Jump to content
POLITISTI.ro

All Activity

This stream auto-updates     

 1. Today
 2. Yesterday
 3. BGeorge

  Lucrări de mentenanţă - actualizări ale softului

  Folosesc Safari si pot viziona clipul 👍🏼
 4. ionuzx6

  Sprijin pentru accesul in aria dedicata politistilor

  Sunt ionuzx6 ( Breban Ionut) de la IPJ Satu Mare, Biroul Rutier. Solicit confirmarea de la un coleg!!!!
 5. Marius

  Lucrări de mentenanţă - actualizări ale softului

  Puteţi viziona acest clip video? Vă rog să-mi spuneţi şi ce dispozitiv/browser folosiţi. Mulţumesc.
 6. CITADELA

  Indicator rutier amplasat pe teren privat

  Oricum, sfatul meu este sa nu incerci sa muti indicatorul, pentru ca mai rau faci!
 7. Eliminarea din materialul probator a proceselor-verbale în care organul de urmărire penală a consemnat declaraţiile făptuitorilor Potrivit prevederilor art. 198 din Codul de procedură penală, procesul-verbal constituie mijloc de probă numai cu privire la constatările personale ale organului de urmărire penală sau ale instanţei de judecată, referitoare la fapte sau împrejurări de natură să contribuie la aflarea adevărului. Atunci când în procesul-verbal nu sunt consemnate constatări personale ale organului judiciar, ci declaraţii ale unor persoane care au cunoştinţă despre o faptă prevăzută de legea penală, aceste declaraţii pot constitui mijloace de probă numai dacă provin de la persoanele prevăzute de art. 97 alin. 2 lit. a) – c) din Codul de procedură penală (respectiv de la suspect, inculpat, persoană vătămată, parte civilă, parte responsabilă civilmente sau martor) şi dacă au fost obţinute cu respectarea dispoziţiilor legale privind audierea acestora. În cauza de faţă, organele de urmărire penală au procedat la audierea persoanelor cu privire la care exista bănuiala că au săvârşit fapte prevăzute de legea penală, mai înainte de a dispune continuarea faţă de acestea a urmăririi penale, aşa cum prevăd dispoziţiile art. 305 alin. 3 din Codul de procedură penală, mai înainte de a li se aduce la cunoştinţă persoanelor în cauză că au dobândit calitatea de suspect, de a le informa cu privire la faptele pentru care sunt cercetate, încadrarea juridică a acestora, precum şi cu privire la drepturile prevăzute de art. 83 din Codul de procedură penală. Prin urmare, reţinând că au fost nesocotite dispoziţiile legale menite să asigure respectarea dreptului la apărare şi la un proces echitabil, în mod corect prima instanţă a constatat că este incident cazul de nulitate relativă, prevăzută de art. 282 al.1 C.pr.pen., ceea ce atrage excluderea din materialul probator a proceselor-verbale, deoarece vătămarea adusă inculpaţilor nu poate fi înlăturată altfel. (Curtea de Apel Galați, Încheierea penală din 22 decembrie 2015, portal.just.ro)
 8. Marius89ct

  Indicator rutier amplasat pe teren privat

  In principiu, intai afli exact care e autoritatea care a montat indicatorul - poate fi, daca e drum comunal, o directie ce tine de consiliul local. Apoi ar trebui sa i te adresezi acelei institutii printr-o cerere/adresa/petitie cu sfantul numar de inregistrare si data. Daca nu-ti da o solutie buna in termenul legal, abia apoi poti sa dai acea institutie in judecata. Astea ar fi actiunile de principiu, daca stie cineva mai bine, altfel sau mai detaliat, sa ma corecteze/completeze.
 9. Last week
 10. Cristi

  Merită contestaţia procesului verbal cu amendă?

