Jump to content
POLITISTI.ro

Unde se trimite in debit, contraventia unui cetatean strain?


Postare recomandată

Publicat

Unde se trimit in debit procesele verbale ale contravenientilor straini? m-am saturat sa dau avertismente pentru cetatenii straini daca nu achita pe loc amenda contraventionala. Exista solutie pentru acest esec al sistemului? cetatenii straini scapa?

Publicat

Nicaieri nu se duc si de ce trebuie sa dai avertisment, nu inteleg, poti foarte bine sa le dai si amenda ca tot aia e. Sper ca se reglementeaza ceva cand o sa intram in schengen (putin probabil ca la anu).

Apropo la voi se fac anexe pentru permisul de conducere strain la cei care se dau puncte de penalizare?

  • Apreciez 1
Publicat (modificat)

la noi ca la nimeni, la bulgari iti iau actele si te trimit val vartej sa platesti si dupa ce vii cu chitanta prin care demonstrezi ca ai platit amenda iti dau actele inapoi

Modificat de copman
  • Moderator
Publicat

Si pe noi ce ne-ar impiedica sa aplicam o astfel de practica? Omul a fost sanctionat, intrucat nu exista alta modalitate de a ne asigura ca sanctiunea a fost dusa la capat, ii retinem actele si ii indicam unde sa plateasca sanctiunea. Nu cred ca este ilegal.

  • Moderator
Publicat

Ba da, este ilegal. Pe vremuri exista un ordin sau o prevedere (nu mai rețin exact forma ei, sub ce formă era, ordin sau dispoziție), dar a fost abrogată întrucât pe la parchete nu o lua nimeni în seamă și au existat plângeri penale împotriva polițiștilor, sub aspectul săv. infracțiunii de abuz în serviciu.

Știu un astfel de caz, iar șefii de la aceea vreme nici măcar nu au confirmat existența unui astfel de ordin, procurorilor.

Publicat

Si pe noi ce ne-ar impiedica sa aplicam o astfel de practica? Omul a fost sanctionat, intrucat nu exista alta modalitate de a ne asigura ca sanctiunea a fost dusa la capat, ii retinem actele si ii indicam unde sa plateasca sanctiunea. Nu cred ca este ilegal.

si ce te faci daca este sambata sau duminica?!

  • Membru
Publicat

normal si logic ar trebui sa ii apara vamesului la iesire din tara ca persoana nu a platit contraventia si sa nu poata parasi tara pana nu isi achita datoriile fata de statul roman!

Publicat (modificat)

Corect, asa ar trebui. La un moment dat era prevazut in lege ca la intrarea oricarui cetatean strain ce intra pe teritoriul Romaniei sa i se dea un tichet de evidenta a contraventiilor, dar de cand a intrat oug 195 acea prevedere a disparut probabil din cauza liberei circulatii.

Degeaba ii zice Ministerul Administratiei si Internelor, e doar cu numele si ne leaga doar un ministru , acest sistem de plata a amenzilor ar trebui legat prin reteaua de calculatoare de evidenta a contravenientilor si cu primariile, atunci nici contravenientii nu ar mai trebui sa trimita chitanta sau sa faca dovada achitarii cand le vine in debit, iar la cetatenii straini ar fi usor cu numele la iesirea prin aeroport sau cu nr de inmatriculare al masinii la iesirea prin granita si sunt sigur ca atunci nimeni nu ar mai scapa de plata, dar ce sa-i faci eu cred ca la noi nu se vrea ca practic ar fi foarte simplu, acum orice institurie are calculator, mai ales politia si primaria.

Modificat de Rusy
Publicat

Acum vreo 2 ani am avut o discutie cu o directoare de la Ministerul Finantelor. Am ridicat aceasta problema referitoare la finalitatea sanctiunilor contraventionale aplicate strainilor iar raspunsul a fost urmatorul . Administratia financiara prin Ministerul Finantelor poate recupera cuantumul sanctiunii pecuniare aplicate doar in situatia in care exista acorduri intre Romania si alte state membre, in cazul in care sunt incheiate protocoale bilaterale referitoare la recuperarea debitelor de la cetatenii straini. Dar, din pacate, nimeni nu se implica daca cuantumul sanctiunii este mai mic de 10000E, deci amenzile le aplicam degeaba cetatenilor straini.

