Jump to content
POLITISTI.ro

Perioada suspendare permis dupa un accident cu victima


ciresel
Go to solution Solved by Marius,

Recommended Posts

Buna ziua!

Am avut un accident in primavara,accidentand un pieton ce traversa regulamentar pe  trecerea  de pietoni.In urma  probelor de sange mi  a iesit alcool sub limita de 0.8 la mie.Dosarul a  trecut de politie  iar la parchet a fost clasat cu NUP(pt ca victima nu a depus plangere  in utma imapacarii).Acum dupa 4 luni cei de la politie au zis ca nu mi poate restitui permisu pe motiv ca se aduna lunile pt  aciident plus lunile pt alcool si ar iesi vreo 7 luni in  total.

As dori sa stiu  cate luni ar fi legal dupa codul rutier.

Va multumesc

rog sa fie mutat topicul la"intreaba un politist-intrebari frecvente"

 

Edited by ciresel
Link to comment
 • Moderator
 • Solution

Art.103. - (1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule se dispune:

[...]

c) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăririi penale, dacă pentru regula de circulaţie încălcată prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce.
(11) În situaţia prevăzută la alin.(1) lit.c), suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie se dispune de către şeful poliţiei rutiere pe raza căreia a fost săvârşită fapta.

 

Pune mâna şi învaţă e spre binele tău.

Link to comment

Mergi la ghiseul Serviciului Rutier si vei obtine de acolo informatiile necesare. Politistul de acolo are acces la datele privind permisul tau de conducere si durata perioadei de suspendare. Daca ai nelamuriri el ti le va rezolva.

Link to comment

Pai tocmai aici  e problema,ca cei de  birou restituiri permise ,mi au zis ca  am de stat 7 luni ori "Art. 214.
(1) In cazul savarsirii a doua sau a mai multor contraventii care atrag si suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, constatate prin acelasi proces-verbal, perioada de suspendare se calculeaza prin insumarea perioadelor prevazute pentru fiecare fapta, fara ca aceasta sa depaseasca 90 de zile.
(2) Cand o persoana careia i-a fost retinut permisul de conducere pentru o fapta prevazuta cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce savarseste, in perioada in care are drept de circulatie, o noua contraventie pentru care se dispune suspendarea exercitarii dreptului de, a conduce, se aplica distinct perioade de suspendare pentru fiecare contraventie."

spune altceva.Atunci care ar fi considerentul pt care mi le ar aduna lunile?(3luni-alcool,3 luni-accident,1 luna-neacordare de  prioritate)
 

Link to comment
 • 9 years later...

Buna ziua. Poate e cineva asa gentil sa ma ajute cu un raspuns.

Am avut un accident prin neacordare de prioritate, s-a soldat cu o victima, dar parchetul a clasat dosarul pt ca nu s-a produs niciuna dintre consecintele prevazute de art. 194 alin.1 din CP.

Am inteles ca risc sa-mi suspendeze permisul pe ceva timp. Eu in tot acest timp am avut dovada cu drept de prelungire. In ultimele 30 de zile nu am mai prelungit dovada.

Intrebarea mea este: cand o sa-mi suspendeze efectiv permisul(1,30,90,etc zile) ,se tine cont de zilele care nu am mai prelungit dovada? Va multumesc anticipat.

Link to comment
 • Marius changed the title to Perioada suspendare permis dupa un accident cu victima
 • Moderator

@aleautius77,

Conform prevederilor art. 103 alin. (1) lit. c sau d din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice actualizată (nu putem să ştim la care te încadrezi, pentru că nu ai oferit detaliile necesare), suspendarea dreptului de a conduce este de 180 zile (6 luni).

Art. 103 alin. (11) - În situația prevăzută la alin. (1) lit. c) și d), suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se dispune de către șeful poliției rutiere pe raza căreia a fost săvârșită fapta, începând cu ziua imediat următoare celei expirării prelungirii valabilității dovezii înlocuitoare. În situația în care valabilitatea dovezii înlocuitoare a permisului de conducere nu a fost prelungită sau a fost eliberată fără drept de conducere, din perioada de suspendare prevăzută la alin. (1) lit. c) și d) se deduce perioada în care titularul permisului de conducere nu a avut dreptul de conducere, conform art. 97 alin. (3). 

Link to comment

Multumesc mult dl Marius. Normal eu mai trebuie sa astept 20 de zile pana la solutionarea definitiva, dupa care cu toate actele am sa merg la politie.

Am o dilema:

Am facut cerere la parchet pt prelungirea dovezii,aprobata dar eu daca nu conduc nu am fost la politie sa imi prelungesc dovada.

Daca nu prelungesc dovada la politie chiar daca a fost aprobata de parchet , nu intra in zilele care se sustrag din viitoarea suspendare?multumesc.

Link to comment

Clar ca comunica ,altfel nu ar putea sa-mi prelugeasca dovada. 

Ma gandeam ca din moment ce nu am stampilata dovada de catre politie ,inseamna ca nu am dreptul de condus.

Deci si daca o stampilez si daca nu ,odata aprobata de parchet am dreptul la condus.  

Cu alte cuvinte pentru a deduce din perioada de suspendare, nu trebuie sa fac nici cerere la parchet...chiar daca nu merg la politie sa o stampilez.

