Jump to content
POLITISTI.ro

Acţiuni pentru prevenirea furturilor de materiale feroase şi neferoase


NewsBot

Recommended Posts

Action Day Metal acţiune pentru prevenirea furturilor de materiale feroase şi neferoase

 

Poliţiştii din structurile de ordine publică, poliţie rutieră, transporturi, investigaţii criminale şi investigarea fraudelor, sub coordonarea Inspectoratului General al Poliţiei Române, au desfăşurat, în intervalul 27-28 mai a.c., acţiuni la nivel naţional, pentru prevenirea şi combaterea furturilor de materiale feroase şi neferoase de la componentele de infrastructură feroviară, din sistemul de transport şi distribuţie a energiei electrice şi de gaze naturale.

În urma acţiunilor, au fost ridicate, în vederea confiscării, peste 400 de tone de materiale feroase, au fost depistaţi 350 de suspecţi de infracţiuni, fiind aplicate, totodată, aproximativ 1.700 de sancţiuni contravenţionale.

Activităţile fac parte din acţiunea europeană ACTION DAY METAL, desfăşurată simultan, atât în România, cât şi în Olanda, Bulgaria, Cipru, Portugalia, Suedia, Franţa, Finlanda şi Belgia.

Coordonarea la nivel european s-a făcut prin EUROPOL, Poliţia Română asigurând schimbul de date şi informaţii operative cu autorităţile din celelalte state prin punctul unic de contact constituit la nivelul Direcţiei de Investigaţii Criminale.

În cele două zile au făcut obiectul verificărilor, în cadrul cooperării poliţieneşti internaţionale, 100 de persoane, fiind depistaţi şi identificaţi pe teritoriul altor state şi cetăţeni români implicaţi în activităţi de furturi şi comercializare de metale.

Acţiunea a vizat combaterea furturile de materiale feroase şi neferoase (cabluri, conductori din cupru, componente CFR, capace de la canalizare, ţevi din metal, transformatoare electrice, relee de la instalaţiile de semnalizare şi dirijare ale circulaţiei feroviare şi de telecomunicaţii etc.).

De asemenea, poliţiştii au urmărit identificarea şi tragerea la răspundere a persoanelor care comit astfel de fapte, precum şi verificarea legalităţii înfiinţării şi funcţionării societăţilor comerciale colectoare de materiale feroase şi neferoase, respectarea legalităţii în domeniul transporturilor şi exporturilor de materiale feroase şi neferoase, verificarea provenienţei materialelor neferoase (cupru şi aluminiu) folosite în atelierele de meşteşugărit sau micii meseriaşi şi combaterea evaziunii fiscale.

La acţiune, alături de poliţiştii din structurile de ordine publică, poliţie rutieră, transporturi, investigaţii criminale, investigarea fraudelor, serviciile pentru acţiuni speciale, au participat şi jandarmi, poliţişti de frontieră, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor partenere (Garda de Mediu, Garda Financiară, Romtelecom, Transelectrica, ENEL, EON, CEZ, Electrica, Distrigaz, Transgaz, CONPET, Apa Nova, ANIF etc.).

În acest sens, poliţiştii din cadrul formaţiunilor de poliţie rutieră şi ordine publică au acţionat în zona centrelor de colectare, urmărind identificarea transporturilor de materiale feroase şi neferoase fără documente justificative sau asupra cărora există suspiciuni că ar proveni din comiterea de infracţiuni.

Poliţiştii de investigarea fraudelor, investigaţii criminale şi cei de la transporturi, însoţiţi de reprezentanţii Gărzii de Mediu, Gărzii Financiare şi Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române SA, au efectuat controale la centrele de colectare a materialelor reciclabile, în vederea verificării legalităţii funcţionării acestor centre, cât şi a modului de respectare a legislaţiei privind achiziţionarea materialelor reciclabile, identificarea persoanelor care au valorificat bunuri furate din patrimoniul SNCFR SA sau al altor societăţi.

Poliţişti din cadrul poliţiei transporturi au acţionat pentru prevenirea sustragerilor de componente de cale ferată şi verificarea legalităţii transporturilor de fier vechi cu vagoane CFR.

