Jump to content
POLITISTI.ro

Lege pentru disponibilizarea - concedierea politistilor

Marius

Recommended Posts

• Moderator

Cel mai corect ar fi sa se ia in considerare doar cazurile cu mai multe abateri disciplinare, nu sa-l dea pe om afara pentru o singura abatere.

,,CNP nu susţine, faţă de sindicate transformarea funcţiilor de la structurile suport imediat şi toate în funcţii de civili, ci treptat intr-un numar de ani si cu posibilitatea de a opta de cei care vor pentru domeniile operative. Ne pasa si de acesti oameni, mai ales de cei de cariera, absolventi de studii politienesti, care au intrat in sistem sa faca o cariera de politist, au lucrat poate ani de zile cu acest statut, care nu poate fi schimbat peste noapte. Singura cale de transformare in functii civile acceptata de noi in acest an este la pensionare, mutare in alte structuri MAI sau demisie."

Boala lunga, moarte sigura.

Inca mai sunt locuri in operativ domnule radusandu , domnii care au facut cafele pana acum si au pregatire de politisti sa se mute la ordine publica.

Asa ca asta cu ne pasa de jandari, pompieri, agronomi, ingineri, doctori si lautari lasati-o pentru altii.

Parerea mea.

Edited by Elvis

@Elvis.

Corect. Sunt de acord cu tine.Sa se acopere locurile libere din structurile de OP, aproximativ 12%, mai ales de cei care au facut scoala de politie si s-au mutat la structuri neoperative...

mi se pare o idee foarte buna cu acest transfer al ofiterilor/agentilor care au facut scoli de politie/militare catre structurile operative. dar cum se poate face acest lucru, cum pot fi incurajati?

relativ simplu: transformarea imediata a statelor de functii ale structurilor neoperative in functii exclusiv civile: functionari publici sau pc. tot personalul pus la dispozitie timp de 6 luni, urmand ca prin dispozitia sefului institutiei sa desfasoare acelasi tip de activitate. cei care se transfera in structurile operative isi pastraza statutul, cei care nu vor/nu se pot transfera sunt disponibilizati conform art 69 alin j "când, în urma reorganizării activităţii Ministerului Administraţiei şi Internelor sau a unei unităţi de poliţie ori a reducerii unor posturi de natura celui ocupat de poliţistul respectiv, nu sunt posibilităţi pentru ca acesta să fie încadrat într-o funcţie similară în aceeaşi unitate sau în alte unităţi".

daca cel disponibilizat opteaza sa fie incadrat pe functia civila disponibila, foarte bine, desi ar trebui organizat un concurs si mai scapam de lenesi. cei care isi fac bine meseria nu trebuie sa fie ingrijorati, caci vor lua sigur concursul. si asa scapam eficient si legal de toti cei care ridica procentul de "politisti" in tara asta.

ce spuneti domnilor reprezentanti ai diferitelor organizatii, e legal sau nu?

• Upvote 1

Domnule radusandu asa cum bine stiti suntem unii pe aici care tot am facut propuneri zic eu pertinente si in concordanta cu realitatea din operativ.

Vreau sa va felicit pentru ca imi dau seama ca in urma discutiilor pe care le-ati purtate cu domnul moderator acesta si-a schimbat atitiudinea.

Sincer , bravo!!!

Cu deosebit respect. :emo-yessir:

da elvis, am vazut si eu ca mediatorul sau cum l-au botezat unii aici "modulatorul" ...:ner: si-a schimbat strategia de comunicare si-a devenit mai ponderat

bine pe de o parte, rau pe de alta ca era personaju negativ preferat al tuturor. aveai o suparare, te duceai pe site la cnp si bagai un fitil, iar "modulatoru" te scarmana de nu te vedeai. il injurai si tu pe el, si el pe tine, si uite-asa scapai de stress. ba mai te si laudai ca te-ai injurat toata ziua cu conducerea cnp :lol:

omu era foarte dedicat, ataca din orice unghi si la orice ora... am vazut postari de-ale lui si la 1 noaptea, deci uite ca macar unu de la cnp lucreaza peste program. ce ne facem daca nu mai ia foc? mai bine sa isi rezerve 1 zi pe saptamana in care sa urecheze pe toata lumea de pe forum, cum o facea pe timpuri, ca altfel devine tare plictisitor :clip:

in rest, numai bine! :emo-yessir:

PS. si legat de ce-am zis cu statele structurilor neoperative, am "furat" ideea de la vamesi, asa au facut ei restructurarea si au taiat din posturile de functionari, transformandu-le in pc...

