Jump to content
POLITISTI.ro

Arc Kyudo, sageti, introducere in tara, utilizarea


florinbaiduc

Recommended Posts

Buna ziua,

 

Vreu si eu sa introduc in tara un arc Japonez (pentru practicarea Kyudo), plus un set de sageti. Mentionez ca nu locuiesc in Romania, dar voi vizita la anul pentru o luna, si vreau sa-mi continui antrenamentul.

Nu am nici un fel de acte pentru arc (primit cadou) sau pentru sageti (cumparate acum un an).

 

Intrebari :) :

 

Poate fi introduc in tara, si daca da, trebuie inregistrat undeva (Politie~, etc. ), chiar si numai pentru o luna? Sau pot sa-mi vad de treaba, trag cu el in curte, si-l iau inapoi acasa cand ma intorc?

Potrivit legii 295, e clasificat ca arma neletala? Cam ciudat, e la fel de letal ca o arma de foc, in special la distante sub 50 de metri.

 

Multumesc...

Link to comment
  • Member

Intrarea în România - dintr-un stat necomunitar

A) Declararea bunurilor
  • Sunteţi obligat să declaraţi şi să prezentaţi autorităţii vamale bunurile aflate asupra dumneavoastră sau în bagajele personale.
  • Declararea bunurilor se poate face:
      - În scris;
      - Verbal;
      - Prin trecerea prin culoarul verde sau „nimic de declarat" la birourile vamale în care funcţionează sistemul cu două culoare de control sau prin trecerea    printr-un birou vamal care nu foloseşte sistemul cu două culoare fără a face o declaraţie vamală voluntară.
  • Sunteţi obligat să declaraţi scris în toate cazurile:
a) arme şi muniţii, materiale explozive, radioactive, nucleare, precum şi produse strategice prevăzute în legi speciale;
b) droguri sau substanţe psihotrope şi precursorii acestora, materiale biologice cu potenţial de contaminare în masă, medicamente care conţin substanţe stupefiante sau psihotrope, substanţe chimice esenţiale, precum şi produse şi substanţe toxice;
c) instrumentele de plată sub formă de numerar aflate asupra dumneavoastră, care sunt egale sau depăşesc echivalentul a 10.000 euro/persoană.
Link to comment
  • Member

Daca esti obligat sa declari arcul ,logic trebuie sa prezinti si documente pe acesta (trebuie sa faci dovada deţinerii legale a armei, în statul de unde provii; dovada încadrării armei în categoria armelor neletale , în conformitate cu normele de omologare stabilite în condiţiile legii)...si normal trebuie sa te prezinti la Politie cu aceasta  pentru a declara detinerea unei astfel de arme.

Link to comment

"Daca esti obligat sa declari arcul ,logic trebuie sa prezinti si documente pe acesta"

 

intrebare "studiu de caz" ;)
daca respectivul arc este manufacturat in regim do it yourself, ce documente ar putea fi cerute/prezentate?
ma gindesc ca pe vremuri, invariabil, dupa o vizita "la padure", imi faceam cite o frumusete de arc de speriam pisicele pret de 4-5 case. nu faceam sagetile ascutite ;) sa se infiga, dar sarmanele, aveau de suferit si sa nu-mi spuneti ca daca as fi pus o sageata ca lumea, acesta nu era ... letala.

  • Upvote 2
Link to comment

Arcul respectiv face parte din categoria ".arme şi dispozitive de agrement - arme şi dispozitive neletale, construite pe principii asemănătoare armelor care 

nu folosesc muniţii, ce aruncă proiectile nemetalice şi sunt destinate a fi folosite atât în scop recreativ, cât şi în cadrul
competiţiilor sportive; sunt incluse în această categorie şi arcurile"
" Armele şi dispozitivele neletale prevăzute în categoria E din anexă pot fi introduse în România fără restricţii de 
orice persoană care a împlinit vârsta de 18 ani, cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege privind portul şi folosirea 
acestora."

Arcurile sunt arme neletale prevazute in categoria E.

Mai multe poti sa citesti aici

Edited by Administrator
Link to comment

da mai teo, am inteles asta, intrebam doar ca exercitiu, exemplu, "studiu de caz", cum am scris. daca mai tii minte, pe vremuri, se gasea la IDMS, un arc "de tir sportiv", costa cam 40-50 de lei si crede-ma ca pe cit era de "sportiv" pe atit era de letal, in plus de asta, era extrem de usor de reprodus acasa.
practic la asta ma refeream, ce acte de detinere/achizitie se pot cere in cazul unui arc MANUFACTURAT de catre detinator, sau primit cadou/premiu in urma castigarii unui concurs ...etc

Link to comment

Cipri83, în ţara unde locuiesc (Japonia) nu am nevoie de nici un fel de document pentru a detine si utiliza un astfel de arc, cu setul de săgeţi de rigoare. În plus, l-am primit cadou, nu pot dovedi că-mi apartine.

Teolucian, merci pentru link, am găsit şi anexa. Problema e că săgețile (proiectilele) sunt metalice, un fel de ţepe din aluminiu de 108 cm lungime. Se mai încadrează la regimul de armă de agrement?

În principiu trebuie să notific la politie deţinerea arcului? În decurs a câte zile(pentru că nu voi sta mai mult de o lună)?

Link to comment

Florin, inainte sa de toate va trebui sa treci de Politia de Frontiera si de Vama... banuiesc ca vi cu avionul. Da'mi un PM si poate reusesc sa te ajut cu niste sfaturi.

  • Downvote 1
Link to comment

Kayne - de ce PM, hai sa pastram discutia publica, poate mai au si altii nevoie...

 

In Japonia sunt f obisnuiti cu peisajul, vad foarte des cand calatoresc, cate vreunul(una) cu un astfel de arc (sunt evidente, pentru ca, atunci cand nu au coarda puse au peste 2 metri lungine, al meu are 233 cm). 

De asta sunt sunt si foarte greu de folosit impotriva cuiva - pregatirea pentru tragere dureaza cateva minute bune...din punctul asta de vedere evident ca orice arma de foc e mult mai periculoasa.

 

In fine, ce am inteles eu din legea 295 este ca nu voi avea probleme la introducerea in tara, atata timp cat declar ce e, si nu voi avea probleme cu folosirea lui in privat (adica la mine in curte).

Nu stiu inca daca trebuie sa ma mai complic (si sa le complic si politistilor viata) printr-o notificare de detinere pentru 3-4 saptamani... daca trebuie, o facem si pe asta...

  • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.