Jump to content
POLITISTI.ro

Question

Buna ziua. Am fost ieri la un supermarket din Piatra Neamt, unde la iesirea de la casa, spre surprinderea mea am fost abordat de catre un agent de paza cu afirmatia:

"Buna ziua. Va rugam sa ne insotiti pana aici (un hol mai "ascuns")" unde mi s-a cerut sa imi golesc buzunarele iar la sfarsit mi s-a spus ca e doar un control de rutina.

Au actionat corect agentii respectivi sau puteam sa ii refuz si sa imi vad in continuare de treaba mea? Din cate stiam numai agentii de politie pot cere si efectua un control / perchezitie corporala si aceasta in baza unui mandat.

Va multumesc.

16 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Au voie pentru ca ei actioneaza in baza legii 333 daca nu ma insel.Daca ii refuzai,sau mai rau,ii bruscai,putea sa primesti cateva tomfe peste maini :).

• Downvote 2
  • 0
  • Moderator

Probabil că pe camerele de luat vederi li s-a părut că ai făcut ceva mișcări „nefirești”.

Din ce spui tu, nu ai fost supus unei percheziții corporale, ci a fost vorba doar de un control corporal sumar. E o diferență între cele două. ;)

• 0

asa este catalin, control corporal sumar se numeste

totusi daca persoana refuza controlul, agentul nu are voie sa il faca, trebuia sa solicite un echipaj de politie

chestia ca la noi refuzul nu este perceput cu faptul ca ti se incalca drepturile, ci mai degraba ca esti vinovat

repet, agentul de paza nu are dreptul sa-mi faca control corporal decat daca eu sunt de acord, la refuzul meu, daca el crede ca e necesar, solicita un politist

• Upvote 1
  • 0

ei bine, vezi, verificarea de rutina isi are cel mai bine definit intelesul in astfel de ,,faze''

aici tine si de orientarea sau ochiul agentuluui de paza, de abilitatile ,,de comunicare'' cu ,,suspectul'' :naughty:

• 0
  • Moderator

Din punct de vedere legal, daca exista un refuz din partea persoanei controlate cu privire la control, agentul de paza avea obligatia sa anunte politia care urma sa faca controlul corporal sumar respectiv. Phinto, daca nu cunosti legea, nu mai dezinforma. Citeste mai cu atentie Legea 333/2003 cu modificarile si completarile ulterioare si vezi care sunt drepturile si obligatiile unui agent de paza. ;)

• 0

Din cate stiam numai agentii de politie pot cere si efectua un control/perchezitie corporala si aceasta in baza unui mandat.

Vin si eu cu o completare la ceea ce ai spus, de cand trebeuie mandat pentru astfel de control? Trebuie sa ne lamurim si noi ca n-am mai auzit.

• 0
  • Membru

control corporal se face fara mandat, numai perchezitia corporala se face cu mandat, si in unele cazuri si aceasta se face fara...

control de rutina nu exista, iar paznicii nu au voie sa faca control deloc, trebuia sa anunte politia daca considerau ca e ceva suspect...

• 0
  • Moderator

În articolul 48 din Legea 333/2003, care indică atribuțiile personalului de pază, nu se stipulează că agenții de pază au voie să îi controleze în bagaje sau să îi controleze ori percheziționeze pe clienții suspecți de furt, ci se precizează că numai polițiștii pot avea asemenea atribuții.

Personalul de pază este obligat să oprească și să legitimeze persoanele despre care există date sau indicii că au săvârșit infracțiuni sau alte fapte ilicite în obiectivul păzit, iar în cazul infracțiunilor flagrante, să oprească și să predea poliției pe făptuitor, bunurile sau valorile care fac obiectul infracțiunii sau al altor fapte ilicite, luând măsuri pentru conservarea ori paza lor, întocmind totodată un proces-verbal pentru luarea acestor masuri și să sesizeze poliția în legătură cu orice faptă de natură a prejudicia patrimoniul unității. Acești paznici au obligația legală să-și dea concursul pentru îndeplinirea misiunilor ce revin poliției pentru prinderea infractorilor.