Astfel, au fost verificate 5.185 de autovehicule, 2.619 de centre de colectare, fiind depistaţi 350 de suspecţi, dintre care 4 au fost reţinuţi.

Acţiunea s-a soldat cu depistarea a 92 de infracţiuni, dintre care 11 la art.209 Codul penal – furt calificat şi 2 la Legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

Au fost aplicate 1.674 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 782.362 de lei, dintre care 23 la Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, 3 la Legea 82/1991 Legea contabilităţii, 42 la OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, câte una la OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu şi la Legea 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător şi 2 la OUG 15/1996 privind plăţile cu numerar.

În urma acţiunilor, au fost ridicate de 402.330 de kilograme de materiale feroase, dintre care 395.348 kg. de fier, 2.191 kg. de cupru, 4.156 kg. de aluminiu, 635 de inox, precum şi 1.187 de acumulatori uzaţi.

Valoarea bunurilor ridicate a fost estimată la 1.636.000 de lei.

Centrul de Informare și Relaţii Publice - I.G.P.R.

Link to comment
  • 6 months later...

Controale la centre de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase

 

Poliţia Română a coordonat, în perioada 1- 30 noiembrie a.c., o acțiune pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor comise la regimul deşeurilor feroase şi neferoase, în şase judeţe şi în Capitală. În urma acţiunii, au fost constatate 51 de infracţiuni şi aplicate 292 de contravenţii prevăzute de legislaţia incidentă, fiind confiscate aproximativ 60.000 de kg. de materiale feroase şi neferoase.

În perioada 1- 30 noiembrie a.c., poliţiştii din cadrul structurilor de ordine publică, transporturi şi investigarea fraudelor au acţionat, sub coordonarea Inspectoratului General al Poliţiei Române, pe raza judeţelor Argeş, Bacău, Călăraşi, Constanţa, Hunedoara, Prahova şi a municipiului Bucureşti, pentru verificarea agenţilor economici ce desfăşoară activităţi de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase.

Acţiunea a urmărit prevenirea furturilor de materiale feroase şi neferoase de la componentele de infrastructură feroviară, din sistemul de transport şi distribuţie a energiei electrice şi de gaze naturale, de îmbunătăţiri funciare şi din reţelele de telecomunicaţii.

De asemenea, au fost desfăşurate controale la societăţile comerciale ce au ca obiect colectarea materialelor feroase şi neferoase, pentru verificarea modului în care este respectată legislaţia în domeniu.

Echipele de control au verificat 649 de centre de colectare a materialelor feroase şi neferoase, pentru neregulile constatate aplicând 292 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 242.340 de lei. De asemenea, au fost constatate 51 de infracţiuni, dintre care 36 prevăzute de Codul Penal şi 8 prevăzute de Legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

În urma activităţilor, au fost confiscate 59.688 de kg. de materiale feroase şi neferoase şi a fost făcută o sesizare privind necesitatea retragerii avizului de funcţionare a unei societăţi comerciale. Totodată, au fost identificate 29 de centre de colectare a materialelor feroase şi neferoase neautorizate.

În acţiune au fost angrenaţi peste 1.400 de poliţişti. De asemenea, la activităţi au participat şi reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, Gărzii Financiare, precum și ai unor societăţi specializate în furnizarea de utilităţi.

~ Exemple ~

Argeş: Poliţiştii Secţiei nr.14 Poliţie Rurală Schitu Goleşti, judeţul Argeş, împreună cu cei din cadrul I.P.J. Argeş - Serviciul de Ordine Publică, au efectuat un control la punctul de lucru al unei societăţi specializate în colectarea deşeurilor din localitatea Mihăeşti. 

În urma verificărilor, s-a constatat faptul că administratorul societăţii ar fi desfăşurat acte de comerţ, în perioada august – octombrie a.c., fără îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege. Acesta ar fi comercializat 1.456 de kg. de deşeuri de fier, fără a întocmi documente de primire şi plată, pe care le-ar fi valorificat la preţul de 1,18 lei/kg.

