Jump to content
POLITISTI.ro

Ordinea publica trece de primarie?


ionut908

Recommended Posts

tot aud zvonuri ca ordinea publica va trece de primarii.ce stiti?eu unul o sa-mi dau demisia daca ma va da in subordinea p[rimarului sa stau sa-i pazesc benerele in campania electorala.si sa zic "sa traiti" portarului de la primarie.si sa stau mereu cu morcovu' ca imi pot pierde locul de munca daca sanctionez pe cutarescu care e membru de partid.daca se va intampla asta cred ca vom regresa cu cel putin 15 ani.cu stima

Link to comment
Share on other sites

Nu e nimic adevarat, nu o sa fim trecuti la primarii.

Odata cu aparitia Politiei Locale o sa fie nevoie sa ii invete si pe aia un minim necesar despre cum sta treaba cu Politia si o sa detaseze cativa dintre cei cu experienta de la OP la Primarii pe o perioada determinata de timp si numai pe baza de voluntariat. Daca nu vrei sa te duci, nu te duci. Iar daca te vei duce, tu vei apartine in continuare de MAI si salariul il vei lua la fel si tot de la MAI, nu vei avea treaba cu Primaria.

Link to comment
Share on other sites

Nu prea cred ca cei cu experienta vor dori sa invete alti atarnatori ce sa faca.

Vor fii detasati ofiteri si agenti de la circulatie si OP.

Link to comment
Share on other sites

  • Membru

de cand se tot vorbeste... mi s-a luat...

primaria tot de MAI apartine

in tarile civilizate ordinea publica apartine de administratiile locale (primarii) din punct de vedere logistic, la fel colaborarea este buna, primaria putand emite hotarari ale consiliului, in functie de specificul zonei, ganditi-va cati bani sunt irositi aiurea cu comunitarii care au dotare mult mai buna si o au degeaba, ganditi-va ca angajtii de la primarii tot au avt o prima de sarbatori, un tichet-cadou ceva....

dar fiindca traim in Romania nu o sa luan nici un exemplu bun de la tari civilizate, o sa cheltuim bani infiintand tot felul de politii, ca doar noi ne bazam pe "investitii" dupa cum zice piticul...ca na de la investitii se poate fura cel mai mult

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Politia Locala este si va fi un esec, iar asta pentru ca in Romania se doreste politizarea tuturor institutiilor ce au legatura cu siguranta nationala.

Nu tot ce e in strainatate merge si la noi. Aici toti vor sa fie sefi, intreaga clasa politica percepe functia publica ca pe o inscaunare peste o mosie.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Dupa parerea ta bozo, Romania este o tara civilizata?

Vrei sa iti descriu cum te va trata primarul?

Cum ii vei deschide usa dimineata?

Cum te vor certa consilierii?Vrei sa iti spun pe cine vei vota tu si intreaga familie?

Bozo tu te asculti?

Link to comment
Share on other sites

  • Membru

cand am zis de tari civilizate nu ma refeream la romania....

Edited by bozo
Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Dacă se dorea să se facă o reformă adevărată, se putea face foarte ușor, studiindu-se alte sisteme și se putea concepe un sistem original care să se potrivească cel mai bine pentru situația din țara noastră. Și nu îți trebuie niște genii să facă lucrul ăsta, doar niște oameni bine pregătiți, profesioniști, care să aibă habar de realitățile din stradă.

Politicienii nu și-au urmărit aici decât interesul propriu și cel de clică/grup/partid, iar aceste interese le-au disimulat sub nevoia de apropiere fața de comunitate a serviciului polițienesc.

La noi nu este benefic acel sistem al americanilor unde primarul taie și spânzură în poliția orașului. De ce? Pentru că în cazul localităților mai mici, acești primari își vor transforma poliția în „bodyguarzi” personali sau ai partidului/grupului/intereselor pe care le reprezintă. E o mare abureală această grijă a primarilor pentru interesele comunității pe care o reprezintă. Și aici avem destule exemple cu primari șpăgari, infractori notorii sau care și-au petrecut ceva vreme pe la răcoare. Cum să pui un astfel de individ să fie șef peste poliție?!

