Jump to content
POLITISTI.ro

Inselaciune fapta penala


Postare recomandată

Publicat

Salutare am si eu o nelamurire, ieri am fost tras in teapa pe un forum cunoscut de un user mai vechi ( bunul a fost un Joc )

Intrebarea mea este pot sa apelez la politie sa ma ajute cu ceva, sau este caz pierdut ?

Multumesc.

  • Moderator
Publicat

Nu toate "ţepele" îndeplinesc elementele constitutive ale infracţiunii de înşelăciune, aşa cum este prevăzută în Codul Penal.

Pentru existenţa infracţiunii de înşelăciune, este necesar ca înşelarea să fie rezultatul unor manopere dolosive (acţiuni/fapte de rea-credinţă, folosite pentru încheierea înţelegerii/acţiunii respective, un mijloc de inducere în eroare a persoanei vătămate fără de care persoana vătămată să nu fi încheiat înţelegerea respectivă), iar simpla minciună a uneia dintre părţi la încheierea sau executarea unei înţelegeri sau a unui contracti nu poate fi un element component al laturii obiective a infracţiunii de înşelăciune.

Cele mai multe înţelegeri de acest fel stabilite pe internet au o valoare contractuală conform Codul Civil, iar nerespectarea prevederilor contractuale este doar litigiu civil (delict de natură civilă, nu penală) care se află în competenţa pentru soluţionare a instantei civile.

Poţi trimite o plângere către Poliţie sau Parchet, dar instituţiile respective vor direcţiona plângerea către instanţa de judecată, care e competentă să soluţioneze litigiul.

Publicat

Mai pe scurt se merita pentru 80ron sa merg sa la Politie\Parchet parerea dumneavoastra ?

Multumesc anticipat.

  • Moderator
Publicat

Nu ai înţeles nimic şi am pierdut timpul degeaba să-ţi explic.

Degeaba te vei duce la poliţie sau la parchet să acuzi pe cineva că a săvârşit o infracţiune, dacă fapta respectivă nu constituie infracţiune aşa cum este prevăzută în Codul Penal. Nu are nicio relevanţă suma de bani pierdută.

  • 6 ani mai târziu...
Publicat

Buna ziua, am inchiriat apartamentul unei Societati (firma 1) acum cca 3 luni iar luna aceasta a trecut deja o saptamana si ei nu mi-au platit chiria. Firma are deja 4 procese in instanta din care 3 pe motiv de neplata. Tipa cu care am semnat contractul, tipul care sta la mine in casa precum si o a 3-a persoana din firma, toti 3 sunt implicati si intr-o alta firma (firma 2) care in decurs de doi ani a acumulat 52 de procese in instanta, majoritatea din aceeasi categorie, evacuare silita si/sau executare silita. Tinand cont de cele de mai sus, daca fac o plangere penala, se poate incepe cercetarea penala impotriva celor 3? Personal le-am trimis notificare de reziliere prin executor judecatoresc dar nu ma astept sa-mi si primesc banii pe chirie. Daca in schimb ei ii vor plati, cercetarea penala poate continua? Tinand cont de nenumaratele procese in instanta ma gandesc ca nu toti cei pe la care au stat i-au dat in judecata si ca multi s-au multumit sa ii vada plecati. Tinand cont de cele peste 50 de dosare, ma gandesc ca aceasta este practica lor ca si grup infractional. Inchiriaza, nu mai platesc si pe urma daca ii dau locatorii in judecata isi achita datoriile astfel incat sa fie legal, daca nu, nu. 

  • Moderator
Publicat

Faptul că nu îşi achită chiria (o obligaţie financiară) nu îndeplineste condiţia tipicităţii infracţiunii de "înşelăciune", prevăzută în legea penală. Respectiva faptă este un delict de natură civilă ce poate fi soluţionat printr-o acţiune în instanţă. Oricine poate depune plângere penală la poliţie ori la parchet, dar asta va fi doar o pierdere de timp, întrucât fapta respectivă nu intră în sfera de competenţă a celor două instituţii.

Publicat
14 hours ago, Marius said:

Faptul că nu îşi achită chiria (o obligaţie financiară) nu îndeplineste condiţia tipicităţii infracţiunii de "înşelăciune", prevăzută în legea penală. Respectiva faptă este un delict de natură civilă ce poate fi soluţionat printr-o acţiune în instanţă. Oricine poate depune plângere penală la poliţie ori la parchet, dar asta va fi doar o pierdere de timp, întrucât fapta respectivă nu intră în sfera de competenţă a celor două instituţii.

Multumesc pt raspuns. Probabil ca acesta este si motivul pt care firma respectiva are avocat care sa semneze aceste contracte de inchiriere. Ar trebui totusi o lege speciala in acest sens astfel incat acesti escroci sa fie opriti. Nu de alta dar putini stiu ca te costa mai nimic sa depui o actiune in instanta pt recuperarea datoriei si ca nu iti trebuie avocat pt asta. 

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.