Jump to content
POLITISTI.ro

Constatare culpa accident auto


connoisseur

Recommended Posts

Buna ziua,

 

Duminica 8.12.2013 am fost implicat intr-un accident usor. Am virat la stanga in Bd. Pache Protopopescu spre Piata Iancului si am fost lovit de o masina care circula din stanga mea in sensul spre piata Universitatii. Aceasta masina era in depasire ,cu viteza mare, pe cea da a doua linie de tramvai. Pe banda 1 si pe prima linie de tramvai (sensul Iancului-Universitate) circulau alte autoturisme. Auto care m-a lovit le depasea pe cea dea doua linie de tramvai pe contrasens. Masinile care circulau regulamentar nu m-au atins. In momentul impactului eu intrasem deja pe banda mea de mers spre piata Iancului.

Am fost la asiguratorul celui pe care eu il consider vinovat (el isi recunoaste vina) iar asiguratorul doreste sa dea verdict de culpa comuna.

Este acesta un caz de culpa comuna? Daca nu faceam constatare amiabila si mergeam la Politie ce verdict ar fi dat agentul constatator?

Multumesc anticipat.

Link to comment

Stiu ca nu mai pot merge la Politie. Vreau doar sa stiu cum ar fi decis Politia ca sa vad daca are rost sa ma lupt cu asiguratorul sau daca accept decizia de culpa comuna.

Link to comment
  • Moderator

Art. 54 din

(1) Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.

Link to comment

Nu am in pericol pe cei care circulau regulamentar. Ei nu m-au atins. Impactul s-a produs pe sensul de circulatie pe care eu doream sa intru, impact care s-a produs datorita faptului ca cel pe care eu il consider in culpa depasea pe contrasene. Daca el nu s-ar fi aflat acolo nu se intampla nimic.

Link to comment
  • Moderator

Aveai obligaţia să te asiguri corespunzător la efectuarea manevrei de schimbare a direcţiei de mers sau de virare spre stânga, astfel încât să poţi executa această manevră fără să pui în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic. Faptul că alt conducător auto încalcă ori nu respectă anumite prevederi legale nu te absolvă ori exceptează pe tine sau altcineva de a respecta obligaţiile impuse de lege.

Link to comment

Fii dragut si spune-mi de ce il consideri vinovat pe cel care depasea?! Ce regula a incalcat?! 

Tu de pe ce strada ieseai anume?!

 

Uite aici cazurile in care se interice depasirea:

 

Art. 120

 

(1) Se interzice depasirea vehiculelor:
a) in intersectii cu circulatia nedirijata;
b) in apropierea varfurilor de rampa, cand vizibilitatea este redusa sub 50 m;
c) in curbe si in orice alte locuri unde vizibilitatea este redusa sub 50 m;
d) pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri si in tuneluri. Prin exceptie, pot fi depasite in aceste locuri vehiculele cu tractiune animala, motocicletele fara atas, mopedele si bicicletele, daca vizibilitatea asupra drumului este asigurata pe o distanta mai mare de 20 m, iar latimea drumului este de cel putin 7 m;
e) pe trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicatoare si marcaje;
f) pe trecerile la nivel cu calea ferata curenta si la mai putin de 50 m inainte de acestea;
g) in dreptul statiei pentru tramvai, atunci cand acesta este oprit, iar statia nu este prevazuta cu refugiu pentru pietoni;
h) in zona de actiune a indicatorului "Depasirea interzisa";
i) cand pentru efectuarea manevrei se incalca marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circula, chiar si partial, pe sensul opus, ori se incalca marcajul care delimiteaza spatiul de interzicere;
j) cand din sens opus se apropie un alt vehicul, iar conducatorul acestuia este obligat sa efectueze manevre de evitarea coliziunii;
k) pe sectorul de drum unde s-a format o coloana de vehicule in asteptare, daca prin aceasta se intra pe sensul opus de circulatie.
(2) Se interzice depasirea coloanei oficiale.