Se putea elabora o soluție de compromis, numai prin modificarea legislației, care să introducă în obligațiile și datoriile poliției unei localități de a respecta și duce la îndeplinire obiectivele din programul unui primar. Dar să nu-i dai primarului dreptul de a tăia și spânzura în poliția acelei localități, pentru că asta va duce automat la o politizare pe față a aparatului polițienesc.

Și posibilități sunt multe, poate avea un cuvânt de spus în numirea sau destituirea șefului poliției, un drept de veto, etc etc și în ceea ce privește bugetul alocat, iar dacă primarul este cel care dă bănuții, aprobând astfel alocările de resurse, poate astfel să imprime foarte ușor care sunt prioritățile pentru comunitate în ceea ce privește activitatea poliției.

Dar nu să lași primarul să facă angajări și să destituie după cum îl taie capul, pentru că aceste lucruri nu prea au nicio legătură cu managementul, ci mai degrabă cu relațiile, corupția, infiltrarea acoliților și politizarea excesivă a aparatului polițienesc. Iar polițistul indiferent unde va lucra, să provină numai dintre absolvenții unei școli de profil. Și să poată fi destituit numai în cazurile prevăzute expres de lege și în niciun caz primarul să aibă vreo legătură (aici mă refer la ceilalți polițiști, nu la șeful poliției).

Iar dacă s-ar fi conceput un sistem de acest gen, în care primarul să nu devină un mic despot (lucru ce nu are nicio legătură cu democrația), nici nu se mai cheltuiau atâția bani, nu mai apăreau tot felul de instituții căpușe ce nu fac altceva decât să inducă în eroare omul de rând și exista logistica și oamenii deja calificați, fiind necesară doar o modificare legislativă atent făcută, prin care polițiile municipiilor/orășenești și comunale să aibă și o subordonare atentă și clară primăriei.

În schimb, la noi s-a preferat să se facă varză totul, să se creeze condiții optime pentru corupție, politizare, nepotisme, pupincurism, interese personale și de grup, etc etc.

Link to comment
Share on other sites

  • Membru

nici asa...

la noi trebuie militii, ca in tarile de lumea a treia, cum suntem si noi... autoritate sporita, inchisoare contraventionala, etc...

ma bucur ca le-au iesit prin piele francezilor drepturile omului de cand cu tiganii nostrii...

Link to comment
Share on other sites

Bozo te cam contrazici.

Hataraste-te ce model iti place, cel francez sau cel cu puterii,,sporite"?

Si care este ala cu aceste puteri?

Cel romanesc?

Link to comment
Share on other sites

  • Membru

mie sincer imi place cel american, cu justitia bazata pe precedente, dreptul de a te apara, nu ca la noi, pentru aceeasi fapta aceleasi circumstante un judecator te achita, altul ini da 10 ani de inchisare...

modelul francez nu mai e bun nici pentru Franta... de cand cu romanii :D

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Modelul francez nu a fost bun nici inainte de tigani nostrii, amintiti-va ce au patit politistii si jandarmii francezi acum cativa ani, cand strudentii incendiau masinile si sediile acestora. :clip:

Link to comment
Share on other sites

Am mai spus-o si o mai zic :

E cea mai mare aberatie sa sprijini SNS pe o institutie locala (politia locala) . Cum sa ai un sistem NATIONAL de siguranta publica facut cu comunitari eu nu pricep.Probabil sint mai redus....

