Jump to content
POLITISTI.ro

Ce inseamna concret "port de arma alba" ?


mkz
Mergi la răspuns Răspuns oferit de HaiSa,

Postare recomandată

Seara buna,

Am o nelămurire legislativa si v-as fi recunoscător pentru ajutor.

Pentru context, fac naveta cu trenul de vreo 11 ani pe o ruta de 60km si nu de putine ori trenul a fost oprit in camp/paduri/s.a.m.d din diverse motive si pe diverse perioade de timp, inclusiv ore. Apoi am aflat de cazul trenului din Galati (din câte îmi amintesc) care a ramas inzapezit vreo 2 zile in pustiu acum cativa ani si m-a afectat zdravăn.

Pentru ca stiu din experienta proprie ca astfel de evenimente sunt nu doar posibile, ci chiar destul de frecvente (cu diverse grade de gravitate), mi-am propus sa incropesc niste echipament cu care să trec mai usor peste astfel de situatii, mai ales atunci când gluma se întinde pe mai mult de cateva ore. Printre altele, consider că am nevoie si de o unealta taietoare, care este si motivul intrebarii mele.

Inteleg faptul ca este ilegal portul de arma alba. Totusi nu inteleg ce inseamna concret "port"? In afara de portul in buzunar sau la curea (locuri accesibile rapid), imi poate cauza neplăceri penale posesia in fundul unui rucsac a unui mic briceag multifuncțional cu o lama de aprox. 5~6 cm? Mentionez ca l-as tine într-o mica geanta suplimentara din rucsac, nu aruncat direct.

Cu respectul cuvenit, va multumesc pentru eventualele răspunsuri.

Link către comentariu

Cred ca gasesti singur raspunsul la intrebarea ta, chiar in textul de lege, Codul Penal:

Art. 372  Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase

(1) Fapta de a purta fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri special amenajate şi autorizate pentru distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun:

a) cuţitul, pumnalul, boxul sau alte asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, înţepare sau lovire;

b) arme neletale care nu sunt supuse autorizării ori dispozitive pentru şocuri electrice;

c) substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant

se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

(2) Folosirea, fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri de distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun a obiectelor sau substanţelor prevăzute în alin. (1) se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

(3) Portul, fără drept, al obiectelor sau substanţelor prevăzute în alin. (1) în sediul autorităţilor publice, instituţiilor publice sau al altor persoane juridice de interes public ori în spaţiile rezervate desfăşurării procesului electoral se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.

 

  • Apreciez 1
Link către comentariu

Multumesc pentru raspuns, totusi nelamurirea mea era: posesia briceagului in rucsac (intr-o alta geanta mai mică din rucsac) reprezinta port?

Eu inteleg prin port faptul de a avea obiectele la indemana, in buzunar sau intr-o teaca (sau ceva similar). Doream sa clarific daca mai intra si altceva in definitia expresiei "PORT de arma alba", asa cum este inteleasa si aplicata de autoritatea nationala.

Link către comentariu
  • Soluţie

Actiunea de ~a purta~ obiecte periculoase nu e definita exact, in sensul ca unde ar trebui purtat, buzunar, rucsac, toc la curea, etc., legiutorul specificand cu exactitate doar locul. Daca e un briceag detinut intr-un rucsac nu cred ca vreun politist va intocmi dosar penal. Daca e o maceta care o porti la curea precum un haiduc cu siguranta o va face. Cred ca e destul de usor de facut diferenta intre un port de genul care il intentionezi tu, si un port cu alte scopuri mai putin licite.

Modificat de CITADELA
Link către comentariu

Multumesc inca odata pentru clarificari, cu constiinta impacata voi adauga briceagul respectiv la echipament. Nu am nicio intentie de a-l folosi pentru actiuni imorale, ci pur si simplu e o unealta care poate face o mare diferenta în situatii neprevăzute, ca cele despre care vorbeam la inceput. Prefer sa fiu prevăzător decat sa regret.

Toate cele bune

Link către comentariu
  • Moderator

Pe forum gasesti mai multe topicuri deschise pe aceasta tema...vei gasi diverse opinii, pro si contra...legislatia nu ofera raspuns la cazuri particulare, ci mai repede este un panaceu universal (adica trebuie sa se potriveasca la toate cazurile, inclusiv al tau)

Legea este interpretabila, fiind la latitudinea agentului constatator de a o face atunci cand este pus in fata unui caz particular, tinand cont de anumiti factori (unii subiectivi, altii obiectivi). In opinia mea, este putin probabil (dar nu garantat) sa ai probleme daca "porti" in rucsac un briceag de drumetie (gen swiss army ori opinel) fiind evident scopul lui...in schimb, daca iti iei un cutit tip Rambo, pe care-l agati de curea, atunci ... 

Link către comentariu

@CITADELA: intr-adevar, e vorba de un Victorinox Sportsman de 84mm (lungimea manerului, nu a lamei; modelele standard au 91mm), fara mecanism de blocare a lamei.

Am mai vazut discutii despre portul de arma alba pe forum, insa majoritatea (daca nu chiar toate) se refera la port cu scop de autoapărare, ori eu nu asta intentionez cu el (eu nu as putea sa scot o lama la cineva, chit ca ma ataca), ci doar sa-l folosesc in scopul pentru care a fost creat: utilitar in camping si supravietuire, daca este cazul.

Link către comentariu
  • Moderator

Păi şi modul în care-l foloseşti poate face diferenţa. Adică chiar dacă ai un multifuncţional în geantă, dar îl scoţi şi îl fluturi în tren ori îi lustruieşti lama aruncând priviri sadice celorlalţi călători, rişti să te alegi cu o acuzaţie prev. de art. 372 Cod Penal, indiferent de locul unde-l transporţi, în rucsac, la picior, pe pălărie sau la centură. În schimb chiar şi dacă vei lua un cuţit mai "periculos" dpdv al aspectului ori o macetă mai mică sau altceva de acest gen, dar pe care să le transporţi în rucsac alături de alte acareturi ce denotă clar scopul menţionat de tine în prima postare, cel mai probabil că niciunui poliţist nu-i va trece prin cap să te acuze de port ilegal. Foarte probabil că niciodată nu vei fi supus unui control al bagajului. Totul depinde de comportament şi de împrejurări. Pentru că nici poliţiştii nu se apucă să controleze bagajele oamenilor aşa ... din plictiseală, ci numai atunci când există o necesitate, când caută ceva, etc. 

  • Apreciez 1
Link către comentariu
  • 3 ani mai târziu...

Buna ziua,

am o dilema, si anume cu privire la armele albe.Din cate am inteles de pe internet un cutit pentru a fi arma alba trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii:

 

lama este fie solidară cu mânerul, fie echipată cu un sistem ce îi permite să faca corp comun cu mânerul său

are tăiș dublu pe toată lungimea sa;

lungimea este mai mare de 15 cm;

lățimea este mai mare sau egală cu 0,4 cm;

are un mâner prevăzut cu gardă.

 

Si acum urmeaza intrebarea:Daca detin un cutit cu lama de 17,5 cm lungime, latime lama de 0,4 cm, garda, dar fara tais dublu portul este legal?Pentru ca logic zic eu, ar trebui sa indeplineasca toate criteriile...Astept raspuns.

Link către comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Buna ziua, am un briceag cu lama de 5 cm și mâner de 7. Acesta face parte din EDC-ul meu de ceva vreme dar de la un timp mi-am pus problema legalități acestuia.  Și dacă sunt prins cu acesta voi avea dosar penal.

 

Link către comentariu

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.