Jump to content
POLITISTI.ro

Se poate incadra la marturie mincinoasa?


dianaandreea

Recommended Posts

Buna seara! Acum 1-2 luni un vecin de pe palier s-a imbatat foarte tare in timp ce era cu un amic de-al lui acasa si probabil s-au certat, iar in cele din urma vecinul a ajuns sa il injunghie pe cel venit in vizita.In acea zi mama s-a dus de mai multe ori la el pentru ca nu mai avea tigari si nici bani, si i-a mai cerut cate o tigare.Fapta s-a petrecut, iar vecinul a batut la noi la la usa sa ii spuna mamei sa sune la 112, alaturi de replica "du-l pe asta jos, ca l-am facut bucati".Mama a sunat, victima a fost dusa la spital, iar vecinul nostru a plecat la sora lui, fiind cautat cateva zile de politie.

A-2a zi a fost chemata la politie sa depuna declaratie si i s-a cam dictat ce sa spuna.Mama ii mai platea vecinului facturile pt ca acesta lucra cu ziua si ajungea seara tarziu acasa.Pentru acest lucru politistii i-au dictat sa scrie ca era prietena cu agresorul.

Insa problema este ca a apucat sa inceapa o fraza cu numele victimei, iar politistul i-a dictat sa scrie ca victima a batut la usa ei(insa victima nu stia unde stam, pt a sti la ce usa sa bata), si de fapt agresorul a fost cel care a batut la usa spunandu-i ca l-a facut "bucati" pe respectivul si cerandu-i sa il duca la parter.

Mama, de frica sa nu patim si noi ceva cand ar fi in libertate vecinul nu a mai declarat si replica pe care a dat-o el si ca de fapt el a batut la usa.

Acum a fost citata sa mearga la tribunal sa depuna marturie si nu stie ce sa faca: sa spuna adevarul, si practic sa se contrazica in legatura cu care dintre cei 2 a batut la usa(amanunt care mie mi se pare banal), sau sa isi mentina declaratia,sperand ca de beti ce erau cei 2, acestia sa nu mai stie care dintre ei a batut la usa?

Mentionez si ca mama este bolnava de schizofrenie si isi face tot felul de ipoteze in legatura cu acest lucru, nu mai doarme noptile si este intr-o stare de stres permanent.Faptul ca este bolnava psihic o poate ajuta/scapa cu/de ceva?

Va multumesc anticipat si imi cer scuze pentru intrebarea foarte lunga.

O seara buna!

Link to comment
  • Moderator

Singura opţiune corectă este să spună adevărul. Nu e bine să mintă, pentru că mai devreme sau mai târziu se află oricum.

Magistraţii sunt şi ei oameni, la fel ca noi toţi şi pot înţelege că o persoană datorită tulburăriilor de moment, emoţiilor şi aşa mai departe poate denatura ori omite anumite detalii şi aspecte într-o declaraţie.

Te sfătuiesc să o convingi pe mama ta să spună numai adevărul, fără niciun fel de înflorituri sau omisiuni, pentru că nu are ce să se întâmple şi aşa e corect atât din punct de vede legal cât şi moral.

Link to comment
  • Moderator

Cum adică "i s-a cam dictat declaraţia ... poliţiştii i-au dictat să scrie că era prietenă cu agresorul"?

Păi dacă mama ta, când nu mai are ţigări dă fuga la vecinul ăsta cuţitaş şi îi mai plăteşte din când în când facturile, ăla cam ce poate fi considerat, un duşman, un necunoscut? Hai să fim serioşi! Doar nu te duci la necunoscuţi sau duşmani să le plăteşti facturile şi să ceri cu împrumut ţigări de mai multe în aceeaşi seară. 

Renunţă la înfloriturile menite să dramatizeze povestea printr-o autovictimizare inutilă. 

  • Upvote 1
Link to comment
  • 4 years later...

Bună ziua. Am pierdut un proces de litigiu de munca datorita minciunilor spuse de fostul meu superior. Având înregistrarea de la proces în care au fost audiați martorii se aude clar și se dovedește ca acesta a fost evaziv ( judecatorul solicitand sa ii descrie firul cronologic cat mai detaliat si sa ii raspunda la intrebari ) sau s-a încurcat în propriile lui minciuni, al doilea martor relatand cu totul altele. Judecătorul nu a ținut cont decât de proceduri, nefiind interesat de povestea mea și minciunile spuse de el ( nu mai zic de faptul ca sarcina probei nu s-a inversat în nici un fel ). Neavând bani sa fac apel cât si de faptul ca șansele erau foarte mici avocata ma sfătuit sa merg sa îi fac plangere pentru marturie mincinoasa fostului superior si apoi sa îl dau în judecata pe el pe civil ( el fiind persoana care mi-a făcut cel mai mult rau). Nu am primit sfaturi de cum ar trebui sa procedez și ce trebuie sa scriu în acea plangere. Mă puteți ajuta va rog cu un model și ce ar trebui sa scriu mai exact în ea? (Menționez ca martorii au fost audiați în martie, hotărârea pronunțată în mai și motivarea am primit-o la finalul lunii trecute - și acum sufăr psihic din cauza lor)
Vă mulțumesc.

Link to comment
  • Moderator

Pai daca ai vorbit deja cu avocata pe care ai platit-o, noi ce sa-ti mai spunem?! Daca nu ai incredere in ea, de ce nu discuti cu un alt avocat?!

Link to comment
  • 1 year later...

Buna ziua!As vrea sa stiu cum ar trebui sa procedeze tatal meu, care s a trezit cu o plangere pentru agresiune.Persoana care a depus plangerea are cu adevarat traume fizice, insa pe motivul de a i face  rau tatalui meu a depus marturie mincinoasa in fata organelor de politie cum ca tatal meu este cel care l a agresat...tin sa precizez ca exista si un "martor"care sustine aceeasi teorie mincinoasa.Tatal meu nu este implicat in acest incident, iar pentru acuzele aduse doreste sa dea persoanele respective in judecata...Care ar trebui sa fie pasii pe care  sa i urmeze  tatal meu?Va multumesc!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.