Jump to content
POLITISTI.ro

Despre Legiunea Straina Franceza


LORD
 Share

Recommended Posts

ISTORIA LEGIUNII STRAINE DIN FRANTA (Episodul nr.1 ) . Sursa : Colaj propriu din articole culese de pe internet.

In dimineata zilei de 10 martie 1831, sub soarele ucigator care ardea nisipurile algeriene, regele francez Louis – Philippe punea bazele entitatii militare denumita Legiunea Straina Franceza. Gurile rele ale istoricilor francezi spun ca aparitia unei asemenea forte armate s-a datorat faptului ca persoanelor straine le era interzisa inrolarea in armata franceza in urma unui edict oficial aparut in preajma Revolutiei din luna iulie 1830. Scopul principal care a dus la aparitia Legiunii Straine a fost, insa, unul lipsit de aureola de romantism, aventura si eroism care avea sa invaluiasca odata cu trecerea timpului acest original grup de soldati. Regele Louis – Philippe nu a dorit decat crearea unei armate destinata exclusiv pentru protejarea coloniilor franceze si inabusirea oricaror incercari de revolta ale bastinasilor. Legionarii aveau, de asemenea, rolul de protectie al transportului materiilor prime extrase de Franta dincolonii. In ciuda faptului ca in prezent multi analisti militari din cadrul N.A.T.O.considera Legiunea Straina nimic mai mult decat un anacronism, eficienta si valoarea sa ca etalon in cadrul trupelor de elita pe plan mondial, a dus la consacrarea Legiunii si a simbolurilor sale drept veritabile brand-uri recunoscute international. Faimosul corp militar a supravietuit unui imperiu, trei republici, doua razboaie mondiale, dezmembrarii retelei coloniale franceze si, in final, pierderii de catre Franta a locului de nastere al Legiunii Straine, colonia Algeria.

Legiunea Straina nu este cunoscuta doar pentru ca este o unitate militara de elita. Celebrul sau “Esprit de Corps” este insasi creuzetul care uneste si anima acesta originala armata. Datorita acestui sentiment indescriptibil de “Esprit de Corps” legiunea a supravietuit in trecut si isi trage puterea in zilele noastre. Aici vin barbati din toate colturile lumii, de toateconditiile sociale si toate religiile. Intr-adevar, unii dintre ei au un trecut nu tocmai imaculat, dar Legiunea-i primeste si le da o noua sansa, o viata pe care societatea din care proveneau nu le-o putea oferi niciodata. Odata acceptat in randurile soldatilor, recrutul uita de deosebirile aparente dintre fiintele umane si isi slefuieste propria fiinta in conformitate cu paragrafele si regulamentele de ordine interioara ale Legiunii. Aici rasismul, egoismul, infatuarea, superficialitatea si zgarcenia sunt primele defecte umane de care viitorul legionar se va debarasa cat mai curand. Scandalagii au viata scurta in Legiune, iar consumul de alcool este prohibit.

De la inceputurile sale Legiunea a avut drept sediu principala oraselul algerian Sidi bel Abbes. Aici, in acest avanpost colonial francez in fata nemarginirii Saharei, se afla cea mai importanta parte din istoria si mostenirea lasata de Legiunea Straina. Asezarea si-a primit numele dupa cel al unui mistic musulman al carui mormant din mijlocul localitatii a devenit, cu timpul, centru de pelerinaj pentru credinciosii Islamului. Pana in anul 1961, Sidi bel Abbes a fost centrul principal de recrutarea al legionarilor, teren de antrenament, precum si cartierul general al Legiunii. Aici s-a slefuit spiritul Legiunii si tot aici s-a definitivat caracterul acestui grup de armata. Conform surselor istorice, sub soarele algerian s-au desfasurat unele dintre cele mai importante pagini din istoria Legiunii. Au devenit deja clasice confruntarile trecute dintre legionari si rebelii kabili care atacau neostoit forturile si taberele de campanie ale coloniei franceze. Multi bastinasi nord-africani au ajuns totusi sa lupte sub flamura Legiunii. Pentru ei a fost infiintata o unitate speciala, faimoasaArmee d’ Afrique, compusa din nu mai putin celebrii spahii, zuavi, tiraliori, meharisti, harkii, gumi si vanatori africani. Impreuna cu voluntari veniti din intreaga lume, acestia au luptat in toate confruntatile armate din coloniile franceze din secolul 19, in razboiul franco-prusac, ambele razboaie mondiale, razboaiele din Mexic, Indochina, Benin, Madagascar, Congo si Algeria.