Practica cu tichetele care se prezentau la iesirea din tara era o modalitate de control eficienta, dar din pacate a fost ignorata in legislatia actuala

Publicat

in prezent nu se mai folosesc tichetele de evidenta a contraventiilor pentru cetatenii straini, in principal datorita faptului ca potrivit legislatiei europene, persoanele care se bucura de dreptul la libera circulatie, nu se mai implementeaza/verifica persoana cu persoana ci aleatoriu, sau in cel mai bun caz, cand politistul de frontiera are suspiciuni cu privire la persoana aflata la control. Altfel spus, nu ai cum sa tii fiecare cetatean strain, mai putin cei care nu au dreptul de libera circulatie in UE, ca sa il verifici, in baza sau sa-i ceri tichetul pt contraventii, pentru ca s-ar mari mult timpul de asteptare, si ar contraveni legislatiei europene in domeniu. Ar fi o treaba foarte buna pentru bugetul de stat, dar probabil nu intereseaza subiectul prea mult, oricum sunt prea multi bani.

Publicat

Pai asta stim si mai departe ce se intampla?

Cred ca se strang cu miile intr-un depozit dupa care se vor folosi la centrala termica.

Publicat (modificat)

stiam ca recuperarea amenzilor de la cetateni straini, rezidenti UE se face conform Directivei 2010/24/UE a Consiliului din 16 martie 2010 privind asistența reciprocă în materie de recuperare a creanțelor legate de impozite, taxe și alte măsuri.

ANAF primeste asemenea creante spre recuperare iar banii se trimit ulterior catre autoritatea care a mandatat-o sa recupereze banii.

nu inteleg de ce nu trimiteti o adresa oficiala catre ANAF iar raspunsul lor va poate feri de controlul nedorit al Curtii de Conturi si mai ales de rezultatul acestuia: posibila imputare a lipsei de diligenta in recuperarea creantelor statului. Mai ales pe foamea asta de bani la buget.

PS: am gasit conventia: pentru analiza proprie cautati aici

daca vreti va pot posta o analiza a Directivei, am facut-o prin aprilie 2010.

Modificat de maxu08
  • Apreciez 2
  • Moderator
Publicat (modificat)

uite o solutie teoretica pentru urmarirea anumitorcontraventii la regimul circulatiei pe drumurile publice.

Desi, pe hartie, totul pare OK, in practica, mai sunt multe de rezolvat.

Se vorbeste despre implementarea unui sistem informatic de monitorizare a traficului si evidenta contravenientilor, care tr sa fie functional la 2 ani de la aprobarea Directivei CE, precum si modificarea legislatiei nationale in domeniu (legea privind datele cu caracter personal, codul rutier etc).

Ca sa nu mai vb despre consturi...

Spre documentare, va pun la dispozitie directiva in lib. romana.

Directiva CE aplicării transfrontaliere a normelor în domeniul siguranței rutiere.pdf

Modificat de CITADELA
  • 9 luni mai târziu...
Publicat

Cel mai bine sa nu te complici ca sa-r putea sa platesti tu amenda...Da-i avertisment ca asa e cel mai ok. Legislatia noastra nu tine cu noi, si pe om nu e bine sa-l obligi.....Daca vrei dupa 2- 3 ani sa o platesti tu nu ai decat sa-i dai amenda. Poti sa-i confisci bunurile si sa ii dai avertisment....Asta e cea mai ok solutie. ....si nu te pune nimeni pe drumuri, iar tu ca politist ai actionat legal

  • Displace 6
  • Moderator
Publicat

Cel mai bine e sa pastrezi astfel de sfaturi pentru tine. In ce baza legala trebuie sa plateasca amenda politistul? Vorbesti doar asa, de dragul discutiei.

  • Apreciez 1
Publicat

nu exista o asemenea posibilitate - ca agentul constatator sa plateasca amenda. unde ai vazut in legislatia romana o asemenea situatie???

  • Apreciez 1
  • 1 lună mai târziu...
  • Membru
Publicat

Art. 120 din OUG 195/2002

(1) Procesul-verbal neatacat in termen de 15 zile de la data comunicarii acestuia ori, dupa caz, a ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a respins plangerea constituie titlu executoriu, fara vreo alta formalitate.

