Jump to content
POLITISTI.ro

Circumstanta atenuanta - 73. lit B


leutz

Recommended Posts

Am o prietena. Un baiat ii batea apropuri sa ma paraseasca, sa fie cu el... ii facea avansuri sexuale... 

l-am batut pe acel baiat... pot primi sau nu circumstanta atenunta - 73. lit B ? deja toata lumea ma baga in ceata... Unii zic ca da ca m-a PROVOCAT, altii zic ca nu e provocare ca e razbunare, ca provocarea e doar daca e ceva instant.... :|

 

Link to comment
 • Moderator

NU, nu se poate discuta de circumstanţă atenuantă în situaţia expusă.

Circumstanţa atenuantă legală a provocării, prevăzută în art. 73 lit. b) Cod. pen., constă în săvârşirea infracţiunii sub stăpânirea unei puternice tulburări sau emoţii, determinată de o provocare din partea persoanei vătămate, produsă prin violenţă, printr-o atingere gravă a demnităţii persoanei sau prin altă acţiune ilicită gravă.

Un conflict vechi între făptuitor şi persoana vătămată, nu poate avea semnificaţia unei provocări, întrucât, pe de o parte, provocarea presupune o anumită spontaneitate, o surprindere a făptuitorului de natură a-l determina să acţioneze sub stăpânirea unei puternice tulburări sau emoţii, iar pe de altă parte, provocarea trebuie să fie produsă prin violenţă, printr-o atingere gravă a demnităţii persoanei sau prin altă acţiune ilicită gravă.

Ori faptul că partea vătămată a încercat să marcheze (ori "să-i ofere puţină plăcere") prietenei tale, nu e o faptă ilicită.

 • Upvote 2
Link to comment
 • Active member

Nu mi se pare absurd ce spune leutz. Speta asta am mai auzit-o si eu si mi se pare plauzibila.

Poate un procuror nu ia asa ceva in seama la incadrare, dar un judecator in timpul judecatii o poate lua in considerare daca este invocata si prezentata cum trebuie :) de un avocat bun.

 

săvârşirea infracţiunii sub stăpânirea unei puternice tulburări sau emoţii, determinată de o provocare din partea persoanei vătămate, produsă prin violenţă, printr-o atingere gravă a demnităţii persoanei sau prin altă acţiune ilicită gravă.

Un judecator poate considera un astfel de act o atingere grava a demnitatii persoanei, mai ales ca legea lasa loc la interpretarii, nedefinind concret ce inseamna atingere a demnitatii, lucru ce mi se pare cam greu, de altfel si daca obligatoriu sunt  respectate si imprejurarile ce pot constitui circumstante agravante, respectiv conduita buna  anterioara savarisirii faptei sau atitudinea acestuia (sinceritate, cooperare) cu atat mai mult cu cat o astfel de fapta este spontana, nu premeditata.

Repet, tot ce am scris se refera la cea de-a doua speta a lui leutz, in nici un caz la prima.

Edited by Ben
Link to comment

Poi vreau 73B , vreau sa scap macar cu o amenda admnistrativa. Am inteles ca am nevoie de ambele. Am inteles ca doar cu amenda ma baga la "buna reputatie" e adevarat?

 • Upvote 1
 • Downvote 4
Link to comment
 • Moderator

Şi în plus mai antrenează-te la capitolul bun simţ. Dacă tot faci anumite afirmaţii şi ţi se cer detalii, ar fi trebuit să răpunzi nu să te faci că plouă.

 • Upvote 1
Link to comment

Raspund la orice fel de intrebare, ce ar trebui sa declar sa primesc provocarea. Gandul respectivului dadea de inteles in fata mea... mi s-a facut negru in fata ochilor cand am vizualizat conotatiile lui sexuale :( Recunosc ca am gresit, insa el nu are nici o scuza pt. asta

 • Downvote 1
Link to comment
 • Member

Leutz, e o mare diferenta intre ala care si-a surprins sotia cu amantul in pat, reactionand violent si tine care ai batut pe cineva pentru ca ii facea avansuri prietenei tale. Faptul ca cineva ii face avansuri nu este de natura a constitui un act de provocare.

In  legatura cu fapta ta: fa-ne o scurta descriere despre cum s-au derulat evenimentele. Cate zile de ingrijiri medicale a primit respectivul?

Edited by RPG
 • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.