Edited by rahoul

Ca s-a schimbat Asofronie (comportamentul ) este parerea voastra !!! Daca va uitati la postarile sale din ultimele zile de pe site-ul lor, veti vedea ca nu este asa, cum unul nu are o parere identica cu a sa, cum il ciufuleste. LUPUL ISI SCHIMBA PARUL, DAR NARAVUL BA ! ( nu am tipat, doar am ridicat glasul cu o octava )

• Upvote 1
  • Moderator

LORD, esti sigur ca ai ridicat-o cu o octava? Sigur nu cu o cvinta? Mie asa mi se pare de aici... :ner:

Edited by Kmcoio

nu ai cum sa nu-l consideri pe mediator un personaj simpatic, mai ales cand ia foc. daca tot asa ii mustruluieste si pe aia din minister cand se duce la negocieri, e foarte bun! parerea mea! :D

acum serios vorbind eu cred ca si-a schimbat putin stilul, nu stiu daca i-a zis cineva sau "s-a autosesizat". e deficitar la comunicare, dar deh, pe calul batran nu-l mai inveti... cum zicea colegu mai sus de lup :ner: in schimb are un :good: de la mine pentru ca se implica, chiar si la modul ala al lui personal si cam coleric. iar daca ar accepta la cnp ca toti reprezentantii ofiteri sa fie secondati de agenti si functia de presedinte sa fie prin rotatie 6 luni cu 6 luni ofiter-agent (nu neaparat sa fie numit agentul director, dar macar in plan intern sa fie aceasta cutuma) jur ca-i dau si o bere :emo-yessir: altfel ma duc acu pe forum la cnp si ii zic de asociatia profesionala facuta de snppc si o sa moara de inima rea! :ner:

• Moderator

Eu sunt unul dintre cei care nu m-am ferit să-l critic pe mediator. Nici acum nu sunt de acord cu toate punctele sale de vedere.

Dar nu pot să nu remarc acea schimbare a sa. Și sincer mă bucură, e un început și e un lucru bun.

Prefer să mă bălăcărească și să se răcorească cu mine, după cum îi dorește suflețelul, dacă știu și am certitudinea că după ce se calmează și se mai relaxează ia în considerare și un alt punct de vedere, sau că îl interesează și ceea ce spun niște simpli polițiști de rând (anonimii ăia pe care îi place să-i certe :lol: ).

Ce trebuie să apreciem la cei din CNP este faptul că spre deosebire de alții, ei mai citesc pe aici, se mai uită și-n gura pleavei. Măcar așa informativ ia cunoștiință cu starea de spirit și cu problemele celor de jos ... e totuși un început. Alții nici măcar atât nu fac.

• Upvote 1

Ce se va intampla daca cei vizati de disponibilizari, cand vor afla vestea vor intra in concediu medical prelungit, macar pana trece primejdia. Asta imi aduce aminte de perioada cand cei care nu aveau bacul au stat in medical pana cand si-au putut dovedi studiile.

De mult timp trebuia ca economistul sa ramana economist, doctorul doctor,s.a.m.d...am am mai postat undeva ca politistul care facea de paza la banca nu era economist,iar cel de la paza magistrati,nu era judecator, asa ca de ce contabilul sa fie politist?!Doar ptr ca lucreaza la un IPJ?! Destul de ok propunerile CNP.Bravo!

• Upvote 1

Va scapa un aspect deosebit de important...in urma discutiilor, s-a stabilit ca importanta criteriilor sa fie stabilita de fiecare structura din MAI.

Acum vin si eu si intreb....daca in cadrul unei structuri, directie, serviciu etc....majoritatea sefilor sunt agronomi si ingineri, credeti ca pregatirea profesionala, in speta Academia de politie sau scolile de agenti vor avea o pondere insemnata. Va spun eu.....va fi total ignorata deoarece ei sunt in inferioritate.