(2) Procesele-verbale ale cetatenilor straini sau ale cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, devenite titlu executoriu, se comunica de catre politia rutiera pe raza careia s-a produs fapta, pentru executare, politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.

Concluzie: Doar sanctiunile contraventionale din domeniul circulatiei rutiere se trimit la IGPR. Pentru restul de aplica prevederile art. 36 alin. (1) din OUG nr. 92/2003 - Codul de procedura fiscala.

Art. 36 Competenţa specială

(1) În situaţia în care contribuabilul nu are domiciliu fiscal, competenţa teritorială revine organului fiscal în raza căruia se face constatarea actului sau faptului supus dispoziţiilor legale fiscale.

Adica, altfel spus, aplicati sanctiunea, transmiteti PV-ul la organului fiscal în raza căruia se face constatarea actului, in termenul legal (art. 25 din OG nr. 2/2001 - Art. 25. - (1) Procesul-verbal se va inmana sau, dupa caz, se va comunica, in copie, contravenientului si, daca este cazul, partii vatamate si proprietarului bunurilor confiscate. (2) Comunicarea se face de catre organul care a aplicat sanctiunea, in termen de cel mult o luna de la data aplicarii acesteia).

Acestia se sterg la [cenzurat] cu el pentru ca nu au posibilitati de executare si vi-l trimit inapoi. Voi il trimiteti inapoi daca mai sunteti cumva in termenul legal, pentru a va demonstra buna credinta si a evita aceasta situatie (art. 141 alin. (7) din OG nr. 92/2003 - (7) Netransmiterea proceselor-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor în termen de 90 de zile de la emiterea de către organele competente atrage anularea acestora prin decizie de către conducătorul organului emitent. Conducătorul organului emitent al titlului executoriu are obligația emiterii deciziei de imputare a contravalorii contravenției personalului care se face vinovat de întârziere. Decizia de imputare se comunică de către organul emitent persoanei vinovate, care trebuie să achite contravaloarea contravenției în termen de 15 zile de la data comunicării deciziei. La expirarea acestui termen, decizia devine titlu executoriu. Contravaloarea contravenției înscrise în decizia de imputare se face venit la bugetul de stat sau bugetul local căruia i se datora, potrivit legii,amenda contravențională. Termenul de 90 de zile se prelungește cu perioada scursă în procedura de contestare a proceselor-verbale de constatare a contravenției.). Ei, probabil vi-l trimit inapoi, moment in care, un sef de subunitate orientat isi realizeaza o evidenta separata cu astfel de procese-verbal pe care le pune la sarat/dospit/macerat, etc. Important este sa se acopere in hartii pentru a demonstra ca a realizat procedura legala de comunicare in termen.

Nu va mai agitati, problema este extrem de veche si arhicunoscuta. Toate demersurile de a modifica OG nr. 2/2001 s-au lovit in marele zid al Ministerului Finantelor Publice si in acest articol mirific 36 din OG nr. 92/2003. De-a lungul timpului s-au ivit tot felul de situatii ridicole, cea mai draguta fiind cea a unui cetean german care a primit o sanctiune rutiera la noi in tara, a ajuns in Germania, a facut petitie la ambasada sa ii comunice contul unde poate sa plateasca amenda si nimeni nu a putut sa ii dea un raspuns concret. Scrisoarea lui a fost purtata pe la MAI, apoi la IGPR, apoi la MFP, ANAF, etc, si toata lumea radea si dadea din umeri... Penibil, asta este tara lui Papura Voda, tara in care traim...

Poate directiva UE sa mai lamureasca unele aspecte legate de aceasta situatie, dar tot ramane problema cetatenilor straini din state terte...

Ce nu o sa inteleaga niciodata populatia asta amarata este faptul ca problema tarii asteia nu rezida in lipsa reglementarilor si sanctiunilor contraventionale ci in deficientele legate de impunerea unor masuri pentru obligarea platii acestora. Intotdeauna mingea a fost in terenul finantelor nicidecum la noi. Politia Romana aplica aproximativ 5.000.000 de amenzi/an. Ei nu incaseaza nici macar 30%...

Concluzie: NU MAI TRIMITETI P-V-uri cu sanctiuni aplicate cetatenilor straini la IGPR pentru abateri prevazute la Legea nr. 61/1991, Legea nr. 12/1990 si etc. Trimiteti-le doar cele pe OUG nr. 195/2002.

