Jump to content
POLITISTI.ro
 • 0

Cat poate circula o masina cu numere straine pe teritoriul româniei?


dillicar
 Share

Question

buna ziua. am si eu nevoie va rog de o informatie. Cat poate circula o masina cu numere straine pe teritoriul româniei? Masina este inmatriculata, are asigurare si tot ce trebuie in suedia. Multumesc

Link to comment
Share on other sites

22 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Moderator

Art.82. [...]

(2) Autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state pot trece frontiera de stat şi pot circula pe drumurile publice din România, dacă îndeplinesc condiţiile tehnice prevăzute în Convenţia asupra circulaţiei rutiere, încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968 şi ratificată de România prin Decretul nr.318/1980, dar numai pe perioada cât sunt asigurate pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de autovehicule.

(3) abrogat

(4) Autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state, deţinute de persoane care au sediul sau domiciliul în România, pot fi conduse pe drumurile publice pe o perioadă de maximum 90 de zile de la introducerea acestora în ţară, dacă sunt asigurate pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a pagubelor produse prin accidente de circulaţie.

(5) Persoanele care şi-au stabilit domiciliul ori reşedinţa sau, după caz, au rezidenţa normală în România pot să îşi înmatriculeze autovehiculele sau remorcile la autoritatea competentă pe raza căreia au domiciliul, reşedinţa sau, după caz, rezidenţa normală.

(6) Autovehiculele înmatriculate în statele care nu sunt semnatare ale Convenţiei asupra circulaţiei rutiere, prevăzută la alin. (2) sunt obligate să poarte în partea din spate semnul distinctiv al statului care a efectuat înmatricularea.

Link to comment
Share on other sites

 • 0

am dubla cetatenie romana si canadiana! daca aduc in romania o masina care este inmatriculata in canada (eu avand domiciliul in canada) si o folosesc doar can vin in vizita este necesar sa o inmatriculez in romania dupa o perioada?

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Asigurarea din Canada nu te acopera in Romania.

Apoi placa de inmatriculare (registration) trebuie reactualizata de ziua ta, si asta se face tot in Canada.

Poti aduce vehiculul in Romania si inmatricula aici. Cat te costa asta, cumperi altul aici sau mergi pe rental.

Nu mai spun ca si taxiul este foarte ieftin

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Pentru mateisaba: pe langa ceea ce a spus Cezar, va mai trebui sa efectuezi formalitati vamale de import temporar cu garantarea taxelor aferente si a TVA-ului, la valoarea de catalog a masinii, plus conditiile enumerate mai sus de catre Marius. Te asigur ca aceste costuri depasesc cu mult si valoarea masinii, cu transport cu tot si tot deranjul pana aici. Am avut acum vreo cativa ani o speta similar cu cineva care a facut la fel cu o masina din US. Cand a aflat cat trebuie sa plateasca aici (banii depusi pentru garantare iti sunt returnati la un moment dat dupa ce scoti masina din tara) a facut scandal, nu a platit, iar masina a ramas confiscata in vama. Dupa trecerea perioadei de gratie, a trecut in patrimoniul statului iar apoi a fost scoasa la licitatie pe o suma delizorie. Nimeni nu a vrut sa se complice sa cumpere asa ceva, asa ca.. a fost distrusa. 

 

Marius: in cazul lui dillicar, cum stam cu libera circulatie in UE totusi? Pe vremurile cand nu eram membrii si se efectua controlul vamal la frontiere, se trecea in pasaport data intrarii si a iesirii din tara, precum si mijlocul de transport. Se puteau calcula cele 90. Acum de unde si cum poti demonstra ca un cetatean european cu masina inmatriculata in regula in tara de origine a stat mai mult de 90 zile?

 

O zi minunata va doresc tuturor si un an 2014 mirobolant..  :emo-yessir:

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Intr-un singur caz scapa de taxele vamale, care nu ele te omoara ci TVA-ul. Daca atunci cand a plecat din tara si-a predat buletinul si are scris in pasaport ca domiciliul este in Canada. Atunci isi poate incepe procedura de repatriere si un an i se da interdictie de a castiga bani cu vehiculul sau a-l vinde, dupa care poate face ce doreste, fara taxele vamale.

