Jump to content
POLITISTI.ro

Circumstanta atenuanta - 73. lit B

Postare recomandată

Publicat

Am o prietena. Un baiat ii batea apropuri sa ma paraseasca, sa fie cu el... ii facea avansuri sexuale... 

l-am batut pe acel baiat... pot primi sau nu circumstanta atenunta - 73. lit B ? deja toata lumea ma baga in ceata... Unii zic ca da ca m-a PROVOCAT, altii zic ca nu e provocare ca e razbunare, ca provocarea e doar daca e ceva instant.... :|

• Moderator
Publicat

NU, nu se poate discuta de circumstanţă atenuantă în situaţia expusă.

Circumstanţa atenuantă legală a provocării, prevăzută în art. 73 lit. b) Cod. pen., constă în săvârşirea infracţiunii sub stăpânirea unei puternice tulburări sau emoţii, determinată de o provocare din partea persoanei vătămate, produsă prin violenţă, printr-o atingere gravă a demnităţii persoanei sau prin altă acţiune ilicită gravă.

Un conflict vechi între făptuitor şi persoana vătămată, nu poate avea semnificaţia unei provocări, întrucât, pe de o parte, provocarea presupune o anumită spontaneitate, o surprindere a făptuitorului de natură a-l determina să acţioneze sub stăpânirea unei puternice tulburări sau emoţii, iar pe de altă parte, provocarea trebuie să fie produsă prin violenţă, printr-o atingere gravă a demnităţii persoanei sau prin altă acţiune ilicită gravă.

Ori faptul că partea vătămată a încercat să marcheze (ori "să-i ofere puţină plăcere") prietenei tale, nu e o faptă ilicită.

• Apreciez 2
Publicat

Leutz barbatul este dator sa incerce.

Daca se prinde este foarte bine te scapa de ea.

Daca nu merge inseamna ca te iubeste si il poti reclama la parorhie!

• Apreciez 1
Publicat

AM citit o speta, unde cineva si-a surprinsa sotia si pe amantul acesteia in pat. I-a ucis si a primit 73 B 

• Apreciez 1
  • Displace 5
  • Membru
Publicat (modificat)

Nu mi se pare absurd ce spune leutz. Speta asta am mai auzit-o si eu si mi se pare plauzibila.

Poate un procuror nu ia asa ceva in seama la incadrare, dar un judecator in timpul judecatii o poate lua in considerare daca este invocata si prezentata cum trebuie :) de un avocat bun.

săvârşirea infracţiunii sub stăpânirea unei puternice tulburări sau emoţii, determinată de o provocare din partea persoanei vătămate, produsă prin violenţă, printr-o atingere gravă a demnităţii persoanei sau prin altă acţiune ilicită gravă.

Un judecator poate considera un astfel de act o atingere grava a demnitatii persoanei, mai ales ca legea lasa loc la interpretarii, nedefinind concret ce inseamna atingere a demnitatii, lucru ce mi se pare cam greu, de altfel si daca obligatoriu sunt  respectate si imprejurarile ce pot constitui circumstante agravante, respectiv conduita buna  anterioara savarisirii faptei sau atitudinea acestuia (sinceritate, cooperare) cu atat mai mult cu cat o astfel de fapta este spontana, nu premeditata.

Repet, tot ce am scris se refera la cea de-a doua speta a lui leutz, in nici un caz la prima.

Modificat de Ben
Publicat

Poi vreau 73B , vreau sa scap macar cu o amenda admnistrativa. Am inteles ca am nevoie de ambele. Am inteles ca doar cu amenda ma baga la "buna reputatie" e adevarat?

• Apreciez 1
  • Displace 4
  • Membru
Publicat

De asta era mult mai indicat sa fi discutat frumos cu individul , nu sa te comporti ca un barbar . :)

• Apreciez 1
  • Displace 1
  • Moderator
Publicat

Şi în plus mai antrenează-te la capitolul bun simţ. Dacă tot faci anumite afirmaţii şi ţi se cer detalii, ar fi trebuit să răpunzi nu să te faci că plouă.

• Apreciez 1
Publicat

Raspund la orice fel de intrebare, ce ar trebui sa declar sa primesc provocarea. Gandul respectivului dadea de inteles in fata mea... mi s-a facut negru in fata ochilor cand am vizualizat conotatiile lui sexuale :( Recunosc ca am gresit, insa el nu are nici o scuza pt. asta

• Displace 1
  • Membru
Publicat (modificat)

Leutz, e o mare diferenta intre ala care si-a surprins sotia cu amantul in pat, reactionand violent si tine care ai batut pe cineva pentru ca ii facea avansuri prietenei tale. Faptul ca cineva ii face avansuri nu este de natura a constitui un act de provocare.

In  legatura cu fapta ta: fa-ne o scurta descriere despre cum s-au derulat evenimentele. Cate zile de ingrijiri medicale a primit respectivul?

Modificat de RPG
  • Apreciez 1

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.