Administratorul societăţii a fost sancţionat contravenţional, conform art.1 lit. a din Legea 12/1990, cu amendă în valoare de 1.500 de lei. Totodată, a fost dispusă confiscarea sumei de 1.730 de lei, provenită din comercializarea deşeurilor feroase, urmând ca banii să fie predaţi la D.G.F.P Argeş, ca venit la bugetul de stat.

Bacău: Poliţiştii au depistat în trafic, trei bărbaţi, cu vârste cuprinse între 24 şi 54 de ani, în timp ce transportau cu un autovehicul, în localitatea Zemeş, aproximativ 3.000 de kg. de componente metalice din domeniul petrolier.

De asemenea, a mai fost identificat un bărbat de 32 de ani, aflat la volanul unui autovehicul, care transporta aproximativ 700 de kg. de componente metalice din domeniul petrolier.

În urma cercetărilor, s-a stabilit faptul că subansamblele au fost sustrase de la o turlă de sondă dezafectată, din localitatea Zemeş, punctul de lucru aparţinând unei societăţi comerciale, în scopul de a fi valorificate la un centru de colectare fier vechi.
În cauză, au fost întocmite dosare penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute şi pedepsite de art. 208-209 din Codul penal.

Prahova: Poliţiştii au oprit în trafic, pe raza oraşului Băicoi, un autoturism care transporta material feros şi neferos, fără documente justificative. În urma controlului efectuat, s-a constatat faptul că şoferul transporta, fără documente de provenienţă, 93 de kg. de aluminu, 114 kg. de cupru, 17 kg. de bronz, 21 kg. de plumb şi 19 kg. de fier.

Conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional, conform Legii 12/1990, iar cele 264 kg. de materiale au fost confiscate şi valorificate ulterior. Suma obţinută, de peste 2.426 de lei, a fost depusă la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Prahova. 

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 2 weeks later...

Controale la centre de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase

 

18 societăţi comerciale din județul Dolj, cu obiect de activitate colectarea şi valorificarea deşeurilor industriale reciclabile, sunt suspectate că nu ar fi înregistrat în evidenţa financiar - contabilă venituri obţinute din vânzarea deşeurilor metalice. / Polițiștii au întocmit dosare penale.

În baza datelor şi informaţiilor obținute, în perioada 11-13 decembrie a.c., Direcţia de Investigare a Fraudelor din cadrul I.G.P.R. a iniţiat şi coordonat pe raza judeţului Dolj, o acţiune pentru prevenirea şi combaterea activităţilor economice ilegale ce se comit cu ocazia colectării, valorificării şi comercializării de deşeuri industriale reciclabile.

La activități au participat ofițeri specialiști din cadrul Direcţiei de Investigare a Fraudelor și polițiști ai Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Dolj, precum și reprezentanți ai Administraţiei Fondului pentru Mediu şi ai Gărzii de Mediu – Comisariatul Dolj.

Echipele de control au verificat 31 de societăţi comerciale cu obiect de activitate colectarea şi valorificarea deşeurilor industriale reciclabile.

Astfel, au fost identificate 18 societăți comerciale care nu ar fi înregistrat în evidenţa financiar - contabilă venituri obţinute din vânzarea deşeurilor metalice şi nu ar fi virat la Fondul de Mediu contribuţia de 3% din veniturile realizate din vânzarea de deşeuri feroase şi neferoase.

Polițiștii au întocmit dosare penale în care sunt cercetate 20 de persoane, având calitatea de administratori ai societăților respective, suspectate de săvârşirea infracţiunilor prevăzute şi pedepsite de art. 6 şi art. 9 lit. b din Legea nr.241/2005. Prejudiciul estimat se ridică la peste 16.000.000 de lei, constând în valoarea impozitului pe profit nedeclarat şi contribuţia de 3% din veniturile realizate datorată Fondului pentru Mediu.

Din primele verificări a rezultat faptul că, în scopul disimulării activităţilor infracţionale, administratorii a 14 societăţi comerciale ar fi cesionat părţile sociale deţinute către persoane care ulterior au părăsit teritoriul ţării, îngreunând astfel identificarea documentelor de evidenţă financiar-contabilă şi stabilirea relaţiilor comerciale desfăşurate.

