Jump to content
POLITISTI.ro

Ce model de arma scurta considerati ca ar fi cel mai bun?

Postare recomandată

Publicat

Salut, sunt nou pe acest forum si as fi interesat de review-urile voastre referitoare la arme scurte pe criterii de rezistenta in timp,fiabilitate,precizie,etc.Intentionez sa-mi cumpar o noua arma si m-ar interesa niste pareri avizate.

Multumesc.

• Moderator
Publicat

Ce fel de armă? Armă de foc, cu glonţ, cu bilă de cauciuc etc.?

• Moderator
Publicat

Fiecare are avantaje şi dezavantaje. Nu există un pistol care să le bată pe toate celelalte la toate capitolele.

Cea mai bună armă este cea pe care o cunoşti cel mai bine, cea cu care eşti obişnuit, antrenat, etc.

Dacă îţi place un anumit model, mergi pe el. Şi după o vreme, după ce vei trage mult cu el, te asigur că nu-l vei schimba cu altul pentru nimic în lume. Obişnuinţa este a doua natură. Dacă tu te antrenezi şi cunoşti foarte bine un anumit model, prin deprinderile pe care ţi le formezi îi vei comepensa dezavantajele şi îi vei evidenţia avantajele la o tragere, tocmai datorită faptului că îţi cunoşti bine arma.

• Apreciez 2
Publicat

Eu in prezent detin o Beretta de care nu sunt foarte multumit pentru ca mansonul nu acopera in totalitate teava.Am tras mult cu CZ 75 SP 01 Shadow si imi place din toate punctele de vedere,doar ca importatorul de la noi a crescut preturile considerabil.Am vazut o arma care se numeste Caracal,copie dupa Glock,bine lucrata,pret bun,recenzii bune pe net,dar nu am tras cu ea,nu stiu cum s-ar comporta...

• Moderator
Publicat

Uită de Caracal. Recent cât se poate de oficial că retrage armele vândute din motive de siguranţă şi le returnează banii celor ce le-au cumpărat.

• Apreciez 1
  • Membru
Publicat

In primul rand trebuie sa stim care e destinatia armei.

Daca e pentru tir, CZ e cam numarul 1.

Publicat (modificat)

Pentru tir, CZ 75 Shadow mi se pare superb. Crosa stă perfect în mînă (cel puțin în mîna mea), greutatea mi se pare tocmai bună, iar trăgaciul e atît de plăcut... o cursă liberă pe care o "iei" în timp ce ridici mîna spre țintă, apoi un prag care-i suficient de sensibil ca să nu riști să bruschezi trăgaciul, dar nu atît de sensibil încît să declanșezi din greșeală. Totul mi se pare exact așa cum trebuie.

Ca opțiune, e disponibil și un înălțător reglabil.

Am avut ocazia să trag și cu fratele lui mai mare, CZ 75 Tactical Sport. E mai scump, se zice că ar fi mai bun, mai precis, mai bine lucrat, dar pe mine personal nu m-a impresionat. Crosa e foarte butucănoasă, n-o cuprinzi prea bine cu mîna, iar greutatea este mult mai mare, încît după vreo douăzeci de focuri obosisem și începuse să-mi tremure mîna. Per total, am tras mai prost cu el decît cu Shadow. Nici trăgaciul nu mi-a plăcut; e extrem de sensibil și nu are cursă liberă. Dacă l-ai atins, a tras. Sigur că asta-i o chestiune de gust; unora le place așa.

Pentru tir mai există o variantă mai ieftină, CZ 75 Kadet, de calibrul .22 LR. Ca "feeling" se apropie foarte mult de Shadow, stă bine în mînă și e foarte plăcut de tras cu el și la fel de precis. Trăgaciul seamănă cu al Shadow-ului, doar că are partea a doua a cursei un pic mai lungă (nu cu mult). Vine din fabrică cu înălțător reglabil. Zgomot redus, recul foarte slab, muniție ieftină... e ideal pentru tir. Atîta doar că-i mai sensibil la calitatea muniției. Cred că muniția cu care am tras eu avea ceva probleme, pentru că din cincizeci de cartușe am avut două care n-au percutat, ceea ce la 9x19 nu mi s-a întîmplat.

Modificat de VladSoare
  • Displace 1
Publicat

Tocmai din cauza lipsei reculului nu-mi place .22LR, parca as trage cu un pistol cu bile de cauciuc.In plus ai fost norocos daca numai 2 incidente ai avut cu munitia, mie mi-a dat mult mai multe blocaje si am incercat atat Geco cat si Sellier Belot.In plus am tras si cu un Sig Sauer, care pentru mine este mercedesul pistoalelor :).Raman la CZ 75 Shadow, desi ma cam doare inima sa dau 3900 Ron pe el.

