Jump to content
POLITISTI.ro

Incadrare fapta economica


manfreD

Recommended Posts

Daca o unitate economica desfasoara acte de comert in afara orelor de program mentionate in autorizatia de functionare aprobata de Primarie pot sanctiona gestionarul cf art 1 lit a) din Legea 12/1990 sau fapta asta e prevazuta de alt act normativ ? 

Exista o HCL care prevede expres acest lucru insa nu consider ca acolo ar trebui sa incadrez fapta, ce naiba - acolo dau astia de la Politia Locala.

 

Si inca o chestie. Daca o unitate economica desfasoara activitati fara sa aiba eliberata autorizatie de functionare eliberata de Primarie tot la art 1 lit a) din Legea 12/1990 ar trebui sa incadrez ?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Merge incadrat la art. 1 litera a din Lg. 12/1990 rep si ar fi bine sa mai audiezi 1-2 clienti aflati in societate la momentul verificarii, care sa declare ora la care au fost gasiti si care astfel sa sustina masura luata, ca agentul economic se afla in afara orelor de program.

Multi colegi din tara de la SIF nu mai aplica sanctiuni la Legea 12/1990 rep. pe persoana fizica datorita sumelor ridicole ale amenzilor. Cheama administratorul si aplica sanctiunea societatii comerciale, conf. art. 2 litera f, pentru care sa semneze de luare la cunostinta dl. administrator.

Oricum, tu esti organul constatator si esti cel mai in masura sa decizi.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Multumesc de raspuns. Ok, sunt organ constatator si eu decid ce masura sa iau insa vreau ca atunci cand intocmesc un pvcc sa il intocmesc corect astfel incat contravenientul sa nu aiba nicio sansa in instanta in caz ca il contesta :)

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

E de preferat ca de fiecare data cand aplici sanctiuni la Lg 12/1990 cel putin, sa iei si o declaratie scrisa contravenientului, "la cald". Dupa ce pleci ii vin idei... Declaratia aia te ajuta mult la intampinare, daca masura va fi contestata.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Nu mi se pare corecta incadrarea la Legea nr.12/1990 fapta agentului  economic care depaseste programul de functionare si in cazul unei contestatii va avea castig de cauza. Respectarea programului de functionare nu este o conditie imperativa pentru  efectuarea   actelor de comert . Acest gen de contraventie este prevazuta intr-o hotarare de consiliu local, care difera de la o localitate la alta, iar sanctiunea poate fii aplicata de institutiile mentionate in HCL. Nu trebuie sa exageram, pentru ca in acest mod vom aplica aceeasi lege si pentru ca vanzatoarea nu are carnet de sanatate ori pentru ca nu are halat si ecuson cu numele. Legea nr.12/1990 se aplica strict pentru nereguli privind actul de comert. 

Link to comment
Share on other sites

Si daca nu este data nicio HCL in acest sens - ma gandesc ca nu peste tot sunt asemenea HCL-uri. Pe de alta parte mie nu mi se pare corect sa dau amenda stabilita de HCL. Stim cu totii cum se desfasoara sedintele de consiliu local din cadrul primariilor si cum se voteaza. Sa nu mai zic ca majoritatea HCL-urilor sunt atat de prost redactate incat e foarte usor de contestat o sanctiune prevazuta de acest act normativ.

 

Nu mi se pare ok sa fie scandal intr-un bar la 2-3 ore de la terminarea programului pt ca barmanul nu a dat afara betivanii si eu sa nu iau nicio masura impotriva barmanului/patronului.Ca daca incerc sa ii dau amenda la Legea 61/1991 la 3 pct 19 poate sa o conteste ca dupa ora de inchidere nu a mai servit cu bauturi alcoolice ci numai cu suc si ca berile de pe masa au fost comandate inainte de ora de inchidere. Numa zic !

Link to comment
Share on other sites

Si daca nu este data nicio HCL in acest sens - ma gandesc ca nu peste tot sunt asemenea HCL-uri. 

In baza HCL, i s-a aprobat programul de functionare!

Link to comment
Share on other sites

Nu m-ai inteles. Exista primarii ale caror consilii locale nu au dat nicio HCL  care sa sanctioneze nerespectarea programului de functionare arpobat in autorizatie. 

Dar nu asta e ideea si problema. Voi cum procedati Legea 12/1990 sau HCL ? 

 

Off-topic : poate fi facut poll pe forum ?

