Jump to content
POLITISTI.ro

Camataria


maximo

Recommended Posts

 • Member

ner.gif poti sa ne spui tu, poate l-ai intrebat pe soric, tot sunteti adeptii camatariei!

Un bărbat din Dolj susţine că a fost ameninţat de un cămătar din Calafat. Doljeanul ajuns victimă a cămătarilor după ce a împrumutat aproape 6.000 de lei. Cămătăria devine pe zi ce trece un fenomen de amploare în România. Datornicii sunt ameninţaţi şi chiar bătuţi. Li se cer dobânzi la dobânzi uriaşe.

sursa: Adevarul.ro http://www.adevarul...._311969037.html

De la camatarie se ajunge la savarsirea altor infractiuni, santaj, lovire, distrugere...

Edited by eti79ety
 • Downvote 1
Link to comment
 • Member

Camataria nu e prevazuta ca infractiune, deocamdata! Si nu am generalizat, ca sunt prieteni si la mine in judet (oras) cu acesti camatari@ ma refeream strict la tine si soric...emo-yessir.gif

Link to comment

Ce facem , maximo, acum incurajam camataria ? :blink:

Dar ti-au pus vreodata problema ( ca polititist ) la cate infractiuni se ajunge din cauza cametei ?

Banii sunt o marfă, şi ca orice marfă, au un preţ.

Preţul banilor împrumutaţi = valoarea lor + dobânda.

PS. Dacă nu plăteşti la timp la cămătari, păţeşti la fel cum ai păţi la o Bancă ( dar prin alte metode ).....Nu înţeleg...bancă sau cămătari, nu-i acelaşi lucru?

Aaaa... cămătarii nu plătesc impozite la Stat? Asta e altă "mâncare de peşte"...... sau alta infractiune ?

Edited by Eduard
 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

la mine!? nici nu ma cunosti...

am deschis acest topic pt ca in mass-media a aparut faptul ca politistii nu iau masuri impotriva camatarilor si vroiam sa stiu unde este prevazuta "infractiunea"

ce a declarat dl. Soric, e treaba lui personala..

ma repet, noi l-am aplaudat pt ca l-a prins repede pe Falau si nu pt ce a zis in acea conferinta de presa, noi nu aveam de unde sa stim ce a vb acolo...

si am facut acel protest ad-hoc, nu la comanda cuiva, pt ca fatuloiu sa nu ceara demisia d-lui Soric, fara a face verificari..

daca dl. Soric va fi gasi vinovat , sa plateasca!

toata stima, colegule !

:emo-yessir:

pt. Eduard..eu nu incurajez camataria, am intrebat in ce act normativ e ea prevazuta..

daca e vb de castig si nu se plateste impozit la stat, e treaba celor de la Finante..

:emo-yessir:

Link to comment
 • Member

Din postarile tale eu asa am inteles, poate si altii....hai ca aplaudati si altele la acea conferinta, cel putin asa se vede in materialul video! parerea mea! emo-yessir.gif

Link to comment
 • Moderator

Din cate stiu eu, camataria nu este infractiune atata vreme cat dobanda practicata de camatari nu depaseste dobanda de referinta stabilita de banca nationala pentru credite. De asemenea, intrucat dobanda constituie un mijloc de venit, cum camatarii nu platesc impozite, se numeste evaziune fiscala. De asemenea, in periplul meu pe internet am dat de niste chestii interesante, se pare ca faptele de camatarie ar fi incriminate in unele norme cu caracter de lege penala, vechi de circa 100 de ani, care inca nu au fost abrogate :

Exista Decretul/lege din 05.05.1938, neabrogat, dar cam aiurit, care prevede la Art. 6. - Acela care într-o convenţie civilă sau comercială, acordând sau prelungind un împrumut, va primi sau va stipula, pentru sine sau pentru altul, prin însuşi actul de împrumut, prin act separat, prin act deghizat sau în orice alt mod, o dobândă convenţională superioară celei fixată în modul arătat prin acest decret, săvârşeşte delictul de camătă şi se va pedepsi cu închisoarea de la 2 luni până la 2 ani şi cu amendă de la 10 la 30.000 lei.

În caz de circumstanţe atenuante, instanţa de judecată nu va putea reduce pedeapsa sub lei 10.000 amendă.

Se exceptează de la dispoziţiile prezentului decret contractul de împrumut maritim (art. 601 - 615 c. com.).

Art. 7. - La aceeaşi pedeapsă va fi supus acela care, în orice alt contract de împrumut formal sau deghizat, va primi sau va stipula pentru sine sau pentru altul, avantaje care sunt în aşa depăşire faţă cu valoarea prestaţiunii date sau făgăduite, încât întrec cu cel puţin un sfert preţul curent sau justul preţ al celeilalte prestaţiuni.

 • Upvote 2
Link to comment

Maximo, stai de vorba cu un lucrator de la crima organizata sau BIC ! Iti explica el cum sta treaba cu interlopii si camataria !

Aici suntem pe o arie publica. :emo-yessir:

Edited by Eduard
Link to comment

" Acela care într-o convenţie civilă sau comercil, acordând sau prelungind un împrumut, va primi sau va stipula, pentru sine sau pentru altul, prin însuşi actul de împrumut, prin act separat, prin act deghizat sau în orice alt mod, o dobândă convenţională superioară celei fixată în modul arătat prin acest decret, săvârşeşte delictul de camătă"

AOLEOOOOOOOOOOOOOOO!!! ce seamana cu ce fac bancisoarele noastre in ziua de azi =)). Se pare ca in nemernicia mea, nu degeaba le zic bancherilor CAMATARI LEGALI!

