Jump to content
POLITISTI.ro

Poliţiştii locali, în misiune cu pistoale închiriate


Cristi

Recommended Posts

 • Moderator

Poliţiştii locali din Târgu Jiu folosesc pistoale închiriate de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Gorj, pentru 20 de arme fiind achitată lunar suma de 2.500 de lei. Foştii poliţişti comunitari trebuie să achiziţioneze peste 100 de pistoale, potri-vit prevederilor care reglementează organizarea poliţiei locale.

Poliţiştii locali nu au fonduri pentru a-şi cumpăra pistoale şi folosesc armament închiriat de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj. Înainte de a pleca în misiune, poliţiştii locali predau pistoalele altor colegi, în baza unui proces-verbal de predare primire. Din cauza fondurilor insuficiente pentru a asigura dotarea corespunzătoare a angajaţilor, conducerea Poliţiei Locale foloseşte pistoale închiriate pentru misiuni. Tot din cauza fondurilor insuficiente, Poliţia Locală nu a închiriat decât 20 de pistoale de la IPJ Gorj. Chiria totală pentru cele 20 de arme se ridică lunar la 2.500 de lei, respectiv 125 de lei pentru fiecare pistol. Recent, conducerea instituţiei a luat decizia de a renunţa la cinci pistoale şi a păstrat numai 15 pentru misiunile speciale ale agenţilor de poliţie.

Sunt obligaţi de lege să cumpere peste 100 de pistoale

Potrivit noii legi de funcţionare a poliţiei locale, pentru Târgu Jiu sunt necesare peste 100 de pistoale, însă nimeni nu ştie din ce fonduri va fi cumpărat armamentul: „Oamenii trebuie să fie foarte atenţi în misiuni şi să aibă grijă de pistoale. Mai ales că le foloseşte toată lumea şi se predau la ieşirea din schimb. Nu avem bani pentru a închiria mai multe pistoale, iar de cumpărat nici atât. Am găsit înţelegere la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj pentru a le închiria. Orice bun închiriat se ştie că trebuie returnat în condiţii bune. Noi nu cumpărăm decât muniţia pentru pistoale. Pe asta ne-o permitem. Avem şi 15 mijloace de transport, dar cinci dintre acestea urmează să fie date la casat. Nu ştiu dacă vom face rost de bani pentru a cumpăra altele noi. Deo-camdată, avem nevoie de vreo 5.000 de lei pentru a schimba însemnele, să facem trecerea de la uniformele de poliţie comunitară la uniformele pentru poliţia locală“, a declarat Ion Tudor, şeful poliţiştilor locali din Târgu Jiu. (articol preluat din editia online a cotidianului Gazeta de Sud)

Se impun doua precizari : Inca odata mi s-a confirmat inutilitatea unei astfel de structuri precum si faptul ca a fost infiintata degeaba, guvernantii bazandu-se pe realitatea extraordinar de roz din Romania.

Doi la mana, daca tot se practica inchirierile astea intre cele doua institutii, eu, in calitate de politist facut cum scrie la carte (scoala MAI), ma ofer sa imi inchiriez inteligenta. Cred ca ajunge la 100 de comunitari din astia...pardon, politisti locali. Nu mai e nimic de zis, daca astia nu au bani de pistoale, ma intreb cum ii vor specializa pe rangerii astia locali, din cauza faptului ca aceste cursuri de formare costa...Mai e ceva de zis : Bine ati venit in Republica Cocotiera Romania ( cacofonia este intentionata ).

Link to comment

mie mi-a placut ca omu vrea bani sa isi schimbe insemnele; ce il intereseaza de echipament sa isi faca treaba... insemne nenicule sa se vada care-i mai tare in parcare! :emo-yessir: :ner:

Link to comment

Pentru Kmcoio ! Scuza-ma ca iti spun, dar cred ca esti putin bolnavior. Un diagnostic intuitiv ca re ti-l identific este tulburare de personalitate de tip " Soric " de la IPJ Neamt cu grandomanie la greu. Iti doresc multa sanatate !

