Jump to content
POLITISTI.ro
 • 0

Situaţie - este sau nu legitimă apărare?


dragosdnc
 Share

Question

Buna seara!

Am si eu o problema:

Aseara am fost intr`o benzinarie si a venit un vecin , ma chemat pana afara si a inceput sa dea in mine.Mi`a dat un pumn, eu am ripostat imediat si i`am dat un pumn dupa care am plecat sa intru inautru . Cand m`am intors el a sarit pe mine pe la spate cu pumni si am ripostat din nou, dupa care au intervenit niste oameni si ne`au despartit. Eu am intrat inauntru si el a ramas afara. Dupa 15 minute m`am trezit cu el inauntru a luat o sticla si mi`a sparto in cap , eu nu am mai vazut nimic si a inceput sa ma bata. Mi`am revenit si am inceput sa dau si eu dupa care au venit 2 indivizi si ne`au despartit. 

El are 6 dinti rupti (4 provizori) si vrea sa ii dau bani sa ii puna.

Eu am o lovitura foarte urata la cap de la sticla (ma simt ametit si nu mai vad bine).

Daca fac plangere la politie o sa intru la autoaparare?

Link to comment
Share on other sites

10 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Moderator

Legitima apărare e un termen care pare destul de pompos pentru cei ce nu au legătură cu sistemul judiciar, iar conceptul este la modă şi dezbătut de toată România în ultima vreme. Deşi e târziu şi există posibilitatea să mai omit câte ceva, voi încerca totuşi să-ţi explic în mare cum stă treaba cu această "legitimă apărare".

Potrivit Codului Penal, nu constituie infracţiune fapta săvârşită în legitimă apărare, iar pentru a se considera însă că cineva se află într-o astfel de stare, trebuie îndeplinite unele condiţii. "Este în stare de legitimă apărare acela care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, îndreptat împotriva sa, a altuia sau împotriva unui interes obştesc, şi care pune în pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul obştesc"

În concluzie, doar o ameninţare din partea cuiva nu justifică folosirea forţei pentru a-i răspunde, atacul trebuie să aibă loc chiar în acel moment, să fie un atac material, eventual cu o armă dar asta nu e o condiţie obligatorie şi să fie unul injust.

Legiuitorul a prevăzut şi cazul în care hoţul/tâlharul intră peste cineva în casă. "Se prezumă că este în legitimă apărare şi acela care săvârşeşte fapta pentru a respinge pătrunderea fără drept a unei persoane prin violenţă, viclenie, efracţie sau prin alte asemenea mijloace, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ori delimitat prin semne de marcare" - dar nu e cazul tău.

În foarte multe procese privind altercaţii violente se invocă legitima apărare, dar nu întotdeauna argumentele sunt convingătoare pentru judecători. Subtilităţile juridice ale unui asemenea caz de cele mai multe ori se referă la momentul unde începe şi se termină legitima apărare.

Diferenţa esenţială care există între legitima apărare şi starea de provocare ţine de condiţiile atacului. În timp ce la legitima apărare atacul este iminent sau actual, la provocare atacul este întotdeauna consumat în momentul în care cel agresat comite fapta penală, aceasta faptă constituind o ripostă la agresiunea care i-a produs starea de puternică tulburare sau emoţie, riposta având caracter de răzbunare, nu de apărare

O altă dilemă este cât de puternic trebuie să fie riposta celui atacat. Legitima apărare presupune şi unele condiţii privitoare la atac şi apărare între care şi o anumită proporţie care să existe între intensitatea atacului şi cea a apărării, apărarea trebuie să fie proporţională cu atacul şi să nu transforme în contraatac excesiv, aşa cum am scris în postarea mea anterioară.
Legea lasă însă loc de interpretare aici, întrucât depăşirea proporţionalităţii este permisă pentru cel care se teme. În privinţa acestei cerinţe ca apărarea să fie proporţională cu gravitatea pericolului şi cu împrejurările în care s-a produs atacul, în practică şi în doctrină s-a demonstrat că analiza nu poate fi una matematică/exactă, evaluarea proporţionalităţii mijloacelor folosite în apărare în raport cu cele ale agresorului neputându-se realiza exclusiv pe raţiune ori prin simpla comparare abstractă a armelor folosite de cei în cauză, fără să aibă în vedere persoana care le foloseşte, împrejurările în care s-a comis atacul, relaţiile anterioare dintre agresor şi victimă etc.

În concluzie, prevederile legale ce vizează legitima apărare sunt atât de deschise la interpretare, încât pot fi considerate o sabie cu două tăişuri. Ele pot trimite la puşcărie un cetăţean care doar s-a apărat, şi în acelaşi timp pot scăpa unul vinovat sadea, totul depinzând doar de aprecierea şi decizia magistratului.

 • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

 • 0
 • Moderator

Când s-a petrecut evenimentul? Ai fost la spital?