  Pai da. Lasa ca iti zic eu copil inteligent. Evident, nu vorbesc serios.
 11. Istoan

  Obtinere certificat fiscal - inmatriculare masina

  Bună seara! As vrea sa ma ajutați cu o problemă sau sa ma îndrumați, dacă se poate. Mi-am luat o mașină marca BMW 328ci 2.8 l ,193cp pachet m3, în acte scrie m1. De la cine am luat o eu asa a luat o fără fiscal,dar intre timp până să îmi strâng bani 2 ,3 zile la oprit poliția pe cel de la care am luat masina ,și ia luat talonul, pentru că a mers pe un drum rau si ia picat nr din față jos si la pus in portbagaj,și pentru deriorare talon. Asa scrie si in talon. Si intrebarea mea este ,cum pot face sa scot talonul si cum pot sa recapătă si fiscalul de la proprietar sau cum. Nu prea știu, va rog ajutatima nu stiu ce sa fac. Precizez ca eu sunt din județul sălaj și mașină e matriculata in Olt, de acolo e si proprietarul. Va rog ajutatima cu un sfat sau cum pot rezolva.
 12. Catalin06

  Restituirea permisului de conducere în zile nelucrătoare

  Bună ziua, e următoarea situație: Mi-a fost suspendat permisul pentru depășirea vitezei. Am luat testul 15/15. Mi s-a redus perioada, au trecut cele 30 de zile, s-a implementat în sistem dar ziua de expirare e sâmbătă și nu e nimeni acolo să-mi dea înapoi permisul. Dacă conduc duminică, nu e infracțiune, dar pot fi sancționat pentru conducere fără permisul la mine dacă permisul e la serviciul rutier ?
 13. Există deja pe forum Legea 295 actualizată şi consolidată la zi, cu ultimele modificări.
 14. Si forma finala, publicata in M.O. in vigoare din 04.11.2019 ***link eliminat***
 15. Buna ziua! Vreau sa urmez cursurile la scoala de politie din Campina, dar am o problema. Tatal meu a avut o problema, a avut 3 ani cu suspendare, anul acesta si-a incheiat pedeapsa. Credeti ca are vreo influenta intr un mod negativ?
 16. Marius

  Caracal / 112 - Eroare de sistem

  E clar ... cu asemenea concluzii ai dovedit că habar nu ai despre ce vorbeşti, eşti doar un "părerolog" care îşi dă ifose p-aici. Te asigur că ai greşit adresa, aici nu e Facebook.
 17. Buna ziua! Recent s-a asfaltat drumul comunal, si indicatorul care semnaleaza iesirea din localitate a fost amplasat in gradina care urmeaza sa fie ingradita. Gradina imi apartine, este in Registrul agricol, insa nu am titlu de proprietate. Au aparut probleme pentru ca nu mi se prmite ingradirea terenului complet, deoarece nu am dreptul sa mut, sa ingradesc un indicator. Poate coneva sa ma ajute, in situatia de fata, la ce legi pot apela, dat fiind faptul ca acel indicator s-a amplasat fara acordul si instiintarea mea?
 18. Marius89ct

  Inchidere geam - apartament sigilat

  Acum trebuie macar sa aflu unde depun o petitie la parchet, la cel de pe langa judecatorie sau la cel de pe langa tribunal. Sper ca un politist incepator a facut asta, ca fiind la etajul 2 (daca era la 1?...) intr-o zona putin iluminata si ascuns de copaci, se poate ajunge noaptea cu o scara modulara inauntru... deci ce rost are sa sigilezi usa daca lasi geamul deschis...
 19. Amicu

  Amenda pentru stationare neregulamentara

  Nimeni? Nu este Nimeni prin zona sa mi raspunda la intrebare? Domnu moderator.... Puteti aproba continutul topicului pe care l am deschis?
 20. skip

  Caracal / 112 - Eroare de sistem

  Si cei de la Facultatea de Arhivistica spun ca au terminat la Academia de Politie!
 21. Animus

