misshi Posted May 22, 2013 Share Posted May 22, 2013 Buna seara In cursul zilei de duminica mi-am pierdut telefonul intr-un taxi in Timisoara. Este vorba despre un galaxy s3 mini pe care nu am avut activata nicio aplicatie de cautare. Am sunat pe la firmele de taxi dar nu am primit niciun raspuns. Marti am mers la politie pentru a anunta pierderea telefonului si am dat o declaratie la care s-au atasat si actele telefonului. Am fost sunat de catre politistul care se ocupa de caz si dupa cateva minute petrecute la telefon mi-a spus ca din octombrie s-a schimbat legea care prevede supravegherea telefoanelor mobile si ca aceasta supraveghere se aproba doar de catre un judecator, care in ziua de azi o aproba doar in cazul unor infractiuni mai grave gen ucidere, furt, spargere, talharie etc. Printre altele mi-a spus ca mai nou exista infractiunea de insusire a unui bun gasit care nu iti apartine care e ca un fel de furt dar nu e furt. Din ce spune dumnealui inteleg ca vrea sa ma faca sa-mi retrag plangerea si sa renunta la ajutorul lui si...sa-mi iau gandul de la telefon. Ma puteti ajuta cumva? Multumesc pt raspuns O seara buna in continuare Link to comment
metalu Posted May 22, 2013 Share Posted May 22, 2013 colegul ti-a explicat foarte bine procedura. este vorba de art 216 Cod penal si nu cred ca a incercat sa te faca sa renunti la plangere, ca nu-i face nimeni statuie pentru asa ceva. spre studiu Lg. 82 din 2012 Link to comment
Solution Dan Posted May 22, 2013 Solution Share Posted May 22, 2013 Poliția nu se ocupă cu recuperarea telefoanelor pierdute. În plus nu există presupunerea rezonabilă că telefonul a fost găsit (însușit) de cineva și nu a fost predat . Se prefigurează un mare NUP plângerii tale. Link to comment
misshi Posted May 22, 2013 Author Share Posted May 22, 2013 telefonul a ramas activ in retea si am avut posibilitatea sa sun pe el de cand l-am pierdut ora 5.00 pana la ora 23.00 cand taximetristul respectiv lucra probabil schimbul de noapte. dupa ora 23 a fost mort...deci asta inseamna ca nu l-a gasit nimeni? Link to comment
Dan Posted May 22, 2013 Share Posted May 22, 2013 Data viitoare ai să suni la poliție când o să uiți să încui ușa de acasă ?! Grow up ! De unde știi că l-ai pierdut în taxi și că nu l-ai pierdut pe stradă ? Link to comment
Moderator Marius Posted May 22, 2013 Moderator Share Posted May 22, 2013 Chiar crezi că poliţia se ocupă cu recuperarea bunurilor pierdute? Din ce văd, după părerea ta poliţistul ăla e vinovat pentru că tu ţi-ai uitat telefonul în taxi. Link to comment
nicku Posted May 23, 2013 Share Posted May 23, 2013 Orice telefon de generatie noua iar Galaxy S3 mini intra in aceasta categorie poate fi localizat chiar daca este oprit,ca operatorii de telefonie mobila vor sa si faca asta este discutabil,depinde de foarte multe (legalitate,bunavointa...etc)dar nu stiu daca este legal sau nu,cel mai bine ia legatura cu operatorul de telefonie mobila la care ai avut sau ai abonament si intreabai daca pot dpdv tehnic si legal sa faca aceasta 3 Link to comment
razvan21 Posted May 26, 2013 Share Posted May 26, 2013 Imi cer scuze pentru initierea unui nou topic pe aceasta tema care am vazut ca a fost dezbatuta de mai multe ori , dar vreau un raspuns concret. Sambata seara mi-am uitat telefonul pe banca din fata scarii unui bloc , am plecat , iar dupa 15 minute cand mi-am dat seama si am sunat , telefonul era inchis si bineinteles , nu mai era acolo.Mentionez ca in timpul sederii , 2 indivizi ( pe care , din pura intamplare , un prieten ii stia din vedere , fara a le sti numele sau alte detalii ) au iesit din scara , iar cand am plecat eu de acolo , respectivii veneau inapoi. Nu incerc sa acuz pe cineva , dar vreau sa stiu daca pot face ceva in legatura cu asta. Are rost sa merg la politie sa raportez intamplarea ? Trebuie sa astept 10 zile? Am toate actele telefonului si din cate am inteles , cu putina bunavointa , se poate depista cu ajutorul unui anumit cod... 2 Link to comment