Link to comment

din cate se vede ............ cam da :(

Dupa cum a spus maximo pol din neamt l-au aplaudat pe soric pentru politistul CARE ESTE. Si ca sef de ipj cred ca toti si-ar dori sa aiba un asemenea om. Nu sunt de acord cu camataria dar pentru a exista trebuie sa fie 2 persoane din cate imi dau seama: camatarul si cel care imprumuta. De ce pe ala il mananca undeva si ia bani cu camata? De ce toata lumea vorbeste despre camatari si nu vb nimic despre cei ce imprumuta de la ei. Nu cred ca te cauta nimeni acasa sa-ti bage banii in buzunar.

Edited by nicuno1
Link to comment

in cele mai multe cazuri de camatarie, sunt 3 persoane: cel ce ofera banii cu "imprumut", cel care "imprumuta"banii si ...un notar, care legalizeaza contractul dintre cele 2 parti...

un contract incheiat intre 2 persoane, in fata unui notar public, este legal sau ilegal?!

Link to comment

Maximo iti dau un sfat prietenesc.

Renunta.

Stii la fel de bine ca si mine ca ar trebuii ca acesti camatari sa infunde puscariile.

Notarii care incheie astfel de contracte sunt la fel de cointeresati si vinovati ca si camatarii.

Iti spun ca sumele de bani ar trebuii sa apara prin cabinetele notariale ceea ce nu prea se intampla.

Despre dobanda la dobanda, disparitia subita a camatarilor de acasa la data scadenta pentru fraieri, dobanzile practicate, recuperari etc nu cred ca trebuie sa iti povestesc.

Cunosti subiectul si nu trebuie sa il dezvoltam aici.

Prerea mea. :hmmmt:

Link to comment

Elvis, nu apar pe niciunii...

doar ca fatuloiu a comis un abuz cand a propus sa-l demita pe dl. Soric, fara a face verificari..

cine a gresit, sa-si traga ponoasele....raspunderea e personala..

eu doar imi fac meseria de politist..

cu stima,

:emo-yessir:

Link to comment
 • Moderator

Cred ca te grabesti daca faci astfel de afirmatii, cazand direct in pacatul de care il acuzi tu acum pe nea Fatuloiu.

Nu a comis niciun abuz daca a solicitat ceva. Daca s-ar fi si pus in practica aceea solicitare ... da, atunci puteam spune ca nu este in regula.

In plus, Fatuloiu, poate sa spuna ce-i doreste inimioara, pentru ca oricum, nu el este cel care ia astfel de decizii, ci ministrul la propunerea sefului politiei.

Nu-l apar eu aici pe Fatuloiu, dar macar noi, politistii trebuie sa privim un pic mai obectiv lucrurile si sa nu cadem in capcana in care cad cei ce nu au nicio idee despre cum merg lucrurile in aceasta institutie.

Link to comment

Catalin, fatuloiu a afirmat ca daca dl. Toba nu-l demite pe dl. Soric, atunci isi da el demisia..

ceea ce ar trebui sa o faca macar acum, daca nu a avut onoarea sa plece odata cu fostul ministru blaga..

:emo-yessir:

Link to comment

Cataline, daca tot e sa privim obiectivi, si ca politisti nu te intrebi de ce s-a desistat fatuloiu atat de tarziu? De ce nu a organizat un flagrant in biroul stiind ca o sa vina si ca a avut banii acolo? Oare l-a avertizat cineva ca e urmarit? Crezi ca e primul care ajunge la el? Oare care e nivelul maxim de spaga in RO? De ce Fatuloiu nu face nicio declaratie oficiala in leg cu ancheta si sta spasit? Gandeste obiectiv la intrebarile astea.

Link to comment

Oricum ar fi, intre camatar si cel ce ia bani cu camata, trebuie sa existe un acord de vointa.La notar se inregistreaza insa sub alta forma, un imprumut fara dobanda, camatarii au condicile lor, propriile baze de date si chitantiere.Ceea ce, de multe ori se inregistreaza la notar, sunt bunurile cu care cel ce ia banii, garanteaza. Adica, eu iau bani de la un camatar, o suma mare, in fata notarului nu apare notiunea de camatarie si nici dobanzile prestate de camatari. Notarul incheie un act valabil si autentic, un contract legal, ce are ca obiect imprumutarea unei sume de bani, garantata printr-un bun imobil.

Ce nu inteleg eu de ce exista brusc aceasta atitudine fata de politistii din Neamt

Sincera sa fiu, gestul lor a fost unul de solidaritate.Puteau sa intoarca spatele , dar nu au facut-o.

Link to comment
 • Moderator

Camataria este incriminata...chiar daca e cam desueta prevederea aia. Am postat mai sus. Oricum, pe noi, ca politisti, ne intereseaza mai mult faptele care reies din activitatile de camatarie(santaje,amenintari, extorcari etc), fapte facute de camatari pentru jupuirea amaratilor. Dar stai...dar stai...oare ce vedem aici...oare ce vedem...un Sorici care zice ca nu e nimic rau in a da bani cu camata...mai fratii mei din politie...in special sefii de post din Neamt...fratilor, ati fost invatati sa stati drepti la apel si vad ca nu va dezmintiti. Imi pare rau de voi, sincer.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.