Momentul Camerone

Nici o evocare a vreunei batalii a trecutului nu prezinta o mai mare importanta pentru Legiunea Straina decat comemorarea bataliei de la Camerone. La data de 30 aprilie 1862, bravura si sacrificiul legionarilor i-a dus pe acestia deopotriva in legenda si in paginile istoriei universale. In preajma de zilei de 30 aprilie a fiecarui an, legionarii din lumea intreaga sarbatoresc aniversarea luptei de la Camerone. Fie ca se afla in junglele ucigatoare ale Guyanei Franceze, in desertul necrutator din Djibouti, in insulele pierdute din Pacific sau in cartierele generale din Vienot sau Strasbourg, ceremonia are o solemnitate deosebita. In cadrul unei parade publice, mana de lemn acapitanului Danjou este prezentata legionarilor si este citita cu glas tare povestirea luptei. Legionarii, cu toate decoratiile atarnand pe piept, defileaza cu inimitabilul lor pas lent si maiestuos, evocand o forta de nezdruncinat. In frunte, conform traditiei, sunt genistii, purtand sortul din piele de bivol si securea pe umar. Urmatorul moment important este acela in care seful de corp da semnalul inceperii veseliei. In ziua Cameronului si in noaptea urmatoare, totul este permis. Compania capitanului Danjou numara in acea fatidica zi 62 de soldati si 3 ofiteri. In zori, compania escorta un convoi de refugiati catre orasul Puebla, care se afla sub asediul a 2000 de soldati ai armatei nationale mexicane. Legionarii au fost atacati de catre armata mexicana si fortati sa se adaposteasca intr-o hacienda locala denumita Camerone. In ciuda situatiei fara scapare, legionarii au luptat cu eroism pana la epuizare. Cand au ramas doar cinci legionari supravietuitori, acestia au constatat ca nu mai au munitii si au hotarat de comun acord sa atace la baioneta. Trei dintre cei cinci au fost impuscati iar ceilalti doi au fost luati prizonieri. Cei doi au fost adusi in fata generalului mexican Alberto Sanchez care, impresiunat de curajul si eroismul legionarilor, hotaraste sa-i elibereze pentru a se intoarce in Franta drept garzi de onoare pentru corpul capitanului Danjou, cazut in acea lupta. In prezent, mana de lemn a capitanului este pastrata in Muzeul Legiunii din orasul Aubagne, unde este pazita zi si noapte de o garda de onoare. Mana din lemn apare in parada publica doar pe data de 30 aprilie.

Mergi sau Crapa

Acesta este probabil cel mai cunoscut motto al Legiunii Straine. Simplu si explicit, motto-ul este o marturie a duritatii antrenamentelor zilnice ale legionarilor si in egala masura o trimitere la vechi concepte martiale conform carora razboinicul este dator sa se infranga pe sine in fiecare zi, autodepasindu-si capacitatile umane. Cea mai importanta calitate a unui legionareste rezistenta fizica. Instructorii militari de aici insista tocmai pe dezvoltarea acesteia pentru ca odata cu rezistenta fizica creste si cea mentala iar psihicul se slefuieste la fel ca al unui razboinicdesavarsit de odinioara. In comparatie cu cei 120 de pasi pe minut reglementati in cursul unui mars pentru infenteristii armatei franceze, legionarii trebuie sa mentina un ritm de 88 pasi pe minut in cadrul marsurilor. Conditiile in care se desfasoara acestea sunt extreme de dure. In timpul antrenamentului legionarii marsaluiesc pe o distanta de 40 km avand in spate echipamentul militar si arma aferenta a caror greutate combinata variaza intre 25-30 kg in functie de anotimp si tipul de misiune. Traditional, in timpul marsului legionarii canta “Le Boudin” cel mai cunoscut cantec al Legiunii, vechi de peste 100 de ani. Alt aspect luat in serios in timpul pregatirii fizice si al antrenamentului de lupta, este cel al deprinderii tehnicilor de lupta corp la corp. In acest scop legionarii au dezvoltat un sistem de lupta care cuprinde elemente diverse dinKarate, Jiu-Jitsu, Kung Fu, Silat si Sambo.

Nu este vorba de practicarea unei arte martiale propropriu zise, ci mai degraba de insusirea celor mai eficiente miscari folosite in lupta corp la corp. Antrenamentele sunt deosebit de solicitante atat pentru fizic, cat mai ales pentru psihicul uman. Se urmareste eliminarea fricii si a urii, considerate principalele vinovate in cazul pierderii unei lupte. Un membru redutabil al renumitelor unitati Beretele Verzi, din cadrul armatei americane, declara ca nu exista mare diferenta intre antrenamentul din Legiunea Straina si cele practicate de alte trupe de elita, cu o singura exceptie – aceea ca antrenamentul de mars, lupta si alergari se desfasoara pentru legionari in conditiile in care acestia nu au dormit in noaptea precedenta si nici nu au mancat nimic in ultimele zile…amanunte care fac diferenta!

Legio Patria Nostra

Sub simbolul Legiunii Straine, reprezentat de o grenada inconjurata de saisprezece flacari, au luptat mii de oameni de-al lungul istoriei. Pentru toti acestia Legiunea a fost casa, masa, si de multe ori chiar ratiunea de a trai. Aici un om nu era foarte mult judecat pentru trecutul sau, cat pentru calitatile de soldat si dupa capacitatea de a-si indeplini misiunile ce i se incredinteaza. S-a vorbit deseori despre legionari ca ar proveni din infractori,aventurieri fara credinta si lege, escroci, sau fii ai unor familii bogate care s-au abatut de la calea cea dreapta. Nimic mai fals. Fiecare voluntar face obiectul unei anchete discrete inainte de a fi primit. Daca se descoperea ca omul era cautat pentru fapte grave, portile Legiunii erau inchise in fata sa fara drept de apel. Legiunea are mai multe devize, printre care si cea inspirata de de blazonul Regimentului 3 Infanterie straina : “ Legio Patria Nostra” – Legiunea este patria noastra. Noul legionar stia de acum inainte ca avea o noua familie si ca acesta nu-l va abandona niciodata, atat in lupta cat si in viata. Legiunea a avut si inca are propriile legi drastice care merg de la degradare la inchisoare. Functioneaza si un cod propriu al onoarei, dupa care erau judecati membrii ei.