Moderator Marius Posted May 26, 2013 Moderator Share Posted May 26, 2013 Poliţia nu se ocupă cu recuperarea bunurilor pierdute. Faptul că ţi-ai pierdut telefonul e o problemă ce te priveşte strict pe tine. Doar în cazul în care ai fi fost tâlhărit ori cineva iţi sustrăgea telefonul, era treaba poliţiei să-l identifice pe autor şi să-l trimită în justiţie pentru a suporta consecinţele faptelor sale. Şi într-o astfel de situaţie, recuperarea bunurilor furate este o activitate secundară, nu este o prioritate. În cazul în care îţi trece prin minte să te duci la poliţie şi să minţi că telefonul ţi-a fost furat, în loc să spui adevărul că l-ai pierdut/uitat pe o bancă, trebuie să fii conştient că treci de partea cealălaltă şi acest lucru constituie infracţiune sancţionată de Codul Penal. Altfel spus, îţi poţi risca libertatea pentru un telefon. Link to comment
murariu Posted June 3, 2013 Share Posted June 3, 2013 Buna ziua luna trecuta mi-am pierdut telefon marca samsung galaxy s3 am asteptat cele 10 zile stipulate in legislatie dupa care am fost la politie cu actele ce dovedeau ca sant proprietarul telefonului,am dat o declaratie si codul imei al telefonului. Am inteles ca sa schimbat legislatie in asemenea cazuri nu mai depinde doar de politist fiind nevoie si de semnatura procurorului si a judecatorului pentru depistarea telefonului.Am citit toate postarile in legatura cu cazuri similare da stiu de samsungdive.com plus aveam si un program de depistare,da cu siguranta telefonul a fost resetat si sau dus pe apa sambatei toate softurile pe mine ma intereseaza mai mult datele ce erau pe tel de la locul de munca si valoare telefonului fiind destul de mare.Astazi am vorbit cu ofiterul de caz care mi-a spus ca procurorul nu si-a dat avizul pentru depistarea telefonului prin imei.Inca nu am primit oficial raspunsul dar colegul dumneavostra a fost foarte de treaba si mi-ai spus citez,,coiosul ala de procuror nu si-a dat avizu si rezultatul final va fi NUP,, decat sa primesc raspuns,,politia nu se ocupa cu recuperarea obiectelor pierdute,, mai bine ramane pagina goala insurirea de bunuri este o infractiune astazi fura un telefon maine sparge o casa si da in cap la cineva. Intrebarea mea ii care este pasul urmator care il pot face??? Va multumesc anticipat. 2 Link to comment
Moderator Marius Posted June 3, 2013 Moderator Share Posted June 3, 2013 Dacă nu îţi plac răspunsurile pertinente de ce ai mai postat aici? PS: Nu era nevoie să iniţiezi încă un topic cu acest subiect, sunt deja destule ce tratează această problemă şi trebuia să postezi în unul dintre ele. Link to comment
Dan Posted June 3, 2013 Share Posted June 3, 2013 Intrebarea mea ii care este pasul urmator care il pot face??? Va multumesc anticipat. Mergi la magazin, cumpără alt telefon și apoi cască bine ochii. Link to comment
geforce3320 Posted July 31, 2013 Share Posted July 31, 2013 (edited) buna ziua ! sunt taximetrist . acu 3 zile a venit o hartie la firma pt a-mi cere datele de acolo pt politie . mi-a cerut datele m-a chemat la politie. politistul mi-a spus ca trebuie sa dau o declaratie . ca cineva si-a uitat telefonul in masina mea.. si ca au observat ei (nu stiu cum) ca eu eram de serviciu in momentu acela. noi oricum nu raspundem de obiectele uitate in autoturism!! ... am dat declaratia ca am executat cursa si ca nu stiu nimik de telefon..,,. de kt tp lucrez pe resp autoturism ce program am etc.,, . si am declarat ca nu am nici un telefon si nu am gasit nici un telefon.! politistul a incercat sa ma faca sa ma razgandesc..s-a gandit ca l-am gasit si nu vreau sa il inapoiez ..a spus sa ma gandesc bine ce scriu...! .. la plecare politistul mia spus ca o sa mai fiu cautat dak dau accept procurorii la caz. eu fiind nevinovat. . ce proceduri vor urma in continuare ? sa stiu la ce sa ma astept . multumesc Edited July 31, 2013 by geforce3320 Link to comment