  Caracal / 112 - Eroare de sistem

  Interesant Ben! In 2008, Editura MAI publica un "Indrumar de criminalistica pentru jandarmi" (Coordonator Crangus Ion, Autori: Dragomir Ilie, Nitu Adrian si Boalbes Marian). Editor: Inspectoratul General Al Jandarmeriei Romane - Centrul de Documentare si Pedagogie). Daca te uiti la pagina 17, 1.3.1 Cadrul legal si conceptual privind desfasurarea activitatii criminalistice in indeplinirea misiunilor specifice Jandarmeriei Romane, singurul articol din Codul de procedura penala listat este Art. 214 URMARIREA PENALA Competenta organelor de urmarire penala. Si tot acolo sunt listate mai multe ordine MAI. Si mai interesant este faptul ca Art 55 din Codul de procedura penala nu listeaza decat procurorul, politia judiciara si organele de cercetare speciala. Daca ne bazam doar pe acest articol, ai avea dreptate. Dar luand in considerare toate ordinele, existenta acestui "indrumar" si faptul ca discutam in sine de "criminalistica pentru jandarmi", in fapt, Jandarmeria Romana face in teren urmarire penala. Oricat ar da-o dupa plop si are ocoli termenii.
 22. Veera151

  Merită contestaţia procesului verbal cu amendă?

  Acum 2 zile am facut drifturi intr o parcare, seara , la plecarea din parcare un echipaj de poliție pleaca dupa mine fara semnale pornite( nu i am văzut) , aprinzand girofarele la ieșirea din parcare ,cand am vazut girofarele am oprit corespunzător, domnii venind la mine, jignindu ma si spunandu mi ca imi vor lua permisul pe 30 zile pentru că nu am oprit la semnalele lor ,însă aceștia nu au pornit nimic in timpul drifturilor,ci la iesire din parcare As dori sa contest deviza acestora ,având si camerele din parcare pe care se vede ca acestia au ieșit din parcare dupa mine fara girofare , fără să mi faca vreun semnal pentru oprire Este posibil sa prelungesc dovada pe întreg procesul sau sa am permisul cat este procesul? Sau am sanse la proces pentru a l câștiga ? Unul dintre polițiști spunandu mi " COPIL PROST" , trăgând de mine sa mă ia la secție cu forta , având de fata la aceste întâmplări 2 martori
 23. vladsn

  Schimbare acte auto la schimbarea domiciliului

  Buna ziua, Saptamana trecuta am cumparat o masina la mana a doua, am facut actele tot ce trebuie ( nu am putut sa mergem la primarie deoarece in weekend nu lucreaza nimeni la primarii) si nu am fiscal pe contract. Astazi m-a sunat fostul proprietar ca a intampinat o problema si ca nu poate sa scoata fiscalul de la primarie deoarece el cand a inmatriculat masina avea buletinul pe alta adresa decat cea care apare acum pe contract.... Fostului proprietar i sa zis ca o sa dureze in jur de 45 de zile pana se poate aproba fiscalul masinii, doar ca legea din Romania zice ca noul proprietar sa inmatriculeze masina in max 30 de zile.... ce pot face in situatia asta? Multumesc anticipat!
 24. Ben

  Caracal / 112 - Eroare de sistem

  Sa le fie de bine. 🙄 Eu am o "problema" ca ne citezi din Wikipedia și crezi ca jandarmii fac urmărire penala, iar faptul ca ai "terminat" academia acum 20 de ani nu e o scuza pt ca nici atunci nu făceau urmărire penala.
 25. Salutari. In urma cu o luna mi a aparut un hemoroid extern ( nu stiu sigur daca e trombozat ). Au trecut 4 saptamani de atunci si inca nu a disparut. E mult mai mic decat era si moale. Nu stiu daca se mai retrage ( are cam aceeasi dimensiune de 2 sapt ). Pot pica fisa/vizita medicala din cauza acelui hemoroid sau nici nu verifica anusul? Va rog sa mi raspundeti. Sunt in stare de anxietate
 26. Animus

