Jump to content
POLITISTI.ro

Înşelat pe internet, ce pot face?


usr1

Recommended Posts

Deoarece am fost victima unei inselaciuni pe internet vreau sa-mi spuneti daca mai pot face ceva legal in situatia data.

 

Mai precis am comandat de la o persona fizica care vindea mai multe componente auto pe forumul  loganclub.ro un carenaj roata pentru dacia logan. Individul mi-a comunicat in cadrul forumului ca produsul este cel original produs de dacia si se afla in buna stare. Deoarece vindea produsul la un pret tentant de 90 de ron l-am comandat iar  vinzatorul mi-a spus ca urmeaza sa-l primesc acasa prin posta romana.

Dupa ce am ridicat coletul de la posta si am achitat valoarea rambursului de 102 ron am constatat cu stupoare ca am primit un produs de proasta calitate si cu unele elemente din plastic rupte.

 

Vreau sa-mi spuneti daca se mai poate face ceva legal din moment ce am chitanta de la posta in care este trecuta valoarea rambursului, produsul in sine, adresa celui care mi-a vindut produsul contrafacut si numarul de telefon.

Link to comment
 • Moderator

Fapta nu este înşelăciune. Individul care ţi-a vândut produsele/produsul nu a respectat condiţiile înţelegerii dintre voi, iar ca drept urmare litigiul este de natură civilă, îl poţi da în judecată.

Pentru existenţa infracţiunii de înşelăciune este necesar ca făptuitorul să folosească pentru încheierea acţiunii respective vreun mijloc de inducere în eroare a părţilor vătămate, condiţie inexistentă şi imposibil de dovedit în situaţia prezentă. Faptul că tu îl crezi pe cuvânt ce spune şi cum îşi laudă marfa, e doar o formă de naivitate. Lipseşte un element constitutiv ce ţine de latura obiectivă a infracţiunii.

Înţelegerea dintre voi are valoare contractuală conform Codul Civil, iar nerespectarea prevederilor contractuale este doar litigiu civil ce se află în competenţa instantei civile.

Link to comment

Marius, nici daca are scris negru pe alb, prin posturi sau PM-uri, detaliile produsului pe care l-a vandut?

Edited by Razvan
Link to comment
 • Moderator

Posturi, pm, conversaţii de mess, etc sunt o frecţie la piciorul de lemn. Tu ai certitudinea şi poţi să demnonsrezi că acum şi aici postez eu şi nu cumva, vecinul, soţia, copilul, vărul sau orice alt binevoitor ce are acces la calculatorul/telefonul meu?

Link to comment
 • Moderator
On 14.06.2013 at 17:18, Razvan a scris:

Marius, nici daca are scris negru pe alb, prin posturi sau PM-uri, detaliile produsului pe care l-a vandut?

Pentru existenţa infracţiunii de înşelăciune, se cere ca înşelarea să fie rezultatul unor manopere dolosive (acţiuni/fapte de rea-credință), iar simpla minciună a uneia dintre părţi la încheierea sau executarea unui contract sau a unei înţelegeri nu poate fi un element component al laturii obiective a infracţiunii de înşelăciune. Se apreciază că reaua-credinţă dovedită că a fost urmărită, exercitată voluntar şi conştient este necesară pentru a îndeplini elementele constitutive ale infractiunii de înşelăciune prevăzută de Codul penal (iar în sensul ăsta magistratul are nevoie de probe materiale care să susţină acest lucru).

 • Upvote 1
Link to comment
 • 4 years later...

Buna ziua, am fost inselat online de catre o persoana cu un cont fals, in cele din urna am aflat identitatea reala a celui care mi-a dat teapa. paguba 49 euro. ce as putea face in situatia actuala??

Link to comment
 • 2 years later...

Bună ziua,am cunoscut pe cineva pe internet care mi-a solicitat ajutorul pentru a putea pleca din Afganistan,respectivul s-a dat drept medic și a făcut promisiunea că o să imi returneze toți banii cu care o să îl ajut,mi-a trimis un bilet de avion fals să ma convingă că o să vină în România asta trebuie să se întâmple aseară dar am avut surpriza cand ajung la aeroport să verific dacă zborul acela a fost și mi s-a spus că nu,cei de la aeroport m-au pus să sun la poliția de frontieră dar de acolo nu am primit nici o informație să mă poată ajuta cu ceva, am toate dovezile cum am trimis banii și conversația cu el pot face ceva,mulțumesc!

 

Link to comment
 • 1 year later...

Am o intrebare ce pot face daca am comandat de pe un site de haine si nu am primit cea ce am comandat am cerut retur au zis ca il va trimite si nu au mai făcut-o iar acum nici nu mai raspund ce as putea face pentru a imi recupera bani?

Link to comment
 • Moderator
în urmă cu 14 ore, Maria01 a scris:

am comandat de pe un site de haine

Vorbești despre un magazin online?

Link to comment

Buna ziua! Ce pot face daca am fost înșelată pe olx? Am dat câteva(mai multe) date de pe card deoarece zicea că face transfer bancar am intrat intr.o aplicație unde se cereau aceste date de, in urma eu m.am ales cu cardul gol iar ea/el cu câteva sute de lei...

Link to comment
 • Moderator

@Emilia47,

Pe toate paginile olx există mesaje de informare în care se spune cât se poate de clar faptul că datele cardului se folosesc doar pentru a efectua plăţi. Pe card nu ai cum să primești bani, iar dacă vrei să primești bani, este necesar doar numărul de cont bancar - IBAN şi numele.
Poţi merge să depui o plângere la poliţie. 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.