Jump to content
POLITISTI.ro

Cele mai frecvente greseli de exprimare ale romanilor

Catalin

Recommended Posts

• Moderator

Site-ul dexonline.ro a alcătuit o listă cu cele mai frecvente greşeli de exprimare ale românilor.

Folosirea incorectă a lui „decât" într-o construcţie afirmativă, formulările corecte („am numai 10.000 de lei" sau „nu am decât 10.000 de lei") şi explicaţia lor ocupă primul loc în ghidul alcătuit de voluntarii site-ului.

În lista greşelilor se mai află: „de ce te râzi?", cu forma corectă „de ce râzi?" - pentru că verbul „a râde" este intranzitiv, nu reflexiv - pleonasmul „a avansa înainte" sau expresia „îmi place de cineva", cu forma corectă „îmi place cineva".

Cele mai frecvente greşeli în exprimarea scrisă, sunt cele legate de folosirea cratimelor. Fie puse unde nu trebuie, ca în exemplele „să cere-ţi voie înainte să plecaţi" sau „nu trage-ţi!", fie ignorate: „cereţi drepturile tale" şi „trageţi pătura pe tine".

Numărul de „i" din cuvinte pune iarăşi multe probleme, în special în cazul cuvântului „membri", care apare deseori cu forma de plural „membrii".

1. Virgula între subiect şi predicat
  2. Proprii părinţi (corect propriii părinţi)
  3. Membrii ai Consiliului (corect membri ai Consiliului)
  4. Cacofoniile
  5. Repetiţiile în aceeaşi frază, care denotă o sărăcie a limbajului
  6. Conjunctivul: să fi (corect să fii) să şti (corect să ştii)
  7. Numele unor personalităţi, numele unor animale, plante, ale unor ţări sau oraşe, sau chiar ale unor boli sunt de multe ori scrise incorect, ceea ce arată un grad scăzut de cultură
  8. Dezacordurile
  9. Pleonasmele
  10. Cuvinte care înseamnă cu totul altceva decât ceea ce ar trebui: finalitate care este folosit ca sfârşit (înseamnă scop); locaţie care nu înseamnă nici loc, nici zonă, nici regiune, ci pur şi simplu închiriere, contract.

Imi plce foarte tare, in loc de imi place foarte mult. Este adevarat ca intr-o anumita situatie ii poate place si foarte tare, dar aceea este unica si singura ;)

O greseala pe care am intalnit-o foarte des tine de conjugarea verbului "a trebui".

Acest verb este invariabil sau unipersonal, asta inseamna ca forma lui ramane aceeasi indiferent de persoana sau numar.

Eu trebuie

Tu trebuie

El/Ea trebuie

Noi trebuie

Voi trebuie

Ei/Ele trebuie (in niciun caz trebuiesc)

Inca o formulare des folosita si care mi se pare ciudata este "a-ti da cu parerea", de parca ai da cu ea de pereti. :lol:

Mi se pare mai corect "a-ti spune parerea" sau "a-ti exprima parerea"

O mica completare la postului lui Catalin. Virgula intre subiect si predicat se foloseste doar in cazul apozitiei.

Ex: Mircea Geoana, presedintele Senatului, a fost mandatat.......

Edited by Miadry