Legitima apărare presupune unele condiţii privitoare la atac şi apărare între care şi o anumită proporţie care să existe între intensitatea atacului şi cea a apărării – apărarea trebuie să fie proporţională cu atacul şi să nu transforme în contraatac excesiv.

E greu de apreciat doar ascultând doar vresiunea uneia dintre părţile implicate.

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 • 0

Pe 01/08/2013 in jurul orei 23:00 sa intamplat.

Am fost si am facut o radiografie si mi`au zis sa revin peste 1 saptamana sa fac un RMN.

Intr`adevar sunt camere video dar au filmat doar inceputul altercatie ,restul sa inamplat intr`un unghii in care camerele nu filmau.  Se vede clar cine da primul. El mi`a dat un pumn dupa care am dat si eu 1 pumn si m`am dus spre intrare .Este filmat cand ia sticla si vine spre mine.Am 5 martori care sustin varianta mea dar nu stiu daca vor sa dea declarati .

Eu vreau sa fac plangere la politie. Nu am facut nimic decat sa ma apar, de 3 ori a sarit la mine pe la spate !

Edited by dragosdnc
Link to comment
Share on other sites

 • 0

Eu nu pricep: te ia unu' la bataie asa tam-nesam, ba iti mai sparge si o sticla in cap si tu nu reclami la politie? Zici ca ai martori, mai este si personalul benzinarieie, aia ce naiba au facut, cum de nu au sunat la 112 in timpul altercatiei? Ai fost la spital si ti-au spus sa revi dupa 1 saptamana? Nu ai fost la urgente? 

 • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

 • 0
 • Moderator

Foarte corectă menţiunea ta, Bogadan. În mod normal, din câte ştiu eu, cei de la spital trebuiau să anunţe măcar ei poliţia. E un pic cam ciudată povestea.

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 • 0

dragosdnc, dupa modul in care explici tu ca s-a intamplat scandalul aveti toate sansele sa fiti pedepsiti amandoi. Marius ti-a explicat foarte bine cum sta treaba cu legitima aparare. Fiecare organ de cercetare penala, procuror ori judecator , are propria interpretare, insa eu personal in proportie de 75% vad vinovatie pentru amandoi. Este adevarat ca ai fost provocat, insa de aici si pana la a riposta la fel de violent,este o diferenta mare. Aveai posibilitatea sa fugi, inainte sau chiar dupa primul pumn primit, sa intri in cladirea benzinariei si sa ceri sprijinul angajatilor si apoi al politiei. Altercatia a degenrat intr-o fapta mai grava si datorita comportamentului tau. Te sfatuiesc sa-ti rezolvi in primul rand problemele de sanatate, sa mergi la spital sa faci investigatii amanuntite pentru a nu ramane cu sechele ulterioare, apoi sa soliciti Serviciului de Medicina Legala eliberarea unui certificat medico-legal cu numarul de zile de ingrijiri medicale necesare pentru vindecare. Termenul de depunere a plangerii este de doua luni din momentul in care ai stiut cine este faptuitorul. Daca nu actionezi, s-ar putea sa pierzi pentru ca nu stii cum va actiona cealalta persoana implicata. Nu uita ca poate interveni oricand retragerea plangerii ori impacarea partilor, daca nr, zilelor de ingrijiri medicale nu depaseste 60 zile, ori daca nu ramane vreunul cu vreo infirmitate. Multa sanatate si luciditate pentru a lua decizia intelepta.  

 • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

 • 0

Va multumesc pentru raspunsuri!

Am fost a 2 zi la spital , am zis ca m`am lovit la fotbal.

Nu am fost la politie deoarece familile noastre se cunosc. Am vorbit cu mama lui si mi`a dat dreptate. 

O sa ma duc sa imi fac un certificat medico-legal.

Edited by dragosdnc
Link to comment
Share on other sites

 • 0

Salutare tuturor,

Mi-am facut cont special pentru o speta pe care o consider foarte importanta si suna cam asa:

In cazul in care un agresor scoate o arma in mod nejustificat si injust impotriva altei persoane si se dovedeste ca acea persoana (presupusa victima a atacului injust) detine LEGAL o arma letala de autoaparare, si face uz de acea arma, in urma acelui atac, si ca sa complicam lucrurile, sa spunem ca agresorul moare in urma atacului, se considera ca asa zisa victima se afla in legitima aparare daca ulterior in urma cercetarilor de la locul faptei se constata ca atactorul a avut o arma neletala?

Simplificat A scoate arma spre B, B se apara si scoata arma sa letala, impuscandu-l pe A. In urma cercetarilor se demonstreaza ca A avea o arma neletala (sa zicem cu bila de cauciuc). Este B in legitima aparare?

 

"Este în legitimă apărare persoana care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, care pune în pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporţională cu gravitatea atacului."

Andrei D

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.