Cercetările sunt continuate de polițiști în vederea stabilirii întregii eventuale activităţi infracţionale.

I.G.P.R. - Centrul de Informare şi Relaţii Publice

Link to comment
  • 3 months later...
Percheziţii la membrii unei grupări specializate în evaziune fiscală cu produse reciclabile
 
Poliţiştii specializaţi în investigarea fraudelor şi procurorii D.I.I.C.O.T. au destructurat o grupare infracţională, specializată în evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul tranzacţiilor cu produse reciclabile. Prin activitatea infracţională, s-a creat un prejudiciu de 5,5 milioane de euro.
 
Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor şi procurorii D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Dâmboviţa au probat activitatea infracţională a 10 persoane din judeţele Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov şi din Bucureşti, bănuite de comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.
 
Din cercetări a reieşit că, în perioada 2011-2013, membrii grupării organizate ar fi achiziţionat importante cantităţi de deşeuri metalice de la persoane fizice, prin intermediul unor centre de colectare. Pentru a eluda plata către bugetul de stat a taxelor datorate (contribuţia la fondul de mediu, impozitul pe venit, impozitul pe profit), aceştia nu au înregistrat în contabilitate operaţiunile comerciale.
 
Deşeurile au fost livrate în numele unor societăţi comerciale înfiinţate în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor, care erau controlate de persoane fizice, fără posibilităţi financiare, activitatea acestora fiind coordonată de doi dintre membri.
 
Firmele astfel înfiinţate au fost folosite pentru a livra deşeuri metalice colectate de la persoane fizice sau rezultate din dezmembrări, către diverşi agenţi economici valorificatori, ulterior, acestea fiind cesionate fictiv către cetăţeni de origine tunisiană. Noile sedii sociale au fost stabilite provizoriu, pentru o perioadă de 6 luni, la diverse adrese, fără să funcţioneze în acele imobile.
 
Totodată, au fost depuse declaraţii fiscale întocmite cu date nereale în ceea ce priveşte provenienţa mărfurilor livrate, menţionându-se achiziţii fictive de la societăţi de tip ”fantomă”.
 
Valoarea totală a tranzacţiilor derulate cu deşeuri metalice se ridică la peste 23 de milioane de euro. Prin activitatea infracţională, s-a creat un prejudiciu de 5,5 milioane de euro.
 
La data de 1 aprilie a.c., faţă de cele 10 persoane, cu vârste cuprinse între 24 şi 37 de ani, s-a luat măsura reţinerii pentru 24 de ore, urmând că astăzi, 2 aprilie, să fie prezentate Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, cu propunere de arestare preventivă.
 
Suportul de specialitate a fost asigurat de către S.R.I. şi D.I.P.I..
 
La activităţi, au participat şi poliţişti din cadrul D.G.P.M.B şi al Inspectoratelor de Poliţie ale Judeţelor Giurgiu şi Ilfov.
 
I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice
Link to comment
  • 6 months later...

MATERIALE FEROASE, RIDICATE DE POLIȚIȘTI

 

Peste 7 tone de materiale feroase fără documente legale au fost ridicate de poliţiştii specializaţi în investigarea fraudelor de la o societate comercială din Dâmbovița.

 

La data de 17 octombrie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Dâmbovița au efectuat un control la o societate cu obiect de activitate în domeniul materialelor reciclabile.

 

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au descoperit 7,3 tone de materiale feroase a căror provenienţă nu a putut fi justificată.

 

Administratorul societăţii a fost sancţionat contravenţional în conformitate cu prevederile Legii 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite, iar întreaga cantitate de fier vechi a fost ridicată în vederea confiscării.
 

Sursa: IPJ Dambovita

Link to comment
  • 2 weeks later...

MATERIALE NEFEROASE, CONFISCATE DE POLIŢIŞTII DE LA TRANSPORTURI

Poliţiştii de la transporturi au depistat un bărbat care comercializa deşeuri neferoase, deşi nu deţinea autorizaţie în acest sens. De la acesta au fost confiscate 32 de kg. cupru, 29 de kg. de aluminiu şi 21 de kg. de bronz.

