Jump to content
POLITISTI.ro

Control Corporal, conditii ?

CC21

Recommended Posts

Salut, 

Avand in vedere conditile in care un politist are dreptul de-a efectua un control corporal. Vi se pare in limita legii (daca nu a bunului simt), aplicarea acestei masuri de 'prevenire' asupra mea si a unui prieten de-al meu, amandoi majori, aflati in centrul localitatii, exact pe strada unde locuiam ? Dupa ce am dat amandoi buletinele, am fost intrebati daca avem ceva ce nu-i al nostru.. raspunsul a fost nu. Urmarea a fost puneti toate obiectele din buzunare. Am intrebat din ce motiv se recurge la control corporal, politistul nu-mi oferise niciun motiv pana atunci. Am primit raspunsul ca ne invarteam suspect in jurul unei masini. Prima chestie pe care o pun pe portbagajul masinii de politie a fost cheia masinii urmata de talonul masinii. Chiar din masina iesisem. 

Motivele initiale le inteleg, era 12 noaptea, aveam geci de ski (evident, suspect) si ne "invarteam" in jurul unei masini aflate pe o strada plina de camere video. Ok, fie. Dar sa-mi verifice portofelul pentru "indicii temeinice" ca am comis o infractiune, sau planuiam sa comitem o infractiune de FURT ? Oare credeau ca am bagat vreun casetofon sau o janta de masina in portofel, din propria mea masina ? 

Analizand situatile in care se impune controlul corporal, constat ca nu ma incadrez in niciuna, mai ales dupa ce le-am aratat ca e masina mea.

Nu va cer ajutorul sa depun o plangere pentru abuz, ca sunt constient ca e ultimul loc de unde as primi aceste sfaturi, dar intreb de curiozitate, la nivelul asta se poate ajunge, avand o lege interpretabila care sa te acopere ? 

Edited by CC21
  • Upvote 1
  • Downvote 1

Cam asta e gandirea oamenilor in privinta politistilor . Pacat ca ei nu stiu ca legile nu prea sunt pro politisti , dar ma . E usor sa arunci cu pietre cand nu iti convine ceva decat sa citesti legea .

Vi se pare in limita legii (daca nu a bunului simt), aplicarea acestei masuri de 'prevenire' asupra mea si a unui prieten de-al meu, [...]

dar intreb de curiozitate, la nivelul asta se poate ajunge, avand o lege interpretabila care sa te acopere ? 

Presupunand ca iti gasea in portofel 5 carduri "albe" de banca cu pinurile scrise pe ele cu markerul...

Astia cum arata? Cum ii identificam?

Cand sunt oprit pe strada cu masina sau motocicleta si mi se cere asigurarea, chiar ma simt bine.

Stiu ca riscul ca unu care ma loveste sa nu aiba asigurarea, necesara sa-mi repar vehiculul, scade cu ajutorul astora incapatanati sa-si faca munca

Edited by cezar1
  • Upvote 4

Te invit pe tine, bundesgrenzschutz, sa-ti folosesti capul in locul meu si sa-mi spui in ce situatie ma aflam dupa ce i-am prezentat toate datele (strada pe care locuiesc, masina mea etc) pentru motivarea controlului corporal. Pana acum, contactele mele cu politia se opreau la nivelul de prezentat actele (desi nici cand ma plimbam intr-o seara pe la ora 22 cu o prietena prin centru n-am inteles motivul, ma rog) si un salut respectuos din partea amandurora. Aceasta situatie mi-a mai deschis ochii cu privire la mentalitatea unor politisti (ca na, inainte de politisti sunt oameni si oamenii nu-s perfecti). Cand agentul tinerel (blond, inalt si de la sat), care era de aceeasi varsta cu mine bolborosea ceva de "drogatii cu Rosia Montana mi s-au mai deschis ochii. Nu sunt neted pe creier si ma gandeam ca faza cu furtul a fost un raspuns .. 'diplomatic'... era evident ca ei cautau ceva droguri. Am tot stat si m-am gandit ce-am facut de am trezit aceasta suspiciune, vazusem masina de politie ca da cu spatele intr-o intersectie sa intre pe strada (care, repet, e plina de camere de supraveghere) pe care eram cu aproximativ 90 de secunde bune pana sa ajunga la noi, am mers linistiti in aceeasi directie. Mi-e jena sa cred ca oamenii care ma apara, considera tinerii imbracati cum eram noi, ca au "ceva la ei". Daca politia merge pe sistemul "dintr-o suta tot gasim ceva la unu", asta ar incalca multe principii de drept cu privire la dreptul omului la demnitate. 