Edited by Costi
 • Downvote 8
Link to comment

Costi ca se va alege praful de ordinea publica cand de aceasta vor raspunde comunitarii nu este nicio indoiala.

Ca tu pui diagnostice si vrei sa fii politist este de fapt cutuma mostenita de Politia Romana.

Inginerii,doctorii,psihologii, agricultorii etc, cam toata gama de meserii recunoscute prin nomenglator, pot devenii politisti.

De ce nu s-o putea si invers? Daca la Kmcoio tu obsevi un diagnostic eu nu sunt sigur in cazul tau: sa fie delirum tremens sau paranoia?

Intrebam, sa nu-ti fie cu suparare.

Edited by Elvis
 • Upvote 1
Link to comment

Diagnosticul pe care l-am " intuit " este pentru persoana respectiva, nu pentru statusul social pe care il are ( politist ). Considerati ca, grandomania etalata ostentativ de persoana in cauza, demonstreaza profesionalismul politistului roman in raport cu oricare categorie socioprofesionala ?! Eu nu cred acest lucru. Unde este obiectivitatea de care ar trebui sa dea dovada acest profesionist care a absolvit o academie ?! Ar fi de prisos sa ne etalam fiecare ce studii avem care mai de care prestigioase, daca un simplu si elementar lucru nu reusim sa indeplinim, RESPECTUL PENTRU CEILALTI.

 • Downvote 5
Link to comment

Costi acum sunt convins ca esti mai degraba doctor decat politist.

Daca tot vorbeai despre respectul fata de celelalte categorii profesionale atunci cand tu dai cu noroi intr-un politist care nu ti-a facut nimic crezi ca dai dovada de respect?

Daca doresti politisti ca soric asta veti avea.

Si nu uita ,poltitia reflecta, exact ca oglinda din poveste, societatea din care provin oamenii angajati in intreprindere.

Nu suntem sfinti, nici mai frumosi ,nici mai destepti, nici mai ....decat cel care arunca piatra.

Parerea mea. :emo-yessir:

 • Upvote 1
Link to comment
 • Moderator

Costi, din cate vad, te obsedeaza postarea mea. Ma indoiesc teribil ca te-ar fi afectat in vreun fel asertiunea avansata de mine in cazul in care nu erai sau aveai pe cineva in nou infiintata politie locala. Ce am vrut sa zic prin ceea ce am afirmat mai sus? Nu ma suspecta de grandomanie, acea fraza este rezultatul amarului care mi s-a strans in suflet cand vad ca eu si colegii mei ne-am chinuit ani de zile prin scoli si prin munca de operativ ca sa obtinem si sa mentinem statutul de politisti profesionisti, iar unii, adunati multi de la coada vacii, care nici macar sa vorbeasca sau sa scrie corect in limba romana, multi care nici macar liceul nu l-au avut terminat(da, da, aia de au fost dati afara! ) sunt imbracati in uniforme de acest guvern incompetent, li se dau atributii peste atributii, li se da denumirea de politie(ceea ce ii face sa se creada cel putin egali cu noi, daca nu superiori), cu toate ca nu au nici pregatirea si de ce sa nu recunoastem, nici calitatile necesare pentru a fi politisti adevarati. Acum, ca sa o dau pe "diagnostice" la fel ca tine...De ce, daca acesti comunitari au dorit sa se faca politisti, nu au urmat la fel ca noi, cursurile unei Academii/Scoli a M.A.I.? Parerea mea este ca sunt niste impostori care ca niste lipitori imputite vor sa se ridice pe spatele prestigiului politiei romane, prin simplul fapt ca le-au schimbat uniforma si le-au dat, cel mai important pentru ei, denumirea de politisti. Ei bine stimabile, mie mi-e scarba sa ma numesc coleg cu asemenea lipitori. Cu respect, un politist(nu local.)

