Jump to content
POLITISTI.ro

Sesizarea privind săvârşirea unei infracţiuni pe teritoriul altui stat membru al UE


freedeluder

Recommended Posts

Salutare!

 

Conform art. 222 CPP, al. 9, plângerile primite de cetățeni români, străini sau persoane fără cetățenie prin care se sesizează săvârșirea unei infracțiuni  pe teritoriul altui stat membru al UE, polițistul este obligat să primească plângerea și ulterior să transmită această plângere și să o transmită organului competent din țara în care a fost săvârșită infracțiunea.

La sfârșitul punctului se face precizarea că regulile privind cooperarea judiciară în materie penală se aplică în mod corespunzător.

 

ART 222 din CPP

(...)

În cazul în care plângerea este întocmită de către o persoană care locuiește pe teritoriul României, cetățean român, străin sau persoană fără cetățenie, prin care se sesizează săvârșirea unei infracțiuni pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene, organul judiciar este obligat să primească plângerea și să o transmită organului competent din țara pe teritoriul căruia a fost comisă infracțiunea. Regulile privind cooperarea judiciară în materie penală se aplică în mod corespunzător.

 

 

Este adevărat că nu sunt expert în cooperare internațională, dar mi-am aruncat ochii peste legea 302/2004, fără să mă lămurească prea mult. Legea de altfel e și foarte stufoasă. Și ce înseamnă "se aplică în mod corespunzător"? Adică se procedează ca și la comisia rogatorie? Sau se procedează ca la mandatul de arestare european? Corespunzător cu ce?

 

În momentul de față "procedura de lucru", în momentul în care o persoană depune o plângere, este de înregistrare a plângerii în registrul de lucrări penale, nr. unic parchet, începere U.P. "in rem", verificări în vederea identificării autorului și în ultimă instanță referat cu propunere de înregistrare în evidența cauzelor cu autori neidentificați, toate conform ordinului comun, chiar dacă la art. 222 se specifică altceva, fiind vorba bineînțeles despre o plângere care sesizează săvârșirea unei infracțiuni într-un stat membru UE.

 

Am discutat cu procurorul zilele trecute și mi-a spus că ceea ce constatasem, adică faptul că în loc să trimit plângerea administrativ către organul competent, noi lucrăm dosarul ca și cum ar fi orice altă plângere normală - este incorect, dar nu a știut ce să îmi spună despre modul în care ar trebui procedat, dacă luăm în considerare prevederile menționate de art 222 din CPP.

 

ÎNTREBĂRI:

Dacă s-a prevalat cineva de dispozițiile acestui articol să îmi spună și mie cum a procedat. Cum se trimite administrativ plângerea? Prin ce instituție? Se mai înregistrează la parchet? Se trimite de poliție către alt organ competent sau de procuror?

 

Cu mulțumirile de rigoare...

 

P.S. Nu am putut să deschid alt topic la secțiunea DISCUȚII PE TEME PROFESIONALE, așa că am considerat că este oportun să postez aici. Dacă am greșit, rog administratorii să mute discuția în cadrul altui forum. Mulțumesc.

  • Upvote 2
Link to comment

Mulţumesc pentru răspuns. Începusem să-mi pierd speranţa că mai primesc vreun răspuns.  :emo-yessir:

 

Din păcate însă, art. 31 din CPP face referire la competenţa de judecare a cauzei şi cred că se referă la cetăţenii români.

[EDIT] Pardon. Am recitit articolul şi nu specifică dacă sunt cetăţeni străini sau români, iar unde legea nu distinge...

 

Revenind la subiect, eu eram interesant de competenţa de soluţionare a unei plângeri şi despre procedura de înaintare către un stat membru UE a acestei plângeri în cazul în care făptuitorul este A.N., iar săvârşirea a avut loc într-un stat membru UE.

 

SPEŢĂ

Ca să dau un exemplu concret, să spunem că cetăţeanul X vine şi depune plângere la organul de poliţie cu privire faptul că, în timp ce se afla în excursie în Italia să zicem, nişte persoane neidentificate i-au furat telefonul mobil. I-a văzut pe aceştia, dar au fugit. Nu au depus plângere la poliţie pentru că era în aeroport şi ar fi riscat să piardă avionul deoarece se anunţase check-in-ul. A venit în România şi a depus plângere la organul de poliţie. Organul de poliţie nu poate să nu îi primească plângerea. El o înregistrează ca lucrare penală şi conform art. 222 pct. 9 CPP, trebuie să o înainteze către autorităţile Italiene spre competentă soluţionare.

 

ÎNTREBARE

Cum se face acest lucru?

 

P.S. Până acum nu au ştiut să mă lămurească câţiva procurori cu care am discutat, colegii sau şefii mei. Sunt sigur că voi găsi aici un răspuns. Nu-mi pierd speranţa. 

 

Numai bine!  :good:

Edited by freedeluder
  • Upvote 2
Link to comment
  • Member

Intra pe www.politiaromana.ro, cauta Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala si scrie un e-mail cu problema ta.

Poate vei primi un raspuns elocvent.

Ca si paralelism, citeste aici detalii legate de comisia rogatorie internationala.

http://jurisprudentapenal.blogspot.ro/2011/11/comisia-rogatorie-internationala.html?m=1

Oricum ar fi, raspunsul tot la ministerul justitiei in ograda se regaseste.

Baga un mail si acolo :-)

Poate vei primi un raspuns elocvent pe care sa i-l bagi sub nas porcurorului nestiutor.

  • Upvote 1
Link to comment

Muțumesc pentru răspuns, Ecou

 

Chiar azi am primit un răspuns de la CCPI. Le-am expus problema mea, pentru că am crezut că erau cei mai în măsură să mă ajute. Pe email am primit o informație privind emiterea unei dispoziții a Inspectorului Șef al IGPR din luna septembrie 2013 cu numărul 55, pe care nu am găsit-o deși am căutat-o atât pe Intralegis cât și pe portal. Am întrebat în secretariat și nu era vreo urmă de această dispoziție care privea, pe semne, combaterea criminalității itinerante. 

După titlu însă, eu cred că are mai mult legătură cu grupurile infracționale formate din cetățeni români, despre care se vehicula o știre acum ceva timp pe la TV și pentru care probabil s-a luat o decizie. Dar e doar o presupunere. Când o s-o găsesc o să mă lămuresc.

 

După primirea emailului, am dat și un telefon la CCPI și am discutat cu un coleg care ma asigurat că dacă vreau să trimit o lucrare în altă țară nu pot decât prin comisie rogatorie. Ceea ce nu mi se pare tocmai corect, pentru că eu ar trebui să o trimit fără ajutorul Parchetului, pe cale administrativă.

 

O să încerc să trimit un email și la Ministerul Justiției. 

 

Numai bine!

  • Upvote 2
Link to comment
  • 1 month later...
  • Moderator

Vezi daca te ajuta OUG 103/2006 privind unele masuri de facilitare a cooperarii politienesti internationale, cu modificarile aduse prin Legea 201/2010!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.