma felicit in fiecare zi ca m-am desteptat la timp!

Dragos rolul unui sindicat este cu totul altul, SNPPC-ul a dus lupta sindicala in derizoriu!

Reduceri, abonamente, ajutoare de inmormantare, de nastere etc.

Numai ca a cam uitat sa-si apere membrii de sindicat, timpul fiind limitat se intampla accidente!

Cand trebuie sa tragi in teritoriu pentru trantorii de la Bucuresti nu se poate intampla altfel.

Donii Gruia&co trebuie sa se relaxeze la spa si sa-si traga salarii cu multe zerouriiiiiii.......

Singura sansa a SNPPC-ului ramane formarea de sindicate independente in fiecare judet, cu personalitate juridica si recunoscute de instante.

Asta este riscul pe care vi-l asumati cand sunteti condusi de niste tampitei de la Bucuresti.

Contabilitatea si matematica sunt relativ  foarte simple!

Restul nu sunt decat vrajeli flambate!

Pernutealex mergi la financiar si depune cu numar de inregistrare retragerea din sindicat.

Sunt curios care este atat de nebun la financiar si iti va opri cotizatia pe statul de plata, adica iti va opera o retinere, fara o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila!

Sunt tare curios, pentru ca daca se va intampla asa ceva drumul spre parchet banuiesc ca il stii!

Edited by Elvis
  • Upvote 2
  • Downvote 1

Elvis ai dreptate in ceea ce priveste activitatea sindicala, insa ajutoarele financiare vin printr-o fundatie si in momentul in care o persoana a solicitat un ajutor financiar a luat nastere un raport juridic intre parti, care a stabilit drepturi si obligatii de ambele parti. Citeste ce prevede cererea, in mod expres:

În situaţia in care mă voi retrage din S.N.P.P.C., în decurs de patru ani de la data înregistrării prezentei cereri, mă oblig să restitui integral suma primită.

Prezentul înscris constituie titlu executoriu şi sunt incidente prevederile art. 379 raportat la art. 452 Cod de procedură civilă.

tn_Cerere_ajutor_nastere_copil.png

• Member

Hai noroc. E ajutor, dar nu prea e ajutor. Iti dam banii, dar de fapt ne asiguram ca o sa ni-i dai inapoi.

Sindicatul ar trebui sa se limiteze in a reprezenta interesele membrilor (profesionale) si a le apara drepturile. Nu oferte la Olimp, telefonie moca si "ajutoare"  care de fapt sunt un imprumut. Pt asa ceva exista acele asociatii de intrajutorare.

Ba da Catalin, numai ca Dragos ne spune povesti.

Dragos sa inteleg ca voi sunteti un fel de sperietori,,prezentul inscris contitue titlu executoriu"....ajuta-ma te rog frumos sa-mi revin!

Sa inteleg ca sunteti si executori judecatoresti?

Intre care parti, intre solicitant si SNPPC sau intre solicitant si fundatie?

Dragos uite cum vad eu problema, sper sa nu gresesc!

Retragerea din sindicat nu are nici in clin nici in maneca cu banii pe care i-ati dat voi prin fundatie, cum nu are nici cu celelalte forme de constrangere pe care le utilizati, gen abonamente, ajutoare de inmormantare, nastere etc.

Cum va veti recupera banii este fix problema voastra, dar nu pot sa cred ca cei de la financiar se transforma in recuperatori pentru voi!

Abia astept sa se intample asa ceva la mine in judet!

Ti-am mai spus si iti repet, de la tine am pretentii Dragos pentru ca stiu ca pui suflet, numai ca ar cam fi timpul sa cantaresti mai mult!

Fundaţia „Sf. Nicolae – Ocrotitorul poliţiştilor” -  Dumnezeule mare!

Aveti o icoana pe ......Dragos sa le fie rusine celor care au pus icoana pe cererea de ajutor!

Edited by Elvis
  • Upvote 1

:)) Icoana este sigla fundatiei. Doar un procent din cotizatie ajunge la fundatie. Elvis, eu  nu sunt de acord cu multe din practicile sindicatului, insa cu cine sa schimbi ceva daca multi dintre membrii se inscriu in sindicat doar pentru ajutoare? Daca ii spui unui membru ca nu poate primi un ajutor solicitat pentru ca nu se incadreaza in normele metodologice, iti spune imediat : atunci ma retrag din sindicat! Daca nu ai oferte bune pentru telefonie ori vacante, la fel iti spun : ma retrag din sindicat, ori ma mut la ceilalti!. Deci, la noi miscarea sindicala este gresit inteleasa, fiecare vrea sa-I oferi ceva pentru cotizatie si pentru acest lucru se recurge la astfel de tertipuri. Pe de alta parte, liderii nu fac ceea ce trebuie pentru organizatie, iar cand mai fac cate ceva o vad ca pe o recompensa nu ca pe o indatorire pe linie sindicala. Eu sper sa se mai schimbe ceva, sindicatul sa-si atinga scopul iar membrii sa priveasca astfel de organizatii cu alti ochi si cei care stiu cum era inainte de aparitia sindicatelor sa inteleaga ca s-a schimbat totusi ceva. Are cine vorbi in locul lor si o poate face legal, fara reprosuri. Ganditi-va cum sare cate un sef cand ia cuvantul un politist si spune o problema de interes pentru toti colegii : ce ma tu esti avocatul lor, sa spuna fiecare ce problema are! Si bineinteles ca tac toti. Sa faci raport in nume colectiv - nu ai voie , daca apar mai multe rapoarte cu aceleasi probleme - este razvratire! Pentru asta trebuie sa intervina sindicatul si sa vorbeasca in numele tuturor, dar sa lupte pentru respectarea drepturilor membrilor de sindicat nu pentru ale sale. Cand sindicatul castiga un drept il castiga pentru toti politistii, indiferent daca este sau  nu membru de sindicat.

Elvis, la mine la IPJ oricine se poate retrage din sindicat printr-o singura cerere de retragere adresata Serviciului Financiar.Nu trebuie acordul sindicatului. Asa este si firesc. Insa mi se pare la fel de corect ca toti politistii sa inteleaga ca sindicatul nu este fundatie de intrajutorare si nu devine membru doar pentru a obtine ajutoare financiare , iar cand solicita ajutor sa inteleaga ca acesta este primit cu respectarea anumitor conditii. Starea de normalitate ar fi ca politistii sa nu aiba nevoie de ajutoare de la organizatii sindicale ori profesionale si sa aiba un salariu si conditii de munca care sa le permita sa aiba grija si de sanatatea lor. Deci, multa sanatate tuturor!

Edited by drAGO5
  • Upvote 2
  • 2 months later...

Eu am cateva abonamente prin SNPPC.vodafone si cosmote.am facut o cerere de modificare plan tarifar pt un abonament din acela nelimitat.nu am putut verifica cost controlul si am tot stat pe net.si la factura surpriza 1200 lei aveam de plata.am vb cu liderul sindical si a zis ca nu e vina lui si ca tr sa platesc.acum eu am trimis cerere de retragere din sindicat la financiar.ce credeti ca o sa se intample?m ar interesa daca cineva a mai patit asa ceva.am cerut factura detaliata si bineinteles ca nu m a bagat nimeni in seama.