Link to comment

Art 120 litera J. Eu trecusem peste axul drumului deci veneam din contrasens. As vreau e sa vad politistul de circulatie care nu sanctioneaza cu cond. auto care depaseste o alta masina aflata la randul ei in depasire in conditiile in care totul se intampla in oras pe Bd. Pache Protopopescu (drum cu o banda pe sens plus linii de tramvai) si nu pe o autostrada cu 3-4 benzi pe sens. Eu ieseam de pe strada Pictor Ion Andreescu, viraj la stanga in Bd. Pache Protopopescu. Totul se poate vedea fosrte bine pe google maps.

Edited by connoisseur
Link to comment
  • Moderator

Cel cu care ai intrat în coleziune venea din sens opus? Sau circulaţi în aceeaşi direcţie, până în momentul în care ai virat spre stânga?

Link to comment

Pai dumneata veneai din contrasens sau de pe straduta?! 

 

Nu prea ne intereseaza ce ai vrea d-ta sa vezi, ci mai mult ce prevede legea in astfel de situatii.

 

Pe scurt: Daca respectivul auto s-a angajat in depasire in timp ce dumneata faceai virajul stanga de pe straduta esti singurul vinovat de producerea accidentului. Cel care depaseste nu se asigura la masinile care ies de pe stradute. Ce legatura are faptul ca depasirea se producea in oras cu acccidentul? E depasirea interzisa pe Bd Pache Protopopescu si nu stiu eu?! 

 

Acolo unde drumul public are o banda pe sens plus linia de tramvai, aceasta se considera banda de circulatie. Sa mai lasam metehnele astea invechite cu linia de tramvai, da?! O fi fost un articol de lege acum 20 ani dar de-atunci s-au schimbat multe.

 

Intersecta indicata de d-ta este prevauta cu indicator si marcaj ”Cedeaza Trecerea” care ti se adresa. Nu scrie nicaieri in lege ca nu esti obligat sa acorzi prioritate celor aflati in depasire, cum nu scrie ca el are vreo obligatie fata de d-ta. 

 

In concluie, la Politie ai fi ramas fara permis pt neacordare prioritate, iar cei de la asigurari au sesizat treaba asta. Necunoasterea legii nu te absolva de consecintele ei.  :emo-yessir:

 

Art. 118

 

Conducatorul de vehicul care efectueaza depasirea este obligat:
a) sa se asigure ca acela care il urmeaza sau il precede nu a semnalizat intentia inceperii unei manevre similare si ca poate depasi fara a pune in pericol sau stanjeni circulatia din sens opus;
b) sa semnalizeze intentia de efectuare a depasirii;
c) sa pastreze in timpul depasirii o distanta laterala suficienta fata de vehiculul depasit;
d) sa reintre pe banda sau in sirul de circulatie initiale dupa ce a semnalizat si s-a asigurat ca poate efectua aceasta manevra in conditii de siguranta pentru vehiculul depasit si pentru ceilalti participanti la trafic.

 

Art. 57

(2) La intersectiile cu circulatie dirijata prin indicatoare, semafoare sau de catre politistul rutier, conducatorul de vehicul este obligat sa respecte semnificatia sau indicatiile acestuia.

Link to comment

Eu facusem stanga in Pache Protopopescu, trecusem de axul drumului si eram incadrat pe sensul de mers pe care doream sa circul. In momentul in care eu m-am angajat in efectuarea virajului acesta nu era in depasire. S-a angajat in depasire in timp ce eu faceam virajul. Din acest motiv impactul s-a petrecut dupa ce eu trecusem de axul drumului si eram incadrat pe sensul de mers dorit de mine. Cele 2 autoturisme care circulau pe banda 1 si linia de tramvai nu m-au atins si au trecut mai departe fara sa fi fost obligate sa franeze sau incomodate de mine.

Atasez si poze cu urma lui de franare. Intr-o poza se poate observa cum dara de franare isi schimba directia. Acela este momentul in care m-a lovit, moment in care eu eram incadrat pe sensul de mers dorit de mine si cu mult peste axul drumului.

