Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Pot trage cu arma in poligon daca nu am permis?

ziceva

Question

Salut,

Primul meu post pe aici, asa ca aveti mila: urmaza o intrebare posibil idioata, caz in care ma multumesc cu un raspuns de forma "da" sau "nu".

Deci:

Poate o persoana ce NU detine un permis de port arma sa foloseasca o arma letala intr-un poligon autorizat? Evident e vorba de o arma inchiriata de la respectivul poligon, sub supravegherea personalului poligonului etc.

Stiu ca raspunsul rapid ar veni chiar din partea personalului unui poligon ... dar la 20:30 cand mi-a venit mie ideea, e mai usor sa postez pe un forum. :D

Recommended Posts

• 0
  • Moderator

Răspunsul la întrebarea ta este DA, se poate.

Numai că trebuie îndeplinite anumite condiții pentru ca aceea tragere să nu încalce prevederile legale. Acele condiții cad în sarcina proprietarului acelui poligon.

Trebuie ca tragerea să se facă sub supravegherea și îndrumarea unei persoane care să dețină autorizație de instructor de poligon de tragere, să existe personal care să aibă calificarea necesară acordării primului ajutor și parcă mai e ceva ... dar nu-mi amintesc acum.

Oricum, d.p.d.v. legal este posibil, dacă există un poligon care să îndeplinească condițiile cerute de lege.

Numai bine.

• Upvote 1

• 0

...si sa aiba varsta se 18 ani impliniti... :emo-yessir:
Am fost si eu cu fiica mea in poligonul celor de la UTI unde sedinta costa 100 lei, in acesti bani intrand tot ceea ce inseamna poligon, mai putin arma si munitia.
Se poate trage cu orice arma aflata in magazinul acestora (la doua usi distanta de poligon), conditia fiind aceea de a avea bani pentru inchirierea fiecarui tip de arma si contravaloarea munitiei aferente.

foto0w.jpg

foto1llg.jpg

foto3ba.jpg

Stima

• 0

Tot la UTI ma gandeam si eu ... intamplarea face ca trec prin fata cladirii aleia de 2 ori pe zi :) ...

Voiam sa cer mai multe informatii printr-un mail, dar aparent adresa respectiva de mail nu functioneaza :( ...

• 0
  • Moderator

Poți pune aici acele întrebări sau nelămuriri. Nu le știm noi pe toate, dar poate la unele dintre ele reușim să răspundem.

După cum vezi sunt membri ai forumului care au mers pe acolo.

PS: videosuzy mi se pare mie sau e cam piperat prețul acolo?

• 0

Intrebarile pe care voiam sa le pun tin de organizarea lor .. program, tarife (intrucat pe site-ul lor sunt alte preturi decat am vazut mai sus) etc

Daca tot spui ca pretul ti se pare piperat, te intreb piperat in comparatie cu ce? ... Ce alte poligoane mai cunoasteti in Bucuresti? [ne cam departam de subiectul original al topicului :) ]

Edited by ziceva

• 0

Poti sa-l contactezi pe dl. Viorel la nr. de telefon 0762631742 si te poate ajuta si cu jumatate de ora la 50 lei. Detaliile le discuti personal. Avantajos e sa mergi impreuna cu alti amici si sa impartiti ora, fiecare platindu-si doar munitia trasa.

Programul e de la 8AM pana la 8PM (dar am stat si pana la 11 seara), dupa ora 5 PM ramanand dl Filip, colegul dlui Viorel.

Stima

PS. ii poti spune ca suni din partea dlui Catalin de la aparare. E suficient.

• 0

Din pacate legea interzice accesul in poligoanele autorizate a celor care nu poseda permis de port arma, aruncati un ochi aici: http://www.anca.com.ro/forum/viewtopic.php?t=578 o lege idioata ca oricare alta de la noi. Rog moderatorul sa stearga anumite posturi si raspunsurile sa le dam celor interesati pe pm, e mai ok asa.

Edited by dcrist

• 0

Multumesc mult pentru detalii ...

Momentan sunt prins intre munca si o s[tr]esiune la un master ... dar imediat ce scap de belele sigur sa ma relaxez cu o sedinta de "target practice" :D ...

• 0

Pai...pentru cine e mai bine daca se sterg anumite postari? Nu inteleg? Are tenta de reclama ceea ce am scris mai sus? Am considerat ca informatiile pot fi utile si pentru ceilalti membri ai forumului.

Imi cer scuze daca cineva a avut impresia asta.

Stima

• 0
  • Moderator

Din pacate legea interzice accesul in poligoanele autorizate a celor care nu poseda permis de port arma,

Fii bun si arata-ne care este prevederea legala. In link-ul oferit nu se precizeaza acest lucru.

• 0

Am fost si eu cu fiica mea in poligonul celor de la UTI unde sedinta costa 100 lei, in acesti bani intrand tot ceea ce inseamna poligon, mai putin arma si munitia.

Adica ce? Un culoar, o hartie si niste casti pe care le-au mai purtat x oameni inainte probabil fara sa le spele in vreun fel.

