Jump to content
POLITISTI.ro

Care este scopul mentiunii "NOT VALID FOR SALE OR REGISTRATION ABROAD" din talon

nicuP

Recommended Posts

Buna ziua,

In talonul unei masini in leasing am vazut mentiunea "NOT VALID FOR SALE OR REGISTRATION ABROAD".

Imi puteti explica care este scopul aceste mentiuni? In momentul in care leasingul a fost terminat, masina poate fi inmatriculata direct in alta tara, sau trebuie neaparat inmatriculata mai intai in Romania?

Multumesc.

• Active member

Cand se termina leasingul proprietar devine conform contractului o persoana.

Aceasta persoana este obligata sa inscrie autoturismul in termen de 30 de zile si apoi poate sa il vanda.

Edited by bozo

Eu as vrea sa inmatriculez masina direct in afara Romaniei, in Franta. Se termina leasing-ul, se completeaza rubrica "Instrainat catre: X", X imi face mie factura. In Franta este considerata ca si masina care a fost deja inmatriculata in UE sau nu?

Actele pe care trebuie sa le furnizez pentru inmatricularea in Franta sunt cartea de identitate, facturile relevante, plus un act care atesta inmatricularea precedenta a masinii. Mie nu imi este clar care este statutul legal al unei masini inmatriculate in Romania, in perioada leasing-ului.

Multumesc.

Edited by nicuP

Deci inteleg ca masina este in leasing la o firma din Romania? Atunci, aceasta firma romaneasca de leasing este proprietarul masinii. Vei deveni proprietar dupa ce vei termina cu ei, cand iti vor emite factura.. Deci statutul legal al masinii este ca apartine unei firme si cel care plateste ratele doar o utilizeaza.

Masina a fost in leasing, leasing-ul s-a terminat. Eu vreau sa inmatriculez masina direct in afara Romaniei, fara sa o mai inmatriculez in Romania (sunt rezident in tara respectiva, platesc taxe de trei ani, etc). La inmatricularea masinii, trebuie sa prezint o dovada de a inmatricularii in Romania, iar aceasta dovada este talonul. In aceste conditii, precizarea respectiva ma ingrijoreaza - va fi acceptat talonul respectiv ca dovata a inmatricularii sau nu?

Pai,nu din moment ce scrie ca nu. Masina nu se inmatriculeaza cu nemere provizorii, pe numele tau+contract de vanzare-cumparare, documente cu care sa realizezi inmatriculrea in Fr?

Nu. La inmatricularea in Franta a unei masini de ocazie, ai nevoide de dovada inmatricularii masinii in tara de origine, pe langa contractul de vanzare cumparare/factura (plus dovada de rezidenta si un certificat fiscala local). Daca talonul nu este valid (cum pare sa indice nota respectiva), ce dovada am pentru faptul ca masina a fost inmatriculata in Romania?

Nu poti iesi din tara cu o masina cu numere provizorii.

Pai si eu ce te intreb - daca firma face transferul de proprietate asupra masinii la sfarsitul perioadei de leasing, nu poti sa inmatriculezi masina provizoriu (cu numere rosii) in scopul exportului? Unde esti in acest moment, in Fr sau Ro?

In acest moment sunt in Franta. O masina inmatriculata provizoriu nu poate parasi Romania "pe roti", trebuie sa ii faci formalitati de export si sa o duci pe platforma.

Intre timp m-am lamurit, a fost cineva la politie la Pipera si a discutat cu cei de la inmatriculari. Mentiunea respectiva este adaugata expres pentru ca masina sa fie inmatriculata in Romanai la terminarea leasing-ului. In principiu o pot inmatricula si in Franta, dar ca si masina care este inmatriculata pentru prima oara in UE - in acest caz sunt alte formalitati, si alta taxa de inmatriculare in Franta (semnificativ mai mare decat taxa din Romania).

Mentiunea respectiva este adaugata express ca tu sa nu poti vinde masina in afara Romaniei atata vreme cat prprietarul este firma de leasing, ceea ce e normal. In momentul in care ai terminat de platit si devi de facto proprietarul ei, ar trebui sa primesti de la leasing un pomelnic de acte, in baza carora sa iti poti inmatricula masina si care atesta calitatea ta de proprietar. In baza lor ar trebui sa poti sa iti inmatriculezi masina si la Hunedoara si in Franta.... parerea mea. 

Este anormal ca o masina inmatriculata provizoriu sa nu poata parasi tara pe roti (dar, nimic anormal atunci cand se intampla in Ro). Cand cumperi masina din Germania o inmatriculezi provizoriu si o conduci pana in Romania. Dar or fi alte reguli pt leasing. Uite un link pt studiu http://www.prefecturabucuresti.ro/servicii-publice/256-permise-i-inmatriculri-auto.html

Banuiesc ca te-ai pus la punct cu informatiile privind valoarea asigurarii in Fr, din cate stiu este cam 100 euro/luna pt un motor 1.9

Nu comentez lacunele legislative in Romania.

Ca fapt divers, in Franta pretul asigurarii este calculat in functie de varsta, status marital, numar de copii, ocupatie, resedinta, istoric dovedit pentru incidente rutiere (accepta informatii de la anumiti asiguratori din alte tari), istoric al contraventiilor rutiere, si masina (mai precis, puterea "fiscala"). In acest moment am inmatriculata in Franta o Alfa Romeo 159, 1.9 JTDM, 150CP, pe care am un istoric curat (nici un accident) de 3 ani - platest pentu echivalentul RCA-ului din Romania ~700Eur/an.

• 4 years later...

Buna ziua! Am so eu o intrebare. Am dobandit o masina de la persoana fizica. Aceasta a fost obiectul unui leasing, iar la finalul acestuia, a fost instrainata catre ea. A fost luata la impozit, dar nu a mai continuat cu inmatricularea. Eu am cumparat-o de la ea, si am trecut-o la mine la impozot, inclusiv inmatriculare. Ieri am ridicat certificatul de inmatriculare, placutele, si civ-ul masinii. In ambele apar detinator, dar cu toate astea , pe certificatul de inmatriculare, la rubrica mentiuni apare acest mesaj tiparit "NOT VALID FOR SALE OR REGISTRATION ABROAD". Este cumva o greseala a celor de la SRPCIV ?

multumesc anticipat!