Jump to content
POLITISTI.ro

Ordinul de protecţie. - Ce presupune, cum şi în ce condiţii se poate obţine?


Marius

Recommended Posts

  • Moderator

Ordinul de protecţie. - Ce presupune, cum şi în ce condiţii se poate obţine?

 

Conform ultimelor modificări legislative în domeniu, persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică, ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei de judecată pentru înlăturarea stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să dispună, cu caracter provizoriu, una sau mai multe măsuri, respectiv obligaţii sau interdicţii.

 

Noutăţile legislative au fost introduse de Legea 25/2012, care a modificat iar principalul element de noutate al legii este "Ordinul de protecţie", prin care agresorul poate fi evacuat temporar din locuinţă, chiar dacă acesta este titularul dreptului de proprietate, legiuitorul punând astfel, pe prim plan, viaţa şi sănătatea victimei. În plus, se prevede reintegrarea victimei şi a copiilor în locuinţa părăsită temporar şi obligaţia agresorului de a păstra o distanţă minimă, stabilită de instanţă, faţă de victimă, copiii acesteia sau un alt membru al familiei. Totodată, agresorul are obligaţia de a preda poliţiei armele deţinute.

 

Durata "Ordinul de protecţie" este de şase luni, cererile se judecă în regim de urgenţă iar instanţa poate emite acest ordin în aceeaşi zi cu ziua depunerii. Cererea pentru emiterea ordinului de protecţie este de competenţa judecătoriei de pe raza teritorială în care îşi are domiciliul sau reşedinţa victima.

 

Ordinul de protecţie este executoriu, în sensul că recursul nu întrerupe punerea lui în aplicare. Procedura este supusă recursului, dar suspendarea poate fi hotărâtă numai de instanţă şi numai cu plata unei cauţiuni.  Pentru punerea în executare a ordinului de protecţie, poliţistul poate intra în locuinţa familiei şi în orice anexa a acesteia, cu consimţământul persoanei protejate sau, în lipsă, al altui membru al familiei.

 

Emiterea unui nou Ordin de protecţie se face în cazul în care agresorul a încălcat o măsură de protecţie, inclusiv neparticiparea acestuia la consiliere psihologică, psihoterapie sau tratament, care sunt gratuite.

 

Încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse de instanţă prin ordinul de protecţie constituie infracţiunea de nerespectare a hotărârii judecătoreşti şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an. În caz de condamnare, nu se poate dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei.

  • Upvote 3
Link to comment
  • 1 year later...

Este o  mare problema cu ordinul de protectie  pentru noi ca politisti.

Instanta il emite si il trimite catre politie, dispunand punerea sa in aplicare. De aici intervine problema. Cum il punem in aplicare? La unele unitati, din cate am inteles, intreband in stanga si in dreapta, sunt repartizate la IC, iar in alta parte la proximitate. Nu exista nicio procedura de lucru care sa reglementeze un mod unitar modul de punere in aplicare a  acestor ordine de protectie astfel ca fiecare face dupa propriile sale cunostinte sau experienta. Se intampla ca instanta sa dispuna evacuarea din locuinta comuna  a sotului agresor. Cum poate sa faca politistul acest lucru in conditiile in care agresorul  nu are o alta locuinta? Se fac numeroase sesizari pentru nerespectarea acestor ordine, dar parchetul dispune clasarea cauzei. Aceste aspecte nasc numeroase nemultumiri in randul beneficiarilor si implicit ale opiniei publice, in ultima perioada aparand in mass-media emisiuni, in care politia era acuzata  ca nu isi face datoria. Nu am vazut din partea celor care iau salarii de excelenta nicio reactie pentru a clarifica aceste aspecte.

 De aceea ar fi de interes cum puneti voi in aplicare astfel de ordine si cum am putea sa stabilim un mod de lucru unitar pe aceasta tema.

  • Upvote 4
Link to comment
  • 2 months later...
  • Member

Aceste ordine de protectie trebuie date in competenta birourilor nou-constituite, de supraveghere judiciara. Ei ar trebui sa verifice masurile luate de instante pe aceasta linie. La subunitati, la latitudinea si pregatirea sefului...

  • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.