• 0

@florin

plus instructor, medic, paza ... pe langa autorizatii zeci si sute ... vorbim totusi de tras cu o arma cat se poate de reala, cu munitie cat se poate de reala ... lucru pe care incepand cu generatia mea, nu mai prea ai ocazia sa il faci (nu am facut armata, desi sunt convins ca nu era un lucru rau ... din pacate pe la 20 de ani esti in plin avand: facultate, serviciu ... si daca nu intentionezi sa faci cariera, armata pare un timp mort, mai ales ca nu mai e obligatorie ... ma rog, e o intreaga discutie cu argumente pro si contra) ... Revenind la ideea initiala, e o arma reala, iar toata raspunderea e a personalului poligonului (din cate vezi, din punct de vedere legal, ei iau toate masurile). Deci nu platesti numai culoarul, hartia si castile ci platesti oameni si raspunderea pe care ei si-o asuma (nu cred ca te scapa vre-o secunda omul ala din ochi cat timp ai arma in mana).

• 0

Se platesc intr-o tara cu apa calda aproape o treime din suma aia (adica mai putin de o treime) pentru acelasi culoar, hartie, paza etc. Salariul minim pe economie nu e 600 si ceva de lei in respectiva tara. Cutia de 50 cartuse 9x19mm, o marca de duzina, costa cam 50 lei. O pizza, 35 lei, ca sa faci comparatia.

• 0

Si in tara aia ai ocazia sa fii impuscat mancand linistit pizza aia la fel de ieftina ca si gloantele ... nu mersi ...

Traim intr-o tara cu un control strict al armelor (pana la urma e mai bine asa decat sa vina liceanul deziluzionat in dragoste si sa ciuruiasca jumate' din liceu cu arma automata pe care a cumparat-o la coltul strazii din banii de buzunar) ... Nu spun ca totul e frumos si bine in Romanica noastra ... doar ca la control mai strict, e normal ca activitatile de gen sa fie mai costisitoare ...

Si apoi, mai e ceea ce se cheama economie de piata ... cerere si oferta ... oferta mica, pret mare ...cerere mare, pret si mai mare ... nu te obliga nimeni sa te duci la poligon ... daca iesi mai bine facand o calatorie pana in State, tragand 2000 de gloante (in oamenii de pe strada?!?) si intorcandu-te ... nu te opreste nimeni ...

• 0

Nu era vorba ca faci reclama ci poate ceva probleme celor de la poligonul respectiv (si eu ii cunosc destul de bine pe cei de acolo sunt persoane cu pregatire si cu mult bun simt), in linkul respectiv pe care l-am postat era vorba de un poligon de tir de abia deschis la oradea care sa confruntat cu problema asta (sa nu permita accesul decit celor cu permis de port arma) oricum din ce au postat unii pe forumuri cu tematica de arme in unele orase cei de la AEST aplica legea c-am cum vor ei si numai cu reclamatii ajunse la esaloanele superioare se rezolva cazul. Nu cunosc art din lege care interzice accesul in poligon dar e posibil sa fie in normele de aplicare a legii nu am timp sa sap dupa el cine are chef poate studia si legea si normele. Poate se merita sa dai o fuga in state sa te deconectezi citeva zile intr-un poligon de al lor http://video.google.com/videoplay?docid=-2762813556293334249# :naughty:

• 0

Aveti articolul de lege unde se interzice tragerea cu arme letale a celor care nu au permis pentru asa ceva :

ART. 87 - Legea 295.

Conditiile accesului diferitelor categorii de persoane in incinta poligoanelor de tragere

(1) In functie de destinatia poligoanelor de tragere, in incinta acestora sunt admise accesul si

desfasurarea activitatilor de tragere cu arma, pentru urmatoarele categorii de persoane:

a) in cazul poligoanelor prevazute la art. 85 alin. (1) lit. a) - numai personalul angajat la societatea

specializata de paza, desemnat sa poarte si sa foloseasca arme si munitie;

B) in cazul poligoanelor prevazute la art. 85 alin. (1) lit. B) - numai personalul specializat pentru

repararea si testarea armelor, din cadrul armurierilor autorizati sa repare arme;

c) in cazul poligoanelor prevazute la art. 85 alin. (1) lit. c) - numai titularii unui permis de arma

sau, dupa caz, persoanele care au absolvit sau urmeaza cursul de instruire prevazut la art. 15 alin.

(1) lit. g).

(2) Persoanele care au acces in incinta poligoanelor de tragere in conditiile prevazute la alin. (1)

lit. a) si c) pot executa trageri numai cu arme de acelasi fel cu cele care le sunt date in dotare,

respectiv cele inscrise in permisul de arma sau pentru procurarea carora urmeaza cursul de

instruire prevazut la art. 15 alin. (1) lit. g).

(3) In situatiile prevazute la alin. (1) lit. a) si c), accesul in incinta poligonului de tragere este

permis si cu armele aflate in dotarea persoanei sau, dupa caz, in permisul de arma al carui titular

este, in vederea executarii tragerilor cu aceste arme. In cazul titularilor dreptului de detinere a

armelor inscrise in permisul de arma, accesul este permis numai daca acestia prezinta autorizatia

prevazuta la art. 29.