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Ordinea publică sau siguranța publică nu e musai să aibă politici sau obiective la nivel național. Fiecare comunitate locală poate avea priorități diferite în materie de siguranță și ordine publică. De exemplu, în județele din sudul țării înmulțirea autovehiculelor cu numere bulgărești, care în cazul unui accident dispar și e cam geru să mai dai de el, nu este o problemă ce se întâlnește atât de des sau nu la fel de acută în cazul județelor aflate în centrul țării. Și exemple pot fi nenumărate, în mai multe domenii ale activităților polițienești.

Problema e că acest sistem de ordine și siguranță publică nu este luat în serios, ba chiar se minimalizează importanța sa și se trăiește cu impresia, în ultima vreme, că orice terchea-berchea, poate face ceva în acest domeniu, nemaifiind necesară o pregătire și o specializare.

Siguranța națională nu trebuie să o încurcăm cu siguranța și ordinea publică necesare unei comunități locale. Părerea mea.

Link to comment
Share on other sites

Siguranta nationala are ca si componenta siguranta locala(putin fortat dar sa ii spunem asa momentan). Problema este ca nu e normal ca institutia care are ca si atributiune siguranta ...hmm...sa-i spunem ordinea si siguranta publica,- spuneam ca nu este posibil ca ordinea si siguranta publica (care e nationala zic eu) sa se bazeze pe o institutie inregimentata politic pana la nivel de maturator .Ca sa nu mai vorbim de competenta si profesionalismul acolor angajati .

Pe scurt, siguranta si ordinea publica NU poate fi asigurata de catre ..politia,, locala care este de fapt politia primarului si are culoare in functie de culoarea primarului .

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Exact asta spuneam și eu câteva posturi mai sus. Sub necesitatea de a apropia serviciul polițienesc de nevoile comunității, politicienii nu au făcut nimic altceva decât să politizeze excesiv și acest domeniu.

Iar acum marinarul ăla și de altfel mulți alți politicieni, ne povestesc că un primar cunoaște mai bine realitățile și nevoile în privința unei comunități decât un ministru (de parcă e treaba ministrului să cunoască situația operativă de prin fiecare zonă/oraș/sătuc :doh: ). Și de aceea vezi doamne trebuiește ca un primar să devină un fel de despot, un dictator pe plan local, un tătuc. Concept ce nu are nicio legătură cu democrația, ci doar se mulează perfect pe interesele politicienilor.

PS: Referitor la mult îmbrățișatul model francez, chiar azi este o știre prin care niște ziariști de la revista Envoyé Spécial au demonstrat printr-un reportaj, cum au trecut de porţile de control ale aeroporturilor din Paris și Marsilia cu un pistol semiautomat cu calibrul de 9 milimetri.

Așa că încă o dată se mai demonstrează că sistemele francezilor de securitate sunt de kko. Din păcate și „mințile luminate” de pe la noi tot sistemul lor janant îl copiază, în loc să ne fi îndreptat către vreun sistem anglo-saxon. :doh:

Link to comment
Share on other sites

politia locala a luat fiinta pentru a putea primarul sa aiba si el o "putere" cat de cat, macar in idee daca nu in fapt.

Politia localak

raman aceiasi gardieni publici, transformati in politisti comunitari, mai nou politisti locali. daca cititi cu atentie cele doua legi, de infiintare a politiei comunitare si a celei locale nu sunt diferente majore. totusi ei raman incadrati dupa legea functionarului public in functii si nu dupa statutul politistului. intradevar se vor putea detasa pentru instruire cadre din politia romana spre ei, dar pe o perioada de max. 1 an. vor fi trimisi si ei la cursuri exact cum a fost la demilitarizarea politiei.

in rest aceasi marie cu alta palarie, o alta oportunitate pentru "smecherii" care au firme de a schimba uniforma, insemne, etc...

ca la noi in Romania. :)

Edited by minutzu
Link to comment
Share on other sites

Iar o foarte mare prostie fratiilor .... Pt toata tevatura asta este nevoie si chiar neccesar o baza legala !!! Cine naiba o sa asculte ordinele primarului... Politica cu politica politia cu treaba ei ...:X E foarte trist ca se vehiculeaza astfel de zvonuri fara niciun rost...