De aceea aceste criterii si relevanta lor trebuie stipulate intr-un OMAI pentru tot ministerul, nu fiecare in functie de interese.

Traiasca agricultorii si inginerii....

Seful IGPR: Numarul total al politistilor restructurati va fi cu mult mai mic decat cel vehiculat

de Carla Dinu HotNews.ro

Marţi, 18 ianuarie 2011,

Seful IGPR, chestorul Liviu Popa, afirma ca a finalizat un proiect de reforma a Politiei, pe care il va prezenta, la sfarsitul lunii, ministrului de Interne, spunand ca unii dintre politisti vor trebui sa plece, dar numarul celor restructurati va fi mai mult mai mic decat cel vehiculat, scrie Mediafax.

Seful Politiei Romane s-a aflat, luni, la Oradea, pentru a participa la evaluarea activitatii pe anul trecut a Inspectoratului de Politie Bihor, pe care a catalogat-o drept una "care claseaza inspectoratul in randul celor cu nivel de standard ridicat" si "un model demn de urmat".

Potrivit datelor statistice, in Bihor, s-a injumatatit numarul crimelor, a scazut numarul violentelor, al infractiunilor stradale si rutiere, al talhariilor, al furturilor din buzunare si al celor din societati comerciale, reusindu-se stoparea si chiar reducerea infractiunilor, fata de ultimii cinci ani, cand acestea au fost intr-o continua crestere.

"Am urmarit bilantul in spatele caruia este, insa, foarte multa munca, sacrificii, pasiune. Este un model demn de urmat, iar rezultatele claseaza acest inspectorat in randul celor cu nivel de standard ridicat", a declarat, intr-o conferinta de presa, chestorul Liviu Popa.

Interpelat pe marginea restructurarii Politiei Romane, anuntata pentru acest an, chestorul Liviu Popa a declarat ca aceasta va fi "una profunda", care va avea in vedere eficientizarea resurselor si o reorientare a prioritatilor, avand deja pregatit un proiect de reforma, pe care il va prezenta, la sfarsitul lunii, spre analiza, ministrului Administratiei si Internelor, Traian Igas.

"Nu ne permitem sa fim haotici, sa delapidam banul public. Va trebui sa reorganizam munca si resursele, sa nu folosim masinile si benzina doar pentru ca le avem, ci atunci cand e nevoie. Va avea loc si o relocare a personalului, in functie de necesitati. Nu e normal sa fie acelasi numar de politisti in localitati cu o populatie de 1.000 de oameni sau 5.000", a spus seful Politiei Romane.

Restructurarea Politiei va impune, de asemenea, si o reducere a personalului, printre cei care vor trebui sa plece fiind si politistii cu sanctiuni.

"Ar fi momentul sa fim mai fermi. Cu ocazia bilantului national, am sesizat ca avem multe probleme, peste 7.000 de politisti sanctionati, unii cu cate trei-patru sanctiuni. Unii dintre acestia vor trebui sa plece", a spus chestorul Liviu Popa.

El a aratat insa ca "numarul total al politistilor restructurati va fi cu mult, mult mai mic decat cel vehiculat pana in prezent, de 10.000 sau 18.000, o parte dintre ei urmand sa fie preluati de Politiile locale".

In Proiect art 3 este propus in urmatorul continut:

Art.3. - (1) Nominalizarea persoanelor ale caror raporturi de serviciu sau de munca inceteaza in conditiile art.2 se fundamenteaza, pe baza unor criterii de evaluare, de catre o comisie constituita in acest scop la nivelul fiecarui ordonator de credite.

