Jump to content
POLITISTI.ro

Legitimarea cetatenilor de catre politisti


RROXANA

Recommended Posts

BUNA ZIUA .DORESC SA STIU DACA POLITIA POATE LEGITIMA UN ANGAJAT IN CADRUL INTRPRINDERII UNDE LUCREAZA ??SI CARE SUNT CONDITIILE CARE TREBUIESC INDEPLINITE CA SA POATE FACE ACEST LUCRU ?

  • Downvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Da, poliţistul poate legitima orice persoană. Singura condiţie este ca poliţistul să considere necesară această măsură.

 

Totuşi nu înţeleg de ce ţipi la noi, folosind majuscule şi care este legătura dintre titlul topicului atât de sugetiv "PAZA" şi întrebarea ta  :doh:

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Politistul poate legitima o persoana pe intreg teritoriul tarii, pe nave si aeronave aflate sub pavilion romanesc, in zona apelor teritoriale, cu exceptia sediilor misiunilor diplomatice sau a locatiilor ce beneficiaza de privilegii/imunitati diplomatice (baze militare, sedii ale unor organisme internationale etc). Iar atunci cand intra legal intr-o locuinta, are in continuare acest drept/obligatie de serviciu.

 

Probabil ca iti pui intrebarea, ca de altfel multi cetateni romani care au un simt exagerat al "proprietatii private", daca incinta fabricii/societatii comerciale in care lucreaza si care apartine "patronului", poate un politist sa-si exercite atributiile legale; raspunsul este da, pentru ca desi forma de propietate este "privata", locul, fiind accesibil publicului, se supune acelorasi reguli de convietuire ca si pe strada. Ca sa intelegi si mai bine diferenta, parcarea de la supermarketul de unde iti faci cumparaturile este "proprietate privata", insa politia are dreptul sa actioneze la fel ca si pe trotuarul de langa aceasta parcare.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 10 years later...

Bună ziua, 

Vă rog să mă lămuriți în două aspecte privind legitimarea în situația în care un polițist rutier îi cere unui șofer să se identifice, iar acesta prezintă o făcătură absolut nulă (gen act de identificare cetățean suveran, nume, serie, poza etc, etc - dar nicidecum cu aspect identic unei CI sau a altui document autentic):

1. Putem numi acel obiect "act fals" și ca atare poate fi invocat "uzul de act fals/ fals în acte etc"? Eu am citit art 320 și 401 (nu mai am nr Legii, probabil 5,dar cred că e un cod "nou" și unul vechi)și înțeleg de acolo că nu, dar un fost jandarm insista că nu înțeleg eu bine. Sau exista un alt articol care definește mai clar actul fals? Mie îmi pare ca definiția falsului nu acoperă astfel de "obiecte", iar acesta nu e de natură să producă vreun efect juridic, întrucât orice organ autorizat sa te legitimeze vede din prima secunda că i se oferă ceva ce nu imită măcar de mâna a doua un document emis de vreo autoritate competenta si chiar pe el scrie ca emitentul este cetățeanul respectiv. 

2. Putem considera ca persoana se legitimează (fraudulos)? Tot așa, citind procedura de legitimare a cetățenilor, care înțeleg ca este redactata de Politia română, ci nu face subiectul vreunui articol din Cod, eu înțeleg că nu putem vorbi de legitimare, chiar dacă el prezintă acea prostie făcută de el drept buletin, dar care nu ar putea nicio secunda să inducă în eroare un ofițer de politie, în ideea ca acela ar putea crede ca e un document autentic. Eu consider că este doar o alta formă a refuzului de legitimare, chiar dacă el acolo mimează una. 

Greșesc undeva? Vă mulțumesc. 

 

Edited by RaduCiprian
Am omis nr legii și art. (le trec din amintire acum).
Link to comment
Share on other sites

  • Marius changed the title to Legitimarea cetatenilor de catre politisti

Ma gandesc totusi ca e posibil ca pentru un ofiter de politie sa fie putin iesire din atributii sa imi ofere raspuns la chestiunea mea. Am discutat la telefon cu un avocat si mi-a raspuns, dar destul de evaziv si el, fara sa faca referiri concrete la articole sau sa dea explicatii clare pentru termeni, ca se poate porni si proces, dar ca singurul abilitat sa decida daca documentul este de natura sa produca consecinte judiciare este un judecator, adica sa constate daca fapta prezinta o gravitate sociala atat de mare incat sa fie incadrata la penal. Deci nu e exclus, am inteles eu, dar nici implicit. Probabil ca era risipa de resurse, din moment ce si asa exista temei suficient pentru retinerea si pedepsirea (prin amenda) pentru refuzul legitimarii (multe nunante, interpretari... mi-a facut comparatie cu situatia in care as merge cu un pistol de jucarie intr-o banca; onorariu ptr 15 min, serviciul de sub 5 min).

Sper ca intr-o zi legile vor acoperi mai bine cazuri ca acesta, sau vor exista proceduri care sa simplifice luarea unei decizii fara echivoc in astfel de situatii, ca eu cu un pistol de jucarie pot creea totusi panica, pe cand un document de acest gen nu poate creea confuzie, nu va fi luat de bun de niciun cetatean, d-apoi de unul abilitat sa faca legitimari. Ma rog. Sa zicem ca legile nu se complica intotdeauna sa dea tot curcubeul si nu erau atatia oameni inspirati de anarhism cand s-au facut ele. O fi mai simplu asa. Sanatate tuturor!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.