Jump to content
POLITISTI.ro

Question

Anddrei16

Buna ziua. Am fost ieri la un supermarket din Piatra Neamt, unde la iesirea de la casa, spre surprinderea mea am fost abordat de catre un agent de paza cu afirmatia:

"Buna ziua. Va rugam sa ne insotiti pana aici (un hol mai "ascuns")" unde mi s-a cerut sa imi golesc buzunarele iar la sfarsit mi s-a spus ca e doar un control de rutina.

Au actionat corect agentii respectivi sau puteam sa ii refuz si sa imi vad in continuare de treaba mea? Din cate stiam numai agentii de politie pot cere si efectua un control / perchezitie corporala si aceasta in baza unui mandat.

Va multumesc.

Share this post


Link to post

16 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
Phinto

Au voie pentru ca ei actioneaza in baza legii 333 daca nu ma insel.Daca ii refuzai,sau mai rau,ii bruscai,putea sa primesti cateva tomfe peste maini :).

 • Downvote 2

Share this post


Link to post

Această publicitate este afişată doar vizitatorilor. - Click aici pentru înregistrare

 • 0
Catalin

Probabil că pe camerele de luat vederi li s-a părut că ai făcut ceva mișcări „nefirești”.

Din ce spui tu, nu ai fost supus unei percheziții corporale, ci a fost vorba doar de un control corporal sumar. E o diferență între cele două. ;)

Share this post


Link to post
 • 0
cincin

asa este catalin, control corporal sumar se numeste

totusi daca persoana refuza controlul, agentul nu are voie sa il faca, trebuia sa solicite un echipaj de politie

chestia ca la noi refuzul nu este perceput cu faptul ca ti se incalca drepturile, ci mai degraba ca esti vinovat

repet, agentul de paza nu are dreptul sa-mi faca control corporal decat daca eu sunt de acord, la refuzul meu, daca el crede ca e necesar, solicita un politist

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
 • 0
Sony

Si daca in urma controlului corporal sumar facut de catre politist, nu se constata nimic deosebit, politistul nu s-a deplasat degeaba? Un fel de alarma falsa? :hmmmt:

Share this post


Link to post
 • 0
cincin

ei bine, vezi, verificarea de rutina isi are cel mai bine definit intelesul in astfel de ,,faze''

aici tine si de orientarea sau ochiul agentuluui de paza, de abilitatile ,,de comunicare'' cu ,,suspectul'' :naughty:

Share this post


Link to post
 • 0
Cristi

Din punct de vedere legal, daca exista un refuz din partea persoanei controlate cu privire la control, agentul de paza avea obligatia sa anunte politia care urma sa faca controlul corporal sumar respectiv. Phinto, daca nu cunosti legea, nu mai dezinforma. Citeste mai cu atentie Legea 333/2003 cu modificarile si completarile ulterioare si vezi care sunt drepturile si obligatiile unui agent de paza. ;)

Share this post


Link to post
 • 0
Rusy

Din cate stiam numai agentii de politie pot cere si efectua un control/perchezitie corporala si aceasta in baza unui mandat.

Vin si eu cu o completare la ceea ce ai spus, de cand trebeuie mandat pentru astfel de control? Trebuie sa ne lamurim si noi ca n-am mai auzit.

Share this post


Link to post
 • 0
bozo

control corporal se face fara mandat, numai perchezitia corporala se face cu mandat, si in unele cazuri si aceasta se face fara...

control de rutina nu exista, iar paznicii nu au voie sa faca control deloc, trebuia sa anunte politia daca considerau ca e ceva suspect...

Share this post


Link to post
 • 0
Marius

În articolul 48 din Legea 333/2003, care indică atribuțiile personalului de pază, nu se stipulează că agenții de pază au voie să îi controleze în bagaje sau să îi controleze ori percheziționeze pe clienții suspecți de furt, ci se precizează că numai polițiștii pot avea asemenea atribuții.

Personalul de pază este obligat să oprească și să legitimeze persoanele despre care există date sau indicii că au săvârșit infracțiuni sau alte fapte ilicite în obiectivul păzit, iar în cazul infracțiunilor flagrante, să oprească și să predea poliției pe făptuitor, bunurile sau valorile care fac obiectul infracțiunii sau al altor fapte ilicite, luând măsuri pentru conservarea ori paza lor, întocmind totodată un proces-verbal pentru luarea acestor masuri și să sesizeze poliția în legătură cu orice faptă de natură a prejudicia patrimoniul unității. Acești paznici au obligația legală să-și dea concursul pentru îndeplinirea misiunilor ce revin poliției pentru prinderea infractorilor.

Dacă agenții de pază încalcă legea și verifică / controlează gențile clienților din magazinul pe care îl păzesc, persoanele respective, care au suferit astfel de abuzuri trebuie să facă o plângere la poliție pentru a denunța astfel de practici, pot depune plângere penală pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu și pot solicita plata unor despăgubiri pentru daunele morale suferite de la societatea care asigură paza.