(2) La stabilirea criteriilor de evaluare se vor avea in vedere urmatoarele elemente:

a) existenta unei hotarari judecatoresti de condamnare, ramasa definitiva, cu exeptia situatiei in care a intervenit reabilitarea;

B) existenta unci sanctiuni administrative, atunci cand s-a dispus inlocuirea raspunderii penale, potrivit legii;

c) existenta unor antecedente disciplinare, cu exeeptia situatici in care sanctiunile disciplinare au fost radiate;

d) nivelul pregatirii profesionale raportat la cerintele postului;

e) nivelul experientei profesionale in domeniu/ specialitate;

f) rezultatele evaluarii activitatii profesionale individuale in ultimii 3 ani:

g} clasarea ca inapt sau apt limitat de comisiile de expertiza medico - militara

h) indeplinirea conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta;

i) existenta cumulului pensiei cu salariul, inclusiv situatiile de suspendare a platii pensiei;

j) existenta situatiei de mentinere in activitate dupa implinirea limitei de varsta in gradul profesional/ militar;

k) situatia sociala:

(3) Crteriile de evaluare, componenta comisiei, procedura-cadru si termenele de evaluare se stabilesc prin ordin al ministrului

administratiei si internelor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei.

(4) Ponderea criteriilor de evaluare sc stabilite de ciitre conduciitorii unitiitilor aparatului central al MAl, inclusiv pcntru

structurile subordonate unor unitati centrale, respectiv de catre conducatorii institutiilor si strcturilor aflate insubordinea MAI

• Moderator

Ce îmi place mie cum s-a înțeles acest sistem democratic în țara noastră!? :doh:

O să observați că în majoritatea legilor la capitolele mai „sensibile”, unde ar trebui să fie claritate și transparență maximă se găsește deja celebra frază: „se stabilesc prin ordin al ministrului administratiei si internelor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei.

Păi atunci ce rol mai are dezbaterea publică, consultarea cu partenerii sociali, etc când se ocolesc toate acestea și se lasă la latitudinea și voința unei singure persoane?!

Noi românii am reușit să denaturăm și tot ceea ce presupune democrația. :doh:

• 2 weeks later...

Eu m-am hotărât!

Sunt de acord cu proiectul de lege și criteriile propuse/stabilite, DACĂ:

1. Se stabilește un număr de 42 de polițiști/p.c., după caz, ce urmează să fie disponibilizați pentru fiecare nivel de ierarhizare:

2. Prin nivel de ierarhizare se înțelege: personalul din aparatul central al MAI; personalul IGPR; polițiștii ce ocupă funcția de șef IPJ + DGPMB; ofițerii cu funcții de comandă din cadrul fiecărui IPJ; ofițerii din cadrul fiecărui IPJ; agenții din cadrul fiecărui IPJ; p.c. din cadrul fiecărui IPJ;(valabil și pentru celelalte instituții vizate).

3.Din comisiile de analiză să facă parte reprezentanți ai fiecărui nivel de ierarhizare cu excepția celui analizat;

4. Analiza și disponibilizările să se înceapă în ordinea menționată la punctul 2.

... :(:huh::angry:

Alte propuneri?

In Proiect art 3 este propus in urmatorul continut:

Art.3. - (1) Nominalizarea persoanelor ale caror raporturi de serviciu sau de munca inceteaza in conditiile art.2 se fundamenteaza, pe baza unor criterii de evaluare, de catre o comisie constituita in acest scop la nivelul fiecarui ordonator de credite.

(2) La stabilirea criteriilor de evaluare se vor avea in vedere urmatoarele elemente:

a) existenta unei hotarari judecatoresti de condamnare, ramasa definitiva, cu exeptia situatiei in care a intervenit reabilitarea;

B) existenta unci sanctiuni administrative, atunci cand s-a dispus inlocuirea raspunderii penale, potrivit legii;

c) existenta unor antecedente disciplinare, cu exeeptia situatici in care sanctiunile disciplinare au fost radiate;

d) nivelul pregatirii profesionale raportat la cerintele postului;

e) nivelul experientei profesionale in domeniu/ specialitate;

f) rezultatele evaluarii activitatii profesionale individuale in ultimii 3 ani:

g} clasarea ca inapt sau apt limitat de comisiile de expertiza medico - militara

h) indeplinirea conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta;

i) existenta cumulului pensiei cu salariul, inclusiv situatiile de suspendare a platii pensiei;

j) existenta situatiei de mentinere in activitate dupa implinirea limitei de varsta in gradul profesional/ militar;

k) situatia sociala:

(3) Crteriile de evaluare, componenta comisiei, procedura-cadru si termenele de evaluare se stabilesc prin ordin al ministrului

administratiei si internelor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei.