Mai sunt insa conditii sa poata beneficia de legea asta, sa fi avut vehiculul o perioada inaintea repatrierii in posesie, 6 luni sau un an, sa fi fost inmatriculat in tara de domiciliu min 6 luni etc., si sa inmatriculeze vehiculul in Romania in primul an de repatriere.

Avand in vedere ca transportul si bataia de cap de la vama il costa multe zile si peste $5,000, o estimare personala, doar sa te plimbi cu masina din Canada in concediu, o data la cativa ani, nu merita, deci in spatele intrebarii se afla altceva.

 

De ce am facut precizarile astea..., multi vor sa importe limuzine sau vehicule specializate, pe care le cumpara mult mai ieftin in America de Nord. Vehiculele alea sunt speciale si nu intra in categoria enuntata de mine mai sus.

Repatrierea sau cei care vin pe contract de expat cativa ani, ajuta pe cei care migreaza dintr-o parte in alta, (persoane fizice si nu activitati comerciale care intra sub incidenta legii de protectie a fiecarui stat, uniune), si e o lege cred universala. S-a aplicat la mine cand am migrat din Canada in Europa cu un vehicul cumparat in Canada, acum se va aplica in sens invers cu un vehicul cumparat in Europa. SI costul transportului si alergatura pentru acte mi-a fost inlesnita de firma care a platit o companie de relocare. Nu scoteam bani din buzunar si nu-mi pierdeam timpul cu acte, revizie tehnica, omologare la RAR etc.

Link to comment
Share on other sites

 • 0

     Bună ziua! sunt nou pe forum și nou în sistem motiv pentru care vreau să îmi clarific două aspecte pe linie de poliție rutieră. Prima, ce documente se verifică la controlul autovehiculelor înmatriculate în stăinătate (ex. Germania, Spania, Franța, Italia, Bulgaria, etc. particularități),și care este perioada de valabilitate a itp-ului, pentru fiecare stat în parte.

   A doua, îmi poate posta cineva specimene pentru aceste documente dar și pentru altele (ex. asigurare, carte de identitate).

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Buna ziua,

 

as avea nevoie si eu de o informatie. Sunt un cetatean cu dubla cetatenie(Ro&US) si as dori sa aduc o masina in Ro(din SUA) pe care sa o pastrez cu numere americane. Stie cineva daca este posbil asa ceva? Ce costuri implica acest lucru? Am inteles, ca e mult mai indicat sa o transport in Germania sau Belgia si nu direct in Romania. Stie cineva ce taxe sunt de platit in Germania? Va multumesc

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Ai grija cu vama.

Daca o aduci in Germania sau Olanda/Belgia, trebuie sa faci acolo formalitatile vamale, eu zic ca e mai indicat s-o aduci in Romania direct.

Fa-ti socoteala la cat te duce vama si fa-ti calculele daca (mai) merita.

 

Daca platesti vama in Germania sau oricare alta tara a comunitatii, nu mai platesti in Romania.

In Germania scapi nitelus mai ieftin ca acolo VAT-ul e 19.5%, in Romania 24%.

 

Daca te intorci definitiv si-ti faci repatriere, scapi de vama dupa cunostintele mele. Dar ai constrangeri si acolo, sa nu faci profit cu ea, sa nu o vinzi timpi de un an, masina sa nu fie noua si s-o ai in State de mai mult de 6 luni.

Cauta pe site-ul de vama.

 

Alta problema pe care o s-o ai este asigurarea.

Din ceea ce stiu eu (si in ultimul timp sunt cam satul de societatile de asigurare americane), nici o companie americana nu te asigura sa mergi cu masina in Europa, in alta privinta nici o companie de asigurari romaneasca nu te va asigura un vehicul cu placi americane.

Eu nu cred ca merita. Eu am adus o motocicleta japoneza cumparata si inmatriculata in Canada, dar am avut conteinerul platit de companie.