La data de 23 octombrie a.c., poliţiştii Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Argeş din cadrul Direcţiei de Poliţie Transporturi – I.G.P.R. au depistat, pe raza comunei Bradu, judeţul Argeş, un bărbat, de 29 de ani, domiciliat în comuna Mogoşani, judeţul Dâmboviţa, care colecta şi efectua acte de comerţ cu materiale neferoase, fără a deţine autorizaţie pentru a desfăşura această activitate.

Cel în cauză a fost sancţionat cu amendă în valoare de 5.000 de lei, conform Legii 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite.

De asemenea, poliţiştii au confiscat de la acesta 29 de kilograme de aluminiu, 32 de kilograme de cupru şi 21 de kilograme de bronz.

Sursa: IGPR

Link to comment
  • 2 weeks later...

MATERIALE FEROASE, CONFISCATE DE POLIŢIŞTI

 

Poliţiştii din Dâmboviţa au confiscat 6.000 de kg de materiale feroase de la punctul de lucru al unei firme de colectare. Pe numele administratorului a fost întocmit dosar penal pentru evaziune fiscală.

 

La data de 7 noiembrie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Pucioasa au efectuat un control la o societate comercială cu obiect de activitate colectarea de materiale feroase, din Vulcana Pandele, judeţul Dâmboviţa.

 

În urma verificărilor, poliţiştii au constatat că, în perioada august – noiembrie a.c., administratorul firmei ar fi desfăşurat activităţi comerciale de colectare a deşeurilor feroase, fără a înregistra în evidenţele contabile veniturile realizate, sustrăgându-se astfel de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat.

 

Din primele cercetări a reieşit că bărbatul, de 49 de ani, nu ar fi declarat punctul de lucru din Vulcana Pandele, sustrăgându-se de la plata obligaţiilor fiscale şi că ar fi achiziţionat deşeuri metalice de la diferite persoane, fără a completa actele prevăzute de lege.

 

Pe numele bărbatului a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală.

 

De asemenea, poliţiştii l-au sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 30.000 de lei şi au confiscat 6.000 de kilograme de materiale feroase, deţinute fără acte legale.

Sursa: IPJ Dâmboviţa

Link to comment
  • 4 weeks later...

POLIŢIA ROMÂNĂ ACŢIONEAZĂ PENTRU COMBATEREA SUSTRAGERILOR DE COMPONENTE FEROVIARE

 

În cursul acestei săptămâni, Poliţia Română a acţionat la nivel naţional, prin structurile de poliţie transporturi, pentru combaterea furturilor de piese componente din infrastructura feroviară./ În urma acţiunii, au fost constatate peste 30 de infracţiuni şi au fost aplicate peste 800 de contravenţii.

 

În perioada 25 – 27 noiembrie a.c., poliţiştii au acţionat la nivel naţional, sub coordonarea Direcţiei de Poliţie Transporturi din I.G.P.R., pentru identificarea şi tragerea la răspundere a persoanelor care comit furturi de materiale feroase şi neferoase de la infrastructură şi materialul rulant. Activităţile au vizat şi identificarea societăţilor comerciale cu profil de colectare a materialelor feroase şi neferoase, care nu respectă legislaţia în domeniul de achiziţie a acestor materiale.

 

1.850 de poliţişti de la transporturi, de ordine publică şi de la alte structuri au controlat, pe parcursul a 3 zile, 582 de societăţi comerciale cu profil de colectare a materialelor feroase şi neferoase, fiind recuperate 42 de kg. de  cupru şi 297 de kg. de metal.

 

De asemenea, au fost constatate 32 de infracţiuni, dintre care 21 de natură judiciară şi 11  de altă natură. Totodată, au fost aplicate 818 sancţiuni contravenţionale, dintre care 397 la Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, 36 la Legea nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, 37 la H.G. nr. 203/1994 pentru stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele privind transporturile pe Căile Ferate Române, 20 la Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecţia persoanelor şi 328 la alte acte normative.

 

Valoarea totală a sancţiunilor s-a ridicat la 193.100 de lei, iar a bunurilor confiscate, la 4.780 de lei.