Da, "o lege interpretabila care sa acopere" ... pentru ca suspiciunea nu e definita de lege, nu e bazata pe fapte, e bazata pe gandirea si instruirea de 2 ani unui agent... si daca mai e si de pe sate, ca domnul in speta, e trist

Modul satiric si trivial in care prezinti situatia, "bundesgrenzschutz", este foarte interesant. Nu e vorba de pipait funduletul, omule, dar nu te simti plin de demnitate cand esti cu mainile pe masina si cu picioarele departate. Si exact de asta are o buna parte din populatia o parere cel putin suspicioasa cu privire la politie. Sunt anumite principii de drept intr-un stat democratic, care nu sunt predate la scoala de agenti de 2 ani. 

La urmatorul control corporal (ca nu renunt la geaca de ski, deci nici la suspiciune) ma voi amuza.

• Upvote 1
  • Downvote 6
  • Moderator

Nu sunt neted pe creier... era evident ca ei cautau ceva droguri.

Inseamna ca tu esti constient ca ceva te da de gol... Incearca sa te schimbi... in bine. 

• Upvote 1
  • Downvote 1

Presupunand ca iti gasea in portofel 5 carduri "albe" de banca cu pinurile scrise pe ele cu markerul...

Astia cum arata? Cum ii identificam?

Cand sunt oprit pe strada cu masina sau motocicleta si mi se cere asigurarea, chiar ma simt bine.

Stiu ca riscul ca unu care ma loveste sa nu aiba asigurarea, necesara sa-mi repar vehiculul, scade cu ajutorul astora incapatanati sa-si faca munca

Probabil ca niste oameni normali, de asta se merge si pe 'control de rutina' si de 'prevenire' ... "cautam si sigur gasim ceva, undeva, asupra cuiva" 

Nu merg pe sistemul cretinoid ACAB (all cops are bastards), inteleg foarte bine notiunea de politie intr-un stat. Problema e cand se dezvolta un anumit sentiment de repulsie, neavand nicio problema in rest cu legea. Suspiciunea poate fi motivata in absolut orice situatie de catre un politist. Daca mai si are o zi proasta combinata cu o gandire de genul "drogatii cu rosia montana", poti fi controlat oriunde si oricand, ceea ce nu e normal.

La chestia cu asigurarea, sunt de acord cu tine, dar si daca nu o are : trimis in judecata, este usurel de rezolvat.

Exact asta e scopul intrebarii mele initiale. Nu imi vars frustrarile aici, n-a fost o experienta 'traumatizanta'.. nu m-a chemat nimeni dupa tufis sa-mi arate "tomfa", cum spunea colegul tau. (facepalm). Eu chiar nu vad motivul suspiciunii dupa ce-am prezentat toate actele. Uitasem, eram perfect treaz, parcasem masina de 5 minute.

• Downvote 2
  • Member

Tu nu vezi motivul suspiciunii, ei l-au vazut! Poate aveau ceva informatiii cu privire la trafic de droguri in zona, poate v-a vazut un cetatean si i-a rugat sa verifice, au fost sesizari in zona cu privire la X gen de fapte, pot sa fie 1000 de variante. Controlul corporal e o actiune preventiva, BANALA, si uzuala in activitatea agentilor de ordine chiar daca tie ti se pare iesit din comun.

Lamureste-ma te rog care sunt principiile alea de drept care sunt incalcate.

De asemenea, exemplul dat de un coleg mai sus e de luat in seama: daca politistul, ca sa nu se supere cetateanul (caruia i se pare strigator la cer sa fie verificat EL), nu mai facea controale corporale si veneau baietii veseli si iti spargeau masina aia pe care tocmai o parcasei. Atunci tot politistul era de vina ca nu a facut nimic? :)

Inca un aspect: palmele pe masina/picioare departate nu se practica de regula decat daca ai avut o atitudine "nepotrivita" si sfidatoare.