Edited by Kmcoio
 • Upvote 2
Link to comment

Asa mai merge ! Acum intr-adevar ai reusit sa pui punctul pe " i ", ai reusit sa ma convingi si spre uimirea ta sunt in mare parte de acord cu ce ai scris. Dar sa nu uitam ca generalizarea nu este nici obiectiva nici sanatoasa in nicio analiza. Asa ca, daca vrei sa faci o analiza a calitatii, unei institutii chiar si nou infiintata trebuie sa ti cont si de faptul ca pot fi incadrati si persoane competente. Deci, SA NU GENERALIZAM !

PS. Nu am nicio legatura cu Politia Locala si cand afirm asta, nu o spun ca pe o scuza !

Link to comment

Kmcoio nu este vina lor ca au fost angajati, nu este vina lor ca li se dau atributii specifice politiei fara a avea vreo pregatire in domeniu, nu este vina lor ca poarta insemnele politiei si de cele mai multe ori sunt confundati cu noi. Vina in proportie de 80% o poarta cei ce sunt responsabil de infiintarea si organizarea acestui serviciu local( nu indraznesc sa-i spun politie), iar 20 % e vina lor pt ca s-au trezit cu o uniforma pe ei si nu au facut nimic personal pentru a se pregati in domeniu, pt a avea un minim de cunostinte in domeniul legislativ si asa mai departe. Dar de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere! Pace tie cititorule!!!!!

 • Upvote 1
Link to comment

Iar s-au ajuns la atacuri la persoana...pacat...

Am si eu o intrebare, fac mea culpa ca nu m-am informat singur, dar poate stie cineva deja: politia locala (in varianta actuala), are dreptul sa se foloseasca de semnalele luminoase si sonore ale autospecialelor cu care este dotata? politia comunitara parca nu avea dreptul, pentru ca nu se specifica in lege...politia locala a obtinut acest drept? azi am vazut o masina a politiei locale ce gonea pe contrasens (pe sens unic!), cu semnalele luminoase si acustice pornite, si mi s-a parut in neregula...ce urgenta pot avea ei, sa incurce in halul asta circulatia? (nu vreau sa jignesc pe nimeni)

Link to comment

Localii au voie, e cuprins in legea lor de infiintare.

Probabil urmareau niste boschetari ori traficante de legume pe langa piata.

Edited by Sony
Link to comment
 • Member

au dreptul sa foloseasca semnalele luminoase de culoare rosie? :wacko:

eu i-am vazut prin dorobanti patruland cu ele pornite, asa de ochii lumii sa faca impresie....mi-e sila deja "autoritatea" asta infiintata sa ne mai ciunteasca din autoritate si din fonduri :unsure:

Link to comment

PS. Nu am nicio legatura cu Politia Locala si cand afirm asta, nu o spun ca pe o scuza !

Atunci se explica afirmatiile tale, se vede ca nu cunosti "fenomenul"!

Partea buna, daca pot sa spun asa, din toata aceasta afacere., este ca pistoalele sunt inchiriate de la I.P.J. Gorj. Restul e cancan!

Link to comment

eu cred ca problema este creata de conducatorii nostri inteligenti care au acest obicei cretin si pagubos a crea forma(institutia) cu sperata ca isi creeaza automat si fondul.

in acest caz nu ai cum sa combati nou infiintata politie locala pt ca este o institutie, e ca si cum te-ai supara pe o cladire. continutul in schimb, oamenii... aici e problema. nu au pregatirea si in multe cazuri nici macar capacitatea intelectuala de a indeplini functia de politie. trebuia facut tretat, de ex cand un procent de minim 60% din efectivele unei politii comunitare aveau cursuri facute in institutii mai si cand, conform unui audit al politiei nationale, se confirma faptul ca desfasoara activitatea la un nivel minim de performanta sa intre devina o politie locala.

asa din topor, cu umplutura, s-a facut rahatul praf!