Moderator Marius Posted July 31, 2013 Moderator Share Posted July 31, 2013 de kt tp lucrez pe resp Poţi să traduci în limba română. Link to comment
Dan Posted July 31, 2013 Share Posted July 31, 2013 Probabil se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de însușire a bunului găsit, faptă prevăzută și pedepsită de art. 216 din Cod Penal. Polițiștii nu au observat nimic, probabil din probatoriul administrat au stabilit cu certitudine că tu ai fost în data, ora și împrejurările respective de serviciu. Dacă ești nevinovat nu ai de ce să îți faci griji. Link to comment
geforce3320 Posted July 31, 2013 Share Posted July 31, 2013 (edited) care este procedura mai departe ? ce urmeaza... ma vor mai contacta ? cum se dovedeste ? se intra in baza de date al telefonului sau...? Edited July 31, 2013 by geforce3320 Link to comment
geforce3320 Posted July 31, 2013 Share Posted July 31, 2013 spuneti care e procedura in continuare va rog ca nu am fost niciodata la politie, doar cand am luat permisul Link to comment
Moderator Catalin Posted July 31, 2013 Moderator Share Posted July 31, 2013 Procedura este că se vor face cercetări pentru a se stabili exact ce s-a întâmplat cu telefonul ăla. Chiar dacă tu spui că "nu răspundeţi de obiectele uitate în autoturism", acest lucru nu este adevărat, conform legii ai obligaţia să predai bunurile găsite. Faptul că este afişat un mesaj în maşină de aest gen, nu te absolvă de răspunderea penală. Dacă nu l-ai găsit şi telefonul a fost găsit şi însuşit de altcineva care s-a urcat în maşina ta, atunci nu ai de ce să-ţi faci griji. În schimb dacă l-ai găsit şi ţi l-ai însuşit, l-ai vândut etc atunci e foarte probabil să ai probleme. Link to comment
drAGO5 Posted July 31, 2013 Share Posted July 31, 2013 La felul in care te precipiti si intrebarile puse, tind sa cred ca nu esti strain de telefonul pierdut. Nu trebuie sa afli de la noi metodele folosite pentru a-ti proba tie vinovatia. Gandeste-te ca acea persoana a facut sacrificii mari pentru asi cumpara telefonul, ori avea date importante in el. Poti lua legatura personal cu proprietarul telefonului si problema se rezolva de la sine. Link to comment
simplu01 Posted July 31, 2013 Share Posted July 31, 2013 Pentru cei care si-au pierdut telefoanele: Nu stiu cum de mai aveti curajul sa mergeti la politie sa spuneti asa ceva. Mie mi-ar fi rusine sa povestesc cuiva ca mi-am uitat capul in taxi sau mai stiu eu ce. Treziti-va! Politia nu va pazeste voua bunurile! Fiecare are grija de lucrurile lui asa cum stie mai bine. Iar pentru domnul taximetrist: stai linistit ca adevarul va iesi la iveala. Daca te simti cu musca pe caciula ia atitudine acum si inapoiaza telefonul. Daca intradevar nu ai cunostinta despre acest lucru, nu are rost sa iti mai faci griji. Link to comment
Member coosstti Posted July 31, 2013 Member Share Posted July 31, 2013 Simplu01, iti raspund eu, simplu.Se poate intampla oricui sa-si uite telefonul pe oriunde, asa cum mi s-a intamplat si mie sambata, asta nu inseamna ca cine-l gaseste devine proprietar. Si eu am facut plangere, paradoxal la sectia mea si am sa fac totul sa-l gasesc, asa cum am gasit telefoanele si la alte persoane vatamate, ca ar fi culmea sa nu mi-l caut, din principiu si nu din cauza valorii prejudiciului. In acelasi context si coroborat cu ”cel mai bun raspuns” supun discuțiilor urmatoarele: ”Însuşirea bunului găsit (art. 216 C.p.) Art. 216 C.p. incriminează la alin. 1 fapta de a nu preda un bun găsit, în termen de 10 zile, către autorităţi sau celui care l-a pierdut ori de a dispune de acel bun ca de al său, faptă ce se pedepseşte cu închisoare de la 1 lună la 3 luni sau cu amendă. La alin. 2 se menţionează că aceeaşi pedeapsă se aplică şi pentru însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare în posesia făptuitorului. În practică judiciară s-a