Jump to content
POLITISTI.ro
 • 0

Acidentata pe trecerea de pietoni. Lovita de doua ori de acelasi sofer


camelia10
 Share

Question

Am fost lovita pe trecerea de pietoni de un sofer care intentiona sa parcheze masina pe marginea strazii. Acesta a trecut in viteza pe trecerea de pietoni, s-a oprit la 20-30 metri de aceasta, dupa care dintr-o data a inceput sa dea cu spatele in viteza ("sa nu-i ia altcineva locul de parcare"). M-a lovit proiectandu-ma intr-un taxi care era parcat pe marginea strazii, dupa care a dat cu fata in directia din care venise in marsalier. S-a deplasat maximum 2 metri dupa care s-a apropiat si mai mult de taxiul langa care eram eu picata si a dat iar cu spatele (a spus ca voia sa parcheze dupa taxi). La aceasta a doua lovitura am fost prinsa cu piciorul sub roata din spate, de pe dreapta. Dupa accident soferul m-a ridicat de unde eram cazuta si m-a pus sa merg, a insistat sa ma asez pe scaunul din dreapta al masinii si ma tot intreba daca vreau sa ma duca acasa sau la spital.Eu eram in stare de soc. La fata locului erau multi martori  care strigau "criminalule, nu ai voie sa pleci cu ea de la locul accidentului", "asta este fuga de la locul accidentului". CU toate acestea el m-a convins sa plec cu el cu masina si sa ma aduca acasa, m-a adus in fata blocului unde l-am asteptat circa 5-10 minute pe logodnicul meu si la cererea acestuia soferul m-a dus la spital. L-a spital soferul nu a anuntat politia si nici nu s-a legitimat. Mai mult decat atat atunci cand logdnicul meu i-a cerut sa se legitimeze, a spus ca nu are actele la el si i-a zis logodnicului doar cele doua nume mici, fara numele de familie. Spunand ca unul din acele nume este numele de familie si ca numarul masinii nu-l stie ca are numere noi. Intrebarea mea este daca ce a facut soferul se incadreaza la "fuga de la locul accidentului"? Eu nu eram in stare critica ca sa fiu dusa la spital de catre el si nici nu anuntase politia inainte de a pleca de la locul accidentului, nu a anuntat politia nici dupa plecarea de la locul accidentului sau cat timp a stat la spital cu mine. Nu doar ca nu a anuntat politia dar nici nu s-a intors la locul accidentului. Cand a sosit la spital politia s-a dovedit ca soferul nu avea actele la el. Din cate stiu nu are carnetul suspendat. Politia a fost anuntata de medicul de la urgente dupa ce eu am povestit ca am suferit un accident. Cate reguli a incalcat soferul si ce risca el? Ce trebuie sa mai fac eu? La ora actuala am fost la IML si la politie unde am depus plangere penala. Starea mea de sanatare este buna. Nu am nimic rupt, doar contuzii.

Link to comment
Share on other sites

5 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Cate reguli a incalcat soferul se va stabili in cursul cercetarilor in cadrul dosarului penal in care acesta este cercetat. In functie de numarul de zile de ingrijiri medicale pe le vei primi putem face si incadrarea juridica a faptei.

Link to comment
Share on other sites

 • 0
 • Moderator

Foarte bine ai făcut că te-ai dus la spital. Şi este foarte bine că ai mers la IML şi ai depus plângere.

Din ce povesteşti tu aici, mă îndoiesc că poate fi agăţat şi pentru părăsirea locului accidentului. Câte zile de îngrijiri medicale au stabilit legiştii în certificatul medico-legal?

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 • 0

Multumesc tuturor pentru raspunsuri!  

“Catalin”, eu nu inteleg de ce soferul nu poate fi acuzat de parasirea locului accidentului. Codul rutier spune urmatoarele: Art. 222. - (1) Conducatorul vehiculului implicat într-un accident de circulatie de pe urma caruia a rezultat moartea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii unei persoane sau în orice alt accident de circulatie care, prin urmari, constituie o fapta prevazuta de legea penala este obligat:

a) sa opreasca, sa anunte imediat politia, sa nu modifice sau sa stearga urmele accidentului si sa nu paraseasca locul faptei;

b) sa nu schimbe pozitia vehiculelor ori a obiectelor ramase la locul faptei si care provin din accident decât atât cât se impune pentru evitarea agravarii consecintelor accidentului;

c) sa transporte ranitii la cea mai apropiata unitate sanitara, în lipsa altor mijloace de transport, dupa care sa revina imediat la locul accidentului. Conducatorul care a transportat ranitii trebuie sa se legitimeze si sa comunice numarul de înmatriculare al vehiculului unitatii sanitare”.

 

Punctul 1, litera a)  a fost incalcat din moment ce el a plecat cu mine de la locul accidentului si nu a anuntat politia.

Amendamentul de la litera litera b)  a fost incalcat din moment ce a plecat cu masina care a facut obiectul accidentului.