(4) Ponderea criteriilor de evaluare sc stabilite de ciitre conduciitorii unitiitilor aparatului central al MAl, inclusiv pcntru

structurile subordonate unor unitati centrale, respectiv de catre conducatorii institutiilor si strcturilor aflate insubordinea MAI

La lit a,b,c se produc unele nedreptati, cum ar fi:

O sanctiune penala are o gravitate mai mare fata de o sanctiune administrativa, cu toate acestea sunt avantajati cei cu amenda penala intrucat aceasta se reabiliteaza dupa 3 ani, pe cand cea administrativa nu are prevazut nicaieri un termen de radiere. Adica daca doi politisti au primit acum 3ani si 6 luni, unul o amenda penala, iar celalalt o amenda administrativa, primul nu va avea nici o problema iar al doilea da.

Sanctiunile disciplinare dezavantajeaza pe cei care au avut ghinionul sa le primeasca de curand, concret un politist a prinit in decurs de 5 ani 4 sanctiuni disciplinare dar in prezent toate radiate, altul a primit de curand singura sanctiune din cariera lui de 15 ani, altul poate va primi in anul 2012 doua sanctiuni. Cu ce merita mai mult sa fie disponibilizat politistul cu sanctiunea prezenta fata de ceilalti?

E asta corectitudine, asa scapam de politistii care nu merita sa fie politisti? Parerea mea e ca legea are lacune mari, tocmai fiindca se face prin derogare de la alte prevederi legale in vigoare si cand faci ceva cu incalcarea altor legi nu poate fi decat o ilegalitate.

La noi chiar liderul de sindicat a venit si ne-a dat trista veste! Si cica nu se poate face nimic! Deci, daca nu cade guvernul se va intampla cu siguranta!

Chestia cu cei sanctionati este irelevanta pentru mine intrucat dupa cum ati luat la cunostinta din massmedia cifra nu depaseste 1500, ce ma face curios este ce or sa mai nascoceasca pentru ceilalti 16.500, ca vorba ardeleanului treba sa fie 18.000 ca e musai si daca e musai e musai. Criteriile enumerate de tkx sunt praf cosmic ca nu sunt nici ele suficiente. In seara aceasta mi s-a spulberat curiozitatea de ce nu se spunea nimic de colegii de la frontiera, adica pentru ca pe ei au inceput sa-i aresteze in masa. Nu discut pe tema vinovatiei si a probelor pe care le detin cei care au facut marele act... dar tot fass se cheama atata timp cat nu exista nicio finalitate. S-au confiscat miscava averi facute ilegal?. Nu. Dupa cum banuiesc din comisii or sa faca parte doar rechinii ,cine va avea de pierdut? sardelele(a se citi agentii) ca sunt foarte multe si un procent foarte mare nescolarizate, piederi prevazute si asumate de beligeranti, problema se pune ca cele din ultima categorie au fost toate protejate, ca la noi urma scapa turma, protectorii vor avea creerele curate( a se citi spalate) si nu vor simti nici un iz de usturoi. Nu neg ca nu vor fi perdanti si ceva salai( a se citi ofiteri) ca altfel nu ar da bine la imagine. Despre cei disponibilizati? se descurca ei ca sunt politisti nu?.

P.S. Metaforic trupa"Taxi" afirma intr-un vers ca suntem "americanifoni" eu d.p.m.d.v. traduc ca: desi la americani sunt nenumarati veterani de razboi, majoritatea decorati, care dorm in ghetouri, la noi nu o sa fie asa ceva. O ultima remarca: cei care au fost sanctionati si au fost vinovati, no coment, cei care au fost sanctionati si nu au fost vinovati, daca nu au contestat masura in contencios administrativ ii consideri lasi, au acceptat tacit si acum vor suporta consecintele. Sa auzim de bine!

domnule tkx te inseli amarnic in ceea ce priveste amenzile si sanctiunile administrative pune mana pe codul penal si mai studiaza acestea se prescriu la 1 an vezi art 126

Art. 121

Prescriptia inlatura raspunderea penala.

