Jump to content
POLITISTI.ro

Procura pt masina inscrisa pe Bulgaria


gabyel2006
Go to solution Solved by Dan,

Recommended Posts

Buna ziua,

 

Am de gand sa inmatriculez o masina in Bulgaria. Va rog sa imi spuneti niste detalii despre procura necesara pentru a circula in Romania.

- unde trebuie facuta? In Romania sau in Bulgaria (m-ar interesa daca se poate face in Romania)

- in ce limba? Daca trebuie facuta in bulgara, trebuie tradusa legalizat in Romania sau in Bulgaria? Sau trebuie procura in ambele limbi?

- ce act trebuie sa arat politistului cand ma opreste: copia legalizata, copie normala, procura in lb bulgara sau procura in lb romana?

- este obligatoriu sa detin o astfel de procura cand ma opreste politia?

 

Si inca o intrebare... Asigurarea RCA se poate prelungi in Romania? Am inteles ca ar fi companii din Romania care au semnat un acord cu cei din Bulgaria pentru a face ei asigurari in Romania pt masinile inmatriculate in Bulgaria.

 

 

Toate cele bune!

Edited by gabyel2006
Link to comment
  • Solution

Să le luăm pe rând. În primul rând trebuie să îți spun că nu mai este demult o afacere să îți înmatriculezi mașina la bulgari. Mai nou asigurările pentru cei care au mai mult de două-trei mașini pe numele lor și aici mă refer la cetățenii bulgari, au sărit în sus, în sensul că o asigurare poate depăși și 2.000 lei pe un an de zile, pentru o mașină să zicem de 2000 cm3. Procura pentru mașinile înmatriculate acolo se face în Bulgaria, odată cu perfectarea actelor, ți se va asigura un traducător și sunt obligați să îți dea și copii în limba română. Când ești oprit de un polițist în România trebuie să prezinți documentele prevăzute de lege, adică permis de conducere, carte identitate conducător autor, asigurare obligatorie + carte verde autoturism valabile și încheiate în Bulgaria, ITP-ul care ulterior poate fi încheiat și în România, certificatul de înmatriculare și procura tradusă în limba română din care reiese că poți folosi autoturismul respectiv. Prezentarea procurii este obligatorie în fața polițistului rutier altfel poți fi sancționat pentru lipsa documentelor prevăzute de lege la control. Cine ți-a spus că asigurarea obligatorie se poate prelungi în România ți-a spus o prostie, Nu există așa ceva. Asigurările obligatorii și cartea verde aferentă, care este și ea obligatorie atâta timp cât circuli pe teritoriul altui stat, nu se eliberează decât de statul în care este înmatriculată mașina.

 

Acordul de care vorbești tu există în sensul despăgubirilor pe care trebuie să le suporte cei care au astfel de mașini, în cazul unor evenimente rutiere. Astfel în țara noastră fiecare din societățile de asigurări prin rotație preiau despăgubirile pentru aceste mașini înmatriculate în Bulgaria. Cine îți va spune că îți poate elibera o astfel de asigurare nu face decât să te înșele iar tu să te folosești de un fals în trafic pentru care vei răspunde mai devreme sau mai târziu.

 

Sfatul meu este să eviți înmatricularea unui autoturism acolo din mai multe considerente:

 

  • este posibil ca înmatricularea autovehiculului tău să coste mai puțin sau poate la fel în țara noastră. Poți verifica foarte ușor pe site-ul ANAF acest lucru prin calculatorul on-line postat pe acel site.
  • poți fi țepuit cu ocazia întocmirii documentelor, în sensul că poți primi o asigurare falsă sau un ITP fals
  • reînnoirea asigurării, a ITP ului, plata impozitelor îți vor da bătăi de cap, datorită costurilor imense și a drumurilor pe care va trebui să le faci anual în Bulgaria. Cine îți spune că îți va reînnoi actele fără ca tu să mergi acolo cu mașina iar încearcă să te aburească.

Salutări.

Link to comment

Timbrul de mediu in Romania este 2000 Euro. plus alte taxe...rar si ce mai trebuie. S-ar putea sa ies muuult mai ieftin in Bulgaria.

Cum pot verifica sa nu imi dea asigurarea falsa?

 

Bulgarul pe care vreau sa inscriu masina este o cunostinta stabilita in Romania. Nu se poate sa fac procura in Romania fara sa ma mai duc si eu pana in Bulgaria? El pleca lunar pana in Bulgaria si ii dau masina lui pentru inmatriculare. Este o cunostinta apropiata, deci nu sunt probleme legate de incredere.

Link to comment

Tocmai asta este, că nu poți verifica dacă asigurarea este în regulă. Este un alt neajuns de care am uitat să postez. Dacă ai încredere și îl cunoști pe bulgar treaba ta. Degeaba îi dai mașina să o înmatriculeze, procura trebuie făcută acolo. Plus de asta este foarte probabil ca legislația să suporte modoficări majore, în sensul în care nu vei mai putea să circuli cu autoturismul respectiv decât dacă ai rezidență acolo sau ești cetățean al țării respective. Gândește bine ce faci. Despre ce autoturism vorbești cu taxă 2.000 de euro ?

Link to comment
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.