Link to comment
Share on other sites

Politica cu politica politia cu treaba ei

Diferenta intre cele doua, este o singura litera : P O L I T I C A :clip::D

Edited by Eduard
Link to comment
Share on other sites

66% dintre români nu au încredere în Politie, iar 86% cred în legaturi între Politie si clanuri, conform unui sondaj CSCI.

La întrebarea "Sunteti sau nu sunteti de acord cu urmatoarea afirmatie:Am încredere îm politia româna", 66% dintre respondenti au spus NU si doar 28% DA.

85% dintre cei care au participat la sondaj cred ca Politia Româna este profund influentata de interesele politice ale partidelor de la putere, iar 86% cred ca exista legaturi între vârfurile din MAI, politicieni si clanurile mafiote

Acesta este ultimul sondaj care arata increderea cetatenilor in aceasta institutie numita POLITIE,oare domnilor politisti aceste cifre nu va da de gindit?

E clar ca aceasta instituite trebuie reorganizata.Ca va trece la primarii sau oriunde altundeva coanteaza mai putin dar daca nu se reorganizeaza si nu se face curatenie cifrele de mai sus o sa devina si mai dramatice.

Vad aici politisti care au numai cuvinte de ,,lauda'' despre jandarmi,pompieri,politia locala,functionari publici.

Noi romanii incercam din rasputeri sa lasam impresia ca l-e stim pe toate si ne pricepem la toate,dar defapt nu sintem buni decit sa n-e dam cu parerea.Oare dumneavoastra aveti impresia cu ce se maninca meseriile pe care l-e criticati cu atita inversunare?Stiti ce face un jandarm,un pompier?

Spuneti despre politisti locali ca sint analfabeti si ca nu stiu meserie si ca nu se cade sa detina titulatura de politist.Oare ma intreb uitindu-ma la sondajul de mai sus daca vreun politist local vrea sa se numeasca politist.Oare v-ati pus intrebarea asta?

De ce ar vrea un om sa se numeasca politist cind 66% dintre semenii lui nu au incredere in institutia numita politia?

  • Downvote 8
Link to comment
Share on other sites

Initial nu am vrut sa dau replica, dar draga Camelia o singura intrebare : Daca sustii ca oamenii nu vor sa se faca politisti (in finalul postarii tale), dami te rog o explicatie logica de ce este inghesuiala si ,, se rup gardurile,, la admiterea in politie ??? Raspuns ; pentru ca acesti tineri nu cunosc ce inseamna munca de politie te asigur ca daca ar sti un procent mai mare de 66% ar renunta !

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Acele sondaje nu au nicio relevanță, răspunsurile sunt subiective și nu au nicio legătură cu realitatea, ci mai degrabă cu percepția publică.

Poliția prin natura activităților pe care le desfășoară este și va fi întotdeauna un aparat represiv al statului. Nicăieri în lume poliția nu se bucură de această „falsă încredere” din partea populației, când se fac aceste sondaje de doi lei.

Întradevăr, ai dreptate cu privire la faptul că îți dai cu părerea despre ceva de care nu ai habar.

Link to comment
Share on other sites

Camelia, sa stii ca si tacerea este un raspuns !! In alta ordine de idei, nu neg rezultatele sondajului- atata cat sunt ele relevante in Romania- dar sa nu uitam cine a distrus imaginea politiei. Nu numai politistii, Presedintele prin mesajele sale, Boc prin subdotare si slaba finantare, politicienii prin cadru legislativ ambiguu, prin politizarea politiei si multe altele. Te rog sa nu uiti ca si politistii sunt tot oameni, provind din societatea civila. Cum este societatea civila asa este si politia. Nu spunea ca societatea este formata din ingerasi si politstii sunt doar demoni.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.