Jump to content
POLITISTI.ro

Postare recomandată

Publicat

Va salut domnilor.In primul rand vreau sa va multumesc ptr timpul acordat si anume de a raspunde sutelor de intrebari adresate dumneavoastra. Daca toti  ar fi la fel de profesionisti in ceea ce fac, ca si  dv.,atunci sistemul nostru ar fi fost altfel structurat azi.Dar...sigur ca nu putem fi toti la fel.  

Acum vin si eu cu o intrebare si anume: am cumparat  o masinuta cu vreo doi ani in urma si am folie pe geamuri, inclusiv geamurile laterale fata. Nu este prea inchisa la culoare, nu ma deranjeaza deloc. Am fost oprit in trafic de  multe ori si nimeni nu mi-a spus nimic in toata ceasta perioada asta ... pana zi. Am si certificatul de omologare, aplicarea foliei  a fost facuta autorizat.

Intrebarea este:

Este legala folia pe geamurile din fata???  Sau a fost vreodata legal sa avem folie pe geamurile fata???

Va scriu ptr ca am fost oprit chiar azi in trafic de catre un coleg de-al dv. si mi s-a spus ca, ..,."cam prea fumurii geamurile fata"mi s-a explicat ca este ilegal  folie pe geam fata (habar nu aveam). Insa agentul sef a fost de omenie si m-a iertat, insa in acelasi timp m-a pus in tema cu sanctiunile ptr folie geam fata.  

Ce ma sfatuiti sa fac??? din experienta dv. se mai poate inchide un ochi si data viitoare in ceea ce priveste geamul usor fumuriu???

Va multumesc anticipat.

• Moderator
  • Soluţie
Publicat

Aplicarea de folie care reduce sau estompează vizibilitatea pe geamurile portierelor din faţă NU este legală.

Conform legislaţiei rutiere şi normelor RAR în vigoare, geamurile de la portierele faţa trebuie să fie incolore, aşa cum vine maşina din fabrică.

Dacă folia aplicată pe geamurile faţă modifică gradul de transparenţă şi se observă cu ochiul liber din exterior, vei rămâne fără certificat de înmatriculare şi vei primi sancţiune contravenţională.

Pentru a intra în legalitate te sfătuiesc să-ţi dai jos folia aplicată pe geamurile de la portierele faţă şi vei putea conduce liniştit.

În normele tehnice elaborate de către registrul Auto Romăn se specifică faptul că parbrizul trebuie să confere o transparenţă de minim 75 % în câmpul de vizibilitate al şoferului iar geamurile laterale faţă de minim 70 %. Pentru celelalte geamuri, care nu au un rol esenţial în vizibilitatea şoferului, coeficientul de transmitere al luminii poate fi mai mic de 70 %.
Luneta autoturismului nu este considerată a fi un geam cu rol important în vizibilitatea conducătorului auto, cu condiţia ca vehiculul să fie dotat cu oglinzi retrovizoare exterioare pe ambele laturi.

Foliile pot fi aplicate în următoarele condiţii:
- sunt omologate sau certificate de către Registrul Auto Român;
- geamurile pe care s-au aplicat respectă condiţiile tehnice privind gradul de transparenţă specific;
- fiecare geam pe care s-a intervenit este marcat corespunzator;
- aplicatorul v-a înmânat documentele corespunzătoare aplicării;
- aceste accesorii sunt conforme şi sunt legal aplicate.

Cu toate asta s-a constatat, insă, că existenţa la bordul vehiculului a acestor documente NU exclude posibilitatea ca aplicatorii sau utilizatorii să nu respecte condiţiile tehnice privind gradul de transparenţa al foliilor, fapt ce atage aplicarea sancţiunilor contravenţionale în aceste situaţii.

• Apreciez 1
Publicat

Din cate stiu eu este interzisa aplicarea ORICARUI TIP de folie pe geamurile din fata ale autoturismelor, fie ca estompeaza, fie ca nu estompeaza vizibilitatea. Din cate stiu eu din motive de siguranta, in caz ca te rastorni cu masina, este cam greu sa spargi geamul cu folie aplicata. Daca le vorbesti frumos baietii sunt intelegatori si......., poate te iarta. In schimb in caz de accident, daca vrei sa spargi geamul este imposibil. Acum tu alegi.

• Displace 5
Publicat

98teo, esti politist? Daca nu, de ce raspunzi in aceasta sectiune? Raspunzi si ce nu trebuie!

Publicat

In mod normal ai avea voie sa pui folie si pe fata in limita a 30% opacitate dar lateralele fata nu sunt chiar incolore din fabrica ci au cam 70% transparenta. Adica cam atat cat ai voie legal. Daca sunt insa geamuri perfect transparente(desi nu cred) poti sa iti pui folie opacitate 30%.

Publicat
Sache nu sunt politist, dar lucrez cu baietii de la rutiera pentru anumite "Probleme", si parerea lor este cea expusa de mine. Ma asteptam sa dai un raspuns coerent... bazat pe lege si nu pe presupuneri.
  • Apreciez 1
  • Displace 1
  • Moderator
Publicat

98teo această secţiune a forumului se numeşte "Întreabă un poliţist", iar asta nu înseamnă că îşi poate da cu părerea oricine, aşa din auzite. 
Pune mâna şi studiază:

Art.112. – litera l):

l) autovehiculul sau tramvaiul are aplicate pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale afişe sau reclame publicitare, folii neomologate şi/sau nemarcate corespunzător ori accesorii care restrâng sau estompează vizibilitatea în timpul mersului, atât din interior, cât şi din exterior;

Îţi vine să crezi?

