Jump to content
POLITISTI.ro

Recommended Posts

• 1 year later...

Buna ziua,

Apelez la amabilitatea dumneavoastra si va rog frumos sa ma ajutati cu o clarificare a urmatoarei situatii:

- recent mi-a fost cumparata de catre firma la care lucrez o masina sh care are in acest moment numere rosii cu o perioada de valabilitate de 3 luni.

- masina are RCA pe 3 luni.

Autorizației de circulație provizorie tine loc de rovinieta si de ITP? Ce documente trebuie sa prezint daca sunt oprit de un politist in trafic.

Multumesc anticipat.

• 6 months later...

Bună ziua! 

Am o curiozitate (pe care oricum mi-o vor lamuri colegii de la DRPCIV mâine... Dar ma roade întrebarea asta de nu pot sa stau locului și dacă mi-ar putea oferi cineva un răspuns, as fi foarte recunoscător). 

Am achiziționat săptămâna trecută o mașină nouă de la un dealer din Constanța (programul rabla, tot tacâmul). Îmi făcusem din timp programare la drpciv pentru autorizare provizorie, sa am timp sa rezolv cu înmatricularea. 

Problema e în felul urmator:

Mașina este noua în sensul ca as fi primul proprietar trecut în cartea de identitate. 

Mașina a fost modelul de drive-test al dealerului respectiv și a avut o autorizație provizorie de circulație emisa de dealer pe numele sau care expira la sfârșitul săptămânii (conform O. MAI 1501/2006, dealerii mai mari au posibilitatea de a primi autorizații în alb). 

Acum ca am achiziționat mașina, am dreptul in calitate de nou proprietar de a-i obține o autorizare provizorie de circulație pana la data înmatriculării definitive? I-aș fi făcut înmatricularea direct, ca RCA-ul l-am făcut deja pe 1 an, casco, etc, etc, dar vreau mai întâi sa îmi schimb domiciliul pe București (ma primește soția în spațiu 😋) ca să nu avem pe viitor discuții la prelungirea contractului pentru locul de parcare. 

Motivul pentru care pun întrebarea este ca informațiile pe care le-am găsit pe net sunt cel puțin contradictorii și în principiu învechite. 

Forma inițială a ordinului prevedea:

CAPITOLUL III Autorizarea provizorie pentru circulație a autovehiculelor și remorcilor -
Art. 15. -

(1) Până la înmatriculare, serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor competente potrivit art. 1 alin. (2) autorizează provizoriu circulația autovehiculelor și a remorcilor neînmatriculate, pentru o perioadă ce nu va putea depăși 30 de zile, dar nu mai mult de data la care expiră asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule.

(2) Vehiculului căruia i s-a acordat autorizație de circulație provizorie în condițiile prevăzute la alin. (1) i se pot atribui succesiv, în aceleași condiții, mai multe autorizații provizorii care [...]nu pot cumula mai mult de 90 de zile, cu condiția achitării tuturor taxelor și tarifelor legale necesare înmatriculării, înainte de eliberarea următoarei autorizați

Forma actuala, în schimb, este urmatoarea:

(1) Până la înmatriculare, serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor competente potrivit art. 1 alin. (2) autorizează provizoriu circulația autovehiculelor și a remorcilor neînmatriculate. 

(2) Autorizația de circulație provizorie se emite pentru o perioadă de maximum 90 de zile sau pentru perioade mai scurte, care, cumulat, nu pot depăși 90 de zile. Valabilitatea autorizației de circulație provizorie nu poate depăși data la care expiră asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule.

Prin urmare, a dispărut sintagma "vehiculului (...) max 90 de zile" și se face referire în prezent doar la autorizația provizorie. 

Mai mult decât atât în articolul următor, a fost modificat alin (1) in sensul:

(1) Autorizația de circulație provizorie se eliberează în baza următoarelor documente:

Forma initiala: a) cererea solicitantului;

Forma actuala: a) cererea noului proprietar, al cărei model este prevăzut în anexă;

Mi se pare relevant faptul ca s-a subliniat cererea *noului* proprietar.

In final, pe scurt:

Dacă mașina atât timp cât a fost în proprietatea dealerului auto a fost autorizata provizoriu (pentru drive test), eu ca nou proprietar am dreptul de a obține o autorizație provizorie măcar 30 de zile pentru a înmatricula definitiv mașina sau dau bani pe taxi peste câteva zile? 

Bonus: ce fac cu numerele roșii și autorizația veche? Eu le-aș preda la DRPCIV dacă se aproba o autorizație pe numele meu (sau în orice caz, când termin toată procedura și o înmatriculez), ca nu ma încălzesc alea vechi cu nimic, dar am observat ca nu sunt solicitate nici la procedura de autorizare și nici la înmatriculare. 

Menționez ca lucrez într-un domeniu unde am de-a face cu legislația tarii noastre în mod frecvent, dar nu pe partea de aplicare. De aceea sunt curios în practica cum anume se soluționează situația de mai sus, ca s-ar putea interpretarea mea sa nu coincidă cu a celor responsabili s-o aplice. 

Va mulțumesc! 

Scuze, nu găsesc butonul de edit pentru postarea de mai sus. Realizez ca politia romana nu se mai ocupa de înmatriculări și întrebarea, precum spuneam, e mai mult o curiozitate căreia ii voi găsi răspunsul oficial cât de curând. Dacă va exista interes, voi adaugă rezultatul de la înmatriculări când îl voi avea.