In sens invers (vehicul din Europa in State), nu merge. Nici nu poate sa intre in tara.

M-am lovit si de treaba asta, un BMW care s-a vandut si in State, cu toate astea, a trebuit s-o vand nefiind nici o cale sa fie aprobata.

Scrie-mi pe PM si-ti mai dau detalii

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Buna ziua!

Vreau sa cumpar o masina inmatriculata in Bulgaria, pe firma. Masina este acum in posesia unui cetatean roman, ce are procura din partea firmei cu drept de vanzare.

Ce acte trebuie sa fac cu acea persoana ca sa pot inmatricula masina in Romania? Un contract de vanzare cumparare (modelul romanesc) intre firma din Bulgaria (reprezentata de acel cetatean roman) si mine plus procura acelui cetatean sunt suficiente sau mai am nevoie si de altceva?

O alta intrebare legata de acelasi subiect... eu pot circula cu acea masina pana o inmatriculez in Romania? Sau macar pana ajung in judetul meu de unde pot lua numere provizorii. Si daca da, imi trebuie o procura pe numele meu (facuta de catre reprezentantul roman al firmei din bulgaria) sau e suficient contractul de vanzare cumparare?

Multumesc!

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Am un autoturism înscris in Belgia ,plătesc asigurare ,tot, acolo. Este pe numele meu,am act de cumparare. Vreau sa vin cu ea in Romania si sa stau o perioadă(având domiciliul aici). Cat timp pot circula cu ea si as vrea sa stiu daca sunt obligat sa  plătesc alte taxe?

Edited by sergiuflorin13
Link to comment
Share on other sites

 • 0

Buna ziua,

Am dubla cetatenie ( MD si RO ) - detin buletin si permis romanesc ( nu am permis moldovenesc ) si mai detin un autoturism inmatriculat in Rep. Moldova.

As dori sa stiu care este perioada maxima cu care pot circula cu autoturismul in RO fara sa il inmatriculez si ce acte trebuie sa am asupra mea in cazul unui control rutier.

Presupun ca ar trebui asigurare ( inclusiv carte verde ),talon,ITP.

Am citit ca ar fi de 90 de zile - insa nu gasesc nicaieri in lege cum se calculeaza aceste 90 de zile.

90 de zile pe o perioda de 1 an ? Circul des intre MD-RO si presupun ca va trebui sa imi calculez singur perioada cat sta masina in RO pentru a nu depasi termenul de 90 de zile calendaristice insa trebuie sa stiu la ce perioada ma raportez.

Multumesc!

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Poate un alt sofer decat proprietarul sa conduca o masina inmatriculata in strainatate? Masina este in regula cu taxele si asigurarea platita. Dar proprietarul locuieste in Suedia. As dori sa circul eu cu masina in jur de 40 de zile pana am programarea la RAR si apoi o voi inscrie pe numele meu. 

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Buna ziua,  

Momentan am rezidenta in Luxembourg. Aici in Luxembourg am achizitionat un autovehicul ( acum cateva luni).  Saptamanile urmatoare planuiesc sa ma intorc definitiv in tara, am deja declaratie de la primaria din Luxembourg ca imi schimb inapoi adresa pe Romania. Totodata vreau sa imi aduc si masina cu mine. Intrebarea mea este: cat timp pot circula cu vehiculul inmatriculat in Luxembourg cu numerele de Luxembourg ? ( as vrea sa profit cat mai mult de CASCO-ul care l-am platit aici). 

O zi buna

Edited by posalex
Link to comment
Share on other sites

 • 0

Bună ziua,

Aş dori să stiu și eu dacă sunt obligat (prin lege) să înmatriculez o mașină cu numar străin (din Georgia) în Romania. Aș dori sa pastrez numărul străin.

Mentionez că sunt cetățean român, cu domiciliul aici.

Dacă nu este obligatoriu,  ce trebuie să indeplinesc?

Daca sunt obligat, cât timp pot pastra numărul. 

Mulțumesc. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.