Edited by RPG
  • Upvote 1
  • Downvote 1

Inca un aspect: palmele pe masina/picioare departate nu se practica de regula decat daca ai avut o atitudine "nepotrivita" si sfidatoare.

fraza ta e spusa al naibii de prost. eu si altii vom intelege ca tu practici controlul corporal sumar doar la cei care te sfideaza, ca masura de razbunare, ceva de genul: "ësti smecher, ia sa-ti fac eu un control corporal". dar deh...dupa 10 ani de strada poate doar mie mi se pare ciudata fraza de mai sus

• Upvote 1
  • Downvote 1

Tu nu vezi motivul suspiciunii, ei l-au vazut! Poate aveau ceva informatiii cu privire la trafic de droguri in zona, poate v-a vazut un cetatean si i-a rugat sa verifice, au fost sesizari in zona cu privire la X gen de fapte, pot sa fie 1000 de variante. 

Un raspuns de aceasta maniera asteptam, multumesc.

Nu trebuie sa conving pe nimeni, dar amandoi am avut cea mai calma si respectuoasa atitudine inainte, in timpul controlului corporal, cat si dupa. Nu e placut sa fi tratat ca un infractor.

Daca suspiciunea a fost trezita de unul din motivele date de tine, inteleg perfect. Atitudinea agentului, totusi, mi-a provocat indignarea de dupa si mi-au pus anumite intrebari.

Abordarea gen :

-La ce facultate esti ? 

-La Inginerie (prietenul meu)

-A, pai e clar ca nu stii nimic despre viata, hai sa-ti explic eu cum sta treaba [...] sa nu va mai bagati idei in cap de genul "drogatilor cu Rosia Montana".

Nu castiga si nici nu sustine respectul in nicio situatie. 

Oricum, apreciez raspunsurile voastre, inteleg putin mai bine toata treaba.

bundesgrenzschutz, tu puteai sa bagi un solitare alaturi de colegul blond din speta, in loc sa scrii un raspuns.

• Member

fraza ta e spusa al naibii de prost. eu si altii vom intelege ca tu practici controlul corporal sumar doar la cei care te sfideaza, ca masura de razbunare, ceva de genul: "ësti smecher, ia sa-ti fac eu un control corporal". dar deh...dupa 10 ani de strada poate doar mie mi se pare ciudata fraza de mai sus

Incercam sa subliniez ca daca a avut o atitudine de genul "Cine esti tu ma?...De ce sa ma controlezi tu pe mine?" e posibil sa fi starnit suspiciuni cu privire la ce are asupra sa si de ce nu vrea sa permita efectuarea controlului, motiv pentru care colegii nu si-au asumat riscul sa scoata o arma alba de sub geaca aia de ski, luand toate masurile de precautie.

Posibil sa fi avut eu o exprimare mai ciudata.

• Upvote 2
  • Member

CC21, ce ne spui tu pe aici e doar varianta ta de om indignat, deci una subiectiva si trunchiata, asa ca da-mi voie sa fiu rezervat cu privire la ce ne impartasesti tu pe aici.

Inainte sa te plangi tu de prejudecatile politistilor fata de tine, ca te imbraci intr-un anumit fel sau ca atragi atentie din alte motive, mai intai te-ai uita la tine si la ideile tale preconcepute despre oamenii care provin "de pe la sate" sau ca au doar 2 ani de scoala. Asa ca mai usor cu lectiile de moralitate si victimizarea asta. Inainte sa te dai victima unor prejudecati, uita-te mai intai la tine.

Si daca tot esti asa mare expert in principii de drept, poate ca ai fi citat mai departe ca drepturile pot fi si restrictionate in anumite situatii.

Asa ca pana cand vor legifera domnii parlamentari "suspiciunea" :wacko:  ca asta ramanea sa ne mai spui, :wacko: va trebui sa mai astepti cu frica-n san ca nu vor fi respectate principiile de drept. Iti doresc sa ai parte de tratamentul unui politist american sau oricare altul dintr-o natie civilizata si apoi discutam.