 

c) Sa transporte ranitii la cea mai apropiata unitate sanitara, în lipsa altor mijloace de transport. El nu a sunat la ambulanta asa cum prevede legea ca sa se asigure ca nu existe alte mijloace de transport. Nu eram in camp, in padure sau in nu stiu ce loc in care sa fie musai sa ma duca el cu masina la spital. Dincolo de asta legea prevede ca doar victimele aflate in stare grava pot fi duse la spital de catre soferul implicat in accident, cu conditia ca acesta sa revina la locul accidentului. Calaul meu nu a revenit la locul accidentului decat dupa 3-4 ore cand a fost dus acolo de catre politistii care au venit la spital. De asemenea, legea spune ca trebuia “sa se legitimeze si sa comunice numarul de înmatriculare al vehiculului unitatii sanitare”. Nu a facut nici acest lucru.

Eu citesc legea si vad cu ochiul liber ca fapta lui se incadreaza la “fuga de la locul accidentului”, cum este posibil sa nu reusesc sa ma “agat” de asta?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri!


Pentru "Catalin". Nu am primit inca certificatul de la IML, accidentul a avut loc de cateva zile. Totul este foarte recent.

Uite ce scria cineva pe acest forum "În cazul în care din accident au rezultat şi victime, fie numai cu vătămari uşoare, nu trebuie să modificaţi poziţia vehiculului până la sosirea echipajului de poliţie.
Dacă victimele sunt în stare critică, este obligatorie transportarea acestora de urgenţă la o unitate sanitară de prim ajutor. În cazul în care nu puteţi asigura dvs. înşivă primul ajutor, puteţi cere sprijinul conducătorilor altor vehicule. Notaţi-vă numărul de înmatriculare al vehiculului ce transportă răniţii.
Anunţaţi imediat poliţia despre accident şi natura lui la telefon 112 ori prin intermediul altor conducatori auto.

 

Foarte important: NU PĂRĂSIŢI LOCUL ACCIDENTULUI fără încuviinţarea poliţiei.
Părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie constituie infracţiune şi se pedepseşte conform prevederilor legale cu închisoare de la 2 la 7 ani.

În cazul în care victima refuză (sunt cazuri în care victima e accidentată foarte uşor şi suferă vătămari corporale minore) să considere evenimentul petrecut un accident de circulaţie şi pleacă de la faţa locului înainte de sosirea organelor de poliţie, conducătorul auto trebuie să se prezinte imediat la sediul poliţiei rutiere pentru declararea împrejurărilor producerii evenimentului.
În situaţia în care conducatorul auto nu se prezintă la sediul poliţiei rutiere, iar victima se va prezenta ulterior la o unitate medicală ori la poliţie pentru a declara producerea accidentului de circulaţie, conducatorul auto implicat în eveniment va fi cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de părăsire a locului accidentului fără încuviinţarea poliţiei ori a procurorului".

 

Link to comment
Share on other sites

 • 0
 • Moderator

Camelia nu e nevoie să-mi citezi ce scrie în lege, eu ţi-am spus sincer părerea mea, nu-i ţin partea individului, ci din experinţa pe care o am cred că şi dacă poliţistul o să propună cercetarea pentru părăsire, procuorul nu o să accepte niciodată. Din ce povesteşti tu mai sus nu sunt întrunite toate elementele constitutive ale infracţiunii. Şi nu ţi-o spun pentru a te necăji, ci tocmai pentru că e bine să ştii aceste lucruri şi să nu crezi eşti nedreptăţită sau să-ţi imaginezi că e vorba despre vreo conspiraţie sau altceva de acest gen.

Pentru ca procurorul să-i accepte propunerea poliţistului pentru părăsire, ar fi trebuit ca individul să părăsească locul cu scopul de a se sustrage, dar din moment ce ăla te-a luat cu el, nu prea mai reiese că ar fi avut intenţia de a fugi, de a se pitula, etc. Poate invoca foarte uşor că era şi el şocat, sub imperiul emoţiilor, se pierduse cu firea şi aşa mai departe, pentru a se putea spune că nu mai judeca limpede şi a pierdut din vedere adlitteram obligaţiile sale legale. Chiar dacă la spital cel mai probabil a avut el ceva gâduri sau idei conform cărora să se rezolve treaba fără implicarea poliţiei, nu a fugit să te lase acolo. Că nu s-a legitimat în faţa doctorilor nu este un detaliu care să dovedească că dorea să se sustragă. Procurorul va spune că din moment ce a stat acolo şi a fost găsit de poliţist, fără a mai fi nevoie de alte măsuri poliţieneşti pentru identificarea lui decât o simplă identificare, nu se întrumesc elementele constitiutive ale infracţiunii de părăsire. Cu alte cuvinte, chiar dacă individului i-au trecut prin cap astfel de "idei" dar nu le-a pus în practică, nu înseamnă că poate fi acuzat de aşa ceva.

Faptul că nu s-a legitimat faţă de personalul sanitar nu înseamnă că a încercat să se sustragă în vreun fel.

Repet, să nu crezi că îi ţin partea individului, eu doar îţi spun cum se văd lucrurile din prisma unuia neimplicat, tocmai pentru a nu fi surprinsă sau dezamăgită mai târziu.

 • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.