• Apreciez 3
  • 5 ani mai târziu...
Publicat

Salutare,

Am si eu cateva intrebari legate de folia auto si cat de permisa e pe geamurile din fata, desi am cautat si am citit aproape toate topicurile din forum tot nu m-am lamurit, greu de cap nu sunt insa peste tot vad doar contraziceri si nu stiu ce sa cred, nu stiu daca agentul a procedat sau nu ok, sper insa sa ma lamureasca cineva aici.

Mai exact, astazi m-a oprit un echipaj de politie, un agent foarte amabil, nimic de reprosat, insa m-a lasat putin cu gust amar faptul ca m-a pus sa dau folia jos de pe fata, mentionand ca nu exista folie pe fata si nu monteaza nimeni, iar eu din ce am citit si din ce stiam in trecut, este permisa folia pe fata insa transparenta sa nu fie mai mica de 70%.

I-am prezentat agentului documentul de la service-ul care a montat folia, pe care erau trecute toate geamurile, sub forma "dreapta fata, stanga fata" iar in dreapta transparenta, mai exact 80%, in acel document este prevazut si ca serviceul este autorizat RAR, iar fiecare folie pe geam are un timbru cu numele service-ului si ceva legat de RAR. 

Agentul mi-a spus ca acel document este nul, fiind doar o declaratie de conformitate nu o omologare, si ca firma nu e serioasa, ca nici o firma serioasa nu monteaza folii pe fata, ca nu exista asa ceva. 

Pana la urma, mi-a spus sa le dau jos acolo si imi da actele, lucru pe care l-am facut, ne-am salutat si mi-am vazut de drum.

Sunt curios inca, folia se trece in talon? Adica trebuie omologare separata? Documentul ala de conformitate, e nul? 

Multumesc!

• 5 ani mai târziu...
Publicat

Salut, ma intereseaza cum pot face rost de o autorizatie pentru a-mi pune folie de protectie solara, fumurii, cu transparenta sub 70%, pe geamurile din fata ale autoturismului. 

Sa nu spuneti ca nu este legal, pentru ca la mine in oras foarte multi politisti au asa ceva pus la masinile personale, deci cumva trebuie sa fie legal. 

Multumesc mult pentru eventualele raspunsuri.

• Displace 1
  • Moderator
Publicat

Asta spunem noi:

OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice actualizată și republicată:

Art. 102 - (1) Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:
35. aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, luneta sau pe geamurile laterale, cu excepția celor omologate și/sau certificate de către autoritatea competentă și care sunt marcate corespunzător;

Art. 112 - (1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reține de către poliția rutieră în următoarele cazuri:
l) autovehiculul, tractorul agricol sau forestier ori tramvaiul are aplicate pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale afișe sau reclame publicitare, folii neomologate și/sau nemarcate corespunzător ori accesorii care restrâng sau estompează vizibilitatea în timpul mersului, atât din interior, cât și din exterior;

Regulament de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice - H.G. nr. 1.391 din 4 octombrie 2006, actualizat și republicat.

Art. 148 - Se interzice conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai:
10. să aibă aplicate folii sau tratamente chimice pe parbrize, lunetă ori pe geamurile laterale, care restrâng sau estompează vizibilitatea, atât din interior, cât și din exterior, cu excepția celor omologate și certificate, prin marcaj corespunzător, de către autoritatea competentă;
11. să aibă aplicate folii sau tratamente chimice pe dispozitivele de iluminare ori semnalizare luminoasă, care diminuează eficacitatea acestora, precum și pe plăcuțele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare, care împiedică citirea numărului de înmatriculare sau de înregistrare;

Publicat

Stiu si cunosc legea. Eram doar ironic in legatura cu faptul ca unii politisti incalca flagrant legea si nu sunt sanctionati.

Oricum nu ma voi opri aici, voi face o sesizare catre comandantul politiei orasului meu, si mai departe catre IGPR daca nu se rezolva.

• Displace 3
  • Moderator
Publicat

Foarte bine! Răspunderea este personală și fiecare își asumă consecințele alegerilor făcute. 👍

• Membru
Publicat
în urmă cu 6 ore, Pitulice a scris:

Stiu si cunosc legea. Eram doar ironic in legatura cu faptul ca unii politisti incalca flagrant legea si nu sunt sanctionati.

Oricum nu ma voi opri aici, voi face o sesizare catre comandantul politiei orasului meu, si mai departe catre IGPR daca nu se rezolva.

Tot nu o sa ai voie cu folia :)

• Moderator
Publicat
în urmă cu 6 ore, Pitulice a scris:

Stii ca poți primi răspuns că "aspectele sesizate de tine vor fi avute in vedere", da?

Publicat
On 08.07.2025 at 15:46, Pitulice a scris:

Salut, ma intereseaza cum pot face rost de o autorizatie pentru a-mi pune folie de protectie solara, fumurii, cu transparenta sub 70%, pe geamurile din fata ale autoturismului.

Nu-ti mai pune folie, pentru ca doar cocalarii si pitipoancele isi mai pun folie neagra pe geamurile fata in zilele astea. 

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.