Edited by Ben
  • Upvote 1

Probabil ca niste oameni normali, de asta se merge si pe 'control de rutina' si de 'prevenire' ... "cautam si sigur gasim ceva, undeva, asupra cuiva" 

Nu merg pe sistemul cretinoid ACAB (all cops are bastards), inteleg foarte bine notiunea de politie intr-un stat. Problema e cand se dezvolta un anumit sentiment de repulsie, neavand nicio problema in rest cu legea. Suspiciunea poate fi motivata in absolut orice situatie de catre un politist. Daca mai si are o zi proasta combinata cu o gandire de genul "drogatii cu rosia montana", poti fi controlat oriunde si oricand, ceea ce nu e normal.

La chestia cu asigurarea, sunt de acord cu tine, dar si daca nu o are : trimis in judecata, este usurel de rezolvat.

Exact asta e scopul intrebarii mele initiale. Nu imi vars frustrarile aici, n-a fost o experienta 'traumatizanta'.. nu m-a chemat nimeni dupa tufis sa-mi arate "tomfa", cum spunea colegul tau. (facepalm). Eu chiar nu vad motivul suspiciunii dupa ce-am prezentat toate actele. Uitasem, eram perfect treaz, parcasem masina de 5 minute.

Esti suparat acum.

Traim in lumea asta care e formata din noi

Daca n-ar fi infractori n-ar fi nevoie de politie. Dar este, din pacate.

Ar trebui sa te astepti la asa ceva.

Ce iti pot spune e ca politia nu controleaza pe toata lumea. N-ar avea timp si sens.

Controale de rutina si eu am avut. Nu corporale in tara.

Corporale am avut la granita la turci si la aeroport.

Rutina la masina in Franta si Germania. Pentru droguri

Asta e. Stiu ca bate la ochi ca merg cu masina numai eu in masina din Bucuresti pana in Nantes

Asta e.

Modul tau de a te imbraca si locul nasterii politistului n-are imporanta. Ce vrei sa sugerezi? Ca cei de la sate merita mai putin reespect?

Stii ca am intrat in Europa? Incearca sa ramai acolo

Edited by cezar1
  • Upvote 3

Prejudecatile agentului cu privire la mine nu s-au confirmat... in schimb, ale mele despre el da.

Modul tau de a te imbraca si locul nasterii politistului n-are imporanta. Ce vrei sa sugerezi? Ca cei de la sate merita mai putin reespect?

Stii ca am intrat in Europa? Incearca sa ramai acolo

Am cunoscut destui oameni cu o gandire ingusta, majoritatea fiind dintr-un sat. Repet, daca am fost oprit pentru unul din motivele mentinoate de RPG, inteleg. Dupa ce i-am aratat ca motivul invocat pentru oprire nu e valabil (probabil exista, nu as fi surprins, dar nu stiu ce hot cu o inteligenta maxim mediocra fura masini de pe propria lui strada, pline de camere video), ne-am purtat civilizat, le-am spus ca mergem sa mancam ceva, politistul mai inalt in grad si mai in varsta, ne-a spus frumos ca e inchis acolo, sa mergem altundeva, blondul a continuat cu atitudinea pe care o aveam in urma 'prejudecatilor mele', cititi dialogul si modul de abordare mai sus. M-a tratat fix ca "drogatii cu rosia montana". (imi place expresia, de asta o tot repet. Spune multe despre rationamentul individului)

• Moderator

CC21 ai spus mai sus ceva despre şcoala de agenţi, mai exact ne povesteai despre ce se face şi ce nu pe acolo. Detaliază te rog. De unde ştii, ai făcut aceea scoală, ai asistat la cursuri, ai consultat programa? De unde ştii ce se face şi ce nu?

Sau vorbeşti doar din auzite ori legende? Chiar sunt curios.

• Member

Vezi, exact despre genul asta de atitudine sfidatoare vorbeam...care ti-a cauzat atatea neplaceri. Eu cred ca acest control despre care vorbesti a fost tensionat, nu cum il descriai tu mai sus. Te-ai revoltat, l-ai intrebat de ce, probabil ai spus ca nu vrei, ca nu ti se pare tie ca asa trebuie procedat, ai adresat si cateva vorbe "de duh" si intr-un final ai cedat. Probabil din acest motiv atitudiea agentului a fost un raspuns la atitudinea ta.