Link to comment
 • Moderator

Eu aşa cred că e legal, respectiv că nu trebuie făcută solicitare către Parchet. Legea (OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice actualizată) prevede la art. 111 alin. (6) următoarele:

"(6) La cererea titularului permisului de conducere reținut în condițiile alin. (1) lit. b) sau ale alin. (4), procurorul care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale ori, în faza de judecată, instanța de judecată învestită cu soluționarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulație, cu câte cel mult 30 de zile, până la dispunerea clasării, renunțării la urmărirea penală sau, după caz, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești. Modul de soluționare a cererii de prelungire a dreptului de circulație se comunică și șefului poliției rutiere pe raza căreia s-a comis fapta."

În baza acestor prevederi legale, procurorul emite o ordonanţă de prelungire a dovezii înlocuitoare, document care rămâne la dosar şi un exemplar se comunică poliţiei rutiere.

Link to comment
 • 2 months later...

Buna ziua in data de 10 08 2022 am avut un accident cu victima precizez ca victima nu a depus plangere si nu a ramas nici o zi la spital mi sa dad dovada cu drept de prelungire pana in luna 02 2023 dupa am primit clasarea dosarului si am depuso la ipj ilfov am copletat o cerere si mia spus sa vin peste o saptamana la ce sa ma astept imi mai da suspendare sau imi da permisul ???

Link to comment
 • Moderator

@nicolae7477, nu îți putem răspunde la întrebare pentru că nu ai oferit minime detalii necesare. Spre exemplu, nu ai precizat nimic despre cum s-a întâmplat evenimentul rutier și nici nu ai precizat temeiul juridic în baza căruia s-a dispus clasarea cauzei. 

Link to comment

Salut deci cum spuneam am avut un accident eu am iesit dupa cedeaza si mam lovit cu alt participant al traficului a venti politia salvarea au transportat victima in cele din urma nu a avut nevoie de ingrijiri medicale . Am primit dovada cu drept de prelungire iar din ianuaria 2023 nu am mai prelungit dovada dosarul sa clasat eu am primit ordonanta si cu ea am mers la politie am facut o cerere si miau spus sa vin peste 7 zile .... ce inseamna ?

Link to comment
 • Moderator

Există posibilitatea să primești o suspendare a dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 zile, conform prevederilor art. 103 alin. (1) lit. d, din OUG 195/2002 republicată.

Dacă nu ai mai prelungit valabilitatea dovezii înlocuitoare a permisului, zilele în care nu ai avut drept de a conduce se scad din perioada de suspendare. (Art. 103).

Link to comment

Va multumesc pt raspuns. Acum o alta dilema: imi reduce de o treime daca trec testul 13/15? ..precizez ca mi-a fost suspendat permisul 180 zile pt vatamare corporala. Multumesc

Link to comment
 • Moderator

@aleautius77, vezi că în situaţia ta este obilgatorie susţinerea şi promovarea testării privind cunoaşterea regulilor de circulaţie, conform prevederilor art. 1061 din OUG 195 din 2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Mai multe informaţii poţi vedea aici: Când e obligatorie testarea.
În situaţia ta, suspendarea exercitării dreptului de a conduce a fost dispusă ca urmare a unei fapte ce a fost urmărită ca infracțiune şi s-a dispus clasarea, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei etc.. Nu a fost aplicată o sancţiune  contravenţională (amendă).
Iar dacă citeşti cu atenţie textul art. 104 care stabileşte cine beneficiază de reducerea perioadei de suspendare, vei constata că acolo se face vorbire de cei care au fost sancţionaţi pentru săvârşirea unor contravenţii: "perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârșirea unor contravenții se reduce cu o treime ...".
În consecinţă, nu poţi beneficia de reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce. Mai multe informaţii poţi citi şi aici: Reducerea perioadei de suspendare.

 • Upvote 1
Link to comment
On 14.05.2023 at 9:59, Marius a scris:

Există posibilitatea să primești o suspendare a dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 zile, conform prevederilor art. 103 alin. (1) lit. d, din OUG 195/2002 republicată.

Dacă nu ai mai prelungit valabilitatea dovezii înlocuitoare a permisului, zilele în care nu ai avut drept de a conduce se scad din perioada de suspendare. (Art. 103).

Da asa este am primit 180 de zile vroiam sa te intreb este obligatoriu sa dau testul 13 din 15 cel de la ghiseu mia spus ca daca nu il dau o sa mai adauge inca 30 de zile 

Link to comment
 • Moderator

Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce prevăzute mai sus se prelungește, de drept, fără vreo altă formalitate, cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulație.

Acest aspect e scris și în link-ul postat mai sus, trebuie doar să citești.

Link to comment
 • 7 months later...

Buna seara!

Am o întrebare dacă mă puteți lămuri.Am avut un accident am pierdut controlul volanului și am intrat într-un șanț acum aproape 3 luni in urma cu victima doar că nu a fost nimic grav doar un control la spital și nu este niciun fel de pretenție din partea victimei dar nu mi-sa zis de la poliție și nici parchet nimic în legătură cu permisul pe care l-au reținut,întrebarea este îl pot retine mai mult de 90 zile?

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.