Dacă agenții de pază încalcă legea și verifică / controlează gențile clienților din magazinul pe care îl păzesc, persoanele respective, care au suferit astfel de abuzuri trebuie să facă o plângere la poliție pentru a denunța astfel de practici, pot depune plângere penală pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu și pot solicita plata unor despăgubiri pentru daunele morale suferite de la societatea care asigură paza.

• 0

Lucrez la o intreprindere si la iesire tot timpul sunt perchezitionat corporal.Are dreptul ca un agent de paza sa faca asta? Nu ma deranjeaza faptul ca sunt cautat dar unul dintre ei ii asa nesimtit,te cauta in talpa,ma pune sa imi dau geaca jos,parca isi bate joc de noi.

• 0

Buna seara, as dori sa stiu care sunt drepturile si obligatiile agentului de paza al unui magazin si care sunt drepturile si obligatiile mele,  client in acel magazin.

In aceasta seara, la iesirea din magazinul Dechatlon, un aparat a piuit si am fost oprit de agentii de paza. Mi-au cerut sa demostrez ca geaca de pe mine, de la care s-a declansat piuitul nu este furata din magazin. Geaca a fost cumparata din acel magazin in urma cu o luna si are urme de purtare. Mi-au interzis sa plec si le-am spus ca nu au nici-un motiv. Mi-au spus ca geaca este furata si le-am cerut sa verifice camerele de supraveghere. Dupa 15 minute nu au rezolvat nimic. Mi-au cerut bonul de achizitie. Am sunat sotia ca ea le mai pastreaza, dar bineinteles ca nu a gasit nimic. Mi-au cerut cardul de magazin, dar geaca nu a fost trecuta prin acest card. Mi-au spus ca fiind o geaca mai scumpa, ar fi fost normal (pentru ei) sa o cumpar cu acel card. Dar eu nu port intotdeauna cardul asta cu mine, asa ca au insiunat ca sigur e furata. Au plecat iar sa verifice camerele si am mai asteptat 20 minute. Intre timp sotia mi-a trimis o poza in care eu eram imbracat cu acea geaca. Poza este facuta in urma cu 2 saptamani. Dupa aproape 50 minute, in care s-au purtat cu mine de parca eram un infractor si ceilalti clienti ai magazinului imi aruncau priviri revoltate, de parca eu eram clar un hot, au hotarat ca pot pleca. Am incercat sa-mi pastrez calmul, m-a luat durerea de cap si am avut o stare foarte rea. Am plecat total bulversat, neintelegand unde am gresit, de ce o ora din timpul meu si al familiei mele mi-a fost luat prin aceasta retinere nejustificata si emotional zdruncinat, pentru ca am fost considerat si tratat ca un hot. Nu inteleg cum de nu au chemat politia, Nu au intocmit nici-un proces verbal, dar eu am fost umilit, considerat un hot si retinut ca atare, iar ei nu au reusit pe camerele lor de supraveghere sa vada nimic, ca sa lamureasca problema. Vreau sa stiu ce drepturi am in aceasta situatie, cum pot actiona, intrucat consider ca mi-au fost incalcate drepturile la libertate si cel legat de demnitatea mea.

• Downvote 1
  • 0

@Sache 😘, referendumul nu a trecut, casatoria este constitutional realizata intre "soti" si nu barbat-femeie. Ai o problema cu asta?

Subiectul era despre cat de legal au actionat agentii de paza. Daca eu puteam sa fac ceva, sa plec spre exemplu si ce puteam sa fac daca voiau sa ma opreasca. Asta ca sa stiu pe viitor, daca se mai intampla, mai ales ca nu se stie de ce a piuit geaca. Sau daca acum pot face ceva care sa aiba o baza legala, daca ei nu au actionat conform legii sau mi-au incalcat vre-un drept.

• Downvote 3
  • 0

@Iasmina, referendumul nu a trecut dar legea a ramas:

Codul Civil 2018 Art. 271: Consimţământul la căsătorie

Căsătoria se încheie între bărbat şi femeie prin consimţământul personal şi liber al acestora.

Se pare ca tu ai o problema cu asta.

Si poate ca daca erai pe bune ,,sot,, nu mai avea tupeu paznicul sa te ,,abuzeze,,.Zic si eu...

Edited by arcan