Iata mai jos CODUL DE ONOARE cu cele 7 reguli (traducere din franceza) :

1. Legionar, esti un voluntar care serveste Franta cu onoare si fidelitate.

2. Fiecare legionar este fratele tau de arme, nu conteaza nationalitatea, rasa sau religia sa. Tu ii vei fi solidar uniti intr-o singura familie.

3. Respecta traditiile, fi atasat de sefii tai, disciplina si camaraderia sunt virtutile tale.

4. Mandru de statutul tau de legionar, arati asta prin tinuta ta in permanenta eleganta, comportamentul tau este demn si modest.

5. Soldat de elita, te antrenezi cu seriozitate, iti intretii armele ca fiind ce ai mai de pret. Esti in permanenta interesat de forma ta fizica.

6. Misiunea este sacra, o executi pana la capat cu orice pret.

7. In misiuni , deciziile tale sunt lipsite de pasiune sau ura, iti respecti inamicii invinsi, nu-ti vei abandona niciodata mortii, nici ranitii si nici armele.

P.S. In episodul urmatorul vor prezenta informatii despre conditii de recrutare, teste, centre de recrutare si salarizarea in Legiunea Straina.

 • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

LEGIUNEA STRAINA FRANCEZA .- Episodul 2.- ( recrutare-testare-salarizare si alte sfaturi de integrare in legiune ) . Sursa : colaj de articole de pe internet .

CONDITII DE ANGAJARE

- Toti cetatenii trebuie sa prezinte un pasaport valabil pentru recrutare.

- Toate centrele de recrutare sunt pe teritoriul Frantei .

Centrele de recrutare ale Legiunii Straina Franceze :

Centrul Aubagne este principalul centru de recrutare si testare a turor candidatilor (din Marseille pana la Aubagne se face 30 de minute cu trenul biletul costa 4,60 euro, trenurile sunt din 25 in 25 de minute) . Alte centre de recrutare : Bordeaux , Lille , Lyon ,Marseille, Nantes ,Nice , Paris si Toulouse .

Faza 1. INFORMAREA

Se petrece intr-un post de informare a Legiunii Straine si consta din:

a)receptia candidatului

b)informarea candidatului

Durata: 1 zi

Faza 2. PRESELECTIA

Are loc intr-un post de recrutare a legiunii. Consta din :

- conferinta scurta despre securitate si motivare (trebuie doar sa asculti ce ti se spune)

- vizita medicala.

Durata: 1 zi .

Faza 3 SELECTIA

Are loc in centrul de selectie si de incorporare din Aubagne. Consta din:

a)teste psihico-atitudinale(test de logica ce nu tine cu nimic de cunostiintele scolastice-adica nu are legatura cu cele facute la scoala)

b)vizita medicala aprofundata

c)probe sportive

d)colocviu despre motivare si securitate

e)test de personalitate(complementar la testele psihico-atitudinale)

f)Comisia de Inrolare

Durata: de la 1 zi pana la 10 zile

Faza 4. SEMNAREA CONTRACTULUI ( faza finala a selectiei)

- semnarea si inmanarea contractului de 5 ani.

- incorporarea.

Durata : 7 zile .

TESTE:

1.Psihotehnice .

2.Vizita medicala ( pentru admiterea in Legiunea Straina )

Pe plan chirurgical:

- Trebuie sa ai toate documentele daca ai suferit o interventie chirurgicala sau documente din care reiese ca nu seferi de sechele de pe urma ei.

- Trebuie sa ai toate documentele care atesta o eventuala boala (anterioara), grava (actualmente trecuta), certificatul de spitalizare si tratamentul.

- Daca ai carnet de sanatate este bine sa-l ai in posesie (nu este obligatoriu)

- Daca ai probleme de vedere trebuie sa ai ochelarii/lentilele (inclusiv de schimb). Cei ce poarta ochelari trebuie sa-i foloseasca in timpul testului.

Pe plan medical :

- Dintii trebuie sa fie plombati.

- Numarul maxim al dintilor absenti trebuie sa fie intre 4 si 6 ,in functie de valoarea lor.

- Coeficientul de masticatie sa fie egal sau superior de 40 % ( in total avem 32 )

Cazuri de inaptitudine (respingere) :

- in plan medical : tuberculoza, hepatita, HIV (SIDA),diabet, greutate in exces (obezitate), o boala psihica in curs de tratare, o vedere slaba.

- in plan chirurgical :toate interventiile majorecare impiedica functionarea organelor vitale,interventii menisc, pierderea totala a unui deget,probleme la genunchi, luxatii repetate ale rotulei, hernie operata cu sechele .

3.Probe sportive :

- testul Luc Leger ( alergare pe un culoar de 20 m. in ritm controlat de beepul unui aparat) vezi descriere si video pe site-ul legiunea straina.ro .

- test tractiuni, coarda, abdomene . ( idem video aceeasi sursa )

Alte date :

- Dupa trecerea testelor semnati un contract de 5 ani

- Dupa terminarea primului contract aveti posibilitatea de reinoire (intre 6 luni , 1 an, 3 ani, 5 ani)

- Trebuie sa ai varsta cuprinsa intre 17 si 40 de ani (pentru cei minori resp 17 ani trebuie aprobarea parintilor)

- Chiar daca sunteti casatorit contractul este semnat ca celibatar.

- Aveti nevoie de un act de identitate valid (pasaport sau carte de identitate).