Prescriptia nu inlatura raspunderea penala in cazul infractiunilor contra pacii si omenirii.

Art. 126

Termenele de prescriptie a executarii pedepsei pentru persoana fizica sunt:

a) 20 de ani, cand pedeapsa care urmeaza a fi executata este detentiunea pe viata sau inchisoarea mai mare de 15 ani;

B) 5 ani, plus durata pedepsei ce urmeaza a fi executata, dar nu mai mult de 15 ani, in cazul celorlalte pedepse cu inchisoarea;

c) 3 ani, in cazul cand pedeapsa este amenda.

Termenul de prescriptie a executarii pedepsei amenzii aplicate persoanei juridice este de 5 ani.

Executarea pedepselor complementare aplicate persoanelor juridice ce nu pot fi dizolvate sau a caror activitate nu poate fi suspendata se prescrie intr-un termen de 3 ani, care curge de la data la care pedeapsa amenzii a fost executata sau considerata ca executata.

Termenul de prescriptie a executarii sanctiunilor cu caracter administrativ prevazute in art. 181 si in art. 91 este de un an.

Termenele aratate in alin. 1 si 11 se socotesc de la data cand hotararea de condamnare a ramas definitiva, iar cele aratate in alin. 2 curg de la ramanerea definitiva a hotararii sau, dupa caz, de la data cand poate fi pusa in executare, potrivit legii, ordonanta prin care s-a aplicat sanctiunea.

In cazul revocarii suspendarii conditionate a executarii pedepsei, a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere sau, dupa caz, a executarii pedepsei la locul de munca, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand hotararea de revocare a ramas definitiva.

Masurile de siguranta nu se prescriu.

Efectele reabilitarii

Art. 133

Reabilitarea face sa inceteze decaderile si interdictiile, precum si incapacitatile care rezulta din condamnare.

Reabilitarea nu are ca urmare obligatia de reintegrare in functia din care infractorul a fost scos in urma condamnarii ori de rechemare in cadrele permanente ale fortelor armate sau de redare a gradului militar pierdut.

De asemenea, reabilitarea nu are efecte asupra masurilor de siguranta, cu exceptia celei prevazute in art. 112 lit. d).

Art. 134

Reabilitarea persoanei fizice are loc de drept in cazul condamnarii la amenda sau la pedeapsa inchisorii care nu depaseste un an, daca in decurs de 3 ani condamnatul nu a savarsit nicio alta infractiune.

Reabilitarea persoanei juridice are loc de drept daca in decurs de 3 ani, de la data la care pedeapsa amenzii sau, dupa caz, pedeapsa complementara, a fost executata sau considerata ca executata si persoana juridica nu a mai savarsit nicio alta infractiune.

in art 134 spune ca amenda se reabiliteaza la 3 ani dar nu se specifica daca este penala sau administrativa ceea ce denota ca ambele se reabiliteaza la 3 ani

Edited by badeanicusor

Nu am auzit pana acum de reabilitari pentru sanctiuni administrative, eu stiam ca reabilitarea se face doar pentru sanctiunile penale. Faptul ca se prescrie dupa un an executarea sactiunii administrative, nu inseamna ca se sterge si din cazier.

Oricum, ce vroiam sa subliniez e ca sunt dezavantajati cei care au fost sanctionati de curand, si poate chiar nu fac parte din categoria celor care ar merita sa plece din politie, e ca si cum s-ar mai aplica inca o sanctiune pentru aceeasi fapta. O lege corecta nu ar trebui sa se aplice retroactiv, fiindca la data cand s-a savarsit fapta pentru care a fost sanctionat disciplinar , nu se prevedea nicaieri ca pe langa sanctiunea primita va mai beneficia si de un punctaj negativ la o eventuala disponibilizare.

Sanctiunea cu caracter administrativ nu se inscrie in cazier.Aceasta sanctiune este trecuta doar in verificarile facute de noi ,politistii in scopuri operative.Pentru acest aspect nu se face vorbire de reabilitare in cazul unor astfel de sanctiuni, pentru ca se aplica urmare scoaterii unei persoane de sub urmarire penala.