pus problema distincţiei dintre furt şi însuşirea bunului găsit. Astfel, s-a considerat că bunul uitat de posesor sau deţinător într-un loc unde acesta ştie că l-a lăsat şi unde se poate întoarce oricând să-l reia nu este bun pierdut, deoarece persoana vătămată nu a pierdut posesia sau detenţia lui. Însuşirea unui asemenea bun de către acela care şi-a dat seama că bunul a fost uitat şi nu pierdut constituie infracţiunea de furt şi nu aceea de însuşire a bunului găsit. Animalele sau păsările care au deprinderea de a-şi urma îngrijitorul sau de a se întoarce singure acasă nu sunt considerate pierdute, iar însuşirea lor constituie furt. Un bun uitat de posesorul său într-un anumit loc în prezenţa celui care ulterior şi-l însuşeşte nu poate constitui obiect material al infracţiunii prevăzute de art. 216 Cod penal întrucât nu este bun găsit, iar însuşirea acestuia constituie infracţiunea de furt. În legătură cu termenul de 10 zile s-a pus problema dacă înainte de împlinirea acestui termen persoana care a pierdut bunul îl cere de la cel care l-a găsit, iar acesta contestă găsirea şi deţinerea bunului, prin aceasta dovedeşte intenţia de însuşire astfel încât nu mai poate beneficia de termen. S-a considerat că fapta se consumă în momentul în care se contestă găsirea bunului. Soluţia este discutabilă din moment ce făptuitorul, la momentul găsirii bunului, nu a ştiut cui aparţine acesta, fapta s-a va constitui infracţiune de însuşire a bunului găsit numai la expirarea termenului de 10 zile, în acest interval fapta neconstituind infracţiune. S-a pus problema dacă termenul de 10 zile funcţionează şi în cazul alin. 2 al art. 216 sau în acest caz elementul material constă doar în însuşirea pe nedrept a bunului mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare în posesia făptuitorului. Opinia actuală majoritară consideră că termenul de 10 zile se aplică şi alin. 2 şi că acest termen începe să curgă de la data la care eroarea a fost înlăturată. Dacă am accepta inexistenţa termenului de predare ar însemna să considerăm că făptuitorul s-ar afla perpetuu într-o situaţie legală după ce a reţinut definitiv bunul. Într-o opinie mai veche (Dongoroz - Explicaţii teoretice) se arată că pentru varianta bunului posedat din eroare nu există un termen de predare. Posesorul din eroare îl poate preda oricând sau îl poate ţine la dispoziţia celui în drept. În completarea acestei opinii unii autori au propus de lege ferenda modificarea textului şi stabilirea termenului de 10 zile şi în cazul alin. 2, folosind acelaşi argument ca în opinia anterioară. A doua opinie o considerăm corectă. Se impune intervenţia legiuitorului care să impună clar că termenul de 10 zile se aplică şi pentru alin. 2. În Codul penal 2009 fapta apare incriminată în art. 243 sub denumirea de „Însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor”. Fapta tip, de la alin. 1, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă. De menționat că alin. 2 precizează că se sancţionează cu aceeaşi pedeapsă şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului ori nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine. Împăcarea înlătură răspunderea penală.” 4 Link to comment
simplu01 Posted July 31, 2013 Share Posted July 31, 2013 De acord cu tine. Dar cat de sigur poti fi ca l-ai uitat intr-un anumit loc? De cele mai multe ori cand pierdem un lucru acesta poate fi in n locuri pe unde am umblat in intervalul respectiv ( se poate si sa fi cazut pe strada, din buzunar, de exemplu). Daca ai certitudinea ca il aveai asupra ta cand te-ai urcat in taxi, iar la coborare ti-ai dat seama imediat de lipsa lui, aceasta e o situatie ideala . In acest caz putem vorbi de furt, conform teoriei postate de tine in bold. Dar altfel, putem sa acuzam pe cineva de furt ori de nepredare a bunului gasit daca nu suntem 100% siguri ca a fost unde sustinem noi? 1 1 Link to comment
Recommended Posts