Publicat (modificat)

Incidente cu .22 LR am avut multe, două au fost doar cu pistolul ăsta. :)

Totuși, au fost tipuri diferite de incidente. Adică de obicei fie nu se ejecta tubul, fie nu se încărca următorul cartuș. Or cu Kadetul n-am pățit nimic de genul ăsta; pistolul a mers ca uns de la început pînă la sfîrșit, însă două cartușe n-au percutat deși fuseseră lovite (se vedea urma cuiului percutor pe ele după ce le-am scos). Deci dacă de obicei aș fi putut da vina pe pistol, în cazul Kadetului a fost clar o problemă de muniție.

Și mie-mi place mai mult 9x19. 22-ul e atractiv în primul rînd prin prisma prețului muniției, care se adună în timp. :)

Dacă-ți plac Glockurile, există și un model pentru tir, Glock 34. Dar nu știu cît costă, nu știu dacă-i mai ieftin sau mai scump decît CZ-ul.

Modificat de VladSoare
  • Moderator
Publicat

In plus am tras si cu un Sig Sauer, care pentru mine este mercedesul pistoalelor

Depinde din ce perspectivă priveşti, dar te asigur că sunt destule arme mult mai bune.

• Membru
Publicat

Pentru tir, CZ 75 Shadow mi se pare superb. Crosa stă perfect în mînă (cel puțin în mîna mea), greutatea mi se pare tocmai bună, iar trăgaciul e atît de plăcut... o cursă liberă pe care o "iei" în timp ce ridici mîna spre țintă, apoi un prag care-i suficient de sensibil ca să nu riști să bruschezi trăgaciul, dar nu atît de sensibil încît să declanșezi din greșeală. Totul mi se pare exact așa cum trebuie.

Ca opțiune, e disponibil și un înălțător reglabil.

Aici gresesti destul de grav, degetul nu are ce cauta pe tragaci pana nu ai ajuns "pe tinta". Mai ales sa ii si apesi cursa moarta in timp ce ridici mana e si mai grav.

De-aia pistoalele de tir au tragaciul asa sensibil, sa nu pierzi mult timp cu cursa moarta, iar cand tragi rapid pragul acela de declansare sa fie cat mai lin, ca sa nu te faca sa misti pistolul.

O varianta de luat in seama e si Grand Power Excalibur, o arma perfecta pentru tir.

• Apreciez 1
Publicat (modificat)

Ai dreptate. Revăzînd în minte mișcările, îmi dau seama că de fapt nu fac așa.

Încep să ridic brațul, cu degetul afară din garda trăgaciului. Cînd pistolul a ajuns aproape pe țintă bag degetul în gardă, dar fără să ating trăgaciul. Continui să ridic brațul pînă cînd pistolul ajunge puțin deasupra țintei (să zicem, cam înspre 9 la ora 12), apoi îl cobor încet pe țintă pentru ochirea finală. În timpul acestei coborîri iau cursa liberă, astfel încît în clipa în care ochirea e perfectă să nu mai am altceva de făcut decît să trec de prag.

Deci am greșit mai sus. În timpul ridicării nu ating trăgaciul. Ar fi trebuit să spun "o cursă liberă pe care o iei în timp ce te pregătești pentru ochirea finală". :)

Cred că ăsta-i unul dintre motivele pentru care trag mai bine cu CZ 75 decît cu Glock. La Glock, pentru că trăgaciul nu are două stadii, nu pot să mă apropii de declanșare dinainte, pentru că nu știu cît de lungă e cursa și risc să trag prea devreme. Și atunci n-am de ales: trebuie întîi să ochesc și abia pe urmă să încep să apăs pe trăgaci. Declanșarea durează mai mult, trebuie să mențin ochirea perfectă mai mult timp. La CZ, faptul că în momentul ochirii am luat deja cursa liberă și știu că mă aflu chiar la "prag" mă ajută.

Presupun că și cu Glock-ul te poți obișnui, poți să-ți formezi în deget un reflex, să-i simți cursa și să știi mereu cam pe unde te afli. Probabil că pe termen lung, dacă te antrenezi cu el, ajungi să controlezi trăgaciul la fel de bine. Dar pentru un începător ca mine, cu CZ-ul e mai ușor. :)

Modificat de VladSoare
  • Apreciez 1
  • Displace 1
  • Membru
Publicat (modificat)

Nici asa nu e bine.

De ce sa ajungi deasupra tintei? Si degetul se introduce in garda tragaciului si se  si apasa numai cand arma e pe tinta. E simplu, in rest nu ai ce cauta acolo si nicidecum sa si apesi pe el.

Incearca sa nu iti formezi deprinderi proaste, chiar daca tragi la tinta si nu pentru autoaparare. Degetul se tine in afara garzii tragaciului pentru ca te poti speria, ti se pune un carcel, te impiedici, etc si apesi din greseala si tragi pe unde nu trebuie.

Imagineaza-ti o situatie reala, cum ar fi sa tragi din greseala deasupra tintei, unde poate sa fie un bloc locuit, sau pur si simplu vrei sa tragi la picioare si tragi in cap...