Sanatate maxima.

Poate altadata, cand oi mai avea chef, va mai povestesc la gura sobei cateva istorioare legate de modul de transmitere a documentatiei respective la ambasade, sanctiunile complementare, flituri luate, mismasuri, cheltuieli, cooperare internationala si etc...

Poate...

  • Apreciez 3
  • 1 lună mai târziu...
Publicat (modificat)

dar de ce credeti ca cei din u.e. iau banii pe loc, la amenzi?

exemplu...in slovacia politia daca nu platesti pe loc te ameninta ca vei plati dublu...

insa nu pleci....de pe loc pana nu platesti....normal, nu?

Modificat de marcellutz
Publicat

nu este adevarat. am eu un client care este somat de anaf sa plateasca o amenda primita in slovacia :) si nu este dublul amenzii incasate. vrajeala de functionar al statului.

  • 4 ani mai târziu...
Publicat

Legislatia a fost upgradata in 2014, topicul initiat este mai vechi. Ceva mai actual nu aveti? 

On 15 octombrie 2011 at 22:26, Ecou a scris:

Art. 120 din OUG 195/2002

(1) Procesul-verbal neatacat in termen de 15 zile de la data comunicarii acestuia ori, dupa caz, a ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a respins plangerea constituie titlu executoriu, fara vreo alta formalitate.

(2) Procesele-verbale ale cetatenilor straini sau ale cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, devenite titlu executoriu, se comunica de catre politia rutiera pe raza careia s-a produs fapta, pentru executare, politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.

Concluzie: Doar sanctiunile contraventionale din domeniul circulatiei rutiere se trimit la IGPR. Pentru restul de aplica prevederile art. 36 alin. (1) din OUG nr. 92/2003 - Codul de procedura fiscala.

Art. 36 Competenţa specială

(1) În situaţia în care contribuabilul nu are domiciliu fiscal, competenţa teritorială revine organului fiscal în raza căruia se face constatarea actului sau faptului supus dispoziţiilor legale fiscale.

Adica, altfel spus, aplicati sanctiunea, transmiteti PV-ul la organului fiscal în raza căruia se face constatarea actului, in termenul legal (art. 25 din OG nr. 2/2001 - Art. 25. - (1) Procesul-verbal se va inmana sau, dupa caz, se va comunica, in copie, contravenientului si, daca este cazul, partii vatamate si proprietarului bunurilor confiscate. (2) Comunicarea se face de catre organul care a aplicat sanctiunea, in termen de cel mult o luna de la data aplicarii acesteia).

Am fost aruncat la un topic mort de mulți ani 

 

  • Membru
Publicat

Uite ceva actual.

Legea 207/205 Codul de procedura fiscala

Art. 40 Competența specială
  (1) În situația în care contribuabilul/plătitorul nu are un domiciliu fiscal cunoscut sau nu are domiciliu fiscal în România, competența teritorială revine organului fiscal în raza căruia se face constatarea actului sau faptului supus dispozițiilor legale fiscale.
  (2) Dispozițiile alin. (1) se aplică și pentru luarea de urgență a măsurilor legale ce se impun în cazurile de dispariție a elementelor de identificare a bazei de impozitare reale, precum și în caz de executare silită.
  (3) În cazul contribuabilului/plătitorului cu domiciliul fiscal în România care aplică regimul special pentru serviciile electronice, de telecomunicații, de radiodifuziune sau televiziune reglementat de Codul fiscal, competența de administrare a taxei pe valoarea adăugată aferentă serviciilor supuse acestui regim revine organului fiscal central stabilit prin ordin al președintelui A.N.A.F.

  • Apreciez 2
  • 11 luni mai târziu...
  • Membru
Publicat

Până la urmă ce facem cu amenzile aplicate cetățenilor care nu au domiciliul în România?

Publicat

art. 40 Competența specială
  (1) În situația în care contribuabilul/plătitorul nu are un domiciliu fiscal cunoscut sau nu are domiciliu fiscal în România, competența teritorială revine organului fiscal în raza căruia se face constatarea actului sau faptului supus dispozițiilor legale fiscale.

Adica la primaria pe raza caruia a fost constatata contraventia.

  • Apreciez 2

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.