  Caracal / 112 - Eroare de sistem

  Exemplele voastre sunt pertinente si cred ca au multa substanta impotriva conceptului de descentralizare a Politiei Romane. Dar ma tem ca deficitul bugetar, impreuna cu nevoile primarilor, celor care chiar isi fac treaba, si vor incerca sa asigure siguranta pentru atragerea comunitatilor de afaceri (locuri de munca, venituri la buget, etc.) vor deveni factori decisivi in viitor pentru incercari si mai accentuate de descentralizare. Istoria recenta sugereaza ca in loc sa se gaseasca o formula care sa balanseze nevoile operative ale Politiei Romane cu cele ale comunitatilor locale, se va ajunge la niste situatii oribile. Referitor la FBI, Marius, e bine de stiut ca politie se face in USA cu mult inainte de aparitia BI. Asadar politia locala este adanc inradacinata in traditia si modul de trai american. Or fi cei de la FBI frustrati, dar este dreptul si in acelasi timp obligatia lor (prin lege) de a tine pasul cu fenomenul infractional si a pastra relevanta si eficienta insitutiei lor. Dar, sa nu uitam, FBI este un serviciu secret federal, si americanii isi apara drepturile si libertatile cetatenesti destul de bine. FBI trebuie sa produca niste analize extrem de convingatoare, urmand la fel, un proces foarte bine definit, pentru a ajusta legislatia si a ajuta FBI sa tina pasul cu nevoile lor operative. Astea fiind spuse, procesul federal, sau centralizat de ajustare este extrem de incet is scump. Listarea companiilor pe GSA este complicata, si mereu glumim ca de aceea pretul unui ciocan de $2 ajunge sa coste $250 cand il cumpara guvernul federal. Aici intervine avantajul politiilor locale, unde accesul la technologii de ultima ora, si ajustarea la nevoile din teren se produce mult mai rapid. Spre exemplu, LAPD are la acest moment in pilot un system “speech to text” care sa populeze baze de date spre optimizare cu AI pentru a creaste eficienta si colaborarea intre politisti in teren. Discutiile au pornit in 2017 si deja pilotul este in derulare. La FBI, acelasi proiect ar dura vreo 6-7 ani. Mai mult, NYPD are 120 de inteview rooms (camere de interogare). Procesul de renovare si technology update a durat in total 2 ani. La FBI, in 2 ani nici nu apuci sa aduci la masa de discutii toti factorii de decizie:) Dar cred ca este absolut prematur sa descentralizezi Politia Romana cand la acest moment este nevoie de o consolidare a statutului/ job description pentru politisti ca filosofie (cuvantul suna poate prea pompos in romana). Aici cred ca avem de invatat mult de la altii. Statutul de “peace officer” are mare valoare mai ales aici in Nord America (atat in US cat si in Canada). Opinia publica, legiuitorul, politistii si sindicatele lor (foarte puternice si active) sunt foarte atente cu orice incercare a diferitelor institutii care vor pentru unii angajati statutul de “peace officer”. Prin comparatie cu filmele de la Hollywood, politistii se bucura de respect in societate si de foarte multe ori am fost martor cand oameni si-au exprimat in discutii respectul prin faimosul “Thank You for your Service!” La inceput, ca roman emigrant, mi s-a parut pompos si artificial, dar in timp an inceput sa realizez valoarea si importanta acestor cuvinte. Intorcandu-ma la postarea mea de mai sus si a clarifica pentru Marius, ea se bazeaza in mare pe extracte dintr-un curs de negociere tinut de Gary Noesner, (fost chief negotiator de la FBI's Critical Incident Response Group, Crisis Management Unit, FBI Academy) in care el introduced evolutia conceptului de “tactical communication” si influenta lui asupra pregatirii curente a politistilor. Si totul pornea in prezentarea lui de la faptul ca interactiunea dintre politist si cetatean este in esenta on “discutie armata”. Politistul are acest privilegiu (in exercitarea muncii lui) dar care vine cu riscuri, responsabilitati si dezavantaje clare pentru el. De aceea pregatirea politistilor se face extensiv la locul de munca si in aceptiunea lui doar doctorii depasesc in intensitate si detaliu pregatirea profesionala. El