Jump to content
POLITISTI.ro

OUG 20 din 11/03/2009 privind organizarea MAI si reorganizarea unor structuri din MAI


Dan

Recommended Posts

Organizarea MAI si reorganizarea unor structuri din MAI

Guvernul Romaniei

Ordonanta de urgenta nr. 20 din 11/03/2009

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 156 din 12/03/2009

pentru modificarea art. 13 alin. (2) si (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea si functionarea Ministerului Administratiei si Internelor si pentru reorganizarea unor unitati din subordinea Ministerului Administratiei si Internelor

Avand in vedere prevederile art. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 221/2008 pentru stabilirea unor masuri de reorganizare in cadrul administratiei publice centrale, cu modificarile ulterioare, prin care a fost infiintat Ministerul Administratiei si Internelor prin reorganizarea Ministerului Internelor si Reformei Administrative,

tinand seama de necesitatea reglementarii urgente a noului cadru organizatoric si functional al Ministerului Administratiei si Internelor, pentru evitarea producerii unui blocaj institutional sau a unor dificultati in ceea ce priveste functionarea optima a institutiei,

avand in vedere necesitatea reconsiderarii si reorganizarii unitatilor aparatului central al Ministerului Administratiei si Internelor, a scaderii numarului de unitati aflate in subordinea ministerului, precum si a eliminarii agentiilor aflate in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor, acestea urmind a fi reorganizate in cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, respectiv al Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, elemente care vizeaza interesul public si constituie situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata,

in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,

Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

Art. I. - La articolul 13 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea si functionarea Ministerului Administratiei si Internelor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 309 din 9 mai 2007, aprobata cu modificari prin Legea nr. 15/2008, cu modificarile ulterioare, alineatele (2) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

"(2) Structurile de ordine si siguranta publica din subordinea Ministerului Administratiei si Internelor sunt: Politia Romana, Jandarmeria Romana, Politia de Frontiera Romana, Oficiul Roman pentru Imigrari, Centrul National de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor, Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale, Inspectoratul General de Aviatie al Ministerului Administratiei si Internelor. Aceste structuri au in compunere unitati centrale de specialitate, care, dupa caz, in functie de nivelul de organizare, pot avea in subordine, la nivel teritorial, inspectorate, directii generale, directii, servicii, mari unitati, unitati si/sau subunitati operative, de instructie, medicale si de invatamant, precum si de asigurare a actiunilor si suport logistic.

(3) Managementul integrat in domeniul ordinii si sigurantei publice se realizeaza de Departamentul ordine si siguranta publica. Departamentul ordine si siguranta publica este structura operationala fara personalitate juridica si este format din urmatoarele componente de ordine si siguranta publica subordonate ministerului: Politia Romana, Jandarmeria Romana, Politia de Frontiera Romana, Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale, Oficiul Roman pentru Imigrari, Inspectoratul General de Aviatie al Ministerului Administratiei si Internelor si Centrul National de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor. Departamentul ordine si siguranta publica este condus de un secretar de stat, care este ajutat de un adjunct."

Art. II. - (1) Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, Agentia Nationala Antidrog si Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane se reorganizeaza in cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.

(2) Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala trece din subordinea Ministerului Administratiei si Internelor in cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.

(3) Atributiile functionale ale Agentiei Nationale Antidrog, ale Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane, respectiv ale Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala se preiau, cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, de catre Inspectoratul General al Politiei Romane.

(4) Structura organizatorica a unitatilor prevazute la alin. (1) si (2) se stabileste prin ordin al ministrului administratiei si internelor, la propunerea Inspectorului General al Politiei Romane.

Art. III. - (1) Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, Grupul Special de Protectie si Interventie "Acvila" se reorganizeaza in cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane.

(2) Atributiile functionale ale Grupului Special de Protectie si Interventie "Acvila" se preiau, cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, de catre Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane.

(3) Structura organizatorica a unitatii prevazute la alin. (1) se stabileste prin ordin al ministrului administratiei si internelor, la propunerea Inspectorului General al Jandarmeriei Romane.

Art. IV. - (1) Pe data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se abroga:

a) Hotararea Guvernului nr. 1.489/2002 privind infiintarea Agentiei Nationale Antidrog, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 956 din 27 decembrie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare;

b ) Hotararea Guvernului nr. 1.584/2005 pentru infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 5 din 4 ianuarie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. V. - Prezenta ordonanta de urgenta intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

PRIM-MINISTRU

EMIL BOC

Nr. 20. Bucuresti, 11 martie 2009

Link to comment
  • Member

Art. III. - (1) Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, Grupul Special de Protectie si Interventie "Acvila" se reorganizeaza in cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane.

Interesant, credeam că din 2009 au încetat să existe sub orice formă. :blink:

Nu cumva erau în subordinea directă a MAI şi membri acestei organizaţii erau cu statut special, la fel ca poliţiştii? :hmmmt:

Edited by blue1guardian
Link to comment

Aveau statut special si erau politisti, majoritatea fosti jandarmi.

Curios este ca atunci cand s-a pus problema sa redevina jandarmi, din cei aproximativ 100 de luptatori decat unul singur a revenit la prima dragoste.

Restul au ramas in Politia Romana.

Interesant nu? :naughty:

Edited by Elvis
Link to comment
  • Member

Cu siguranţă, totul e un proces "firesc" :doh:

O ultimă curiozitate :hmmmt:

Ei încă se antrenează după aceleaşi principii ( sunt pregătiţi să fie foarte buni trăgători, înotători, pirotehnişti etc. ) şi execută acelaşi tip de misiuni ( protecţie şi intervenţie), singerele diferenţe fiind statutul militar şi noua structură conducătoare ( IGJR ) ?

Link to comment

Este acelasi lucru sa ai statut de functionar public sau de militar?

Raspunde la intrebarea asta si o sa vezi ca nu prea mai pot sa faca ce faceau fiindca au alte competente.

:emo-yessir:

Link to comment
  • Moderator

blue1guardian

Din moment ce au fost trecuta la Jandarmerie, a preluat atributiile prevazute de lege pentru aceasta structura.

Sunt sigur ca intervin cu succes impotriva suporterilor ce tulbura grav linistea publica.

Link to comment
  • Member

"Sunt sigur ca intervin cu succes impotriva suporterilor ce tulbura grav linistea publica."

Am înţeles :ner: , e clar că s-a stins ce era mai bun din ei :unsure:

Link to comment
  • Moderator

Cred că ai trecut prea repede peste postul lui Elvis.

Jandarmii au preluat de la Acvila numai logistica, toți componenții acesteia s-au împrăștiat prin poliție, care pe unde a găsit un loc care să-i convină cât de cât.

Link to comment
  • Member

Înţeleg ce zici, au rămas cu logistica şi nu cu personalul ( în care s-a investit timp, antrenament şi un foarte bun spirit de echipă ).

Cu alte cuvinte, n-a mai rămas "vechea gardă".

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.