Jump to content
POLITISTI.ro

Poliţiştii comunitari dau amenzi ilegal


sheriffu

Recommended Posts

Poliţia Comunitară Suceava aplică ilegal amenzi pentru încălcarea reglementărilor pe linie rutieră. Verdictul a fost dat de Judecătoria Suceava în urma unei plângeri depuse de o societate care a primit o amendă la începutul acestui an pentru că unul dintre şoferii pe care-i avea angajaţi circula pe un drum restricţionat. Soluţia dată la sfârşitul săptămânii trecute nu este definitivă şi poate fi atacată la Tribunalul Suceava.

Concret, judecătorii au avut de analizat plângerea înaintată de o societate din Suceava, amendată contravenţional cu suma de 400 de lei, în baza Hotărârii Consiliului Local nr. 289 din 2008. Sancţiunea a fost aplicată deoarece unul dintre şoferii firmei a intrat pe strada Nicolae Bălcescu, un drum restricţionat temporar de administrator pentru că se executau lucrări. Interzicerea accesului era semnalizată şi marcată corespunzător, iar culpa era evidentă, a şoferului.

Supărarea reprezentanţilor firmei sucevene a plecat de la faptul că amenda nu i-a fost aplicată şoferului, dar şi pentru că cei care au aplicat amenda erau poliţiştii comunitari şi nu poliţiştii de la Biroul Rutier.

Ştefan Gudula, avocatul care a reprezentat firma în proces, este de părere că amenda este lovită de nulitate şi trebuie anulată.

„Actul constatator a fost întocmit de către un organ necompetent în materie, în speţă Poliţia Comunitară Suceava, deoarece conform art. 109 din O.U.G. nr. 195/2002, <Constatarea contravenţiilor referitoare la circulaţia pe drumurile publice se realizează în mod direct de către poliţistul rutier>, iar conform art. 2 din acelaşi act normativ <Îndrumarea, supravegherea şi controlul respectării normelor de circulaţie pe drumurile publice se fac de către poliţia rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, care are obligaţia să ia măsurile legale în cazul în care constată încălcări ale acestora>”, a arătat avocatul Gudula.

Acesta a menţionat că soluţia dată de Judecătoria Suceava este una corectă, mai ales că şi alte instanţe din ţară au luat decizii similare.

Mai trebuie spus că dacă această soluţie va rămâne definitivă ea nu se aplică şi celorlalţi şoferi amendaţi de Poliţia Comunitară, care trebuie să urmeze, la rândul lor, calea proceselor în instanţele de judecată."

sursa- www.monitorulsv.ro

Link to comment

Da sunt de acord, ce sa caute comunitaru sa dea amenzi la circulatie?

O gramada de politisti nu pot sa opreasca masini din cauza legii, aici ma refer la o parte dintre cei de la ordine publica si a ajuns comunitaru sa dea amenzi la circulatie.

Da sa dea amenzi la cei ce parcheaza pe trotuar, pe spatiul verde etc.

Link to comment

Faptul ca sunt folositi la fluidizare ii determina sa creada ca sunt si ei rutieristi si se comporta ca atare. Nu stiu cum e la voi dar Bucurestiul este plin de politisti comunitari care incearca sa fluidizeze traficul. In plus, faptul ca pe capota motorului exista DOAR POLITIA si numai pe portiere e scris POLITIA comunitara e firesc sa faca abuzuri.

Stima

Edited by videosuzy
Link to comment

O mica curiozitate: de ce Politia Comunitara impreuna cu firma de ridicari auto atunci cand ridica masini pe motivul ca soferul nu a lasat spatiu 1 m pt circulatia pietonilor, nu fac proces verbal ci doar ridica masina si atat. Nu in urma procesului verbal se constata contraventia? :hmmmt:

Edited by MarianM
Link to comment
  • 2 months later...

Unul dintre cazurile in care aceasta practica a fost contestata si castigata in instanta a fost la Dr .Tr. Severin. De fapt se pare ca este si singurul caz in care o instanta din Romania a stabilit ca aceasta activitate a politistilor comunitari este ilegala. Pentru mai multe detalii cititi aici:

http://www.informatiadeseverin.ro/ids2/index.php/actualitate/3460-afacere-stopat-definitiv.html

Ma bucura enorm aceasta informatie pentru ca am avut ghinionul sa ma confrunt cu prostia din dotarea unui comunitar in momentul in care masina mea de epoca s-a defectat in mijlocul unui mare bulevard.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.