dadea un exemplu simplu precum tragerea pe dreapta a unei masini: politistul este in strada, se vede clar ca poarta arma, si deja intra intr-o situatie de confruntare cu soferul de la volanul masinii. Prin actiunea sa de a trage vehicolul pe dreapta, ii limiteaza libertatea de circulatie a soferului si modul in care continua interactia si se stabileste “comunicarea eficienta” reprezinta situatii specifice si unice doar “muncii de politie”. Aspectele astea sunt probabil cunoscute si usor de inteles de politistii romani, dar cred ca foarte putini dintre oamenii de rand din Romania le inteleg, si mai ales pun valoare pe ele. Am scris succint despre istoria “hostage negociations” deoarece in cazul de la Caracal am avut de a face cu o astfel de situatie. Dar implicatiile sunt mult mai profunde. Politiile locale (pe baza pozelor pe care le-am vazut aici pe website) nu am nimic in comun cu ceea ce am descris mai sus ca “politie” si cred ca nu exista “politist pe jumatate” sau “politist la discount”. Atributiile pe care le descrieti voi pentru aceste numite “politii locale” sunt de fapt bylaw officers (ofiterii primariei). Aceste servicii se contracteaza aici prin licitatie publica de la companii de securitate private si scopul primariei este sa produca profit. Acesti ofiteri nu au statut de politist (absolut interzis prin lege), nu poarta arma, baston, ci doar o agenda si eventual un aparat pentru a scrie amenzi pt parcare. Culoarea masinilor este de obicei negociata in contract si au dreptul sa arate “logo-ul” orasului. Daca opresc des, in exercitarea atributiilor li se da dreptul, pentru siguranta lor in trafic sa aiba “amber light”. Dar acest serviciu, este platit in general la salariul minim (sau aproape de minim) si nu reprezinta cost la primarie, ci din contra, aduce venit din amenzile si serviciile aditionale pe care le preteaza. Mai mult, deoarece aceste servicii pot fi afectate de economie si buget, nu se angajeaza direct de primarie. Nu sunt bani anul viitor, nu se mai creaza acest contract si atunci primaria nu are de negociat pensii, salarii compensatorii, eventuale sindicate, etc. Dar ce e mai grav este ca acesti politisti care miros a bautura in timpul serviciului si se trag de itari cu nea Nelu fac munca mult mai riscanta si mai grea pentru adevaratii politisti din Politia Romana. Cum reactioneaza sindicatele PR in aceste situatii? Ben, nu cred ca eu sunt problema ta. Eu am facut academia acu vreo 20 de ani cand “busola” la pregatirea militara generala si revistele de front erau spaima studentilor. Ne alergau caprarii de jandarmi prin padurea Baneasa pana la fort de ne sareau fulgii. Eu am plecat, mi-am platit ce am avut de platit statului roman si imi exprim un punct de vedere pe forum. Dar colegii mei, inca activi, unii iti sunt sefi tie acum Si asta cred ca este o problema pentru tine… Dupa 20 de ani, da-mi voie sa confund “cercetarea” si “urmarirea” penala, sau SPP cu CPP. Am scris in graba si am vrut sa corectez, dar nu s-a putut. E interest insa, cat de personal ei tu ceea ce am scris pe aici. Este ushor de observat ca imi este destul de greu sa inteleg realitatile din Romania, ar trebui sa fiu un mare idiot sa ma cred “serif” sau ca as putea sa schimb eu cu ceva actul de politie din Romania. Dar, spre surprinderea mea, dupa 20 de ani, incepe sa imi pese. De aceea am intrat aici, si am tot respectul pentru politisti in general si cei din Romania in special. Atat cat am facut eu purici prin MAI, un lucru este cert, este extrem de dificil sa faci adevarata munca de politie in Romania.
 27. Salutari. In urma cu o luna mi a aparut un hemoroid extern ( nu stiu sigur daca e trombozat ). Au trecut 4 saptamani de atunci si inca nu a disparut. E mult mai mic decat era si moale. Nu stiu daca se mai retrage ( are cam aceeasi dimensiune de 2 sapt ). Pot pica fisa/vizita medicala din cauza acelui hemoroid sau nici nu verifica anusul? Va rog sa mi raspundeti. Sunt in stare de anxietate
 1. Load more activity
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.