Jump to content
POLITISTI.ro

Acordul colectiv privind raporturile de serviciu ale politistilor


Recommended Posts

S-au inceput dezbaterile pe tema contractului colectiv de munca,intre sindicate si MAI.Contractul respectiv reglementeaza relatia angajat- angajator.Sa speram ca vor ajunge la un acord care sa respecte drepturile politistului,privind prin prisma privatiunilor si obligatiilor profesionale carora trebuie sa i se supuna.

www.prolex.ro/politie/negocierile-privind-semnarea-acordului-colectiv-la-nivelul-mai-au-intrat-in-impas/

Link to comment

Nu este vorba de Contractul colectiv de munca, deoarece acesta se incheie pentru personalul contractual, ci de Acordul privind raporturile de serviciu valabil pentru politisti.

  • Upvote 1
Link to comment

Asa e colega,cu scuzele de rigoare dar esenta e aceeasi.Rog un moderator sa schimbe denumirea topicului in" Acord privind raporturile de serviciu"...multumesc.

Edited by Kendo2012
Link to comment

Dezbaterile referitoare la recuperarea orelor lucrate in zilele de sambata si duminica vor continua, pentru ca interpretarile sunt diferite si niciun act normativ in domeniu nu seamana cu altul si atunci se face trimitere la intelegerea dintre angajat si angajator.Problema nelamurita se refera politistii care lucreaza de regula in schimburi si astfel orele lucrate in zilele de sambata si duminica se considera ca intra in programul normal de lucru. Atunci, conform prevederilor legale, se acorda liber in alte zile din cursul saptamanii si mai ramane de rezolvat problema sporului care trebuie acordat. Aici apare problema, deoarece potrivit Art. 137.din Codul Muncii :

(1) : Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.

(2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

(3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.

La noi nu este prevazut acel spor si unii considera ca acesta este Norma 12B, primit de cei care lucreaza in schimburi/ture. Speram sa fie reglementat corect insa nu numai prin Acordul privind raporturile de serviciu ci cel putin printr-un ordin de ministru.

  • Upvote 3
Link to comment
  • 2 weeks later...

Negocierile sunt blocate de catre MAI cu privire la inscrierea in Acord a modalitatii de compensare a timpului lucrat de catre politisti in zilele de: sambata, duminica si in celelalte zile stabilite ca sarbatori legale in care nu se lucreaza. Privind munca prestata in zilele respective, Legea salarizarii unitare si Codul muncii reglementeaza ca salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca. Legea prevede ca sporul salarial se stabileste prin Contractul colectiv de munca, adica prin documentul negociat si adoptat intre angajator si sindicate. Apoi, legea prevede si o limita a negocierii, un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Edited by Sache
Link to comment

Niciun presedinte de federatie nu a cerut ca in acord sa fie trecut faptul ca politistul in exercitarea atributiunilor de serviciu beneficiaza de prezumtia de legalitate si se bucura de sprijinul institutei.

La Dolj deja exista doua cazuri in care poltistii sunt cercetati administrativ pentru ca, contestatiile impotriva proceselor verbale de contraventie s-au admis in instanta fiind obligati la plata cheltuielilor de judecata iar urmare a rapoartelor intocmite de catre domnii juristi care ar fi trebuit sa-i apere in instanta cred ca cel mai probabil vor plati din buzunar.

Negocierile sunt blocate pentru ca cei din minister nu vor sa plateasca orele lucrate suplimentar, sambata, duminica si in sarbatorile legale.

Ca timp liber corespunzator nu prea vad cum ...............

Link to comment
  • 1 month later...

In sfarsit,  se pare ca celebrul " Acord Colectiv\' a fost semnat de catre parti si va incepe sa-si produca efecte(sa speram).Se pare ca in sfarsit se fac pasi inainte si in ce priveste drepturile noastre.Asteptam ca sa se definitiveze (in 60 de zile) si aspectele privitoare la plata cu spor de 100% a orelor prestate in zilele de repaus saptamanal si sarbatori legale. http://www.snppc.ro/doc/Acordul.pdf  http://prolex.ro/politie/mai-si-sindicatele-reprezentative-au-incheiat-acordul-colectiv-pentru-politisti/

Edited by Kendo2012
Link to comment

În cele din urmă a fost semnat. Valabil 2 ani. Sunt multe lucruri interesante în acest acord dar nu cred să se respecte. Ce părere aveți ?

Edited by Dan
Link to comment

Se vor respecta. La nivelul ipj-ului unde lucrez, prevederile vechiului acord au fost respectate.

De interes este OUG ce urmeaza a fi elaborata pentru plata orelor lucrate sambata, duminica, precum si in zilele de sarbatoare legale, cand nu se lucreaza.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.