Link to comment
Share on other sites

Manfred, intelege ca nu poti face incadrerea la Legea nr.12/1990 pentru nerespectarea a programului de functionare. Aceasta nu este o activitate de comert prevazuta in Codul comercial ori alte legi specifice. HCL trebuie sa existe, pentru ca in caz contrar nu se poate impune un program de functionare de catre primarie ori Consiliu Local si atunci acest atribut ar trebui sa revina agentului economic. Pe scurt : nu exista HCL ori nu prevede sanctiune - nu aplici sanctiune pentru nerespectarea programului. Informeaza primarul si convinge-l ca este necesara o astfel de hotarare, iar programul nu poate fi NONSTOP. Ai alte posibilitati de constrangere :  asteapta doua saptamani patronul cand aprovizioneaza unitatea, confisti toata marfa pentru care nu prezinta facturi, ii faci un dosar pentru evaziune fiscala, verifici cui vinde tigari "la bucata", de ce serveste minorii cu bauturi si tigari, termene de valabilitate, de ce serveste cu bauturi persoanele aflate in stare de ebrietate, etc. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

 verifici cui vinde tigari "la bucata"

Deci aici merge art. 1 litera a din legea 12/1990? :D

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

E bine ca stii legea, dar nu stii cine are competenta in aplicarea sanctiunilor prevazute de aceasta lege  :D

Edited by danpin
Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Ministerul Sanatatii Publice si ANPC prin imputernicitii lor.

Edited by Cristi
Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Si in cazul asta il mai sfatuim pe coleg sa verifice cui vinde tigari la bucata sau nu? Aplicam noi art. 1 lit a din Lg 12/90 sau chemam OPC-ul? :)

Link to comment
Share on other sites

Ideea era ca ai atatea posibilitati sa-l determini pe agentul  economic sa te cunoasca de jupan si sa-ti respecte recomandarile, incat nu trebuie sa-l sanctionezi la Legea nr.12/1990 pentru nerespectarea programului de functionare. Danpin, nu trebuie sa-l sanctionezi tu, doar faci procesul-verbal de constatare si audiezi doi martori(cumparatori) si trimiti actele la OPC pentru sanctionare. Se practica acest lucru. Ce fel de OM era seful SIC de la voi? :D

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Ai intors-o frumos, bravo! :) Ultima intrebare e offtopic, daca vrei initiaza in aria privata un topic.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Member

Legea 12/1990

Art. 1
Constituie activitati comerciale ilicite si atrag raspunderea contraventionala sau penala, dupa caz, fata de cei care le-au savarsit, urmatoarele fapte:

e) efectuarea de acte sau fapte de comert cu bunuri a caror provenienta nu este dovedita, in conditiile legii. Documentele de provenienta vor insoti marfurile, indiferent de locul in care acestea se afla, pe timpul transportului, al depozitarii sau al comercializarii. Prin documente de provenienta se intelege, dupa caz, factura fiscala, factura, avizul de insotire a marfii, documentele vamale, factura externa sau orice alte documente stabilite prin lege;

 

In opinia voastra, documente de provenienta pot fi si acele NIR-uri (note de intrari-receptii)? Eu consider ca nu. Nu pot substitui facturile fiscale, NIR fiind un document de control al gestiunii care arata marfa intrata, nicidecum provenienta acestuia, pe langa faptul ca factura trecuta in NIR poate sa fie fictiva sau sa arate o cantitate ireala a marfii cumparate.

Daca aveti alte pareri, ca am avut o contradictie zilele acestea.

Multam.

Edited by Ben
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Nu, in afara facturilor si avizelor de insotire, care sunt principalele documente care justifica provenienta, Borderoul de achizitii este un alt document de acest gen, pentru produse achizitionate de la persoane fizice ori producatori agricoli. In schimb, daca prezinta documentele de provenienta, dar acestea nu sunt inregistrate in termen in evidenta contabila primara(NIR) agentul economic poate fi sanctionat potrivit Legii contabilitatii(exista colegi care aplica si in acest caz sanctiuni tot la Legea nr.12/1990 ).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

NIR - doc.de receptie, document justificativ pentru incarcarea in gestiune, doc. justificativ pentru inregistrarea in contabilitate; exista cazuri in care este doc.de receptie obligatoriu(bunuri achizitionate pe baza de borderou de achizitie, marfuri intrate in gestiuni la care evidenta se tine la pret de vanzare,,,) si cazuri in care, receptia si intrarea in gestiune se inregistreaza in contabilitate direct pe baza documentelor de livrare(factura, aviz). Circula la gestiune(pentru incarcarea in gestiune a bunurilor) si la departamentul financiar contabil, atasata la documentul de livrare, pentru inregistrarea in contabilitate.Daca se face transfer de marfa intre 2 gestiuni, evidentiate si delimitate distinct, dar aflate in aceeasi incinta, documentul de provenienta poate fi un bon de transfer, pe baza lui se intocmeste NIR si se incarca gestiunea de marfa. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.