Salarizarea legionarilor in luna iulie 2010

GRADE dupa… 1°RE 2°REP * 3°REI 13°DBLE

Legionar 10 luni 1205 € 1460 € 1433 € 3567 €

Caporal 03 ani 1226 € 1480 € 1452 € 3626 €

Caporal-sef 10 ani 1303 € 1607 € 1600 € 3939 €

Sergent 7 ani 1351 € 1648 € 1650 € 3929 €

Sergent-sef 10 ani 1779 € 2095 € 1945 € 4186 €

Adjudant 17 ani 2007 € 2140 € 2180 € 4748 €

Adjudant-sef 21 ani 2078 € 2427 € 2477 € 4818 €

CATEVA SFATURI INAINTE DE A PLECA IN LEGIUNEA STRAINA :

- Angajarea Este o loterie,si nu exista profilul candidatului ideal. Deoarece Legiunea angajeaza functie de necesitatile de moment si în previziunea unor evolutii ale efectivelor. Pentru cei tineri (18,19,20 de ani) este mai importanta o diploma civila de infirmier decât un nivel fantastic în kung-fu. Deasemenea,virtuozii instrumentelor cu corzi (vioara,violoncel) au niste sanse în plus la angajare. În orice caz,nu exista « planuri de cariera » în L.E. Veti face stagiile si veti lua gradele si brevetele de care are nevoie Legiunea,si nu cele pe care le doriti.

- Daca tot te-ai gandit sa mergi la recrutare alege Aubagne astfel eviti si alte pareri (doi ochi sunt mai putin exigenti decat patru).

- Nu exista dosare de înscriere/de angajare, si nu exista nici o suma ce ar putea fi perceputa de cineva ca si contravaloare a vreunor servicii pentru angajarea la L.E. Nimeni nu poate garanta angajarea la L.E,nici un ambasador,general ori ministru.

- Recrutarea se face numai în Franta,recrutarea în strainatate este interzisa de legea franceza,asadar parerile/sfaturile date de un fost ori actual legionar nu sunt decât pareri/sfaturi.

- Disciplina Legiunea Straina (L.E) se conduce dupa regulamentele militare ale Armatei Franceze,fara exceptie. Totusi,datorita specificului angajatilor si al recrutarii lor,regulamentele de disciplina sunt aplicate într-un mod foarte strict. Respectul pentru grad este absolut,de la legionarul « fruntas » (1°classe) pâna la comandantul regimentului. Formulele de adresare sunt foarte stricte,si nu se face rabat niciodata de la ele (chiar si în operatiune). Desigur,functie de evolutia carierei,este posibil ca un camarad cu care v-ati anagjat si efectuat instructia sa ajunga la un moment dat (sa spunem) sergent-sef (sergent major) iar Dvs. Sa ramâneti caporal. În particular,este posibil sa va spuneti « bai »,dar în trupa prietenia Dvs. nu va exista.

- Intotdeauna vi se cere sa faceti anumite lucruri : fie ca e vorba de sport,de instructie,de serviciu în general,nu pierdeti niciodata din vedere faptul ca cel care va cere un lucru il va face întotdeauna mai bine decât Dvs. Puterea exemplului este sfanta,iar ofiterii sau subofiterii de la comanda sectiunilor (plutoanelor) sau a companiilor vor fi mereu capabili sa va arate ei insisi cum se face ceva.

- Dezertarea . L.E are o rata mare a dezertarii. Motivele sunt multe,dar in general se dezerteaza …din plictiseala. Cine dezerteaza nu pateste nimic,nu este cautat sau urmarit. Numele sau este înscris in Judex (fisierul national al jandarmeriei) si…atat. Dezertori sunt considerati cei care au o intârziere de 1 saptamana,neanuntata. Ce dezertor,nu veti putea reveni niciodata la Legiune. Statistic se arata ca 70 % din cei care au dezertat regreta,iar 50% se prezinta la o eventuala reangajare. Raspunsul este « nu avem nevoie,pa ! ».

- Traditia : dincolo de diferitele cutume pe care le veti invata cu varf si indesat pe parcursul lunilor de instructie,veti constata ca intotdeauna tinuta unui legionar este mult mai « militaroasa » decât a unui militar francez de la regulata. Acestora li se spune « schlabords » si desemneaza ….militarul francez gen Louis de Funes. In afara de Camerone,sarbatoarea traditionala a Legiunii,cea mai importanta este Craciunul. De Craciun,în seara de ajun,toti militarii unui regiment,de la colonelul comandant pana la cel mai proaspat legionar,stau împreuna.

- Smecheria. E un subiect important pentru noi,romanii. Nu uitati niciodata,insa, ca L.E e formata din oameni de sute de nationalitati,care provin din cele mai diverse medii. NU exista « smecherie » la care noi sa ne gandim si care acolo sa nu fi fost deja încercata.

- Bataia. Se practica în doua feluri : palma dupa ceafa a superiorului catre subordonat (numita claque de bon fonctionnement) si cea intre camarazi. Intotdeauna,bataile sunt generate de presiunea psihica.E de preferat ca ele sa se desfasoare prin toalete. Odata surprinsi,beligerantii merg la arest. Daca un superior va invita sa va bateti,o va face mereu in spatele companiei,fara grad vizibil. În general este de refuzat propunerea asta.