Link to comment

Subscriu la ce spune rahoul;

Si ca exemplu trebuia sa se ia de conducatorii nostri politia de frontiera. Au fost facuti sergentii angajati agenti de politie, in urma unui simplu curs de 3 luni de zile. Au fost angajati oameni din sursa externa ce au ajuns agenti de politie in urma unui curs facut pe litoral. Si acum uite unde a ajuns reputatia politei de frontiera in ochii politistilor...

Si politistii locali vor urma cursuri de initiere intr-o scoala de politie, cursuri de 3 luni de zile...dupa care vor fi politisti cu atestat....

Link to comment
 • Moderator

au dreptul sa foloseasca semnalele luminoase de culoare rosie? :wacko:

Conform legii politiei locale au dreptul sa folosearsca doar pe masinile inscriptionate semnale acustice si luminoase de culoare albastra.

In niciun caz rosu.

In codul Rutier sunt prevazute foarte clar obligatiile conducatorilor auto la intalnirea semnalelor speciale de avertizare:

 • pt. albastru - conducatorul auto este obligat sa faciliteze trecerea, sa elibereze banda etc.
 • pt. rosu - conducatorul auto are obligatia sa opreasca imediat pe partea dreapta a drumului.

Daca folosesc semnale de culoare rosie, localii incalca legea.

Link to comment
 • Administrator

Pentru Kmcoio ! Scuza-ma ca iti spun, dar cred ca esti putin bolnavior. Un diagnostic intuitiv ca re ti-l identific este tulburare de personalitate de tip " Soric " de la IPJ Neamt cu grandomanie la greu. Iti doresc multa sanatate !

Iar pentru acest post tu ai primit un avertisment si ti-am suspendat dreptul de a posta pentru urmatoarele 30 de zile.

Daca inca nu ai realizat, aici te afli pe un site al politistilor si inca de la inscrierea pe forum ai luat la cunostinta de de regulile acestui site, unde se mentioneaza clar faptul ca:

Pe acest forum sunt acceptati numai oameni de onoare, care au ceva de spus si cu bun simt. Daca simti nevoia sa jignesti ori sa iti exprimi nemultumirile in legatura cu aceasta categorie profesionala si nu poti face acest lucru civilizat, apeleaza cu incredere la alte forumuri, nu trebuia sa pierzi timp, inregistrandu-ti un cont de membru aici.

Nu voi permite ca membrii forumului sa fie atacati sau insultati.

Poti combate ideile cuiva, insa nu ataca persoana! Nu uita ca jignirile nu inlocuiesc lipsa argumentelor, ci doar o evidentiaza!

Iti promit ca voi urmari atent activitatea ta pe acest forum, iar daca vei continua in acelasi mod, te asigur ca nu vei mai avea privilegiul de a participa la discutiile de pe acest site.

Link to comment

...,,conceptul de ,,politie,, este unul care imbraca o multime de nuante..inainte a a fi o institutie, politia a reprezentat o acticvitate..activitatea de a corija, de a indrepta o anumita stare de lucruri ce excedea codificarea relatilor juridice interumane..in acest sens, activitatea de politie imbraca 2 forme...activitatea de politie administrativa care are rol de preventie, control si predilectie pe zona contraventionala si activitatea de politie judiciara care presupune interventia post-factul in cazul savirsirii de infractiuni si care din acest punct de vedere are un evident caracter represiv....in acest context activitatii de politie administrativa ar trebui sa i corespunda ca institutie noua Politia Locala iar activitatii de politie judiciara , institutia viitoarei Politii Nationale....din punct de vedere pur teoretic lucrurile par simple..in schimb, practia releva o multitudine de probleme concrete pe care nu le voi reitera aici....vreau doar sa spun ca s politist locala, fost comunitar, fost gardian public si ca intradevar pregatirea specifica a multor colegi de ai mei lasa de dorit...pe de alta parte as vrea sa evidentiez si faptul ca exista o multime de politisti locali instruiti si determinati...de aceea ma pronunt in mod clar impotriva abordarilor globale gen ,,comunitarii sunt analfabeti,,..etc..etc...din considerantie pt faptul ca sunt gazduit pe acest forum al politistilor-politisti (daca mi e permisa exprimarea) ma voi abtine sa mi dau cu parerea despre ,,calitatile,, unor colegi de ai dumneavoastra pe care i am intilnit si cu, care am colaborat de a lungul timpului..consider ca este loc pt toata lumea si pt toate institutiile de ,,inforcing low, si ca i total contraproductiv sa ne consumam energiile improscindu ne intre noi cu tot soiul de invectiva...cu stima, Inexorabil.