Share this post


Link to post
 • 0
Dacian

Lucrez la o intreprindere si la iesire tot timpul sunt perchezitionat corporal.Are dreptul ca un agent de paza sa faca asta? Nu ma deranjeaza faptul ca sunt cautat dar unul dintre ei ii asa nesimtit,te cauta in talpa,ma pune sa imi dau geaca jos,parca isi bate joc de noi.

Share this post


Link to post
 • 0
Iasmina

Buna seara, as dori sa stiu care sunt drepturile si obligatiile agentului de paza al unui magazin si care sunt drepturile si obligatiile mele,  client in acel magazin.

In aceasta seara, la iesirea din magazinul Dechatlon, un aparat a piuit si am fost oprit de agentii de paza. Mi-au cerut sa demostrez ca geaca de pe mine, de la care s-a declansat piuitul nu este furata din magazin. Geaca a fost cumparata din acel magazin in urma cu o luna si are urme de purtare. Mi-au interzis sa plec si le-am spus ca nu au nici-un motiv. Mi-au spus ca geaca este furata si le-am cerut sa verifice camerele de supraveghere. Dupa 15 minute nu au rezolvat nimic. Mi-au cerut bonul de achizitie. Am sunat sotia ca ea le mai pastreaza, dar bineinteles ca nu a gasit nimic. Mi-au cerut cardul de magazin, dar geaca nu a fost trecuta prin acest card. Mi-au spus ca fiind o geaca mai scumpa, ar fi fost normal (pentru ei) sa o cumpar cu acel card. Dar eu nu port intotdeauna cardul asta cu mine, asa ca au insiunat ca sigur e furata. Au plecat iar sa verifice camerele si am mai asteptat 20 minute. Intre timp sotia mi-a trimis o poza in care eu eram imbracat cu acea geaca. Poza este facuta in urma cu 2 saptamani. Dupa aproape 50 minute, in care s-au purtat cu mine de parca eram un infractor si ceilalti clienti ai magazinului imi aruncau priviri revoltate, de parca eu eram clar un hot, au hotarat ca pot pleca. Am incercat sa-mi pastrez calmul, m-a luat durerea de cap si am avut o stare foarte rea. Am plecat total bulversat, neintelegand unde am gresit, de ce o ora din timpul meu si al familiei mele mi-a fost luat prin aceasta retinere nejustificata si emotional zdruncinat, pentru ca am fost considerat si tratat ca un hot. Nu inteleg cum de nu au chemat politia, Nu au intocmit nici-un proces verbal, dar eu am fost umilit, considerat un hot si retinut ca atare, iar ei nu au reusit pe camerele lor de supraveghere sa vada nimic, ca sa lamureasca problema. Vreau sa stiu ce drepturi am in aceasta situatie, cum pot actiona, intrucat consider ca mi-au fost incalcate drepturile la libertate si cel legat de demnitatea mea.

 • Downvote 1

Share this post


Link to post
 • 0
Sache

@Iasmina, ai sunat-o pe soția ta? 😂

Daca vrei sa ii acționezi în judecata, vorbește cu un avocat. Noi nu oferim consiliere pentru astfel de cazuri.

Share this post


Link to post
 • 0
Iasmina

@Sache 😘, referendumul nu a trecut, casatoria este constitutional realizata intre "soti" si nu barbat-femeie. Ai o problema cu asta?

Subiectul era despre cat de legal au actionat agentii de paza. Daca eu puteam sa fac ceva, sa plec spre exemplu si ce puteam sa fac daca voiau sa ma opreasca. Asta ca sa stiu pe viitor, daca se mai intampla, mai ales ca nu se stie de ce a piuit geaca. Sau daca acum pot face ceva care sa aiba o baza legala, daca ei nu au actionat conform legii sau mi-au incalcat vre-un drept.

 • Downvote 3

Share this post


Link to post
 • 0
Cristi

Pentru astfel de intrebari existentiale te indrum sa te adresezi unui avocat.

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
 • 0
arcan

@Iasmina, referendumul nu a trecut dar legea a ramas:

Codul Civil 2018 Art. 271: Consimţământul la căsătorie

Căsătoria se încheie între bărbat şi femeie prin consimţământul personal şi liber al acestora.

Se pare ca tu ai o problema cu asta.

Si poate ca daca erai pe bune ,,sot,, nu mai avea tupeu paznicul sa te ,,abuzeze,,.Zic si eu...