- Arestul . L.E este singurul corp de trupa din Armata Franceza care dispune de Politie Militara (fara competente judiciare,ci doar de control). Este formata din subofiteri cu peste 8-10 ani de serviciu,iar menirea lor este sa verifice legionarul care iese/intra din/in regiment,si sa patruleze prin orasele de garnizoana. Verifica tinuta,comportamentul,modul de deplasare. Daca aveti nesansa de a ajunge la arest,luati-o ca pe o experienta. În general,se pierde cam 1 Kg. greutate /zi de arest. Totul se face în pas alergator,iar arestul este denumit weight-watchers . O metoda de a pierde masa supraponderala. Se lucreaza la spatii verzi,se face curat prin regiment,se curata fosele septice… .

- Evolutia carierei: In mod normal,la sfarsitul primului an de serviciu veti fi avansat la gradul de 1°classe. Acesta nu este,de fapt,un grad,ci o distinctie. In practica,insa,este asimilat. Apoi,pentru fiecare avansare,la propunerea comandantului de unitate (companie,escadron) veti fi trimisi la 4°R.E,la C.I.C (« verzii » de la Castelnaudary,Compania de Instructie a Cadrelor). Veti efectua o perioada de 4 luni ca si monitor-ajutor în cadrul unei companii de angajati voluntari (practic mai faceti odata instructia) si apoi veti da niste examene. Asa deveniti caporal. Sergentul. L.E îsi instruieste singura subofiterii,spre deosebire de Armata regulata care are o scoala (ENSOA,scoala nationala de subofiteri activi de la Saint-Maxient). Legiunea îsi pregateste subofiterii tot la Castelnaudary,si tot la C.I.C. Se spune ca un sergent în L.E « face » cât un locotenent din armata regulata. Din punct de vedere al pregatirii practice,este (de cele mai multe ori) adevarat. Pentru cei care se angajeaza la vârste fragede (18 ani) exista posibilitatea de a ajunge ofiteri.

- Mituri si legende: Nu toti legionarii sunt prietenii lui Rambo. Exista o singura unitate de cercetare în profunzime care foloseste militari din L.E ,si anume U.R.H-27 (unitatea de cercetare umana a Brigazii 27 Munte) . în rest,exista unitati G.C.P (grup comando parasutist) la 2°R.E.P ,sau DINOPS (actualmente PAT) –inotatori de lupta-scafandri genisti. Adevaratele Forte Speciale ale Frantei NU sunt formate din legionari,fie si numai pentru ca membrii acestor unitati au niste acreditari inaccesibile unor straini. DAR : în pregatirea operatiilor,precum si în teatre,se întâmpla uneori ca grupuri ale unor regimente ale L.E sa lucreze cot la cot cu Fortele Speciale. În L.E accentul este pus pe coeziune : poate nu avem cei mai buni lunetisti,cei mai buni tunari sau cei mai buni deminori,dar per ansamblu avem cel mai bun nivel.

- Sportul: Francezii nu au cultura fizica statica a americanilor. De aceea,se pune accentul pe alergare,tractiuni,flotari,înot. Alergarea este o constanta pe care o veti observa peste tot,iar în fiecare regiment exista footing-ul de luni dimineata : nimeni nu-l depaseste pe colonel Deasemenea,exista celebrul « decrasaj » : dupa o seara mai festiva,a doua zi toate lumea transpira din abundenta

- Ziua-tip în regiment . Chiar daca nu exista doua zile la fel,se poate totusi descrie viata unui legionar,în regimentul sau (ma refer la regimentele din metropola) Programul ar fi :

05H30 desteptarea

05H45 celebrale sectoare (corvées séction)

06H00 micul dejun

07H00 raportul sectiunii/escadronului

07H15 sport

10H00 servicii/întretinere/cursuri

12H00 prânzul

12H30 sectoare din nou

- Dupa-amiaza,pâna la ora 18H00 se fac : cursuri,instructie,servicii,functie de necesitati si program. Începând cu ora 18H30 si pâna a doua zi dimineata la ora 06H00 toata lumea e libera : iesit în oras,somn,sport…cam orice.

- Serviciul de garda este un serviciu de reprezentare. Tinuta de parada,câte 30 de minute în post/30 de minute de pauza. Dupa ora 18H00 garda se face în tinuta de instructie. În general,compania face serviciul de garda cam odata la 2 luni.

- Misiunile Sunt de doua tipuri : MCD (misiuni de scurta durata,zise si “turnante” care dureaza 4 luni si sunt în teatrele de prezenta si suveranitate : Guyana,Djibouti,Ciad,Coasta de Fildes,Liban,Kosovo) si OPEX (operatiuni exterioare,cu durata de 6 luni : Afghanistan si Ciad cu Eufor). Deasemenea,functie de specialitatea fiecaruia,unii legionari sunt integrati unor unitati ale armatei regulate pentru diferite misiuni mai mult sau mai putin clasice.

- Meseriile si calificarile. Toate meseriile civile,cu exceptia celor medicale si a ingineriei siderurgice sunt accesibile la nivel de brevet. Se pot valida în viata civila. Multi tineri spera sa obtina brevete de genul “tragator de elita” sau “specialist arme albe”,cel mai lung si dificil stagiu este cel de infirmier. Cel mai sportiv ,cel de tragator de elita. Cel mai periculos,MINEX-ul. Oricum,orice legionar este mai întâi infanterist,si apoi…orice.