Din experienta dvs cam ce viteza a avut in momentul in care a inceput sa franeze daca ar fi sa  estimam lungimea urmei de franare luand in considerare dunga alba ce delimiteaza linia de tramvai?

post-12084-0-43142700-1386834637_thumb.j

post-12084-0-08020700-1386834658_thumb.j

  • Downvote 1
Link to comment
  • 1 month later...

Intrebare pentru:

Art. 118

b) sa semnalizeze intentia de efectuare a depasirii;

Un conducator auto care urmeaza sa efectueze o depasire sau o parasire a sensului de mers, spre stanga, pentru care din conducatorii auto e ,,benefic'' sa semnalizeze? Pentru cei din spatele lui sau pentru cei din fata lui?

O alta intrebare:

Daca un conducator are semnaliazarea stanga in functiune, pe un drum cu o singura banda de circulatie pe sens, avem voie sa il depasim prin stanga lui? Cu riscul sa fim in unghiul mort cabd acesta se asigura?

Link to comment
  • Moderator

Intrebare pentru:

Art. 118

b) sa semnalizeze intentia de efectuare a depasirii;

Un conducator auto care urmeaza sa efectueze o depasire sau o parasire a sensului de mers, spre stanga, pentru care din conducatorii auto e ,,benefic'' sa semnalizeze? Pentru cei din spatele lui sau pentru cei din fata lui?

 

Pentru toţi e benefic, atât pentru cei din spate cât şi pentru cei din faţă.

 

O alta intrebare:

Daca un conducator are semnaliazarea stanga in functiune, pe un drum cu o singura banda de circulatie pe sens, avem voie sa il depasim prin stanga lui? Cu riscul sa fim in unghiul mort cabd acesta se asigura?

 

Depăşirea se efectuează numai pe partea stângă a vehiculului depăşit, cu excepţia tramvaiului sau vehiculul al cărui conducător a semnalizat intenţia şi s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers spre stânga se depăşeşte prin partea dreaptă.

Link to comment

,,Depăşirea se efectuează numai pe partea stângă a vehiculului depăşit, cu excepţia tramvaiului sau vehiculul al cărui conducător a semnalizat intenţia şi s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers spre stânga se depăşeşte prin partea dreaptă.''

Deci prin concluzie e interzisa depasirea (daca nu se poate efectua prin partea dreapta) unui autovehicul care a semnalizat si s-a incadrat corect (pe un drum cu o singura banda pe sens) pentru a parasi sensul de mers la stanga?

Link to comment
  • 7 months later...

Buna ziua,

 

Am si eu urmatoarea situatie. Mergeam pe un drum cu doua benzi, cate una pentru fiecare sens de mers, nu era linie continua si am intrat in depasirea unui automobil. Acesta a virat la stanga si semnal a dat in ultimul moment. Eu nu am mai reusit  sa franez, am tras dreapta si ne-am lovit lateral.

Nu sunt sigur daca este vina mea sau nu.

 

Multumesc,

 

 

 

Link to comment

Daca ai incalcat o regula de circulatie, e culpa comuna. Verifica art 120 din oug 195/2002 rep.

 

Totusi, nu lua sfatul meu ca pe o certitudine, nici eu nu iau declaratia ta ca pe un adevar cert!  :emo-yessir:

  • Upvote 2
Link to comment

Buna ziua,

 

Am si eu urmatoarea situatie. Mergeam pe un drum cu doua benzi, cate una pentru fiecare sens de mers, nu era linie continua si am intrat in depasirea unui automobil. Acesta a virat la stanga si semnal a dat in ultimul moment. Eu nu am mai reusit  sa franez, am tras dreapta si ne-am lovit lateral.

Nu sunt sigur daca este vina mea sau nu.

 

Multumesc,

 

tu depaseai

cel depasit a vrut sa vireze stanga.

 

spune-mi ceva ce nu inteleg, de ce in timpul depasirii ai virat dreapta pentru a lovi vehiculul depasit?

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.