Jump to content
POLITISTI.ro

Timp de refacere si servit masa

Postare recomandată

Publicat

As dori sa pun in discutie urmatoarea situatie care exista la Sectorul Politiei de Frontiera Iasi. Se lucreaza in ture 12/24 ,  12/48. In cele 12 ore de misiune nu avem timp de refacere si servit masa decat 45 de minute, toamna/iarna/primavara si asta pe camp in aer liber(vara nu avem). Desi am sesizat conducerea despre aceasta anomalie care ne pune in pericol sanatatea, am fost instiintati ca datorita unei Dispozitii, care bineinteles nu ne-a fost prezentata nu avem dreptul la servit masa intr-un loc amenajat si incalzit pana la -7 grade C. Pe la alte sectoare care sunt regulile?

• Apreciez 2
Publicat

Ccclyon daca voi acceptati ca in baza unei dispozitii imaginare, pentru ca sa va spune seful, sa luati masa la ,,varice", adica in picioare, este fix problema voastra!

• Apreciez 3
Publicat

Exista respectiva dispozitie, si daca faci rost de ea, vezi ca este si un tabel in care apari ca ai luat la cunostinta. Totusi, tu te referi la 2 lucruri diferite, didpozitia cu cele minus 7 grade se refera la termoreglare si refacerea capacitatii de a executa serviciul, or nu are nicio treaba cu servitul mesei. Lucrez la un alt sector din cadrul itpf iasi, tot la ture serviciu, avem 1 ora trecuta ca repaus in misiune, din cele 12, acea ora considerandu.se oarecum pauza de masa, si zic 'considerandu.se' si 'oarecum' pentru ca in cele 12 ore nu intra si pauza de masa propriu-zisa, care ar trebui sa fie in afara executarii serviciului, daca aveai pauza de masa 45 de minute, acele 45 de minute se adaugau celor 12 ore cat e tura deja. De regula se ajunge la un compromis, ca toata lumea sa poata lua masa in conditii decente, asta depinde mai mult de conducerea la nivel local, precum si de nivelul vostru de comunicare cu respectiva conducere.

• Membru
Publicat

Exista un ordin de ministru sau o dispozitie si este prevazut si in Codul Muncii ca pauza de masa este parte integranta din programul de lucru. Au incercat si la noi schema de ne marisera programul de la 08.00 - 16.30 cand eram la postul de politie dar am scapat repede de tampenia asta cand au realizat ca incalcau legea in mod flagrant.

Publicat

Unde scrie zcatalin aberatia pe care tocmai ai tastat-o mai sus?
Ai inventat tu un nou program de lucru 12 ore plus 45 de minute....Doamne Dumnezeule!
Depinde de conducere daca tu ai dreptul la pauza de masa in 12 ore de lucru?
Nu mai inteleg nimic.............

http://youtu.be/VAUk9SdOHo0

Exista un acord colectiv incheiat intre fedratiile din politie si MAI, nu mai vorbesc de Codul Muncii ca deja m-am plictisit!

(1) În cursul programului de lucru  poliţiştii au dreptul la pauză de masă, care nu poate fi mai mică de 20 de minute.
(2) Pauza de masă cu durata de 20 de minute se include în programul de lucru, fără să afecteze desfăşurarea normală a activităţii.
(4) Poliţiştii care îşi desfăşoară activitatea 24 de ore consecutiv, beneficiază de pauze de masă totalizând cel mult o oră, inclusă în programul de lucru, fără să afecteze desfăşurarea normală a activităţii.

Ora aia in alea 12 ore este chiar pauza de masa iti vine sa crezi?

• Apreciez 1
Publicat

Elvis zice bine. Pauza de masa E PARTE INTEGRANTA a programului de lucru. Acordul colectiv de munca de care aminteste Elvis precizeaza in mod distinct asta, vezi art 24.

Publicat (modificat)

Idea era ca servim masa pe camp la temperaturi sub 0 grade C(nu ca nu avem pauza de masa). Nu cred ca este uman ceea ce se intampla. Experti Schengen care au lucrat la noi la verde aveau doua pauze de masa de cel putin 30 minute si mancau in incaperi incalzite(erau dusi cu masina chiar si in oras) nu mancau pe  camp. Ar trebui sa facem ceva sa schimbam aceste aberatii sa putem manca si noi de doua ori in 12 ore in locatii incalzite. O spun expertii nu noi ca mancarea rece ne face numai rau organismului si ne imbolnaveste.