Edited by RPG
  • Moderator

CC21 ai spus mai sus ceva despre şcoala de agenţi, mai exact ne povesteai despre ce se face şi ce nu pe acolo. Detaliază te rog. De unde ştii, ai făcut aceea scoală, ai asistat la cursuri, ai consultat programa? De unde ştii ce se face şi ce nu?

Si-ar fi dorit probabil... Dar nu toata lumea poate... Spunea cineva despre o vulpe care nu ajungea la struguri...

Am cunoscut destui oameni cu o gandire ingusta, majoritatea fiind dintr-un sat.

Te dai baiat cult de politehnica.

Daca sa zicem ca intr-o zi treci cu sotia pe acolo, gravida fiind si naste chiar in satul ala..

O insemna asta ceva?

Vezi, exact despre genul asta de atitudine sfidatoare vorbeam...care ti-a cauzat atatea neplaceri. Eu cred ca acest control despre care vorbesti a fost tensionat, nu cum il descriai tu mai sus. Te-ai revoltat, l-ai intrebat de ce, probabil ai spus ca nu vrei, ca nu ti se pare tie ca asa trebuie procedat, ai adresat si cateva vorbe "de duh" si intr-un final ai cedat. Probabil din acest motiv atitudiea agentului a fost un raspuns la atitudinea ta.

atitudinea politistului trebuie sa fie conform legii, nu sa se plieze dupa atitudinea celui legitimat/controlat/etc.  adica o atitudine calma, plina de tact si conform dispozitiilor in vigoare. eu unul am invatat ca daca un individ se da mare smecher nu trebuie sa ma iau dupa el si sa ii arat ca eu sunt mai smecher ca el(cu legea in mana) caci proverbul e valabil: nu te pune cu prostu ca are mintea odihnita.

• Upvote 2
  • Downvote 2
  • Moderator

daca un individ se da mare smecher nu trebuie sa ma iau dupa el si sa ii arat ca eu sunt mai smecher ca el

Hmmm... Nu e valabil intotdeauna. Daca lucrezi la ghiseu, da, nu trebuie sa il enervezi ca poate sparge geamul :D

• Upvote 2

Si-ar fi dorit probabil... Dar nu toata lumea poate... Spunea cineva despre o vulpe care nu ajungea la struguri...

Gresit, sunt la Drept.

Te dai baiat cult de politehnica.

Daca sa zicem ca intr-o zi treci cu sotia pe acolo, gravida fiind si naste chiar in satul ala..

O insemna asta ceva?

Eu nu i-am luat certificatul de nastere sa vad unde s-a nascut. Evident ca nu asta conteaza, conteaza mediul in care esti crescut. Nu trebuie sa fi doctor in sociologie ca sa-ti dai seama ca un om este crescut la sat. Pe langa accent, limbajul pe care l-a folosit si privire, pe mine m-a frapat atitudinea unui functionar public investit de catre stat cu o putere. Nu incerca sa privesti superficial modul in care am pus problema.

atitudinea politistului trebuie sa fie conform legii, nu sa se plieze dupa atitudinea celui legitimat/controlat/etc.  adica o atitudine calma, plina de tact si conform dispozitiilor in vigoare. eu unul am invatat ca daca un individ se da mare smecher nu trebuie sa ma iau dupa el si sa ii arat ca eu sunt mai smecher ca el(cu legea in mana) caci proverbul e valabil: nu te pune cu prostu ca are mintea odihnita.

de acord, dar n-a fost cazul de atitudine sfidatoare aici.

• Moderator

Dacă întradevăr acel poliţist a procedat aşa (mâinile pe maşină, picioarele depărtate, etc) nu este decât o dovadă că este profesionist şi îşi face meseria cu simţ de răspundere. La absolut toate controalele pe care le efectuaţi în stradă e bine să procedaţi aşa şi am mai discutat despre acest aspect aici:  Trebuie procedat aşa, indiferent de atitudinea sau modul de a reacţiona a celui controlat.

Nu vă lăsaţi influenţaţi de toţi habarniştii obsedaţi de abuzuri cu mentalitate de burci ai pământului, siguranţa voastră e cea mai importantă.

• Upvote 4