Jump to content
POLITISTI.ro

  • 0
emilg85

Folii auto, un raspuns clar va rog!

Întrebare

emilg85

Buna ziua,

 

Numele meu e Emil si chiar daca am citit toate discutiile anterioare referitoare la acest subiect, am observat ca multi dintre dumneavoastra se "ascund" in spatele legilor cu enunturi interpretabile.

 

Foliile auto bata-le norocu'... In mod normal geamurile au din fabrica o transparenta intre intre 60 si 90%. Desi rezulta din start ca majoritatea masinilor nu respecta obligatiile impuse de lege, nu va imput aceasta problema grava, pentru din punctul meu de vedere, nu tine de atributiile dumneavoastra. Am citit de nenumarate ori articolul din legislatie si impreuna cu raspunsurile date de catre cei din breasla politieneasca am realizat ca:

 

- foliile pe fata sunt ilegale (mi se pare normal, am deja opacitate 35% din fabrica si desi as vrea o folie transparenta cu protectie UV, prefer sa ma las pagubas). 

 

- foliile de pe spate (geamuri laterale+luneta) sunt un subiect tabu... Am folii cu transparenta 20% (opacitate 80%) puse din motive obiective, sunt puse la un service de aproximativ 3 ani(nu stiu daca e autorizat), au sticker-e, mi s-a dat si o hartie care sa ateste ca sunt puse in regula, corespund normelor, cu stampila si semnatura, am oglinzi laterale si as vrea sa stiu daca sunt pasibil de amenda si suspendare talon. Mentionez ca masina nu are nici o alta modificare, este un Opel din '97 (nu e de fite) si am trecut RAR-ul de 2 ori, o data la o statie ITP si o data cand am fost sa imi treaca in talon toate dimensiunile pentru roti, niciodata nu mi s-a reprosat nimic.

 

In ce masura colegii dumneavoastra ar putea interpreta frazele:

 

"geamurile laterale din spate si luneta nu sunt esentiale pentru vizibilitatea din interior, cand autoturismul este echipat cu oglinzi retrovizoare exterioare pe ambele parti, insa in cazul in care acestea au o transparenta modificata fata de cea stabilita prin marcajul de omologare se urmareste ca stratul aplicat ulterior sa fie uniform si sa nu creeze distorsiuni."

 

"Geamurile aflate în câmpul de vizibilitate principal al conducătorului auto trebuie să asigure o transparenţă de cel puţin 75% pentru parbriz, respectiv 70 % pentru restul geamurilor.

"Câmpul de vizibilitate principal al vehiculului este format din parbriz, geamurile laterale faţă şi luneta.
În cazul în care vehiculul este dotat şi cu oglindă laterală dreapta, luneta nu mai face parte din câmpul principal de vizibilitate."

 

Pana acum am fost oprit o singura data pentru un control in localitatea Lugoj, in principiu pentru ca eram din alta localitate(e cunoscuta atractia pentru vecinii "sudisti") si desi eram in regula mi s-a dat amenda pentru dimensiunea rotilor de vara (195/65/R15 !), care desi erau originale si trecute in cartea masinii, cei de RAR nu le-au trecut in talon decat pe cele de iarna care erau pe masina la momentul inregistrarii. In legatura cu foliile doar m-au intrebat daca sunt omologate, iar cand am dat sa caut acea autorizatie, au zis ca nu mai e nevoie.

 

Multumesc anticipat!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

1 răspuns la această întrebare

Postare recomandată

  • 0
Marius

În legislaţia rutieră scrie foarte clar:

 

ART. 148

Se interzice conducătorului de autovehicul sau de tramvai:

[ ... ]

11. să aibă aplicate folii sau tratamente chimice pe parbrize, lunetă ori pe geamurile laterale, care restrâng sau estompează vizibilitatea, atât din interior, cât şi din exterior, cu excepţia celor omologate şi certificate, prin marcaj corespunzător, de către autoritatea competentă;

 

Conform normelor tehnice elaborate de către Registrul Auto Român, nicio maşină nu poate avea aplicată folie de culoare închisă pe parbriz şi pe geamurile portierelor faţă.

Nu există omologare pentru foliile aplicate pe geamurile laterale faţă care să modifice gradul de transparenţă sub limita admisă, sau altfel spus, folia aplicată pe geamurile din faţă nu trebuie să restrângă sau să estompeze vizibilitatea absolut deloc, atât din interior, cât şi din exterior.

Pentru geamurile portierelor spate şi lunetă, folia aplicate pe acestea trebuie să fie certificată şi marcată corespunzător de către ateliere autorizate.

  • Apreciez 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Această publicitate este afişată doar vizitatorilor. - Click aici pentru înregistrare

Vizitator
Acest subiect este închis acum şi nu mai pot fi adăugate alte postări.

  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.

×

Informaţii importante

Acest website foloseşte cookie-uri. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii lor. Mai multe informaţii în Politica de confidenţialitate.