Modificat de ccclyon
  • Apreciez 1
Publicat

Iarasi...20<45 de min. Parte intregranta e diferit de pauza de masa propriu zisa. Daca nu cunoasteti conditiile de munca din anumite sectoare, nu va dati cu parerea, ca incurcati. Daca eu lucrez la OP si imi mananc covrigul in masina, in acea pauza integranta din programul de lucru, toate bune, dar daca lucrez la politia de frontiera si trebuie sa mananc covrigul, in pauza de masa integrata in programul de lucru, nu pot parasi locul de serviciu ca sa-l mananc sub un acoperis, inseamna ca trebuie sa-l mananc acolo, pe malul raului Prut. De aici si discutia, precum si diferenta dintre pauza de masa propriu zisa si pauza de masa integrata in programul de serviciu.

CCCyclon, pentru conditii decente, comunicati intre voi acolo, masa in camp nu se mai practica de ani buni, sunt unii carora le e mai greu sa se desprinda de granicerie si au impresia ca au in fata lor tot soldati; daca nu pricepe conducerea sectorului, aruncati o vorba si mai sus. 

Publicat (modificat)

Unde scrie zcatalin aberatia pe care tocmai ai tastat-o mai sus?

In codul muncii, art 134. Pentru interpretare, a se revedea comparatia dintre pauza de masa propriu zisa si pauza de masa integrata in programul de serviciu.

Depinde de conducere daca tu ai dreptul la pauza de masa in 12 ore de lucru?

De regula se ajunge la un compromis, ca toata lumea sa poata lua masa in conditii decente, asta depinde mai mult de conducerea la nivel local, precum si de nivelul vostru de comunicare cu respectiva conducere.

Mai citeste o data ce am zis. Si inca o data. Vezi ca am subliniat. Conditii, nu timp. Hai, mai citeste o data. Nu scoate din context, nu e frumos...

Nu mai inteleg nimic.............

Zau ca nu am pretentii!

Off-topic...Elvis, ma amuzi cu acest complex de superioritate al tau:)) Nici nu stii despre ce vorbeste omul,dai replica numai din rautate, fara a sti ce e acolo. Astept sa spui ce ti-a spus ministrul despre pauza de masa si timpul de refacere.

Rog un moderator sa uneasca, e prea tarziu pentru editare. Multumesc!

Modificat de zcatalin
  • Apreciez 2
Publicat (modificat)

...in cele 12 ore de misiune nu avem timp de refacere si servit masa decat 45 de minute, toamna/iarna/primavara si asta pe camp in aer liber(vara nu avem). Desi am sesizat conducerea despre aceasta anomalie care ne pune in pericol sanatatea, am fost instiintati ca datorita unei Dispozitii, care bineinteles nu ne-a fost prezentata nu avem dreptul la servit masa intr-un loc amenajat si incalzit pana la -7 grade C. Pe la alte sectoare care sunt regulile?

sincer, aceeasi imbecilitate se manifesta si la alte sectoare, de exemplu la unele de la garda de coasta; cum ca politistii de la ture n-ar trebui sa manance decat in afara orelor de misiune... desigur, doar verbal se manifesta asemenea pozitii, nu in scris, pentru ca se cunoaste foarte bine art 27, alin 1 din acordul snppc-mai, care prevede 20 de minute pauza; dar ei zic, noi respectam art. 27; mai uimitoare mi se pare afirmatia ta ”12 ore de misiune”; pai cand mai aveti voi timp sa faceti pregatirea prin discipline de sprijin, specifica locului de munca, a turei chiar, pregatirea fizica, interventiile, etc.? inseamna ca voi munciti 13 ore cel putin!!!

O spun expertii nu noi ca mancarea rece ne face numai rau organismului si ne imbolnaveste.

daca o sa va imbolnaviti destul de des, cineva se va sesiza despre ”normalitatea” situatiei pana la urma... pentru ca omul sanatos este omul insuficient consultat... :) (de la proful de medicina legala zicere)

Modificat de castana
Publicat

Codul Muncii

Art. 134. [pauza de masă şi alte pauze]
(1) În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern. 
(2) Tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puţin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore şi jumătate. 
(3) Pauzele, cu excepţia dispoziţiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă.

Zcatalin imi dau seama ca imi pierd timpul cu tine.

Tu intelegi ce si cat poti!

