Jump to content
POLITISTI.ro

Recommended Posts

  • Moderator

PROCEDURA PRIVIND EFECTUAREA SERVICIULUI DE PATRULARE
 
PATRULAREA

(PRO - PS/POP 14)
 
Patrularea este activitatea tactică poliţienească organizată, prin care se realizează prezenţa în teren a poliţiştilor, într-o anumită perioadă de timp pe un itinerar bine stabilit, în raport cu cerinţele situaţiei operative de pe teritoriul de competenţă.
 
Patrula de poliţie se realizează în scopul:

  • prevenirii fenomenului infracţional;
  • acordării de sprijin şi  asistenţă cetăţeanului;
  • reactivităţi  faţă de incidentele ce ameninţă siguranţa cetăţeanului.

Patrula este compusă din cel puţin doi poliţişti, dar din componenţa acesteia pot face parte şi studenţi/elevi ai instituţiilor de învăţământ pentru formarea poliţiştilor, poliţişti de frontieră, etc.

 

În funcţie de mijlocul de deplasare, patrulele pot fi pedestre, moto, auto, navale şi feroviare. În cazul patrulelor pedestre şi auto, unul din membrii poate avea în dotare şi câine de serviciu (însoţire).

 

Patrula pedestră acţionează pentru asigurarea vizibilităţii şi prevenţiei, în zonele de patrulare cu situaţie operativă complexă unde se concentrează un număr mare de persoane, unităţi comerciale, instituţii publice etc. şi unde accesul cu mijloace auto este dificil ori imposibil.

 

Patrula auto se execută cu autospecialele din dotare şi se desfăşoară activităţi specifice pe raza de competenţă acoperind în special locurile unde frecvent se înregistrează infracţiuni stradale.

 

Patrularea pe raza de competenţă se poate efectua cu semnalele luminoase în funcţiune, atât ziua cât şi pe timpul nopţii. Această modalitate este stabilită de şefii unităţilor şi subunităţilor, în funcţie de situaţia operativă sau specificul anumitor zone de patrulare.

În situaţia în care patrularea este întreruptă pentru deplasarea la un eveniment sau pentru o activitate cu caracter de urgenţă, conducătorul autovehicului va pune în funcţiune simultan semnalele acustice şi luminoase de prioritate.

 

Poliţistul trebuie să răspundă la orice solicitare legitimă a cetăţenilor şi să nu aducă prejudicii imaginii instituţiei pe care o reprezintă prin comportament şi atitudini neconforme cu statutul său profesional.

 

Activităţile poliţiştilor din componenţa patrulelor:

  • acţionează permanent pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale şi a altor manifestări prin care se încalcă normele de convieţuire socială, ordine publică, circulaţia pe drumurile publice şi se aduce atingere drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, vieţii şi integrităţii corporale a persoanei, avutului public şi privat, luând măsuri ferme, conform prevederilor legale, atunci când aceste fapte s-au comis;
  • intervin pentru asigurarea fluenţei rutiere din zonele de patrulare, atunci când situaţia o impune;
  • asigură menţinerea ordinii publice pe timpul producerii unor calamităţi naturale, catastrofe, dezastre, precum şi pentru limitarea efectelor acestora prin luarea primelor măsuri;
  • intervin la evenimentele semnalate prin 112, pe principiul cel mai apropriat poliţist de locul evenimentului intervine, indiferent de natura acestora şi competenţa teritorială;
  • întocmesc actele premergătoare, în cazul constatării în flagrant a unei fapte penale;
  • conduc la sediul poliţiei persoanele suspecte în vederea luării măsurilor legale ce se impun;
  • intervin cu operativitate pentru rezolvarea unor situaţii, constatate din oficiu sau la solicitarea cetăţenilor;

 

Obiectivele poliţiştilor din componenţa patrulelor:

  • zonele unde locuiesc elemente agresive, turbulente, infractorii recidivişti, gazdele de infractori şi alte asemenea persoane;
  • locurile favorabile săvârşirii infracţiunilor cu violenţă, precum şi cele unde de obicei se întâlnesc sau îşi fac apariţia elemente infractoare, discoteci, baruri sau alte localuri de alimentaţie publică cu program nocturn;
  • locuinţe izolate ale persoanelor în vârstă, lipsite de apărare sau care prin modul de viaţă şi comportare sunt potenţiale victime ale infractorilor;
  • arterele de circulaţie rutieră cu trafic intens ori unde se înregistrează frecvent evenimente rutiere;
  • grădiniţe, şcoli, bănci şi alte unităţi deţinătoare de valori, ATM-uri izolate, case în construcţie, cartiere în zone periferice etc.

Patularea cu câini de însoţire  se efectuează de regulă în zonele cunoscute cu stare infracţională ridicată (violenţă, trafic şi consum stradal de droguri, etc.)

Părăsirea zonei de patrulare şi intervenţia la evenimente se face după informarea dispeceratului ori a ofiţerul de serviciu al subunităţii.

 

Detalii şi discuţii în aria privată.

  • Upvote 2
Link to comment
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.