Edited by arcan

Share this post


Link to post
 • 0
Sache

@Iasmina, nu am nimic cu nicio minoritate, fie ea și sexuala.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Similar Content

  • korodilu
   By korodilu
   Buna ziua.
   Am o intrebare. Am masina adusa in Germania, de cineva si acum e in proces de inmatriculare, avand numere rosii. Masina nu a fost inca la RAR. In caz ca sunt oprit la un control sau mai rau, incalc o regula, ce acte trebuie sa am la mine in acest caz? Momentan am brieful mic, copie dupa brieful mare, contract v-c, asigurare pe numerele rosii.
   Multumesc in avans.
  • Mangala
   By Mangala
   CAPITOLUL VI
   Percheziţia şi ridicarea de obiecte şi înscrisuri

   SECŢIUNEA 1
   Percheziţia domiciliară
   Art. 159
   Efectuarea percheziţiei domiciliare 
   In legatura paragraful 3 daca incepa la ora 19:50 si se termina la 23:00 sa incalcat mandatul sau nu? vreau sa precizezi faptul ca   nu  era vorba  de infractiune flagrand , si nici de  loc public.  era intr-o casa particulara.

   3)Percheziţia domiciliară nu poate fi începută înainte de ora 6,00 sau după ora 20,00, cu excepţia infracţiunii flagrante sau când percheziţia urmează să se efectueze într-un local deschis publicului la acea oră.
    
  • Marius
   By Marius
   CONTROLUL PERSOANEI ŞI AL BAGAJELOR
   (PRO – PS/POP 06; POP 07)
    
   Controlul corporal al persoanei
    
   Controlul persoanelor este o măsură poliţienească cu caracter preventiv, ce constă în observarea şi verificarea directă a persoanei, a îmbrăcămintei şi a încălţămintei unei persoane, fără a scăpa din vedere controlul oricărui alt articol de îmbrăcăminte sau accesoriu ce aparţine acesteia.
    
   Controlul corporal nu impune necesitatea autorizării de către magistrat, fiind un drept al poliţistului consacrat în Legea de organizare şi funcţionare a Poliţiei Române şi se execută, de regulă, în teren, în locul unde a fost depistată persoana, ori de câte ori acesta apreciază că situaţia o impune, urmărind totodată respectarea drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor.
    
   Poliţiştii efectuează controlul corporal al persoanelor:
   care nu prezintă actul de identitate la solicitarea poliţistului; despre care există indicii că au comis infracţiuni, că pregătesc săvârşirea unor astfel de fapte sau că ar pregăti posibile acţiuni teroriste; care au încălcat dispoziţiile legale, se manifestă agresiv şi urmează să fie conduse la sediul poliţiei; care încalcă ordinea publică şi sunt cunoscute cu un comportament violent sau cu antecedente penale pentru fapte grave; care au săvârşit contravenţii, atunci când, potrivit legii, se impune ridicarea bunurilor supuse confiscării; care sunt suspecte, datorită locului şi timpului depistării, comportamentului ori se află în atenţia poliţiei; care se află în stare de inconştienţă şi este necesară identificarea acestora; care participă la manifestări publice sau în alte locuri în care este interzis accesul cu arme, produse ori substanţe periculoase. Controlul corporal al persoanei se efectuează în scopul:
   descoperirii de obiecte, acte şi înscrisuri care ar putea fi folosite la comiterea infracţiunilor sau a contravenţiilor ori care provin din săvârşirea unor astfel de fapte; găsirii de arme şi alte obiecte ori substanţe care sunt deţinute ilegal şi sunt supuse confiscării; descoperirii de obiecte care ar putea fi folosite la un atac asupra poliţistului sau a altor persoane. Notă:
   În orice situaţie, controlul corporal se efectuează de către o persoană de acelaşi sex cu cea controlată şi după comunicarea scopului controlului. Persoanei controlate i se va cere să respecte indicaţiile celui care efectuează controlul şi să se aşeze cu spatele la poliţist, cu picioarele depărtate, cu mâinile la ceafă sau sprijinite, după caz.  
   Controlul bagajelor
    
   Controlul bagajelor este o măsură poliţienească având caracter preventiv şi constă în verificarea amănunţită a interiorului şi a conţinutului acestora.
    
   Poliţiştii efectuează controlul bagajelor în următoarele situaţii:
   infracţiuni flagrante; când există date şi indicii că persoana vizată a participat la săvârşirea unei infracţiuni; când există indicii că în interiorul bagajului se află bunuri folosite la comiterea de infracţiuni, provenite din infracţiuni ori obiecte interzise; când există indicii că persoana vizată transportă bunuri a căror deţinere şi circulaţie sunt interzise de lege (substanţe toxice, stupefiante etc.); bagaje suspecte. Procedura în cazul controlului bagajelor:
   – se solicită persoanei în cauză să deschidă bagajul şi să scoată toate obiectele din interiorul acestuia; – controlează obiectele respective, precum şi interiorul bagajului. La finalul controlului bagajelor, poliţistul întocmeşte un proces-verbal.
    
   Notă:
   Pentru efectuarea controlului bagajelor nu este necesară autorizarea magistratului. Detalii şi discuţii în aria privată.
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.