Si eu m-as amuza dar nu-mi vine........

Publicat

Nici eu nu inteleg, de ce va certati? Raspunsurile voastre sunt mai degraba complementare decat contradictorii. El are dreptate, Conform Codului Muncii si a CCM aplicabil pana in 2010, doar repaosul pentru luarea mesei cu o durata a de 15 minute se include in proramul de lucru; pauza de masa mai mare de 15 minute este in afara celor 8 ore de lucru. Tu citezi prevederile regulamentelor care vi se aplica voua, care pot fi diferite de cele ale Codului Muncii. Principiul pare sa fie totusi asemanator. 

Publicat (modificat)

Tsa daca conform Acordului colectiv de munca la un program de 8 ore pauza de masa este 20 de minute inclusa in programul de lucru la 12 ore este..... Si niciun caz nu depinde de ,,conducere"! Oare o dispozitie a unui sefulet poate sa fie mai ,,tare " decat Codul Muncii?

Eu zic sa nu mai citesti printre randuri, matematia este totusi o stiinta fixa.

Modificat de Elvis
Publicat

E un gest de bunavointa sa incerci sa explici si-ti multumesc frumos pentru asta. Esti si jurist, mai ales pe domeniul asta, e sigur ca ai studiat/aprofundat legislatia si modul de aplicare. Nu cred ca si-a imaginat cineva ca n-ar fi asa. Doar ca, tot n-am inteles. Stiu ca nu e vina ta, dar era interesant si mi-ar fi placut sa fi reusit sa inteleg. Ca sa-mi pot reprezenta cumva, incercam  sa compar cu prevederile aplicabile angajatilor civili, atat cat stiam despre ele. "Matematia este totusi o stiinta fixa" - matematicienii spun ca e " o stiinta zisa exacta". Din exemplul tau,  imi vine in minte, in mod simplist, doar un rationament bazat pe regula de trei simpla. Si tot nu inteleg... Acum chiar merit si apostrofarile si sa ma trimiti la cratita. 

Publicat

Tsa nu incerca sa ma privesti de sus......eu pot sa cobor cat de jos vrei tu si am pielea groasa.

Nu te-am trimis niciodata la cratita, cine trimite femeia la cratita inseamna ca nu stie ce sa faca cu ea in dormitor.

Nu sunt jurist, sunt un simplu politist. Mult mai simplu decat crezi tu.

Pauza de masa nu este un privilegiu pentru politistii de frontiera, la ,,longitudinea " sau,,latititudinea" sefului. Este un drept castigat.

• Apreciez 1
Publicat

Era vorba doar de niste prevederi, incluse in regulamente pe care tu le-ai postat, dar care mi se parea ca spun exact ce a spus si exemplificat si zcatalin.Asta era si nedumerirea pentru polemica creata. Asta incercam sa inteleg. Cum deja lucrurile au degenerat, nu pot decat sa-ti cer scuze pentru orice te-a facut sa-ti iesi din fire. Desi, habar nu am ce.

Publicat

Nu trebuie sa-ti ceri scuze tsa. Chiar nu m-am suparat.

Insa nu prea imi vine sa rad cand colegi de-ai mei, politisti, accepta orice numai sa nu-l supere pe sefu'!

Publicat

Acordul colectiv,  din care a citat Elvis, e public, il poti gasi si tu pe internet(6873/6 din 22.05.2013). Art. 27 mai are un punt, 3 :           "in cazul in care sefii unitatilor, impreuna cu organizatiile sindicale reprezentative, stabilesc o pauza de masa mai mare de 20 min., programul de lucru se prelungeste cu durata stabilita peste cele 20 min. incluse in programul de lucru".

Publicat

pentru tsa: asa cum ai citat,,impreuna cu organizatiile sindicale reprezentative.....'' daca nu vi se acorda cele 20 minute prevazute, ar trebui sa va plateasca cele 20 minute  lucrate suplimentar in fiecare tura  x 14-15 ture/luna.Lucru care nu se poate fiindca ,,nu sunt bani''.Asa ca sindicatele ar trebui sa ceara conducerii voastre includerea celor 20 minute in programul de lucru al turei.Daca sindicatele s-ar implica cu adevarat in rezolvarea problemelor celor pe care ii reprezinta,altfel...

• 3 săptămâni mai târziu...
Publicat

Observ ca toate răspunsurile sunt legate de timpul aferent servitului mesei. Colegul meu nu "se plangea" de timpul alocat, ci de condițiile oferite, respectiv în aer liber sau în frig.

