Jump to content
POLITISTI.ro

Ce este HTML, JavaScript, CSS si cum functioneaza?


Catalin

Recommended Posts

  • Moderator

Paginile web sunt scrise în HTML, acesta este un limbaj de programare web care spune browserelor web (Internet Explorer, Firefox, Chrome, Opera, Safari, etc) cum să structureze, să prezinte și să afișeze conţinutul aflat pe o pagină web. Cu alte cuvinte, prin analogie, HTML oferă cărămizile necesare construcţiei unui bloc, în cazul de față considerând blocul ca fiind webul (întreg internetul). Şi pentru o lungă perioadă de timp, aceste cărămizi necesare clădirii internetului, au fost destul de simple şi statice, limbajul de programare HTML se rezuma la linii de text, link-uri şi imagini.

Odată cu evoluția internetului și HTML-ul s-a dezvoltat, iar astăzi, ne aşteptăm să fie capabil să facă mult mai multe lucruri. Ca de exemplu, să poți juca şah online sau să navighezi pe o hartă, fără a mai aştepta ca întreaga pagină să se reîncarce pentru fiecare mutare de pe tabla de șah sau fiecare pas virtual făcut pe harta din browser.

Ideea unor astfel de pagini web dinamice a apărut imediat după inventarea de limbajul JavaScript. Apariția suportului JavaScript în browsere web a fost un pas major și a introdus posibilitatea că paginile web să poată încorpora mai multe interacțiuni și să răspundă în timp real. De exemplu, dacă completați un formular on-line și apăsați butonul "Submit", pagina de web ce utilizează un script Java, poate verifica introducerile datelor în timp real și vă avertizează aproape instantaneu dacă aţi completat formularul în mod greşit.

Totuși, internetul dinamic, respectiv site-urile aşa cum le ştim astăzi, au prins viaţă abia după apariția XHR (XML-Http-Request) ce a fost introdus în scripturile Java. La început s-a folosit în aplicaţii web cum ca Gmail şi Google Maps. XHR a permis ca piese individuale a unei pagini web - un joc, o hartă, un clip video, un sondaj, etc - să fie modificate, fără a fi nevoie să se reîncarce toată pagina. Rezultatul obținut a fost că aceste aplicaţii web sunt mai rapide şi mai interactive cu utilizatorul.

Totodată, dezvoltarea internetului a adus și o evoluție pe partea de design, o dezvoltare a paginilor web din punct de vedere al aspectului și așa a apărut CSS (Cascading Style Sheets).

CSS ofera programatorilor un mod simplu și eficient pentru a defini aspectul unei pagini web şi ajută la decorarea unei pagini cu elemente de design cum ar fi culori, colțuri rotunjite, animație, etc. De asemenea, odată cu dezvoltarea acestui domeniu al designului web, programatorii au mers mai departe, iar astăzi, conceperea unei pagini web presupune în majoritatea cazurilor, o combinaţie puternică între JavaScript, XHR, CSS şi chiar mai multe alte tehnologii web precum AJAX (Asynchronous JavaScript şi XML).

  • Upvote 2
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.