Jump to content
POLITISTI.ro

Administratorul de bloc a intrat in apartament fara acordul meu


floreadm
Go to solution Solved by 25tess,

Recommended Posts

Buna ziua / seara.

 

Am si eu o serie de intrebari.

 

Administratorul blocului in care locuiesc a intrat in apartamentul, proprietate privata, fara ca eu sa fiu acasa pretinzand ca trebuie sa citeasca apometrul.

Usa a fost deschisa de catre un muncitor care efectua niste reparatii.

Este legal ce a facut acest administrator?

Are voie sa intre fara acordul proprietarului in casa?

Daca nu, pot depune plangere pentru incalcarea proprietatii private?

Aceasta plangere se depunde la sectia de Politie de sector?

 

Va multumesc.

Link to comment

Nu este legal ce a facut acest administrator. Nu are voie nimeni sa patrunda pe o proprietate privata fara consimtamantul proprietarului.

Poti depune o plangere in termen de 60 de zile pentru savarsirea infractiunii de "violare de domiciliu" la Sectia de Politie care arondeaza zona unde ai domiciliul, insa aceasta trebuie sustinuta la depunere de niste martori / probe. 

L-a vazut cineva intrand? Muncitorul ce zice? Usa de acces in locuinta e fortata? Se observa urme de fortare? 

Link to comment

Nu prea avea ce forţa din moment ce omul specifică: "Administratorul blocului in care locuiesc a intrat in apartamentul, proprietate privata, fara ca eu sa fiu acasa pretinzand ca trebuie sa citeasca apometrul. Usa a fost deschisa de catre un muncitor care efectua niste reparatii."

Link to comment
  • Solution

INFRACŢIUNI CONTRA LIBERTĂŢII PERSOANEI

Art. 192

Violarea de domiciliu

Pătrunderea fără drept, în orice mod, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ţinând de acestea, fără consimţământul persoanei care le foloseşte, sau refuzul de a le părăsi la cererea acesteia, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 4 ani.

În cazul în care fapta se săvârşeşte de o persoană înarmată, de două sau mai multe persoane împreună, în timpul nopţii sau prin folosire de calităţi mincinoase, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.

Pentru fapta prevăzută în alin. 1, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

Eu unul cred ca fapta descrisa de tine nu intruneste elementele constitutive ale infractiunii.

A avut acordul unei pesoane pentru a intra in locuinta, citirea apometrelor este o activitate care intra in atributiile administratorului, iar in acest caz nu s-a produs un prejudiciu la adresa ta in calitate de proprietar. Poate ca este si in interesul tau ca apometrul sa fie citit la timp decat sa te trezesti ca ai de plata mai mult decat ai consumat.

Edited by 25tess
  • Upvote 1
Link to comment
  • Moderator

Cu siguranţă problema nu este atât de simplă şi mai există detalii de care a "uitat" intenţionat să amintească. Cel mai probabil administratorul blocului a găsit ceva nereguli la apometru şi au ieşit discuţii, iar acum omul caută o modalitate prin care să-l aibă la mână.  ;)

Link to comment
  • Moderator
fără consimţământul persoanei care le foloseşte

 

Corectă observaţia lui 25tess.

Legea penală nu precizează că este nevoie de consimţământul proprietarului, ci spune că e necesar consimţământul persoanei care foloseşte domiciliul, fără a face distincţie şi fără relevanţă dacă folosinţa este permanentă sau temporară.

Ori în cazul expus, muncitorul a deschis uşa şi a permis administratorului să pătrundă în locuinţă, iar dacă proprietarul nu se afla în domiciliu înseamnă că muncitorul folosea temporar cu consimţîmântul acestuia locuinţa respectivă.

Chiar dacă cel/cea care a iniţiat topicul depune plângere penală, nu sunt îndeplinite elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 192 din Codul Penal şi o să primească un NUP.

Link to comment

Ramtha, te-ai grabit si ai dat o informatie falsa. Fapta descrisa de floreadm nu intruneste elementele constitutive ale infractiunii de violare de domiciliu. Motivele au fost prezentate mai sus de ceilalti colegi : accesul in imobil i-a fost permis de muncitorul care folosea temporar imobilul respectiv, nu i-a cerut sa paraseasca imobilul iar motivul(intentia) pentru care a intrat in imobil era unul justificat si acordat de adunarea generala a asociatiei de proprietari cand i-a dat acest drept de a citi lunar apometrele.

In alta ordine de idei, adminsitratorul mai poate intra in apartamente fara acordul proprietarului in situatia in care se produc defectiuni la instalatiile comune( conducte, calorifere sparte= inundatii, defectiuni la coloana de gaze etc) chiar fara preaviz daca interventia nu sufera amanare (Legea nr.230/1997- art.15), iar termenul de introducere a plangerii prealabile este doua luni, nu 60 zile, chiar daca multi spun ca este acelasi lucru. :good:

Link to comment

Multumesc tare pentru raspunsuri.

 

Un mic detaliu, poate am uitat sa precizez.

Administratorul s-a folosit de un motiv fals pretinzand ca citirea apometrelor a fost gresita, desi stia ca apartamentul era nelocuit de mai multe luni pentru ca a fost dat spre vanzare.

Am achizitionat apartamentul si am inceput renovarile. Dansa a intrat sub pretextul respectiv in apartament, si apoi a facut sesizare la politie pretinzand ca nu avem autorizatiile necesare.

 

Evident ca detin autorizatii, insa scopul dansei este de a imi opri renovarea. Lucru spus si de ea.

Mi-a oprit liftul sub pretextul ca transport materiale (cand am intrebat-o daca ea si-a renovat apartamentul si cu ce a carat materialele, raspunsul a fost...da...dar am carat in pungute mici...(mai ales sacii de ciment) ).

Mai mult, a asteptat pana cand muncitorii au terminat de adus toate materialele langa lift pentru ca masina trebuia sa plece, si apoi oprit liftul.

Daca ma suna si imi spunea ca nu am voie sa car nimic cu liftul (desi, repet, dansa a recunoscut ca si ea a carat si totusi, toti facem asta) probabil as fi gasit o alta metoda de a urca materialele inainte de descarcarea lor.

 

Pentru aceasta si multe alte injurii aduse de dansa, doresc sa depun plangere. Poate reusesc sa o speriu putin si sa ii linistesc agresivitatea cu care m-a intampinat.

SI credeti-ma, si nu doresc nimanui sa i se intample asa ceva, dar consider ca totul are o limita. Pe a mea inca nu a atinso si de aceea incerc sa previn orice conflict.

 

Sper totusi sa se rezolve amiabil toata povestea insa vedem. Singurul meu raspuns este ca face totul din ura, desi nu a stat o clipa sa ma cunoasca.

Link to comment

floreadm, nu te sfatuiesc sa depui o plangere la politie doar pentru "a o speria putin" pe administratora. Politia nu e "bau-bau"! Cauta si stai de vorba cu politistul de proximitate si in functie de ce te va sfatui acesta, ia o hotarare!

  • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.