Sa nu te astepti:

- sa vezi vre-o femeie timp de 2-3 luni [doar in cazuri miraculoase];

- sa dai telefon sau sa trimiti o scrisoare timp de 2-3 luni;

- sa intri pe mess sau sa te joci pe playstation mai devreme de 3-4 luni;

- sa dormi mai mult de 6 ore mediu pe noapte;

- sa existe camaraderie cu mai mult de 2-3 insi;

- sa vezi numai musculosi;

- sa vezi negri care stiu sa innoate;

- sa te imbogatesti

Vei fi fericit:

- sa ajungi “rouge”;

- sa intalnesti romani si sa vorbesti cu ei;

- sa tragi prima oara cu famasul (sa ai grija la degete)

- sa porti kepi blanc;

- sa bei prima bere de cand esti aici;

- sa vorbesti cu ai tai la telefon;

- sa nu mai auzi muzica de rahat a manelistilor;

- sa te plimbi in tinuta prin oras si sa faci poze cu oamenii;

- sa ai cadre romani;

- sa defilezi pe 14 iulie.

Vei uri:

- negrii si arabii;

- expresia “section réveil”;

- footing compagnie;

- curatarea armelor;

- sa faci de garda;

- conservele;

- civilii.

Sa fii pregatit pentru:

- zeci de mii de flotari; ore intregi de spalat culoare; basici din cauza bocancilor; caporali si sergenti de-a dreptul idioti; mancare putina si slaba; foarte mult footing.

- Sper sa iti placa numele pe care ti-l vor da. Inafara de asta, vei avea si un nr. matricol care va incepe de la 203000. Te vei integra repede, mai ales daca ai cel putin un camarad roman in sectiune.

- Sa nu faci greseala sa mai mergi impreuna cu un prieten la recrutare, deoarece unul dintre voi va pleca acasa.

- Sa nu spui ca ai vre-un prieten in legiune, decat in cazul in care este vre-o ruda apropiata. Ei vor urmari sa progresezi, asa ca nu fi primul in toate.

- Pastreaza-ti rezerve. Nu te lasa intimidat de vre-un cocos cu grade mari pe umeri care are doar o medalie in piept. Toti ti se vor da drept razboinici in regiment si te vor calca in picioare pentru cea mai mica greseala.

- Ai dreptul sa ceri civil in primele 5 luni de la semnarea contractului. Vei incepe sa folosesti cuvinte gen “kurva mach”, “putant”, “plein les couilles”, “suca bled” etc.

- Daca vei simti dupa doua-trei luni ca ceva s-a schimbat cu tine, la ce te asteptai dupa ce ai facut o sumedenie de vaccinuri?

- Daca te hotarasti sa te prezinti in fata ofiterilor de recrutare spune-le povestea vietii tale (cea reala) cu bune si rele.In L.S. te renasti,traiesti si respecti o viata noua , nu trebuie sa impresionezi pe nimeni cu trecutul tau. Sinceritatea este o virtute!

 • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

LEGIUNEA STRAINA FRANCEZA – organizare , functionare,cariera – (Episodul 3 ) Sursa : Extrase de pe site-ul oficial al legiunii : legion-etrangere.com

Legiunea se compune din regimente.Numele regimentului este dat de abreviere si devine practice codul acelui regiment, de exemplu : primul regiment de cavalerie este numit 1REC. Mai jos va prezint cateva regimente ale Legiunii ale caror date sunt publice.(scuze pentru traducerea automata, nu am mai stat sa o armonizez )

Regimentele şi unităţi de măsură "de bază":

Comandă al Legiunii Straine (CoML)

Grup de recrutare al Legiunii Straine (GRLE)

Prima Regimentul Externe (prima RE)

Externe Regimentul 4 (BR patra)

Regimente de "luptă" staţionate în Franţa:

Primul regiment de cavalerie Externe (prima REC)

Prima Externe Regimentul de geniu (1 REG)

Două Regimentul de Externe de Inginerie (două REG)

Doilea regiment de infanterie Externe (două REI)

Două Regimentul Parachute Externe (două REP)

Regimente de "luptă" parcate în afara Franţei:

Regimentul 3 infanterie Externe (3a REI)

13 Demi-Brigada de Legiunea Străină (DBLE 13)

Detaşamentul Legiunea Străină în Mayotte (DLEM)

Primul regiment strain 1 RE COML

Este centrul de comanda al legiunii straine ,mai este si denumit Casa Mama. Aceasta expresie vine de la Sidi-Bel-Abbes, iar principala functie este pastrarea traditiilor. A fost creeat in 1841, in Aubagne, din 1962 1RE este primul si cel mai vechi dintre toate regimentele Legiunii Straine. Mai presus de aspectul istoric 1RE reprezinta o etapa majora in parcursul si evolutia legiunii. La inceputul “carierei” acest regiment avea ca scop incorporarea si instruirea noilor veniti prin centrul de incorporare si instruire CSI.

Primul regiment strain este compus din 3 companii cu un efectiv variabil.

- Compania de comandament si servicii regimentare CCSR include toate serviciile care duc la o buna desfasurare si functionare a vietii cotidiene (bucatarie, infirmierie, ateliere mecanice, pionieri etc)

- Compania de servicii a legiunii straine CSLE desfasoara activitati de recrutare (resurse umane), istorice (muzeul Legion Etrangere), securitate (toate unitatile de politie militara) patrimoniu, comunicatii, presa si muzica legiunii straine .

- Compania responsabina cu personalul se numeste CAPLE, ea se ocupa cu acomodarea noilor candidati, testare, probe sportive si admitere.

- 1RE contine si cluburile sportive printre care echa de cross, sporturi de combat .

Primul regiment strain de cavalerie 1 REC.

1REC a fost creat in anul 1921 dintr-o unitate a Regimetului strain de infanterie. Avea in componeta cadre franceze veniti din toate regimentele de cavalerie dar si din emigranti din fosta armata rusa (Armata Alba).