 

Exemple:

 

I.P.J. Mureş *  La data de 26 noiembrie a.c., poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie T.F. Sighişoara au identificat trei bărbaţi, bănuiţi de comiterea unui furt de cablu, din zona podul de fier ce traversează răul Tîrnava Mare din Sighişoara.

 

Faţă de aceştia, poliţiştii efectuează cercetări, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat şi distrugere şi semnalizare falsă,  fapte prevăzute şi pedepsite de art. 228 alin. 1 şi art. 229 alin. 3 Codul Penal, respectiv art. 332 alin. 1 Codul Penal.

 

I.P.J. Prahova * La data de 24 noiembrie a.c., poliţiştii Postului de Poliţie TF Ghighiu au depistat un atelaj hipo, încărcat cu piese şi componente CFR, provenind de la infrastructura feroviară. Au fost depistate 3 persoane, aflate în atelaj, care, la vederea poliţiştilor, au încercat să fugă.

 

La scurt timp, cei în cauză au fost prinşi. Aceştia sunt bănuiţi de sustragerea, de pe raza staţiei CF Ghighiu, a pieselor şi componentelor C.F.R. (în cantitate de 150 de kg.), ce aparţin Districtului 2 Corlăteşti, cu scopul de a le valorifica la un centru de colectare.

 

În cauză, s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de furt, faptă prevăzută şi pedepsită de art.228 alin.1 Cod Penal.
 

Sursă: IGPR

Link to comment
BĂNUIŢI DE FURT DE COMPONENTE DE CALE FERATĂ, SURPRINŞI ÎN FLAGRANT DELICT
 
11 bărbaţi au fost surprinşi în flagrant delict de poliţişti, în timp ce sustrăgeau piese metalice de la vagoane aflate în triajul unei staţii de cale ferată din Portul Constanţa. Peste 11 tone de componente de cale ferată, valorificate de cei în cauză la un centru de colectare a deşeurilor feroase, au fost ridicate de poliţişti şi restituite reprezentanţilor C.F.R..
 
La data de 29 noiembrie a.c., poliţiştii Serviciului de Poliţie Transporturi Maritime, cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale – I.G.P.R., împreună cu luptătorii S.A.S. din cadrul I.P.J. Constanţa, au surprins în flagrant delict 11 bărbaţi bănuiţi că ar fi sustras mai multe componente de cale ferată.
 
Cei în cauză, cu vârste cuprinse între 22 şi 45 de ani, din judeţele Constanţa, Călăraşi, Braşov, Olt, Botoşani și Sălaj sunt bănuiţi că, în perioada 24 octombrie - 29 noiembrie a.c, ar fi demontat şi sustras piese metalice de la vagoane aflate în triajul unei staţii de cale ferată din Portul Constanţa.
 
Ulterior, bunurile ar fi fost transportate cu trei autoturisme conduse de alți trei bărbați, cu vârste între 38 și 44, de ani, din județele Constanța și Ialomița, și valorificate la un centru de colectare a deșeurilor feroase şi neferoase, din localitatea Techirghiol, administrat de un bărbat, de 46 de ani.
 
În urma efectuării percheziţiei la sediul firmei din Techirghiol, polițiștii au depistat peste 11 tone de componente de cale ferată, bunuri ce au fost ridicate şi predate reprezentanţilor C.F.R..
 
Cercetările continuă în vederea documentării întregii activități infracționale și recuperării prejudiciului cauzat.
 
Cei în cauză au fost reţinuţi pentru 24 ore, iar la data de 30 noiembrie a.c. au fost prezentați Judecătoriei Constanţa, care a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile pentru 2 dintre ei, arestul la domiciliu pentru 4, iar faţă de 7 a fost dispusă măsura controlului judiciar.
 
Sursa: IGPR
Link to comment
  • 4 months later...

SURPRINȘI ÎN FLAGRANT DELICT, IMEDIAT DUPĂ CE AU SUSTRAS PIESE DE VAGOANE

 

La data de 26 aprilie a.c., polițiști din cadrul Direcției de Poliție Transporturi - Secția Regională de Poliție Transporturi Cluj - Serviciul Județean de Poliție Transporturi Bihor au surprins în flagrant delict doi bărbați, de 34, respectiv 55 de ani, din județul Bihor, imediat după ce au sustras componente de la vagoane de marfă.

