Jump to content
POLITISTI.ro

Sanctiunile complementare sunt obligatorii?


cyan

Recommended Posts

Art.96. - (1) Sancţiunile contravenţionale complementare au ca scop înlăturarea unei stări de pericol şi preîntâmpinarea săvârşirii altor fapte interzise de lege şi se aplică prin acelaşi proces-verbal prin care se aplică şi sancţiunea principală a amenzii sau avertismentului.

(2) Sancţiunile contravenţionale complementare sunt următoarele:

b) suspendarea exercitării dreptului de a conduce, pe timp limitat;

 

fiind o sanctiune "complementara" se poate considera ca suspendarea permisului de conducere nu este obligatorie?

 

daca politistul rutier considera ca prin incalcarea liniei continue nu s-a produs un accident sau nu a fost deranjat un alt participant la trafic poate lua hotararea sa il sanctioneze pe conducatorul auto doar cu amenda fara a aplica si sanctiunea complementara? adica sa ia decizia functie de "imprejurari".

 

  • Downvote 2
Link to comment
  • Member

Cyan...Politistii din strada doar aplica legea asa cum a fost adoptata,nu pot sa o infloreasca dupa bunul plac!In schimb persoanele abilitate din Politie pot solicita si propune modificare ei!

Edited by cipri83
Link to comment
  • Moderator

În cuprinsul OUG nr. 195/2002 sancțiunea complementara constând în suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de timp, este prevazută de legiuitor pentru faptele contravenționale de la art. 100 pct. 3, de la art. 101 pct. 3 si de la art. 102 pct. 3 din OUG nr. 195/2002, iar modul de formulare al acestor texte de lege este cât se poate de intransigent.

Astfel "și"-ul cumulativ folosit de legiuitor în formularea textului, îngrădește și înlătură orice drept sau posibilitate de interpretare și de apreciere privitor la posibilitatea agentului constatator de a aplica sau nu sancțiunea complementara pe lângă cea principală.

Art. 100 pct. 3: “(3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile savârsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a urmatoarelor fapte: a) depasirea coloanelor de vehicule…”

Art. 101 pct. 3 “(3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile savârsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a urmatoarelor fapte: a) nerespectarea regulilor privind prioritatea…”

Art. 102 pct. 3 “(3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile savârsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a urmatoarelor fapte: a) conducerea sub influenta bauturilor alcoolice…”

Mai mult, inclusiv

Art. 96 statueaza:

“(1) Sanctiunile contraventionale complementare au ca scop inlaturarea unei stari de pericol si preintâmpinarea savarsirii altor fapte interzise de lege și se aplică prin același proces-verbal prin care se aplică și sancțiunea principală a amenzii sau avertismentului.

Iar legiuitorul prevede tot la fel de intransigent că sancțiunea contraventională complementară se aplică alaturi de avertisment.

Dacă legiuitorul dorea să lase la aprecierea agentului constatator aplicarea sancțiunii complementare, formula textul în alt mod (Ex. "se poate aplica prin același proces-verbal ...)

Link to comment
  • Moderator

Termenul complementar în contextul de față nu înseamnă opțional, ci trebuie interpretat drept o măsură suplimentară și obligatorie în plus față de sancțiunea principală. Deci, unde legea prevede și sancțiuni complementare, acestea sunt obligatoriu de aplicat, fără excepție.

Link to comment
  • Moderator

Bineînţeles, deoarece avertismentul, conform OG 2/2001 este sancţiune contravenţională principală, la fel ca amenda, iar confiscarea bunurilor este sancţiune complementară prevăzută în actul normativ. Mai exista practica unor "specialişti" din poliţie, mari ofiţeri cu funcţii de comandă să spună că nu poţi aplica avertisment în cazurile în care sunt prevăzute sancţiuni complementare că vezi, Doamne, contravenţia e mai gravă şi pericolul social crescut şi alte aberaţii asemenea. Gradul de pericol social al contravenţiei precum şi sancţiunea corespunzătoare o stabileşte numai şi numai agentul constatator, adică poliţistul, în cazul nostru, nu şeful lui, nu şeful şefului lui, nu ţaţa Floarea de la colţ de stradă sau OTV-ul. Iar dacă agentul constatator consideră că avertismentul este o sancţiune îndestulătoare, atunci e treaba lui, pentru că el îşi asumă răspunderea pe cele scrise.

Atenţie mare când aplicaţi sancţiuni contravenţionale să verificaţi dacă în actul normativ este stipulat că prevederile sale se completează sau nu cu prevederile O.G. 2/2001, pentru că în cazul în care nu se completează (sunt cazuri, destul de rare, dar există), atunci trebuie urmat cu stricteţe ceea ce scrie acolo.

Edited by Cristi
  • Upvote 2
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.