Modificat de bozo
  • Apreciez 1
  • Moderator
Publicat

Vlad parcă ziceai că faci un curs la megasuperspecialiştii ăia, care de dragul de a părea mai profi aruncă cu rahat în poliţişti. Aşa te-au învăţat măreţiile lor pe acolo?

Publicat (modificat)

Despre "specialiștii" cu care fac cursul, nu știu ce să zic. Înțeleg că au făcut niște măgării anul trecut. Poate c-or mai fi făcut și altele, de care nu știu. Nu încerc să le iau apărarea, pentru că n-am fost implicat și nu cunosc detaliile. Pentru mine, e doar un poligon la care pot să merg să trag la țintă și să fac un curs care, sper, îmi va permite să obțin un permis de armă. :)

Anumite finețuri nu le-am învățat propriu-zis la curs, ci le-am citit sau le-am auzit la alții mai experimentați decît mine, după care le-am exersat în poligon și am constatat că funcționează. Oricum, sînt începător și mai am mult de experimentat. Sînt convins că tehnica mi se va mai schimba de-acum încolo, pe măsură ce progresez.

Cred că m-am exprimat greșit mai sus. Am zis "deasupra țintei", dar n-am vrut să se înțeleagă că aș orienta pistolul în sus, în aer, deasupra întregului carton. Prin "deasupra țintei" înțeleg "foarte puțin deasupra cerculețului de zece". Adică dacă în momentul ăla mi-ar scăpa focul, aș nimeri un nouă, sau în cel mai rău caz un opt, dar tot pe țintă ar fi.

Am constatat că mi-e mai ușor să opresc mișcarea ascendentă un pic deasupra zecelui și să corectez pe urmă puțin în jos, decît să încerc să mă opresc din urcare fix pe zece. Adică nu neapărat că mi-e mai ușor, dar am precizie mai bună așa. N-aș ști să zic de ce; pur și simplu așa am observat. Dacă încerc ca din ridicarea brațului să mă opresc exact pe zece, nu-mi iese foarte bine, pe cînd dacă trec foarte puțin de zece și pe urmă revin încet în jos, mă pot opri la fix.

E doar o corecție minoră, pe care cineva aflat lîngă mine probabil că nici n-ar observa-o.

Apropos de asta, din ce-am mai citit și ce-am mai discutat cu alții, înțeleg că unii sportivi de performanță apasă pe trăgaci în timp ce ridică brațul, sincronizînd ambele mișcări astfel încît declanșarea să se producă exact în momentul în care pistolul s-a aliniat pe țintă. Se antrenează pînă cînd toată mișcarea le intră în reflex, iar în final precizia focului practic nu mai depinde de cît de bine au ochit, ci de cît de bine și-au sincronizat degetul cu brațul.

Drept să spun, tehnica asta nu mă atrage (cel puțin deocamdată) și nu încerc s-o aplic. Dar așa, ca idee, are legătură cu discuția noastră...  :hmmmt:

Modificat de VladSoare
  • Apreciez 1
  • Displace 1
  • Membru
Publicat

Sportivii aia de performanta ar fi descalificati daca ar face asa ceva. Si daca s-ar antrena sa faca treaba asta ar face ceva gauri in pantofi...

Nu ne mai aburi, ca mai ai putin si zici ca "deasupra tintei" la tine inseamna partea de sus a cercului de 10.

Cine te invata asa ceva te invata numai prostii.

Publicat

Poate că sînt prostii. Tocmai de-aia sînt aici, ca să învăț și de la voi. :)

Totuși, în apărarea mea, prostiile astea nu le-am scos din burtă, ci din surse aparent de încredere. De exemplu, uite două extrase din cartea lui A.A.Yur'yev, tradusă în engleză sub titlul "Competitive Shooting", carte considerată una dintre cele mai bune în domeniu.

Primul e despre acționarea unui trăgaci în două trepte (cum e cel al CZ-ului). Zice că cursa liberă trebuie luată în mod hotărît în timpul fazei pe care el o numește "rough aiming".

Al doilea se referă la probele de pistol viteză și, în secțiunea marcată, descrie tocmai procedeul despre care vorbeam.

:unsure:

post-9695-0-05717600-1380916275_thumb.jp

post-9695-0-02198700-1380916285_thumb.jp

Publicat

Sportivii aia de performanta ar fi descalificati daca ar face asa ceva. Si daca s-ar antrena sa faca treaba asta ar face ceva gauri in pantofi...

Nu ne mai aburi, ca mai ai putin si zici ca "deasupra tintei" la tine inseamna partea de sus a cercului de 10.

Cine te invata asa ceva te invata numai prostii.

Nu cred ca este cazul sa punem omul la zid, a recunoscut ca este incepator si vrea sa invete.In plus, dintr-un anumit punct de vedere are dreptate, in IPSC regulile sunt altele...

• Membru
Publicat

Am citit si eu regulile la IPSC si am vazut ca te descalifica imediat daca faci asa ceva. 

Una e sa apesi in timp ce ridici arma, alta e sa incepi sa apesi cand arma e aproape pe tinta.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.