 

Cei doi au pătruns în triajul Stației C.F.R. Oradea Est, de unde au sustras componente de la vagoanele de marfă aflate în conservare (cârlige de tracțiune, capace de cutie osie, ansamble de tracțiune, plăci ghidare etc.).

 

Prejudiciul cauzat Centrului Zonal de Marfă Cluj a fost recuperat în totalitate și predat.

 

Bărbații sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat, faptă prevăzută și pedepsită de art. 219 din Codul Penal.

Sursă: IGPR

Link to comment
  • 3 weeks later...

ACŢIUNE PENTRU PREVENIREA FURTURILOR DE METALE

 

Poliţiştii au recuperat aproape 29 de tone de metal și peste 450 de kg. de cupru, în urma unei acţiuni pentru prevenirea şi combaterea furturilor de metale. În cele trei zile de acțiune, au fost verificate peste 800 de centre de colectare a materialelor feroase şi neferoase.

 

În perioada 12 – 14 mai 2015, sub coordonarea Direcţiei de Poliţie Transporturi șia Diirecției de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, poliţiştii au acţionat, la nivel naţional, pentru prevenirea şi combaterea furturilor de metale.

 

Activităţile au vizat şi identificarea societăţilor comerciale de colectare a materialelor feroase şi neferoase, care nu respectă legislaţia în domeniul achiziţiilor.

 

Poliţiştii au controlat peste 800 de centre de colectare a materialelor feroase şi neferoase, fiind recuperate 479 de kg. de cupru şi 28.857 de kg. de metal.

 

Au fost constatate 4 infracţiuni economice și au fost aplicate 22 de contravenţii la Legea nr. 38 din 2014 pentru modificarea și completarea O.U.G. 31 din 2011 privind interzicerea achiziționării de la persoane fizice a metalelor feroase și neferoase.

 

Exemplu:

 

La data de 13 mai a.c., polițiștii din Olt au depistat în trafic, în localitatea Văleni, un bărbat,  de  46 de ani, din Roşiori de Vede, care transporta, fără documente legale, cu un autocamion, 5.500 de kg. de deşeuri feroase și neferoase, ce aparţineau altui bărbat, de 44 de ani, din Teleorman.

 

Proprietarul materialelor a fost sancţionat constavenţional, conform Legii 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite, deşeurile au fost confiscate, iar certificatul de  înmatriculare  al autocamionului a fost reținut, pentru conducerea acestuia cu inspecția tehnică periodică expirată.
 

Sursă: IGPR

Link to comment
  • 2 months later...

PERCHEZIŢII LA PERSOANE BĂNUITE DE FURTURI DIN VAGOANE DE MARFĂ

 

Polițiști ai Direcției de Poliție Transporturi au efectuat trei percheziții domiciliare pentru probarea activității infracționale a trei persoane bănuite de comiterea mai multor furturi, comise în zona căii ferate Agigea Nord-Port Constanța.

 

În urma perchezițiilor, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 50.257 de kg. de cărbune energetic, 4.860 de litri de motorină, 1.765 de kg. de cereale și 4.000 de lei.

 

Ieri, 28 iulie a.c., poliţişti ai Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța – Direcția de Poliție Transporturi din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române au efectuat trei percheziții domiciliare la locuințele unor persoane bănuite de comiterea  mai multor furturi din vagoanele de marfă, comise în zona căii ferate Agigea Nord-Port Constanța.

 

În urma perchezițiilor efectuate, polițiștii au descoperit în locuințele persoanelor bănuite de comiterea de infracțiuni 50.257 de kg. de cărbune energetic, 4.860 de litri de motorină, marcată cu substanţă verde, specifică celei destinate locomotivelor diesel şi navelor care efectuează manevre în port și 1.765 de kg de cereale.

 

De asemenea, a mai fost identificată și suma de 4.000 de lei, despre care există suspiciunea că ar proveni din valorificarea bunurilor sustrase.

 

Întreaga cantitate de produse, precum și suma de bani au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor.   

 

Cei în cauză sunt cercetați, în stare de libertate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.

Sursă: IGPR

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.