Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Perioada suspendare permis dupa un accident cu victima


ciresel

Question

Buna ziua!

Am avut un accident in primavara,accidentand un pieton ce traversa regulamentar pe  trecerea  de pietoni.In urma  probelor de sange mi  a iesit alcool sub limita de 0.8 la mie.Dosarul a  trecut de politie  iar la parchet a fost clasat cu NUP(pt ca victima nu a depus plangere  in utma imapacarii).Acum dupa 4 luni cei de la politie au zis ca nu mi poate restitui permisu pe motiv ca se aduna lunile pt  aciident plus lunile pt alcool si ar iesi vreo 7 luni in  total.

As dori sa stiu  cate luni ar fi legal dupa codul rutier.

Va multumesc

rog sa fie mutat topicul la"intreaba un politist-intrebari frecvente"

 

Edited by ciresel
Link to comment
Share on other sites

9 answers to this question

Recommended Posts

  • 0
  • Moderator

Art.103. - (1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule se dispune:

[...]

c) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăririi penale, dacă pentru regula de circulaţie încălcată prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce.
(11) În situaţia prevăzută la alin.(1) lit.c), suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie se dispune de către şeful poliţiei rutiere pe raza căreia a fost săvârşită fapta.

 

Pune mâna şi învaţă e spre binele tău.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Mergi la ghiseul Serviciului Rutier si vei obtine de acolo informatiile necesare. Politistul de acolo are acces la datele privind permisul tau de conducere si durata perioadei de suspendare. Daca ai nelamuriri el ti le va rezolva.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Pai tocmai aici  e problema,ca cei de  birou restituiri permise ,mi au zis ca  am de stat 7 luni ori "Art. 214.
(1) In cazul savarsirii a doua sau a mai multor contraventii care atrag si suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, constatate prin acelasi proces-verbal, perioada de suspendare se calculeaza prin insumarea perioadelor prevazute pentru fiecare fapta, fara ca aceasta sa depaseasca 90 de zile.
(2) Cand o persoana careia i-a fost retinut permisul de conducere pentru o fapta prevazuta cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce savarseste, in perioada in care are drept de circulatie, o noua contraventie pentru care se dispune suspendarea exercitarii dreptului de, a conduce, se aplica distinct perioade de suspendare pentru fiecare contraventie."

spune altceva.Atunci care ar fi considerentul pt care mi le ar aduna lunile?(3luni-alcool,3 luni-accident,1 luna-neacordare de  prioritate)
 

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Buna ziua. Poate e cineva asa gentil sa ma ajute cu un raspuns.

Am avut un accident prin neacordare de prioritate, s-a soldat cu o victima, dar parchetul a clasat dosarul pt ca nu s-a produs niciuna dintre consecintele prevazute de art. 194 alin.1 din CP.

Am inteles ca risc sa-mi suspendeze permisul pe ceva timp. Eu in tot acest timp am avut dovada cu drept de prelungire. In ultimele 30 de zile nu am mai prelungit dovada.

Intrebarea mea este: cand o sa-mi suspendeze efectiv permisul(1,30,90,etc zile) ,se tine cont de zilele care nu am mai prelungit dovada? Va multumesc anticipat.

Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Moderator

@aleautius77,

Conform prevederilor art. 103 alin. (1) lit. c sau d din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice actualizată (nu putem să ştim la care te încadrezi, pentru că nu ai oferit detaliile necesare), suspendarea dreptului de a conduce este de 180 zile (6 luni).

Art. 103 alin. (11) - În situația prevăzută la alin. (1) lit. c) și d), suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se dispune de către șeful poliției rutiere pe raza căreia a fost săvârșită fapta, începând cu ziua imediat următoare celei expirării prelungirii valabilității dovezii înlocuitoare. În situația în care valabilitatea dovezii înlocuitoare a permisului de conducere nu a fost prelungită sau a fost eliberată fără drept de conducere, din perioada de suspendare prevăzută la alin. (1) lit. c) și d) se deduce perioada în care titularul permisului de conducere nu a avut dreptul de conducere, conform art. 97 alin. (3). 

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Multumesc mult dl Marius. Normal eu mai trebuie sa astept 20 de zile pana la solutionarea definitiva, dupa care cu toate actele am sa merg la politie.

Am o dilema:

Am facut cerere la parchet pt prelungirea dovezii,aprobata dar eu daca nu conduc nu am fost la politie sa imi prelungesc dovada.

Daca nu prelungesc dovada la politie chiar daca a fost aprobata de parchet , nu intra in zilele care se sustrag din viitoarea suspendare?multumesc.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Clar ca comunica ,altfel nu ar putea sa-mi prelugeasca dovada. 

Ma gandeam ca din moment ce nu am stampilata dovada de catre politie ,inseamna ca nu am dreptul de condus.

Deci si daca o stampilez si daca nu ,odata aprobata de parchet am dreptul la condus.  

Cu alte cuvinte pentru a deduce din perioada de suspendare, nu trebuie sa fac nici cerere la parchet...chiar daca nu merg la politie sa o stampilez.

Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Moderator

Eu aşa cred că e legal, respectiv că nu trebuie făcută solicitare către Parchet. Legea (OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice actualizată) prevede la art. 111 alin. (6) următoarele:

"(6) La cererea titularului permisului de conducere reținut în condițiile alin. (1) lit. b) sau ale alin. (4), procurorul care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale ori, în faza de judecată, instanța de judecată învestită cu soluționarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulație, cu câte cel mult 30 de zile, până la dispunerea clasării, renunțării la urmărirea penală sau, după caz, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești. Modul de soluționare a cererii de prelungire a dreptului de circulație se comunică și șefului poliției rutiere pe raza căreia s-a comis fapta."

În baza acestor prevederi legale, procurorul emite o ordonanţă de prelungire a dovezii înlocuitoare, document care rămâne la dosar şi un exemplar se comunică poliţiei rutiere.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.