Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Neprezentare la proces in calitate de martor


moshulino
 Share

Question

Buna ziua,

 

In data de 17 luna viitoare sunt chemat la un proces, in calitate de martor. Intrebarea mea este: ce se intampla daca nu ma prezint ? In perioada respectiva sustin bacalaureatul, si e posibil ca in ziua respectiva sa am un examen. 

 

Multumesc !

Link to comment
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Art. 183

Mandatul de aducere

O persoană poate fi adusă în faţa organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată pe baza unui mandat de aducere, întocmit potrivit dispoziţiilor art. 176, dacă fiind anterior citată nu s-a prezentat, iar ascultarea ori prezenţa ei este necesară.

Învinuitul sau inculpatul poate fi adus cu mandat chiar înainte de a fi fost chemat prin citaţie, dacă organul de urmărire penală sau instanţa constată motivat că în interesul rezolvării cauzei se impune această măsură.

Persoanele aduse cu mandat, potrivit alin. 1 şi 2, nu pot rămâne la dispoziţia organului judiciar decât timpul strict necesar pentru audierea lor, în afară de cazul când s-a dispus reţinerea ori arestarea preventivă a acestora.

Persoana adusă cu mandat de aducere este ascultată de îndată de către organul judiciar.

Art. 184

Executarea mandatului de aducere

Mandatul de aducere se execută prin organele poliţiei, jandarmeriei sau poliţiei comunitare.

Dacă persoana arătată în mandatul de aducere nu poate fi adusă din motive de boală, cel însărcinat cu executarea mandatului constată aceasta printr-un proces-verbal, care se înaintează de îndată organului de urmărire penală ori instanţei de judecată.

Dispoziţiile alin. 2 se aplică şi în cazul în care persoana arătată în mandat, cu excepţia învinuitului sau inculpatului, nu poate fi adusă din orice altă cauză.

Dacă cel însărcinat cu executarea mandatului de aducere nu găseşte persoana prevăzută în mandat la adresa indicată, face cercetări şi dacă acestea au rămas fără rezultat, încheie un proces-verbal care va cuprinde menţiuni despre cercetările făcute.

Dacă învinuitul, inculpatul sau martorul refuză să se supună mandatului de aducere sau încearcă să fugă, va fi adus prin constrângere în faţa organelor de urmărire penală sau a instanţei de judecată.

Executarea mandatelor de aducere privind pe militari se face prin comandantul unităţii militare sau prin comandantul garnizoanei.

 

 

Ori:

art. 198

(2)1 Lipsa nejustificată a martorului, a părţii vătămate sau a părţii responsabile civilmente se sancţionează cu amendă de la 250 lei la 3.000 lei.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

moshulino, in momemtul in care se va afisa la liceu data exacta a zilei examenului la competente digitale ai doua variante:

1. examenul nu e pe 17 => urmeaza sa te prezinti la proces

2. examenul e chiar pe 17 => iei hartie de la secretariat care sa ateste ca examenul e pe 17 si ca tu (cu numele tau complet) esti inscris sa sustii examenul de bacalaureat si, impreuna cu o hartie prin care te adresei instantei cu pricina explicand ca ai fost citat cu actul cutare din data cutare dar nu te poti prezenta din motiv de examen, o depui la dosarul de judecata; sa faci bine sa pastrezi mult timp dovada ca ai depus acele hartoage la dosar si sa ai si tu o copie.

Ar mai si varianta 2 prim in care desi ai depus hartia la dosar, scapi de la examen in timp ca sa ajungi si la proces daca e programat mai tarziu. Sa nu faci invers, sa te duci mai intai la proces si apoi la examen in aceeasi zi, exclus varianta asta indiferent cat timp ai la dispozitie.

Bafta la examen!

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Va multumesc pentru raspunsuri. Mi-ati fost de mare ajutor. 

 

Toate cele bune va urez.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.