Jump to content
POLITISTI.ro

Recommended Posts

Postați aici din experiența voastră privind sistemele de operare Windows. Câteva ponturi pentru windows xp de la mine.

 

Schimbati spatierea intre icon-urile de pe desktop

 

Chiar daca aveti pe desktop numai cateva icon-uri, aranjamentul lor este destul de inghesuit. Ar fi poate mai bine daca aceste icon-uri ar avea ceva spatiu intre ele. Daca doriti mai mult spatiu intre icon-uri, puteti mudifica spatierea verticala dintre ele.
1. Clic dreapta pe un loc gol de pe desktop.
2. Clic pe Properties, clic pe tab-ul Appearance si apoi pe Advanced.
3. Gasiti Icon spacing ( horizontal ) si Icon spacing ( vertical ) in meniul drop down Items.
4. Resetati valorile oferite acolo si dati valorile pe care le doriti.
5. Log off sau restartati.

 

Acces instantaneu la shortcut-uri

 

Shortcut-urile sunt un ajutor deosebit. Si, din fericire, Windows XP dispune de o lista de shortcut-uri care ne ajuta san e descurcam rapid in system. Daca nu vi le mai amintiti sau nu7 sunteti sigur de vreo ,, scurtatura ‘’, puteti accesa aceasta lista prin clic pe Start – Run si scrieti aici C:\Windows\-Help\keyshort.chm. Clic pe ok si apoi navigate in lista pentru a cauta ceea ce va intereseaza.

Testati porturile calculatorului

 

Va trebui sa intrati prima data in Comand Prompt.
Start – Run, tastati cmd si dati ok.
Intrati in modul Debug prin tastarea comenzii Debug. Apasati [ Enter ].
Dati comanda D40:0 si apasati [ Enter ].
Comanda va va returna o serie de linii, dintre care prima va arata asa : 0040 :0000 F8 03 F8 02 E8 03 E8 02 – BC 03 78 03 78 02.

Iata cum puteti sa le interpretati :
F8 03      F8 02      E8 03      E8 02     78 03   78 02   BC 03
COM 1   COM 2  COM 3   COM 4   LPT1   LPT2   LPT3
Daca vedeti F8 03 de exemplu, inseamna ca portul COM1 este detectat. Daca insa vedeti 00 00, rezulta ca acest port nu este detectat. Ceea ce inseamna ca portul nu functioneaza sau nu este intitializat din BIOS.
Pentru a parasi modul Debug, tipariti [ q ] si apasati [ Enter ]. Va veti intoarce astfel in Command Prompt, de unde iesiti folosind comanda Exit.

 

Indepartarea fisierelor Thumbs.db

 

Cand vizualizati un director folosind modul Thumbnail.db. De fapt, acesta reprezinta un fisier de cache pentru pozele din acel director. Daca doriti sa opriti aceasta facilitate si sa salvati putin spatiu :
1. Porniti Windows Explorar.
2. Mergeti la Tools/Folder Options/View.
3. In prima sectiune, sub Files and Faolders, bifati ,, Do not cache thumbnails ‘’.
4. Acum puteti cauta fisierele thumbs.db. pe harddisck si le puteti sterge. Nu vor mai fi create altele.

Gasiti rapid fisierele criptate

 

Daca nu folositi un utilitar in linie comanda cum ar fi Cipher.exe, este dificil sa va dati repede seama care fisiere sunt criptate si care nu. Clic dreapta pe fiecare fisier si apoi alegerea Properties, General, Advanced ( apoi Cancel, cancel ) este un procedeu enervant si consumator de timp. Din fericire, exista o cale mai rapida. In Windows Explorer, folositi modul de vizualizare Details.
1. Deschideti un director care contine fisiere criptate.
2. In meniul View, alegeti Details so apoi selectati Attributes.

De asemenea, puteti seta o optiune astfel incat numele fisierelor criptate sa apara in alta culoare decat celelalte fisiere.
Din meniul tab-ul View, alegeti Folder Options. Clic pe tab-ul Views si selectati Show Encrypted Or Compressed NTFS Files in Color.