(4) In cazul in care poligoanele prevazute la art. 85 alin. (1) lit. c) sunt destinate exclusiv pentru

tragerile cu arme neletale, accesul in incinta acestora este permis oricarei persoane care a implinit

varsta de 14 ani, cu conditia ca, in cazul minorilor sub 18 ani, acestia sa fie insotiti de o persoana

majora. Accesul acestor persoane in incinta poligonului este permis si cu armele si munitia

detinute de acestea numai daca sunt titulare ale certificatelor de detinator in care armele sa fie

inscrise.

(5) In cazul aparitiei unor incidente in incinta poligoanelor de tragere, in urma carora au rezultat

victime sau pagube materiale neplanificate, administratorul poligonului are obligatia sa actioneze

in conditiile prevazute la art. 35 alin. (1) si (2).

• 0

Eu am acest poligon autorizat la Oradea, dar dinpacate legea 295 art.85 , nu permite accesul tuturor persoanelor in poligon !

• 0

Cu tot respectul pt dvs,dar referitor la afirmatiile referitoare la sansa de a fi impuscat la o pizza in state,nu e chiar asa,si va spun asta deoarece eu si familia mea suntem rezidenti permanenti in state,iar amele nu se vind la colt de drum,si chiar si acolo se urmareste parcursul unei arme,iar in ceea ce priveste cazul elevului din L.. A . ca banuiesc ca despre el este vb,mai sunt si derapaje,dar sa nu uitam ca si in romania se mai fac reglaje de conturi, si fiti siguri ca in cazul acelui elev masurile vor fi extraordinare,deoarece California are cea mai restrictiva lege cu privire la arme,si legat de accesul in poligon,in state,in momentul in care ai intrat in poligon esti supravegheat mai ceva ca Obama! Eu personal am facut o greseala in poligon in Arizona ,si anume,era oprita tragerea pt ca toti tragatorii sa isi poata vizita tintele sa vada ce au reusit sa faca,eu imbecilul m-am asezat pe un scaun, desi nu aveam voie sa ma apropii de masa unde era asezata arma,si am fost observat de catre un instructor de tragere,si apoi sa te tii teoria chibritului,si semnaturi pt nerespectarea regulamentului poligonului,si apoi interdictia de a mai intra pt 6 luni in poligoanele de pe tot intinsul SUA! Asa se face acolo.Iar in Romania legea este foarte restrictiva si pe alocurea chiar discriminatorie,dar asta e o alta poveste,daca autoritatile ar dori un control cit de cit sigur,mai intii ar deschide citeva poligoane de tragere,pt ca oricum nu prea sunt,si abia apoi ar avea dreptul sa faca afirmatii de genul ca se face uz de arma in locuri neautorizate,pt ca atita vreme cit un posesor legal de arma nu are unde sa mearga sa traga vreo 2 cartuse,legea asta va fi incalcata deoarece este facuta sa poata fi incalcata! :emo-yessir:

• 0
  • Moderator

Aveti articolul de lege unde se interzice tragerea cu arme letale a celor care nu au permis pentru asa ceva :

ART. 87 - Legea 295.

Conditiile accesului diferitelor categorii de persoane in incinta poligoanelor de tragere

[...]

Curios!!! :hmmmt:

Daca astea sunt prevederile legale, inseamna ca cei de la UTI nu respecta legea. In iulie 2009, un grup de bolggeri au fost in poligon si au tras cu arme letale, povestind acest lucru pe cateva din site-urile lor:

Bloggeri, la arme!

Cel mai sigur loc din lume…

• 0

S-a zis cu raspunsul meu de forma "da" sau "nu" =)) ...

Se pare ca raspunsul e teoretic "nu", dar practic "da" ... O sa incerc sa imi programez o astfel de activitate pe sfarsitul saptamanii viitoare si o sa revin sa va spun cum/daca a fost ...

• 0

Curios!!! :hmmmt:

Daca astea sunt prevederile legale, inseamna ca cei de la UTI nu respecta legea. In iulie 2009, un grup de bolggeri au fost in poligon si au tras cu arme letale, povestind acest lucru pe cateva din site-urile lor:

Bloggeri, la arme!

Cel mai sigur loc din lume…

Din pacate legea se pare ca e interpretabila, eu detin acest poligon de tragere la Oradea , dar cei de la serviciu arme mi-au zis clar legea 295 - art. 85 citeste bine !!!

• 0

Hotaraste-te repede, si du-te sa tragi cit se mai poate si o sa ai ce invata de la cei din poligon, va fi o experienta interesanta mai nasol daca te va prinde microbul :naughty:

Edited by dcrist

• 0

Sa ne aducem aminte si de evenimentele gen "cupa presei la tir" organizate la diverse aniversari ale institutiilor mai mult sau mai putin militarizate. Ma indoiesc sincer ca acei jurnalisti care trag cu arma sunt legitimati ai vreunui club de tir.