Publicat

,,Ccclyon daca voi acceptati ca in baza unei dispozitii imaginare, pentru ca sa va spune seful, sa luati masa la ,,varice", adica in picioare, este fix problema voastra!"

Cred ca nu prea ai fost atent! Tine de fiecare cat si ce accepta!

• Moderator
Publicat

E treaba voastră unde şi cum serviţi masa, nu a şefului, important este să vă încadraţi în timpul alocat. Cum să vă oblige printr-o dispoziţie să serviţi masa undeva anume? Mâine vă veţi trezi că soţia şefului îşi cumpără un cărucior şi începe să vândă hotdog, iar şeful o să dea o dispoziţie să mâncaţi numai hotdog.

Publicat

Cred ca nu prea știți cum stau lucrurile la frontieră (fără supărare). Vă dau un exemplu : de la ora 10:00 la ora 12:00 ai patrula de cercetare de la stâlpul de frontieră 1 la stâlpul de frontieră 5 (aproximativ 5 kilometri). Apoi de la 12:00 la 14:00 ai supraveghere aval/amonte X metri. 14:00-14:45 urmează Repaus. Acolo la S. F. 5. La sfârșitul fiecărei ture de serviciu șeful de tura, șeful de sector, oricine altcineva mai sta pe la sector și are acces la calculator te verifică pe GPS sa vadă dacă ai respectat misiunea. Desigur ca nerespectarea itinerariului de deplasare, a timpilor alocați etc. atrag răspunderea membrilor patrulei.

PS. Exemplul dat este strict ipotetic, repausul putând avea loc atât la sediul unui punct de trecere a frontierei cât și într-o autospecială, în funcție de zonă, de dispunerea forțelor și mijloacelor, de condițiile de teren etc. Nu am mai continuat exemplul pentru ca am acoperit esențialul.

Asa ca nu prea ai de ales unde mănânci (poate doar poziția), în condițiile în care S. F. 5 este la cel puțin 5 km de cea mai apropiată localitate. E drept că în ultima vreme (ultima lună), probabil datorită temperaturilor scăzute, lucrurile s-au mai schimbat (în bine).

P.PS. Exemplul este pentru o patrulă pedestra.

Publicat

Acordul colectiv privind raporturile de serviciu ale funcționarilor publici cu statut special -polițiști din Ministerul Afacerilor Interne,care este încă în vigoare la art.27 prevede că:

(1)În cursul programului de lucru polițiștii au dreptul la pauza de masă,care nu poate fi mai mică de 20 de  minute.

(2)Pauza de masă cu durata de 20 de minute se include în programul de lucru,fără să afecteze desfășurarea normală a activității.

(3)În cazul în care șefii unităților,împreună cu organizațiile sindicale reprezentative,stabilesc pauza de masă mai mare de 20 de minute,programul de lucru se prelungește cu durata stabilită peste cele 20 minute incluse în programul de lucru.

(4)Polițiștii care își desfășoară activitatea 24 de ore consecutiv,beneficiază de pauze de masă totalizând cel mult o oră,inclusă în programul de lucru,fără să afecteze desfășurarea normală a activității.

Nu se specifică însă niciunde locul unde se poate lua pauza de masă,acest lucru depinde de cât de „umani” sunt șefii voștri și eu în rare ocazii am întâlnit șefi care să se gândească la binele subordonaților.

Dacă lucrați în ture de 12 ore aveți dreptul la o pauză de masă de 20 minute care se include în  programul de lucru,ca atare nu vi se poate prelungi programul de lucru cu cele 20 minute.Dacă pauza de masă este de 45 minute atunci programul de lucru vi se poate prelungi cu cel mult 25 de minute.

Vă sfătuiesc să vă adresați și liderilor sindicatelor din care faceți parte.Consider că liderii de sindicat ar putea negocia cu inspectorii șefi să emită o dispoziție prin care să se stabilească anumite puncte unde prin rotație să se deplaseze un auto în care să serviți masa în condiții mai normale.Este într-adevăr inuman ca pe timp de iarnă când zăpada este mare,iar frigul pătrunde până la os să pretinzi unui om care stă 12 ore  în aceste condiții să mai și servească masa.Vara mai este cum mai este că te gândești că servești masa la iarbă verde.

• Apreciez 1

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.