Versiunea SO-ului, direst pe desktop

 

Versiunile mai vechi de Windows aratau versiunea sistemului de operare direct pe desktop, insa la cele mai recente aceasta facilitate a disparut. Acest lucru poate fi remediat si este util mai ales in cazul celor care lucreaza ocazional pe alt computer si vor sa stie exact versiunea sistemului de operare. Deschideti editorul de registrii si uitati-va dupa cheia urmatoare :
User Key : [ HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop ] Value.
Name: PaintDesktopVersionData Type: REG_DWORD ( DWORD Value ) Value Data: ( 0=disable, 1=enable )
Creati o noua valoare DWORD sau modificati valoarea existenta numita ,, PaintDesktop Version” si acocati-I valoarea 1 pentru a o active. Iesiti din registry si restartati pentru ca modificarea sa aiba effect. In unele cazuri, versiunea va aparea pe desktop doar inainte de momentul de Shut Down si imediat dupa restartare.

Combinații de taste cu tasta ”windows”

 

Folositi tasta Windows in combinatie cu alte cateva taste, aveti acces la cateva shortcut-uri interesante:
Windows + D : Minimizeaza si restaureaza toate ferestrele deschise.
Windows + E : Afiseaza Windows Explorer.
Windows + F : Afiseaza ,, Shearch “ pentru fisiere.
Windows + Ctrl + F : Afiseaza ,, Search “ pentru computerele din retea.
Windows + R : Afiseaz casuta de ,, Run “.
Windows + Break : Afiseaza casuta de System Properties “.
Windows + Shift + M : Restaureaza toate ferestrele minimizate.
Windows + TAB : Avanseaza intre aplicatiile deschise.
Windows + I : ,, Incuie “ statia de lucru ( sau comuta pe ecranul de Logon/Fast User Switching ).
Windows + U : Deschide Utility Maneger.

Cum sa afisezi pe desktop numele comuterului si utilizatorul ?

 

Prin intermediul acestui tip, numele icon-ului ,, My Computer “ va fi schimbat in ,, username on computername “. Veti sti astfel in orice moment la ce computer sunteti logati si sub ce nume de utilizator lucrati. Folosind REGEDT32.EXE deschideti editorul de registri si gasiti una din cheile de mai jos, in functie de sistemul dumneavoastra de oiperare. Locatia la care gasiti aceste chei este : System Key : [HKEY_CLASSES_ROOT \CLSID\{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D}]DATA Type: REG_EXPAND_SZ ( Expanded String Value ) Redenumiti valoarea numita ,, LocalizedString “ in ,, LocalizedString.old”. Creati o noua valoare REG_EXPAND_SZ numita ,,LocalizedString” si setati valoarea ca fiind ,,%USERNAME% on %COMPUTERNAME%”. Iesiti din editorul de registri, clic pe desktop si dati Refresh. Icon-ul My Computer va trebui sa fie redenumit in ,,Username on Computername ‘’.

 

Stergerea fisierului INDEX.DAT

 

Fisierul INDEX.DAT pastreaza o inregistrare a tuturor site-urilor pe care le-ati vizionat. In mod normal, nu puteti sterge acest fisier din moment ce este protejat de sistemul de operare. Exista insa o cale :
1. Inchideti toate aplicatiile.
2. Deschideti o fereastra de linie comanda ( Run – CMD.EXE ).
3. Mergeti la C:\Documents and Settings\username\localSettings\TemporaryInternetFiles\Content.IE5(username=numele de login).
4. Porniti Task Maneger ( Ctrl-Shift-Esc).
5. Clic pe Tab-ul Processes. Selectati Explorer.exe si clic pe End Process.
6. Ecranul va fi acum gol, cu exeptia ferestrei de CMD.
7. Sterge fisierul INDEX.DAT.
8. Inapoi in Task Manager.
9. Clic pe file/Run/Explorer si desktopul va revenu cu un fisier de batch.

Eliminati sunetul de clic

Sunetul enervant pe care il auzim de fiecare data cand dam clic pe un item in Windows poate fi rapid eliminat. Acesta este sunetul ,,default” l lui Microsoft pentru ,,start navigation”. Tot ce aveti de facut este sa mergeti in Control Pnael/Sounds si sa-l dezactivati de acolo.