*post-factum....mii de scuze pt oribilul scris....am facut o pe fuga..pa!

*enforcing law

Link to comment
 • Moderator

Cele două principale activități, respectiv prevenirea și intervenția post-factum nu trebuie despărțite și izolate prin instituții separate ce vor avea atribuții, competențe și automat niște obiective diferite. Aceste activități trebuiesc corelate, ele trebuie să se completeze una pe cealaltă. În caz contrar se va alege praful și nu-și vor mai atinge scopul pentru care au fost concepute.

Așa că ceea ce ne povestești mai sus, nu ne arată decât faptul că nu ai înțeles care este adevăratul rol al acelei „zone contravenționale” și doar încerci să justifici o ambiție a politicienilor/primarilor care și-au dorit să fie șefi și în mod oficial peste niște „polițiști”.

Link to comment
 • Moderator

inexorabil

In primul rand trebuie sa spunem pentru toti cei care citesc aici, ca ai copiat din lucrarea "Tratat elementar de drept administrativ" - Tiberiu Pavelescu, doar pasajele si textele care ai considerat ca avantajeaza punctul tau de vedere.

Ceea ce nu ai spus/scris tu, e ca in acest tratat se spune foarte clar ca deosebirea dintre cele doua forme de activitate este aproape imposibil de facut in viata reala.

In timp ce la noi se infiinteaza tot felul de instritutii "clone" din ambitii politice, in statele civilizate astfel de "esecuri" dovedite sunt desfiintate - vezi cazul Austriei si Belgiei care au desfiintat structurile de acest gen, ramand o singura institutie "Law enforcement".

In plus, la noi sunt aduse ca argumente cazurile politiilor locale din SUA (sheriff), cand Romania nu este un stat federal precum SUA, dar ne place sa transformam si sa adaptam astfel de concepte la situatia "mioritica" de la noi, rezultant tot felul de institutii aberante.

La fel se intampla si in celalalte domenii, unde sunt infiintate tot felul de agentii, autoritati, regii, corpuri de control, etc.

Link to comment

da acord..e vb de complementaritate...

..pt Marius...evident ca m am inspirat de undeva, n am inisuat nicidecum c ar fi o viziune originala asupra concetului de ,,politie,,...in fond nu sustin o disertatie ca sa ma suspectezi de plagiat..cit priveste parerea ta c am scos din context ideile principale nu s de acord, mai curind am sintetizat..evident, ceea ce am evidentiat eu aici sunt chestiuni arhicunoscute, un fel de truisme de gen, .....discutia e una pur teoretica..dar dupa cum bine stim, totul pleaca de la teorie..de la idee...eu zic ca sunteti mult prea sceptici vis a vis de infiintarea Politiei Locale asupra careia inclusiv eu, am destule rezerve..totusi unii dintre voi dati inpresia c ar reprezenta un soi de intruziune nefasta in spectrul vostru profesional ...sper sa ma insel, totusi...cu salutari, Inexorabil.

*impresia

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.