In prezent profesionalismul celor din 1REC se caracterizeaza preintr-un antrenament de specialitate, “cavalerii” perfecti gata sa actioneze in toate misiunile care le sunt incredintate. Supranumiti si « la colonne » (coloana).

Primul Regiment strain de Geniu . REG

A fost creeat in anul 1984 sub numele de Regimentul 6 de Geniu. In iulie 1984 Generalul Coullon Comandantul Legiunii Straine a asistat si a marcat momentul ceremoniei. Pentru prima data in istorie Un drapel apartinand legiunii a fost inscriptionat in litere de aur “GENIE”

Crearea 6REG a fost o necesitate in acele vremuri deoarece legionarii erau in mare parte constructori ceea ce a ajutat in mare parte la reconstruirea Parisului. bia in anul 1988 6REG pleaca pentru prima data intr-o misiune de scurta durata in Mayotte Guyane. In anul 1989 Regimentul 6 de Geniu participa intr-o operatiune de deminare in Pakistan.

1REG , situat in Laudun, face parte dintre cele mai importante regimente ale legiunii straine. Specializarea principala este de in minaj si deminaj, organizarea in teren, lucrari de terasare dar si infanterie (zone de frontiera) etc. re un efectiv de aproape 1000 de oameni divizati in 7 companii: Compania de comanda si logistica CCL, Compania administrativa CAS, 3 companii de combat si o Companie de sustinere CA.

-Companiile de combat sunt dotate cu transportoare blindate lejere VAB, au ca specialitate competente de “geniu” clasic: minare-deminare, deschiderea de axe,lucrari de infrastructura si treceri peste obstacole, organizarea terenurilor. Prima companie de combat este specializata in deplasarea in mediu aqvatic, a doua este specializata in combat montan iar cea de-a treia are ca misiune lupta in localitate.

Regimetul 2 de Geniu . – 2REG -

Este prezent in toate teatrele de oeratiuni exterioare:Djibouti, Afganistan, Republica Coasta de Fildes, Guyane, in Balkani, Martinique etc.Al 2 lea Regiment strain de geniu 2REg este format din 920 de oameni repartizati in 6 companii din care 3 companii de combat , o companie de sustinere si suport,o campanie de comandament si logistica si o companie administrativa.

Cele 3 companii de combat au un efectiv de 130 de legionari perfect adaptati la lupta in localitate.Toate antrenamentele specifice geniului sunt adaptate la “munte” (organizarea in teren OT, obstacole OBS, extindere SAD, trecerea obstacolelor MLF, alpinism, schi, parapanta, scufundari, supravietuire in conditii extreme, etc.)

Membrii regimetului sunt selectati dupa criterii specifice .Regimentul 2 de geniu 2REG are ca misiuni principale combatul direct, sustinerea, infiltare si informare etc.Acest regiment a indeplinit cu succes toate misiunile incredintae in conditii climatice dificile.Din 2004 acestui regiment s-a alaturat o unitate de infanterie sub ordinul generalului de la 27 BIM pentru a forma un regiment complet capil sa execute misiuni de caracter special.

Al 2-lea Regiment de Infanterie. – 2 REI -

A fost creeat in anul 1841 la Bone comandat de Colonelul Senilhes. Incadra 2240 de oameni si a fost organizat in 3 batalioane unul la Bone,Bougie respectiv Djidjelli.

Regimentul 2 de infanterie este format in prezent din 1230 de oameni fiind in trecutul lui cel mai mare regiment de infanterie din Franta. Formeaza o companie de combat , una de anti tanc, fiind in permanenta “abgradata” la nevoile noilor misiuni.

2REI este format din 10 companii :

CCL compania de comanda si logistica

CAS compania administrativa

1,2,3,4,5 companii de combat

CAC compania anti -tanc

CEA compania de sustinere

8 Cie compania de rezervisti

Din 1230 de legionari 117 sunt din Romania. ( Date neoficiale la nivelul trim.1. 2010 )

Al 2-lea Regiment de Parasutisti. – 2 REP -

Este singurul regiment de parasutisti din Legiunea Franceza. Situat in Corsica Calvi. Reputatia lui a facut inconjurul lumii prinantrenamentele si seriozitatea de care a dat dovada in fiecare misiune.Prima data sa facut remarcat in timpul celui de-al doilea razboi mondial in 1948.

Regimentul 2 de parasutisti este situat in Corsica insumand 1560 de oameni repartizati in 9 companii .1 companie de comanda si logistica,1 companie de administratie,4 companii de combat,1 companie de sustinere(insumand o sectie de recunoastere,una de tragatori de elita, antitanc si una de commando parasutisti), si 1 companie de rezervisti .

Carieră în Legiunea Străină

Dacă aveţi abilităţi bune, eşti motivat, Legiunea vă va oferi acces la o cariera de senior.

CARIERA

Gradele militare- incep de la legionar, caporal,sergent,plutonier, etc. (mai multe vezi pe site ) 10% din ofiţeri ai Legiunea Străină a servit ca un legionar, apoi ca un ofiţer de gradaţi în rândurile sale.

Progresul se face pe merit. Fiecare legionar poate face o cariera, nu de calificări educaţionale sau profesionale dobândite în viaţa civilă, dar, datorită unor examinări de succes militare sau tehnice peste contracte succesive.Toţi ofiţerii din Legiunea a început cariera lor, ca un singur legionar. Din 4 legionari care se alătură astăzi, unul dintre ei să devină subofiţer. Soldat mai presus de toate.Sniper, masina pilot, paraşutişti, foc, mitraliera sau lunetist lansatoare de rachete anti-tanc, sofer blindate şi multe alte specialităţi lupta ...