 

Curatenie la startup

Instalarea mai multor programe poate ingreuna registry-ul cu programe inutile, care pornesc la startul computerului. Acestea vor incetini calculatorul si vor inghiti din memorie.
1. Porniti Regedit. Navigati pana la HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurentVersion\Run.
2. Ajunsi acolo, localizati intrarile din dreapta. Puteti indentifica programul prin calea catre executabil.
3. Gasiti programele de care va puteti lipsi la startup. Clic dreapta pe ele si Delete.
4. Navigati de asemenea si la HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run.
5. Stergeti programele care nu sunt necesare.
6. Restartati.

 

 • Upvote 5
Link to comment
 • 2 years later...
 • Moderator

Ce ziceţi merită să fac upgrade la windows 10?

Periodic îmi apare fereastra asta, unde mă tot ademenesc să trec la windows 10. În prezent am un windows 7, cu care nu am avut probleme de niciun fel şi de care sunt foarte mulţumit. A făcut careva acest upgrade?

Capture.PNG.b3beb546d45030f8fbaaab2f42ae

Link to comment
 • Member

Da Cătă, eu am făcut și a 2 zi m-am întors la 7. Cu 10, nu-mi mai mergeau multe programe *piratate sau nu”.Dacă treci pe 10, spui ”la revedere” la ce nu-i plătit, cu licență. Office-ul nu-mi mai mergea, trebuia să plătesc licență, monitorul 2 (tv-ul) nu-l mai vedeam și așa mai departe. Poți să-l iei și dacă nu-ți convine, parcă în 30 de zile, revii la 7.

 • Upvote 1
Link to comment

Eu il am de cand a aparut si sunt foarte multumit cum merge. Imi place si noua interfata. 
@coosstti, nu sunt de acord cu tine, daca stii sa instalezi programele merg si cele piratate (pana si windows-ul merge piratat :clip: ) . Imi merg toate programele care au mers si pe win 7. Eu unul nu folosesc interfata Metro UI. Intra in setari, stie multe. 

 

 • Upvote 1
Link to comment

Catalin si eu am aceeasi nedumerire si sfaturile pe care le-am primit de la doi prieteni care lucreaza in domeniu a fost sa nu schimb 7 pe 10. Probleme de compatibilitate intre Windows si alte programe precum si stabilitatea noului sistem au fost argumentele majore. Dar, daca ei mint si eu mint pentru ca nu m-am jucat cu el deloc.

 • Upvote 1
Link to comment

Am windows-ul 10 cam de cand a aparut si nu am avut nici o problema majora cu el. Cam toate programele care le-am avut pe windows 7 sau 8.1 au functionat fara probleme, ba mai mult am un scaner destul de vechi care facea figuri pe windows 7 acum pe 10 functioneaza mai bine. Configuratia pc-ului este destul de noua deci nu am sesizat o mare diferenta in fuctionare (viteza) cu windows 10 fata de 7. Nu am avut probleme cu driverele, toate componentele au functionat fara probleme. In plus are o sumedenie de drivere in el astfel nu a fost necesar sa mai instalez unele drivere.

 • Upvote 1
Link to comment

Windows 10 este suspectat că ar trimite pe ascuns informații la Microsoft chiar și atunci cînd i-ai zis să nu o facă. Fiind un produs gratuit, Microsoft încearcă probabill să-și recupereze investiția prin mijloace mai puțin ortodoxe. Pentru mine ăsta-i un motiv mai mult decît suficient ca să nu iau în calcul un upgrade.

Iar Windows 7 nu este depășit. E un sistem foarte bun, puternic, stabil, poate cel mai bun Windows făcut pînă acum. Dacă merge, lasă-l să meargă. :)

Edited by VladSoare
 • Upvote 1
Link to comment
 • 2 weeks later...
 • Member

Win 10 inca nu e adaptat pentru multe dintre programele de pe piata. Mai mult de atat producatorii de echipamente hardware inca nu au apucat sa dezvolte drivere pentru ele. S-ar putea sa nu mai poti folosi modemul 3g, adaptor bluetooth, placa tv, etc...

Din propria experienta recomand win 7 64bit (sisteme cu peste 4gb RAM) sp1, instlate pe un SSD in modul UEFI. Eu asta folosesc si merge de minune. 

 • Upvote 2
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.