Dar, de asemenea puteti fi si in alte domenii precum :

Administrare:secretar, contabil, operator calculator şi de birou.

Transmisii:Operator radio, designer, operator radio inginer centrale.

- Conduită :Conducătorilor de vehicule uşoare, grele şi greutatea super grele, de transport şi a vehiculelor pentru lucrări publice.

- Întreţinere : electrician mecanic, sudor, pictor masina panou bate, culturist, expert în arme.

- Diverse : Infirmier, calculator, instructor de educaţie fizică, muzician , fotograf, bucătar.

Salarizare

Pe parcursul anilor prima dvs. ca un legionar, la gradul de caporal incluse (de exemplu 2-4 ani), este in crestere,eşti îmbrăcat, hrănit şi adăpostit gratuit. Incepand Salariu: 1043 € pe lună, bord liber şi cazare,45 de zile lucrătoare de concediu pe an.

In episodul anterior aratam modele de salarii, care necesita cateva explicatii, adica acele sume reprezinta salariul net al legionarului dupa deduceri si impozitare. Salariul creste in functie de vechime dar daca observati primul rand si in functie de regimentul unde lucrezi (1 RE, 2 REP, 3 REI, 13 DBLE). La acestea se mai aplica ( va redau jos traducerea automata de pe site-ul lor ) :

Soldul net (după deducerea diverse non reciprocă)

* - ISA - Severance serviciilor aeriene

** - DOM - Creşterea de peste mări Departamentul

*** - IRE - Severance de şedere în străinătate

La acestea se adaugă diferite bonusuri indemnizaţii compensatorii.

Legiunea de azi reprezinta 7699 de persoane distribuite în 413 ofiţeri, subofiţeri 1741 şi 5545 legionari în 11 de regimente. (date oficiale de pe site-ul legiunii ianuarie 2011 ) Daca vreti date suplimentare accesati site-ul lor : legion- etrangere.

 • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...
 • 3 months later...

Ma bucur ca am fost de folos cu datele de pe site

dar daca tot mi-ati copiat situl nu puteati sa puneti si un link?

Respect Politia Romana

si nu plecati pentru ca avem nevoie de voi aici!

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Nu ti-am copiat situl, de altfel la sursa am indicat articole de pe internet si inclusiv site-ul oficial al legiunii straine ,de unde ai preluat si tu informatiile.

In general evitam sa punem link deoarece unele articole in timp sunt sterse.

Multumim pentru urari si te asteptam chiar pe tine cu noi informatii.

 • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...
 • 7 months later...

Un pont

Pentru fanii Legiunii Straine si colectionari de obiecte legate de acest subiect, va recomand site-ul oficial (magazinul de suveniruri on line ) al legiunii : w.w.w legion-boutique.com . Aici gasiti tot felul de obiecte de la insemne de arma, insigne, brelocuri , brichete,cutite, fanioane, ceramica,carti,cd.cu muzica, portofele , efecte militare (tricouri,curele,berete, caschete-celebra Kepi blanc), genti de voiaj, vinuri ,tablouri etc.

Preturile sunt accesibile si la unele chiar rezonabile .

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...
 • Moderator

legio rândurile tale nu vor fi pe placul multor creduli de aici, ce ridică osanale legiunii străine şi care fac mai greu diferenţa între propagandă, filme şi realitate. Bine ai venit printre foştii tăi colegi.

 • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Catalin, pe mine nu ma intereseaza ce parere si-au facut unii despre aceasta asa zisa "Armata de elita", nici eu nu am crezut, am venit, am intrat, dar pt noi cei care am facut o scoala de subofiteri, e greu aici pt ca majoritatea romanilor si strainilor sunt certati cu legea, prin urmare cei vechi care sunt subofiteri aici, stiu ca ai fost flik (politist) si te te vor distruge. NIMIC pe lumea asta nu merita sa-ti lasi serviciul de politist pt a venii in legiune, pt un salariu care chiar daca vei sta 20 de ani, acelasi va fi mereu 1280 euro cat am eu la ora actuala. Faci terenuri, uita de tine sa-ti plateasca (ex: am fost anul asta 3 saptamani la un centru de antrenament in zona urbana din nordul Frantei, sunt 600 de euro, nu i-am primit inca, dupa care am fost o luna in Alpi, la Valberg, fara weekend, munca de la 6 dimineata pana la 10 seara, total de luat 1000 de euro, nu i-am vazut pe card) si ex ar putea continua!

NU este obligatoriu ca cineva sa ma creada, da-ti demisia, vino aici si apoi vei vedea. Si nu e vb pana la urma de rezistenta fizica sau psihica, ca asta o treci foarte sigur, ci de prostie, mare cat toata Legiunea. Imagineaza-ti sa fi angajat voluntar, apoi legionar si ca fost subofiter cu pregatire sa primesti ordine si sa-ti spuna "tineti gura" de la un african sau brazilian sau orice nationalitate, care nu are nici o scoala, ori pregatire si este doar caporal. La asta trebuie sa va ganditi cei care vreti sa veniti aici, daca merita sau nu, pt 1200 euro, din care stai linistit, trebuie platit cotizatii, chefurile subofiterilor si ofiterilor, iar tu stai sa primesti resturile!

 • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.